Junqueras

  • El dirigent d'ERC declarava voler "estendre la mà a tots aquells que s'hagin pogut sentir exclosos" el Primer d'Octubre i, pam: Sànchez Llibre, Javier de Godó i Pedro Sánchez d'una tirada i el mateix dia

Vicent Partal
07.06.2021 - 21:50
Actualització: 08.06.2021 - 09:58
VilaWeb
(Fotografia: Pool Moncloa/Fernando Calvo)

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Primer d’Octubre va tenir i té un doble significat. Significa la independència, la República de Catalunya, però significa també la fi d’aquella Catalunya que alguns consideraven una propietat privada. Seua. Perquè, superant aquella visió patrimonialista i amb l’encàrrec compartit de construir un país independent, el Primer d’Octubre ha posat dempeus un projecte democràtic, radicalment democràtic, en què no uns quants sinó la majoria més àmplia ens vam saber –fent-lo realitat– amos del nostre destí per primera vegada.

Per això, per aquesta consciència, de les moltes coses que van passar ahir la que més sorpresa m’ha causat –no sé si dir “sorpresa” és prou exacte…– ha estat que l’escenificació d’això que volen dir-nos que és una nova etapa de la Generalitat es fes precisament en l’escenari més antic i pre-Primer d’Octubre, més pujolista, en el sentit més caricaturesc possible de l’expressió, que ningú hauria pogut imaginar.

Perquè, mentre els Mossos detenien un dirigent de l’ANC pel Tsunami Democràtic i els tribunals obligaven el govern a advertir tothom qui fa la selectivitat que la podrà fer en espanyol, el president de la “Generalitat republicana” retia homenatge, ni més ni menys, al comte de Godó, l’amo de La Vanguardia, el diari aviciat per totes les Generalitats anteriors, en diners públics balafiats i en afalacs. I ho feia jugant a casa de l’unionista Foment del Treball i de bracet –ai, mare– de Sànchez Llibre, que ara vol fer política per darrere i donar benediccions, tot i que els ciutadans el van foragitar de la vida política regular negant-li els vots. I tot plegat engalanat no pas amb la senyera quadribarrada, sinó amb logotips cadascun més perillós que l’altre: Naturgy, la nova marca del vell Gas Natural del consigliere Giró –autèntic paradís de les portes giratòries del règim–, i Glovo, tot un referent a abatre per a l’esquerra social i combativa i la justícia laboral. Ho feia aplaudint i somrient, regalat i sembla que satisfet per les atencions, d’un president del govern espanyol que protocol·làriament va ser posat una vegada i una altra per damunt seu. Aplaudint i somrient el mateix president que fa un any i mig va haver d’eixir de l’Hospital de Sant Pau amb la cua entre les cames i la metralladora dels escortes a les mans, mentre els sanitaris cridaven a favor de la llibertat dels presoners polítics.

És clar que, en una sincronització perfecta i ben estudiada, un dels presoners polítics més famosos, Oriol Junqueras, saludava la visita i l’aquelarre constitucionalista amb un article ben oportú al diari Ara, en què afirmava bàsicament tres coses. En primer lloc, rebutjava per “indesitjable” qualsevol via no pactada amb l’estat espanyol –la unilateral, per tant. En segon lloc, acceptava aquell indult que en una entrevista també de fa un any i mig havia dit que “se’l poden fotre per on els càpiga”. I en tercer lloc afirmava que una part important de la societat catalana no havia entès el Primer d’Octubre com una actuació “plenament legítima”. I per aquesta raó el dirigent d’ERC declarava voler “estendre la mà a tots aquells que se n’hagin pogut sentir exclosos”. I pam! Dit i fet: Sànchez Llibre, Javier de Godó i Pedro Sánchez. Tots tres d’una tirada i el mateix dia. Com si el Principat hagués tornat de sobte al passat elitista dels happy few i l’esquerra fos més de dretes que la dreta i tot.

Ja ho vaig dir ahir, comentant el tomb tan positiu de la batalla de l’exili: fa la sensació que tot s’accelerarà molt aquests mesos vinents. De manera que ja us podeu agafar ben fort, que veurem passar coses extraordinàries en una direcció i en una altra, en la de les renúncies cada cop volta més accelerades i en la de la consolidació de la legitimitat del Primer d’Octubre i l’acorralament de la violenta reacció espanyola.

