El català i les votacions al Consell de la Unió Europea: una dada nova

  • A VilaWeb hem repassat les 1.128 votacions que hi ha hagut aquests darrers deu anys al Consell de la Unió Europea i cap proposta ni una, de cap estat, no ha estat rebutjada

VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

En el marc de les negociacions del govern espanyol amb Junts, que van acabar fent Francina Armengol presidenta del congrés espanyol, Madrid va fer arribar oficialment al Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, el 17 d’agost, la sol·licitud d’incloure el català en la llista de llengües oficials que consten en el reglament número 1, que és el que regula el règim lingüístic de la Unió, i la voluntat que aquest punt es tracte en la reunió prevista el 19 de setembre.

Serà una setmana abans d’aquesta reunió que sabrem si el govern espanyol aconsegueix d’incloure o no aquest punt en l’ordre del dia –tot i que cal dir que, vist que Espanya exerceix ara la presidència rotatòria del Consell, no hauria de ser gens complicat d’aconseguir-ho. I allò que podem assegurar ja ara és que si la sol·licitud entra en l’ordre del dia –malgrat les especulacions alarmistes que fa una certa premsa espanyola– serà aprovada segur. Per què?

El periodista de VilaWeb Alexandre Solano ha repassat aquests dies una a una totes les decisions adoptades aquests darrers deu anys pel Consell de la Unió Europea i el resultat és que ni una sola proposta presentada per cap estat no ha estat derrotada. Ni una. I això, evidentment, no pot ser casualitat, sinó que respon a un model de funcionament, a una manera de fer. Simplement, les propostes ja arriben a la reunió prou pactades perquè la decisió siga favorable, per unanimitat o per majoria, depenent de la necessitat en cada cas.

Concretament, Solano ha analitzat 1.128 votacions i ha comprovat que totes tenen el mateix resultat. En deu anys ni una sola proposta inscrita en l’ordre del dia del Consell –ni quan es reuneixen els primers ministres i caps d’estat, ni quan es reuneixen els ministres d’afers europeus– no ha estat rebutjada. I això és un fet, no pas especulacions.

 

PS1. Si no inclouen el punt en l’ordre del dia 19 hi haurà noves eleccions espanyoles al gener. Per tant, el govern espanyol és el més interessat ara a complir.

PS2. Per si algú ho addueix: no, el 2005 el govern de Zapatero no va demanar la inclusió en la llista de llengües oficials, a diferència d’això que passa ara.

PS3. Prosseguint amb l’afer de l’Assemblea de Representants del Consell de la República, avui us oferim aquesta entrevista amb la vice-presidenta, Maria Costa. Costa està d’acord amb la reformulació del Consell i explica una cosa que no se sabia: que la mesa va ser avisada fa mesos d’aquesta decisió. Per una altra banda, ahir alguns subscriptors van demanar d’una manera molt emfàtica que entrevistàssem el president Puigdemont. Cal aclarir que ha dit que no concediria entrevistes a ningú mentre dure la negociació amb el PSOE. Per tant, no podrà ser.

PS4. Tot aquest mes d’agost Carme Junyent ens ha regalat als lectors una sèrie de texts gastronòmics que dibuixen un autèntic mapa del país. Avui publiquem el darrer, però ací podeu recuperar la sèrie sencera. Paga la pena.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
30.08.2023  ·  22:01

És tan senzill com esperar fins el dia dinou. Menys de tres setmanes.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
30.08.2023  ·  22:31

Amb aquests precedents si hi ha algun entrebanc sobrevingut Espanya té l’obligació imperiosa de resoldre’l, sense excuses.

joan rovira
joan rovira
30.08.2023  ·  22:35

Sr. director, bona feina per tal de descodificar el funcionament del Consell de la Unió Europea i el resultat de les 1.128 votacions, totes, favorables. Quan es treballa amb un objectiu i amb equip el resultat dona fruits. Ara, per més objectius propis. Ens cal aquest periodisme expert, àgil i de proximitat.

PS1. Si no inclouen el punt a l’ordre del dia 19 hi haurà noves eleccions.
PS2. Zapatero…
PS3. Bons aclariments sobre el CdR.
PS4. Un regal. Enhorabona, Carme Junyent.
Quan no es parla del món artificial colonial espanyol tot flueix d’una altra manera. Som-hi.

