El Consell d’Estat avala per unanimitat el recurs del govern espanyol contra la declaració independentista

VilaWeb
Redacció / ACN
10.11.2015 - 14:35
Actualització: 10.11.2015 - 16:23

El Consell d’Estat espanyol ha emès avui per unanimitat un dictamen que avala el recurs presentat pel govern de Rajoy contra la resolució independentista aprovada ahir pel Parlament de Catalunya, amb el vot de Junts pel Sí i la CUP. Amb aquest dictamen, el consell de ministres es reunirà demà d’urgència per a acordar el recurs que presentarà al Tribunal Constitucional (TC), que es podria reunir demà a la tarda mateix o dijous. Tan bon punt, el TC accepti a tràmit el recurs, la resolució quedarà suspesa.

En la petició, el govern espanyol ja apunta quines línies mestres creu que ha de contenir l’informe –i també el recurs que presentarà davant el Tribunal Constitucional–, car denuncia la vulneració de quatre articles de la constitució (l’1.2 de la sobirania nacional; el 2 sobre la ‘indissoluble’ unitat d’Espanya; el 9 sobre la subjecció dels poders públics a la llei; i el dels mecanismes de reforma de la constitució) i alguns de l’estatut de Catalunya. Alhora, defensa que la declaració aprovada al parlament té efectes jurídics, és a dir, que és impugnable davant el TC.

La comissió permanent que s’ha reunit per redactar l’informe sobre la declaració independentista és la mateixa que es va reunir ara fa poc més d’un any, també d’urgència, per aprovar un altre informe que avalava el recurs d’inconstitucionalitat contra la convocatòria del 9-N, i també el 2013 contra la declaració de sobirania del parlament. El 9-N va aprovar els dictàmens per unanimitat, però en el cas de la declaració de sobirania del parlament, dos membres –Miguel Herrero Rodríguez de Miñón i Fernando Ledesma– van presentar-hi vots particulars discrepants.

En aquesta avinentesa, l’estratègia del govern espanyol va més enllà i inclou una petició al tribunal perquè comuniqui a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, la suspensió cautelar de la declaració, en aplicació de l’article 161.2 de la constitució. L’objectiu és preparar el pas següent: activar –en cas d’un incompliment– les noves atribucions del Tribunal Constitucional per sancionar i, si cal, suspendre els càrrecs públics que incompleixin les seves resolucions.

El ple extraordinari del Tribunal Constitucional espanyol podria reunir-se demà a la tarda o demà passat al matí, i servirà només per a aprovar l’admissió a tràmit del recurs, de manera que la declaració resti suspesa automàticament.

El Consell d’Estat és el màxim òrgan consultiu del govern espanyol i és presidit per José Manuel Romay de Beccaría, ex-ministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar. La comissió permanent del consell és formada per vuit membres i presidida per Landelino Lavilla, ex-ministre de Justícia i jurista nascut a Lleida. En són membres un dels ‘pares’ de la constitució, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón; l’ex-president del TC Miguel Rodríguez-Piñero; el magistrat del Tribunal Suprem Fernando Ledesma; i l’ex-vice-presidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.

Més informació: El govern espanyol ja amenaça Forcadell amb la presó i tot.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any