 

PS. Si voleu complementar la narració del dia d’ahir, Ot Bou va fer aquesta crònica: “Els amos de sempre bategen Aragonès“.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
07.06.2021  ·  22:11

Ara ja no hi ha dubte. Les dues vies han divergit tant que ja no es trobaran mai més. I cadascú ha triat la que li ha sembla millor. Tal i com es veu el panorama, la via de l’exili sembla anar per bon camí. Espanya continua pel seu pendent. La imatge de Glovo sembla posada aposta per a que no hi haja cap dubte sobre l’esquerrositat i progressia del govern de l’estat de l’altiplà. Persistim i agafem-nos fort, que encara hi ha qui no ho entén.

jaume alcacer
jaume alcacer
07.06.2021  ·  22:17

Costa de creure que amb 68 es podia fer i amb 74 no , tenint mes del 50% .
La preso no senta be a ningu , potser si es un problema medic.

Josep Almar
Josep Almar
07.06.2021  ·  22:19

Viure per veure, sense comentari.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
07.06.2021  ·  22:20

Només ens queda el Consell DE la República. Algú te cap dubte?

Victor Serra
Victor Serra
07.06.2021  ·  22:21

Més li val que l’aposta pel diàleg doni resultats tangibles aviat , perquè si es tornen a deixar aixecar la camisa, desapareixeran del mapa polític en poc temps.

Enric Sabaté
Enric Sabaté
07.06.2021  ·  22:26

Senzillament, no ho entenc. Què pretén? Què busca?

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
07.06.2021  ·  22:26

Junqueras es va fer l’hara-kiri quan es va lliurar a la justícia espanyola el 2017.

Francesc Planas
Francesc Planas
07.06.2021  ·  22:28

El senyor Junqueras no em representa. Deu representar a molta gent, que l’han votat. Però a mi, no. A mi em representen, per exemple, les persones que surten en aquest vídeo:
https://www.youtube.com/watch?v=M8QxQsMNgRw

Joan Vives
Joan Vives
07.06.2021  ·  22:31

Em sap greu haver-ho de dir:
Jo no sóc espanyol, per això:
– No voto ERC, ni PSC, ni els Comuns
– No llegeixo l’Ara
– I si el millor de TV3 és el TN Comarques, doncs no veig TV3.

Carles Serra
Carles Serra
07.06.2021  ·  22:36

A què bé ara Sr. Vicent tant esquinçar les vestidures? fa temps que molts subcriptors de Vilaweb denunciàvem la doble moralitat del mossèn i el partit que representa; cal destacar que en aquesta condecoració a un franquista com el Godó entre la claca hi havia la màxima representació de CCOO i UGT, això de les esquerres, li sona Sr. Vicent?
També recordar i felicitar molt efusivament els de la CUP, per la seva gran revolució que han fet i han pactat, ep!!! però d’esquerres

Jaume Bonet
Jaume Bonet
07.06.2021  ·  22:38

Sembla que davant la desfeta de l’estado a nivell europeu, els d’ERC hagen sortit en tromba a rescatar-lo. És una pena … no sé si són traidors o si estan obnubilats .. o si són poc inteligents … o sipateixen l’efecte de qualque malefici … o …

JOAN GIMÉNEZ
JOAN GIMÉNEZ
07.06.2021  ·  22:42

Bé, jo fa millors mesos que no entenc res. O potser sí. Però em faig creus que a cada volta d’eleccions ERC puja vots. Com pot ser? Davant d’aquesta inclinació de milers de votants, molt em temo que no hi ha gaire a fer. Tanmateix, aposto i subvencionaré el Consell per la República i mantendré la meva guerra personal: consum de productes catalans, banc, gas, llum, telèfon tots nostres, i altres detalls com aquesta fantàstica i cuidada editorial, no contestar enquestes en castellà, respostes “seques” a trucades en castellà, i un llarg etcètera. De moment no puc fer més, ni menys. Espero ser espectador de com s’enfonsa l’estat opressor. Juanjo estic contemplant, vaja, però en vindran de més fortes. A veure con respon la gent quan poc a a poc ens desaparegui el benestar i sigui evident (més) l’explotació de que som objecte.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
07.06.2021  ·  22:43

Tan de bo ben aviat passin coses que ens empenyin cap a la independència sense demora. No ens rendim i seguim!

Joan Rius
Joan Rius
07.06.2021  ·  22:52

Així és com ERC vol eixamplar la base? Veurem a quins resultats arriba… I què en diu la CUP de l’acte d’homenatge al règim del 78?

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
07.06.2021  ·  22:53

Diana de ple. Vicent.

1r. N’estic orgullós d’haver estat un dels centenar i escaig de reflotadors d’ERC. N’estic tan cofoi d’haver ajudat a alçar aquella andròmina amb quatre canyes, com d’haver deixat la mascarada d’ERC arran dels fets d’octubre de 2017. I la traïdoria que després hem coneguda de l’aparell del partit. I me’n recorde perfectament els acords amb gent exiliada aleshores a Perpinyà i a molts indrets del nord com Bascompte, Vera, Cala, etc i una sèrie de gent que va “encabir” un línia d’alliberament pacifista tal i com l’Àngel i el Jordi (des de la Crida a la Solidaritat….) proclamaven. I l’extensió del mateix a tot el territori d’aquesta nació. Protocols que encara estan dempeus i que repetidament els quadres actuals d’ERC s’han passat per l’Arc del triomf.