Jaume Riu
Jaume Riu
30.08.2023  ·  23:00

MALAURADAMENT, ESPANYA A EUROPA SEMPRE DESENTONA
Espanya és l’únic país d’Europa en que el fascisme va guanyar la seva guerra, Espanya és l’únic país d’Europa que ja no té cap banc públic, Espanya és l’únc país d’Europa que en el preàmbul de la seva constitució té la barra de dir que la voluntat dels ciutadans rau en l’acompliment de la llei, com en totes les dictadures, Espanya és l’únic país d’Europa amb una monarquia instaurada, que no restaurada, per un militar que va fer un cop d’estat per enderrocar la reública i ho va fer amb bombardejos sobre la població civil, Espanya és l’unic país d’Europa amb els sindicats en el mateix bàndol de la patronal, perquè ni els uns ni els altres no fan res per recuperar la legalitat republicana i ja els va bé, per això no volen la independència, Espanya és l’únic país d’Europa amb un cap d’estat inviolable davant la llei.
Sembla que en el Consell de la Unió Europea ni una sola proposta presentada per cap estat no ha estat mai derrotada, però malauradament Espanya a Europa sempre desentona.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
30.08.2023  ·  23:14

Sobre el tema principal de l’editorial, em limitaré a dir que és una declaració de bons desitjos, no diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat!
Sobre el PS3 haig de dir que, un cop llegida l’entrevista a la Marie Costa, em refermo en el meu comentari a l’editorial d’ahir: abans d’opinar cal informar-se i llavors informar. Hi ha opinions que sense un esperit crític ben format porten a gent a donar-se de baixa de tot, com molts comentaris d’ahir expressaven. Si jo fes el mateix ja m’hagués donat de baixa de VW. I també voldria aclarir que jo demano a VW una entrevista al MHP Puigdemont des de molt abans del 23J, no em val l’excusa. Molt bé per l’entrevista de la Txell però Vicent i VW, poseu-vos les piles!
Bona nit, salut i força !!*!!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
30.08.2023  ·  23:35

En realitat les xifres aquestes mostren allò ja fet. És el que passi el 19 de setembre allò que importa. I no podem descartar que Madrid en prepari una. Madrid sempre en prepara una. Sempre la mateixa obsessió.

Joan Benet
Joan Benet
30.08.2023  ·  23:43

Eleccions al gener.
El meu pronòstic: menys Vox, menys Sumar, menys ERC, un altre cop empat tècnic PpPsoe i Junts igual de decisiu que ara però amb més força

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
30.08.2023  ·  23:48

Si però… ¿Ja en tenim prou amb el català a la UE?

Anava d’independència. No?

¿No anava d’alliberament nacional absolut?

Ho deuen tenir clar Puigdemont i Junts que ja és hora de ser lliures sense límits colonials?

¿Seguirem amb el 1714 a Catalunya/Països Catalans malgrat que la nostra llengua es pugui parlar al Parlament europeu?

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
31.08.2023  ·  00:08

El moll de l’os de la negociació 2023 no és la llengua, és l’amnistia pels que no es poden exiliar i pels que n’estan..
Jaume Asens, a empentes, rodolons i cessions, va sortir-se’n de fer efectius els indults.
Ara podríem veure quelcom semblant amb l’amnistia si li donem 4 anys més a Sànchez.
La pregunta és si estem preparats per encaixar una amnistia, més o menys completa, en el discurs del tot o res.
Venen dies molt interessants perquè, com deia Dylan, els temps estan canviant. A marxes forçades!.

Pauli Morer
Pauli Morer
31.08.2023  ·  07:45

Suposo que els estats feien propostes que volien que sortissin endavant, no com la del català, en que el primer interessat en que no surti es el que la fa, digueu-me malpensat, a mes el trifachito oficial, PP, C’s, Vox, “apretaran” els seus socis de grup perquè hi votin en contra.

Pep Agulló
Pep Agulló
31.08.2023  ·  08:38

PS3. Em congratulo de l’entrevista a Marie Costa. També voldria agrair els comentaris d’ahir de Jordi Roca, Jordi Alsina, Pepi Oller, Àngels Folch, Josep Torrens, Rosa Miró, Montserrat Trepat… i Miquel martí per publicar la carta del president del C de la R. Tots i totes van aportar experiències polítiques enriquidores pel que feia al tema de la relació entre el govern del CdR i l’AR.