“Qui perd els orígens perd la identitat”, que diu aquell. Doncs, d’en Jonqueres, ni orígens ni punt d’arribada, ja.

I recorde perfectament un parell de coses:

2ª en 1982 travessàvem La Jonquera amb una tireta d’esparadrap tapant la bandera colonial del carnet d’identitat. I en demanar-me’l al pas fronterer el G.C. de torn, i veure el fet, es va posar a cridar com un energúmen ben fort i que se li sentira en tot el pas transcolonial, tot dient-nos:

“¡¡¡ ¿Qué quieres poner el País Valenciano como está el País Vasco? !!!!”

Al que seguí fer-nos eixir del cotxe i voler que ens agenollàrem a terra. A la qual cosa ens vam negar-ne, mentrimentre tothom ens mirava.

Per això van desistir i cridaren a l’Escorial on hi havia un ordinador que tenia totes les dades recollides (de nom Petra, Elia o un nom femení així que no recorde ara), mentre ens paralitzaven la nostra marxa, per comprovar si teníem algun “afer” amb la justícia español. Tot pur teatret, però del roïnet. Pura tasca d’acoquinament pels colonitzats.

I en honor a tots els precedents que mai no hem traït aquest poble és pel que assenyala Jonquers, com a perniciós que treballarem per veure lliure aquesta màtria i el poble que la sosté des de temps immemorials.

El problema que tenen els traïdors és que el temps de sucursulització s’estan acabant. Avís per a Compromís en la seua deriva sucursalistoespañolista i al jutge Ximo Bosch filopodemita amb el seu afer d’avui amb en Sergio del Molino i el seu pas per Tavernes de la Valldigna, amb la meua piulada irònica:

<>.

Que una part de l’independentisme s’esqualle davant l’acceleració imposada pels unilateralistes és un bon simptoma….per molt que l’Andreu Barnils vulga llançar aigua al brou de l’olla que va bollint de debò.

No es tracta de destruir españa, sinó alliberar-nos d’ella, encara que ambdues coses van prou trenades degut al malgirbament d’un estat que mai s’hasuria d’haver inventat.

No hi ha deturador possible fins a la proclamació de la república del segon estat lliure d’aquesta màtria.

Josep Blesa (València)

Josep Soler
Josep Soler
07.06.2021  ·  22:54

Vagi per endavant que la meva indignació es molta i que aquí en public no puc dir el que si que diria en privat.
Però si que diré el que em ve a la memòria en aquesta moments, que es l’ensurt que vaig sentir aquell matí que la Mònica Terribas el va entrevistar a Cat.Radio.
Recordo com en Junqueras es va posar a plorar desconsoladament, mes o menys, perquè el President Mas va sortir-se força be d’aquell primer intent de consulta-referèndum que ell mateix va promocionar el 2014.
L’estranya reacció del Junqueras, plorant sense sentit com va fer, ja anticipava ser un personatge faltat de talla política, amb una alta predisposició a enfonsar-se, pels motius mes innocus i intranscendents possibles.
No es cap novetat per a mi doncs, que se li mantinguin o que li augmentin aquestes reaccions. En tot cas ho es la reacció de la gent del seu partit, seguint-lo malgrat tot, cosa que francament no acabo d’entendre.
Aleshores es quan em faig la pregunta: es possible la deslleialtat de tants, a tanta gent?…

Sílvia Poll
Sílvia Poll
07.06.2021  ·  22:54

Mare meva entre els uns i els altres, quina vergonya. Aquest és el preu que ha de pagar en Junqueras per sortir de la presó… i no ha pensat que li dirà la gent de l’1 d’octubre quan passegi pels carrers de Catalunya?
Això es clar, si tot i la m…. que treu per la boca, l’indulten finalment. L’unic que li falta dir és, com a bon creient que se’n penedeix de tot i no ho tornarà a fer.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
07.06.2021  ·  22:55

Vaja, vaja, vaja… després de fer-li la vida impossible al MHP Mas, Puigdemont i Torra, ara veig molt callats als “grans” revolucionaris de la CUUUUUUP !! Es veu que això de col·locar de conseller d’economia un dels representants de la dreta del règim (per molt regionalista que sigui) i aplaudir la patronal i el temible govern central, ara ja és de ser d’esquerra alternativa. Veure per creure.

Ana Gabrieleeeel ! Eulàlia Reguaaaant ! David Fernàaaandez ! Què hi ha algú ?

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
07.06.2021  ·  23:02

Junqieras i Aragonès han acatat, beneït, sacralitzat i abraçat la Constitució feixista causa de totes les misèries de Catalunya.

Misèries que perpetuen tres-cents anys d’ocupació i genocidi cultural.

Ignasi de
Ignasi de
07.06.2021  ·  23:05

Mentre no supervisem les eleccions taula a taula, totes les taules, no entendrem els resultats electorals.

Guillem Canet
Guillem Canet
07.06.2021  ·  23:10

Haig de.dir.qie en algun moment m’havia arrobat.a.agradar el Jiunueras, al principi quan va apareixer.

Ara el teobo un cregut egocentric messoanic que es creu l’escollit per a no ser què. El Sr. Junqueras pensa amb la resta de represaliats i els que vam participar l’u d’octubre quan accepta l’indult ?

Espero que mes d’hora que tard els deus votants s’en adonin!!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
07.06.2021  ·  23:11

Quan he sentit la notícia per la ràdio, m’ha caigut l’ànima als peus. Junqueras, professor d’Història, com pot ser tan il·lús de creure alguna proposta d’Espanya? La Transició va ser una farsa i ara estant bastint-ne una altra.
No. A mi no em representen. ERC em fa venir vergonya. Jo els havia votat, però ara són molt lluny dels meus postulats. Volen agradar tant a les Espanyes que potser somnia amb un ministeri a Madrid?
Amb aquesta maniobra només fan perdre temps al moviment per la independència per arribar d’aquí un parell o tres d’anys a la conclusió que amb Espanya no hi ha res a fer.
L’estratègia de la presó: un fracàs total. Al final els ha agafat la sindrome d’Estocolm.
Van oferir-se al tribunal suprem i els han engaltat un judici farsa amb penes desproporcionades i encara besaran la mà que els colpeja.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
07.06.2021  ·  23:22

CUP no teniu res a dir? Hem d,entendre que esteu d,acord amb tot.
Sort en tenim d,aquestes esquerres tan catalanes…..

jaume vall
jaume vall
07.06.2021  ·  23:24

Ni tinc ganes de comentar res. Quanta, quanta indignitat!

En qualsevol cas, bé per en Josep Soler que ens recorda que el líder d’Esquerra ja va tenir un atac de banyes al 2014, tot contraprogramant una conferència al MHP Mas, enlloc de posar-se a disposició de qui havia liderat -prou bé- la consulta de 2014.

Ramon Perera
Ramon Perera
07.06.2021  ·  23:34

Avui tothom parla d’Oriol Junqueras. És un honor que s’ha guanyat a pols. M’ha fet pensar en aquell vell programa de TVE “Reina por un dia”.
https://es.wikipedia.org/wiki/Reina_por_un_día

Però amb un dia ja n’hi ha prou. Demà lo que toca és, com “diu” l’editorial, treballar per “la consolidació de la legitimitat del Primer d’Octubre i l’acorralament de la violenta reacció espanyola.”

PS Observació sobre dos comentaris desafortunats d’ahir.
“Girar la truita” és perfectament correcte. Per veureu-ho n’hi ha prou amb consultar un diccionari normal i corrent.
“Tombar o girar una truita”, Diccionari Fabra.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
07.06.2021  ·  23:35

Pena, molta pena, i ràbia, molta ràbia, per la destrucció de Oriol junqueras que han fet d’ell aquest estat anomenat España, repressiu, cruel i estúpid. Maleits siguin tots els que hi han contribuït!!! No tenen perdó, i el ,meu mai el tindran. I tampoc els seus “amics” de ERC que hi hagin ajudat. Mai.

Dit això, què portarà el nou idil·li de les “esquerres” catalanes amb les espanyoles? Res de bo, evidentment, perquè els fets segueixen desmentint rotundament les paraules i la comèdia instaurada. Idil·li de les esquerres amb Foment i amb els Godó?? Au va, ja tinc prous anys per a no caure en trampes tan cutres com aquesta. I aplaudiments al troç de quòniam de P.Sánchez? Ja està tot cada cop més clar: ens han venut i traït vilment i vergonyosa. Fa estona que ho sospitava; ara ja està molt clar. Però seguim i seguirem, que ningú s’equivoqui!

Núria Coma
Núria Coma
07.06.2021  ·  23:41

No em veig en cor d’afegir res.
Les imatges d’avui, la carta de Junqueras i l’editorial tan realista i colpidor ho han dit tot.
Molt més del que es pot assimilar en unes hores.
Demà serà un altre dia, i desitjo que totes les que avui ens hem quedat amb el cor encongit, l’expansió i tinguem més ganes de lluitar que mai per la independència que uns ense volen pendre els altres regalar-la.

josep soler
josep soler
07.06.2021  ·  23:49

És inefable Sr. Partal que ara que ha passat el que la majoria dels que llegim aquest portal sabíem que passaria, ara vostè es sorprengui de la traïció d’ERC.