Celebro, també, la cintura política d’en Vicent que ha de bregar amb tots nosaltres, i no li posem fàcil…

Carles Serra
Carles Serra
31.08.2023  ·  09:12

Gràcies Vicent per l’inmensa feinada en aportar informació sobre el català a la UE.
També gràcies per escoltar alguns subcriptors que aportesi’s més informació sobre el cas del Consell per la república.
Ara ja queden poques setmanes per confirmar-ho.
Ara , com diu el subcriptor Sr.Josep Maria Martín 23:48 ja seria ben trist

ENRIC - XAVIER NAVAL
ENRIC - XAVIER NAVAL
31.08.2023  ·  09:19

Sobre el PS3 de l’afer de l’Assemblea de Representants del Consell de la República, jo insisteix que tingam confiança amb el president Puigdemont i el seu entorn.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
31.08.2023  ·  09:45

Estic amb les preguntes de J. Mª. Martín (23·48h.)
Qüestió del lèxic:
No soc persona d’estudis. Tot i ser normatiu, trobe com una incongruent contradicció la doble negació que s’utilitza sovint. Per exemple, en l’editorial de hui : “… i CAP proposta NI UNA, de cap estat, NO ha estat rebutjada”. Algú em pot dir alguna cosa al respecte?

Núria Coma
Núria Coma
31.08.2023  ·  10:01

Jo vaig entendre que s’havia silicitat el català, euskara i gallec és així, oi?
Llavors va de totes o cap?
Cada una té un procediment?
Pot influenciar positivament O negativa que se’n demanin 3 a la vegada?
M’agradaria que algú ho aclarís això , perquè només es parla del català

Lluís Urpí
Lluís Urpí
31.08.2023  ·  10:26

És molt estrany que un ‘gobierno’ demani que s’inclogui una llengua, entre les que es poden parlar al Consell Europeu, i al mateix temps no ho permet al seu propi Congreso. Fa ser escèptic.

Agusti VILELLA
Agusti VILELLA
31.08.2023  ·  10:37

Al mestre Partal en el seu anàlisi, aquesta vegada per a mi se li ha escapat un factor:
Els Governs presenten propostes perquè els les aprovin; i si el “reyno de españa” presenta aquesta per que no sigui aprovada?. El Sánchez (i españa) són retorçats per fer això i més.

Joan Ignasi Comas
Joan Ignasi Comas
31.08.2023  ·  10:51

Recordeu la dita: “l’excepció que confirma la regla”?
Doncs això

Josep Soler
Josep Soler
31.08.2023  ·  11:44

Ahir no vaig voler ni opinar sobre l’article del Vicent.
La veritat es que hi ha vegades que sortim amb opinions que pel contingut, temps i oportunitat , de cap manera es poden presentar com si fossin tant alarmants.
Avui la cosa es conduïda – no pas perquè sigui mes optimista – cap el cantó d’una mes alta racionalitat, sigui perquè es mes o menys avalada per un anàlisi que ho estintola força be.
Soc dels que te una idea dels esdeveniments que ens han fet mol de mal arran de l’U d’Octubre de 2017 (pel que sabem abans i tot) i barrejar i tornar a barrejar uns i altres, bo i posant en el mateix pla uns partits amb uns altres pel que fa a responsabilitats dels desencerts, no em sembla ni just, ni oportú ni necessari fonamentalment per tal de poder tornar a dur a terme, el que la majoria de catalans desitgem: INDEPENDÈNCIA.
Al mateix temps tampoc em sembla be magnificar els defectes o possible desencerts que pel fet de ser catalans acostumem a fer, per tal de millorar determinats objectius.
Deixem fer i si es demostra de forma fefaent que ens em equivocat, doncs vinga, fem la critica oportuna.

Daniel Mir
Daniel Mir
31.08.2023  ·  13:18

Estem a 11 dies de una de les escomeses més grans d’ aquesta batalla i anem fent capelletes, criticant al general per si ha dit o no ha dit. Lo que ens cal ara és preparar la pròxima escomesa del dia 11 i no veig ningú que en faci campanya. Si volem omplir les quatre vies previstes, ja cal que ens anem calçant, que no serà fàcil. Anem posant estelades als balcons i deixem-nos de criticar als comandaments que l’únic que fem és minvar la moral de la tropa. I minvar la moral de la tropa, en plé combat i en front del enemic és considerat delicte d’alta traïció.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
31.08.2023  ·  14:05

Aquesta proposta es deu a una persona: President Carles Puigdemont.

Roser Caminals
Roser Caminals
31.08.2023  ·  17:10

Cert, però en tot hi ha una primera vegada. França és la que fa por.

Josep Vilà
Josep Vilà
31.08.2023  ·  18:48

França ho vetarà com assenyala Roser Caminals. De fet els españols ja ho deuen haver acordat amb els seus homòlegs francesos.

Jordi Camps
Jordi Camps
31.08.2023  ·  21:03

No m’estranyaria gens que fòssim els primers…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any