Ara que el botifler de l’Aragonès ja és president de la Gestoria i tots els càrrecs estan amorrats a les menjadores, ara ja no hi ha res a fer. En aquest mateix portal, la Sra. Odei i el Sr. Barnils, dia sí i día també, van traballar per ERC descaradament, amb tota la intencionalitat per reprogramar a l’opinió pública amb opinió publicada. Suposo que va ser el preu que tenia que pagar VilaWeb pel logotip de Presidència de la Generalitat que hi ha en el tancament d’aquest portal.

Avui em fa més fàstic Junqueres que Aznar. Mai hauria pensat que podia arriba a sentir més fàstic pel pres que pel carceller. Realment ERC ha fet algo que semblava impossible.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
07.06.2021  ·  23:52

Els resultats son clars:

De l’exili tot han estat victòries i alegries.

De la presó tot han estat derrotes, humiliacions i desilusions.

Ara ens torbem amb una gran paradoxa. L’exili està a punt d’obtenir una de les victories més grans d’aquesta guerra obligant a l’estat a alliberar els presos, però la Generalitat està en mans de la presó i la presó està a punt d’oferir la claudicació més gran acceptant els indults com un acte de maganimitat dels vencedors i no com una victòria dels catalans.

Personalment ja he dit moltes vegades que només confio en Espanya. Estic casi segur que el càncer que és el sistema judicial espanyol anularà els indults i, per tant, anularà la claudicació de la presó. Per sort el govern espanyol no té cap eina per posar en cintura aquest càncer ni per obligar-lo a complir les sentències dels tribunals internacionals. El gobierno Ja pot fer lleis i dictar indults i els tribunals internacinals ja poden dictar sentències reconeguent la inmunitat de Junqueras o anulant els judicis i obligant a Espanya a alliberar els presos i indemnitzar-los dels danys i perjudicis que els sistema judicial espanyol interpretarà aquestes lleis de forma que anularà aquests indults i ignorarà aquestes sentències. I el gobierno no té cap eina per apartar quests jutges corruptes ni per sancionar-los de cap manera.

Amb això espero que obligarà a la presó a deixar la via de les derrotes i les desilusions i no tindran més remei que seguir la via de les victories i les alegries. Aquesta vegada amb el vist i plau de tota la comunitat internacional de països civilitzats.

Antoni Soy
Antoni Soy
07.06.2021  ·  23:53

Tot plegat és tan evident que no calen massa comentaris.
No deixa de sorprendre però el desacomplexament obscè, el desvergonyiment absolut de Junqueras, Aragonès i, consegüentment, ERC.
D’altra banda, segur que hi ha també un atac de gelosia pels èxits del President Puigdemont i de l’estratègia de l’exili davant del desastre que ha significat, i que tendeix a empitjorar, l’estratègia d’entregar-se a l’enemic.
Però vaja, sembla que a alguns catòlics els excita això d’haver de demanar perdó i que te’l concedeixin.

Mercè Duran
Mercè Duran
07.06.2021  ·  23:57

El discurs de Junqueras és obscè, s’ens pixa a la cara i fila una retórica ón tot s’ho fa venir bé als seus interés, que només n’ és un, sortir de la presó. És realment fastigós saber del seu comportament abans i després del 1-O, ara ja ha arribat al deliri.
Doncs som molts els que mai oblidarem l’1-O i als que han estat lleials. Espero que el menyspreu de la ciutadania l’acompanyi el temps que li resta i que la llibertat física li sigui pitjor que estar entre quatre barrots.
Espanya està feta una merda, però nosaltres estem enfonsats per l’avaricia i l’estulticia de pobres homes com aquest predicador mesell i covard.
Primer he sentit molta indignació, però a hores d’ara estic molt trista.
Ho hem tingut a tocar i per les males arts de gentussa com ell, ens ha passat de llarg la possibiltar de ser un estat sobirà.

Sandra Gómez
Sandra Gómez
07.06.2021  ·  23:59

Hi ha qui diu que no entén allò que Junqueres diu a la carta? Diu el mateix que ve dient des de fa mesos i anys d’ençà que és a la presó, amb paraules o sense, amb malestar i amb mala llet a les entrevistes que li han anat fent: diu que vol sortir de la presó com sigui, al preu que sigui, per deixar la política i tornar a exercir de professor a la universitat.
Diu que la seva família i en especial els seus fills no mereixen el càstig penal que li han imposat i que vol acabar amb el trauma que la dona arrossega en silenci (és l’única dona dels presos que no ha volgut mai ser visible en els mitjans de comunicació). Junqueres dirà públicament -d’això es tracta la rendició, que sigui pública, lletra impresa negra sobre blanc, perquè hi consti i ens consti- tot el que li diguin des de Madrid si vol sortir de la presó, si no es vol podrir entre murs, si vol deixar de veure patir la dona. No sé si rep més pressió del govern de Madrid o de la seva dona, ambdues pressions silencioses.
La meva decepció és màxima. Però, si la renúncia ha de ser així de pública i dolorosa que ho sigui, i s’agraeix perquè ja van sent hora de veure-ho clar. I ben clar: que la rendició pública d’un sol home no és la rendició de la gent que vam lluitar l’1 d’octubre. Només és la rendició d’un sol home. Sigui que sigui aquest home.
I que surti de la presó i que se’n vagi a casa. Ara bé, quan torni de visita al Palau de la Generalitat que faci el favor de no entrar-hi amb el puny alçat com la darrera vegada que va ser-hi, ara fa pocs dies, per a la investidura de Pere Aragonès. El puny guardadet. I la frase que tant repetia “a independistes no ens guanya ningú” també guardadeta.
Quantes vegades no es deu haver penedit de no haver marxat a l’exili? Però, això, és clar, no ho dirà públicament. Entregar-se a l’enemic no fa de gran líder ni de gran estadista.

Ed Garrido
Ed Garrido
07.06.2021  ·  23:59

Volen la mort civil del MHP Puigdemont, no nomes ER, tambe els Junts del Jordi Sanchez i companyia. A que espera el de Pineda per anar a Waterloo i posar se a les ordres del president legitim, del president de veritat??

Belén Solé
Belén Solé
08.06.2021  ·  00:02

El més desitjable, sens dubte, hagués estat un referèndum acordat i que no ens obrissin el cap per voler votar. El millor per tothom seria que Espanya fos un país democràtic i que sapigués encarar els reptes sense violència i repressió. No és així. Però, és culpa nostra? Ens hem de carregar també amb això? Potser ja n’hi ha prou de demanar perdó. N’estic tipa.

Antoni Miguel
Antoni Miguel
08.06.2021  ·  00:03

No sé per que, aquest díes em ve sovint a la memòria com es va desmuntar la revolució dels clavells portuguesa. Pas a pas, mica en mica, sempre sense renunciar al simbolisme de l’ aixecament militar-popular, es va anant desproveint del seu contingut revolucionari.
L’ofensiva político-mediàtica a casa nostra per allunyar-se dia rere dia de l’1 d’octubre és ben palesa.
Tinc molts dubtes, pero, que els resultas siguin comparables als del país veí. Sempre ens quedará Madrid, recordant Bogart.

Jaume Riu
Jaume Riu
08.06.2021  ·  00:07

ACTE DE PLEITESÍA
L’acte d’homenatge al comte de Godó i a La Vanguardia amb tot el que representa, que s’ha muntat de sobte i estratègicament a la patronal Foment del Treball, té una lectura molt positiva des de l’independentisme.
La notícia és que s’ha fet pública la pleitesía inequívoca per part dels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, per part del president de la Generalitat autonòmica de Catalunya, per part del president d’ERC empresonat, i per part del socialistes Jaume Collboni des de l’Ajuntament de Barcelona, que ja no podran amagar les intencions conservadores de dretes. Tots aquests han confessat públicament avui que ja els va bé la monarquia franquista que fa créixer i créixer el desequilibri social, en benefici de 400 famílies dominants que controlen L’IBEX-35, i no volen l’autodeterminació de Catalunya per poder ser un estat independent en forma de república com vam votar l’1 d’octubre de 2017.
La participació de Pere Aragonés en aquest acte de pleitesía, amb el suport explícit d’Oriol Junqueras, es pot sintetitzar en quatre paraules:
– “Catalans, us hem enganyat”
Ho trobo una bona notícia perquè ara ja ho sabem, i gairebé res no tornarà a ser com abans.

Berta Carulla
Berta Carulla
08.06.2021  ·  00:11

ERC i el P$O€ estan contents i fan manetes perquè comparteixen causes i compartir causes ajunta i complicita molt, tenen el mateix statu quo a defensar i el mateix enemic a batre.

Lluí Mor
Lluí Mor
08.06.2021  ·  00:20

Ho he comentat abastament, la CUP és la pedra a la sabata de l’independentisme. Ells sabien perfectament el gir radical d’ERC inclúid el pacte amb el PSOE i, és clar, els hi anae com anell al dit perquè no els hi caldria patir i podrien pendre el protagonisme amb les seves pixades forà de test. Ara bé, a can ERC també saben que la CUP mai portarà unitat i fermesa al independentisme. És dir, s’han ajuntat la fam. la gana, la inconsistència, la estupidesa i el viure del cuento.
Quants erem d’indepes?, també ho havia comentat abastament, deïa que el 30%, segur que tirae llarg.

Joan Benet
Joan Benet
08.06.2021  ·  00:22

Francament, ajudar als espanyols a contraprogramar els èxits de l’exili i d’en Puigdemont, ja no té a veure a com penses: és de males persones directament.
I en Junqueras ja és el 2n cop que ho fa…
1r a en Mas i ara al president.
És molt dolorós. Com a independentista, em resulta molt difícil de pair.

Carles Macaya
Carles Macaya
08.06.2021  ·  00:29

És sorprenent com volen tapar o fer desaparèixer l’1 d’octubre.

Malgrat tot i per damunt de tot, l’1 d’octubre és de tots els catalans i és una fita històrica imborrable. La declaració de la independència de la Republica Catalana.

Jo ho sento, qui renegui d’aquesta data renega de la República.

Per molt que vulguin tornar a lo d’abans, ja no. Som República i no descansarem fins arribar al final. Ni 10, ni 20 anys. Ara i aquí.

Aquest és l’objectiu i la fita.
La resta és accesori i en tot cas respon a interessos particulars és digui com es digui.

Desaprobo i estic totalment en contra de la carta que ens ocupa i de qui la defensen. No em representen i no representen el poble de Catalunya.

Pere Jordi Junqué
Pere Jordi Junqué
08.06.2021  ·  00:30

No oblidem que la setmana passada van despatxar la Pilar Rahola de la Vanguardia. Casualitat, … o tenien por del article que pogués dedicar a aquesta escenificació?

Josep Jallé
Josep Jallé
08.06.2021  ·  00:30

Res a afegir sobre els fets, les actituds, reflectits a l’editorial d’avui, benvolgudes i benvolguts, llevat que em quedo amb les ganes de … “insultar … “, ser “violent …”, etc. sobre els personatges referenciats. L’ètica i l’educació rebuda no m’ho permeten. Hem quedo amb la pinta de la foto i amb aquella dita antiga de … Roma (Madrid) no ha pagat, ni paga ni pagarà als traïdors. Al temps. I altre cop com fa prop de 90 anys. Salut!.

Oriol Martí
Oriol Martí
08.06.2021  ·  00:37

Orioll Martí

Vicent Partal: Com cada dia, moltes mercès .

Avui s’ha consolidat la “Rendición de Cataluña” pretesa, flectant el genoll davant els que han manat sempre, del Srs Aragonès i Junqueras. Gràcies per la seva magnífica traidoria. Desautoritzar l’1-O és posar-se a l’altra banda. Tot té un límit.

Sempre apel.lo que en les oscil.lacions del procés revolucionari,la gent tenim molt de poder. Pregunto: no ha quedat superat aquest acostament-rendició després de les bufetades d’Europa?

Els Srs Aragonès i Junqueres redueixen tot al fer polític, al passadís, al logo potent d’empreses fetes contra nosaltres. Han fet tard, i molt.

Proposo en conseqüència que es comenci a contar la gent que ja ens hem desconnectat:

els que de Endesa som qualsevol altre elèctrica catalana, la gent que ja no juguen a la loteria espanyola… hem de comptar als desconnectats. La llista seria eterna.
La maniobra d’avui, és la patètica contorsió dels perdedors. Sí, agafem-nos fort, que venen de molt fortes.
Oriol Martí

ramon boix
ramon boix
08.06.2021  ·  00:51

continuo dient: ERC ha de desaparèixer com a partit per fer la independència. NO la farà mai. Li espanta. Li manca capacitat. No té la gent prou preparada. La seva història no és model de res. Només en Terradelles va fer un acte, restituir la Generalitat abans que la constitució de Ñ. I prou. En Jonqueres amb SINDROME D’ESTOCOLMO. En Aragonés, veurem a on arriba. Crec que a ben poc. Escolanet d’en Jonqueres. L’únic que es va creure el que feia, en Puigdemont i per això va fer de no acceptar la justícia de Ñ i va marxar. Ell va fer l’acte d’independència personal. Els altres acceptant la justícia de Ñ es varen rendir. Ara l’elefant a batre és Puigdemont. Sort que és Eurodiputat i a Belgica.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
08.06.2021  ·  00:54

Encara que ja sabut i denunciat en aquest portal, l’actitud i paraules d’en Junqueras han aconseguit portar-me al límit de la indignació i fàstic.
A mi, aquest personatge ja em va caure malament des de la conferència que va vomitar després del 9-N i de la conferència del MHP Artur Mas.
Tal com diu el Sr. Soler, no sé de què s’estranya el Sr. Partal. Tal com vinc escrivint fa temps, considero que Vilaweb ha col·laborat en crear aquest monstre en què s’ha convertit ERC i en enganyar a gent de bona fe.
Sort en tenim de l’exili belga i del MHP Carles Puigdemont (l’exili suís, com la CUP aquí, no compten per a res). Ja es va veient quanta veritat que hi havia als seus llibres.
Visca Catalunya Lliure !!*!!

Rafael Masià
Rafael Masià
08.06.2021  ·  01:07

ERC té uns 10.000 militants i el 14 de febrer va obtenir 605.581 vots. Junts en va obtenir 570.539 i la CUP 189.924. Total 1.366.044 vots “independentistes”. L’1 d’octubre de 2017 el sí a la independència va obtenir 2.044.038 vots. Qué està passant? Qué hem de fer?

Rafael Masià

Josep Gualló
Josep Gualló
08.06.2021  ·  02:45

JUNUERAS L’INDEPENDENTISTA FEFORMISTA PER EXCELENCIA.

No acceptarà cap acord que no sigui pactat amb l’estat. Per deixar-ho més polit vol parlar amb tots els que el 1.O es es van sentir sentir exclosos..

Núria Castells
Núria Castells
08.06.2021  ·  03:58

A nivell polític, el que està passant amb ERC és digne d’estudi.
Perquè ara ja es pot veure en perspectiva la seva espectacular deriva, des de l’independentisme radical que tant de temps van exhibir (allò de “Doneu-me 68 diputats…” i proclames semblants) fins a la reculada total (però, encara, sinuosa) que representen a l’actualitat.
I el que veurem, si seguim així.

No sé si el país ho podrà neutralitzar. Si voldrà, Si encertarà a fer-ho… A mi, de moment, em sembla tot força nebulós.
El que tenim és que, en el país de l’1-O, molta gent ha votat una ERC que, si bé no acabava de dir el que ara diu, ja no era pas l’ERC de l’1-O.
D’aquí, els meus dubtes.

Poden canviar tan radicalment, els votants? Poden, un líder i la seva camarilla, arrossegar la gent, així, d’una banda a l’altra, sense revolta? Quina mena de líder? Quina mena de gent? Com?
Estic decebuda i fascinada, al mateix temps.
Mai havia viscut un fenomen tan extrem en tant poc temps. Quan les “esquerres” van desmobilitzar el poble, al principi de la Transició, encara era massa jove per poder-ho seguir fil per randa.
I, vet aquí, que potser ara tindré una segona “oportunitat”.
Disculpeu el sarcasme.
N’hi ha per això i per a més.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
08.06.2021  ·  04:35

ERC fa d’ERC, com sempre. Un exemple més que els partits poden mentir amb el seu nom. Em preocupa que Junts s’hagi sumat a un govern així. El carrer només té al carrer, i a Waterloo. Però admeto sentir-me traït pels polítics. Si ens n’arribem a sortir, cal un Núrenberg.

M.ROSA (anglès) SOLER
M.ROSA (anglès) SOLER
08.06.2021  ·  05:33

Ha quedat ben clar, que qui des d’avui continui votant ER ja no vota per la independència, que no s’equivoqui. I també ha de quedar clar que no som el 52% per cent, no veient això, per tant ens queda molt per fer. I, com molts dels comentaris d’aqui, CUP que hi ha algú ?????

Joan López
Joan López
08.06.2021  ·  06:01

Ahir sopaba amb el meu gendre I la filla,I va sortir la conversa,ell independentiste votan d’erc, deia que entenìa a junqueras I qui li donava grima era Puigdemont. Jo li vaig fer la pregunta si realment volìa l’independencia I la resposta va ser si ancara que hagi de pasar 20 o 30 anys. Aquet es el terennar del votant d’erc. Per això portan tota la vida volen l’independencia però no volan ser-hi independents. Han enganyat a moltissima gent I espero que s’enadonin aquesta gent .Ni son de esquerras,ni son independentistes I ho sento però tampoc catalans,no se el que son. Avui tindrem mes declaracions de els seus dirigents,objetiu:”salvar al soldado Sànchez”
Visca el 1-O ni OBLIT ni perdò.

Salvador Molins
Salvador Molins
08.06.2021  ·  06:28

LA TRAÏCIÓ DELS LÍDERS, avui es dona a ER i en la persona de Junqueras:

Però els Lleials al 1r i al 27 d’octubre (DUI) encara no ens hem rendit ni ens rendirem. Vam votar el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre de 2017, referèndum vinculant, legítim, unilateral, i legal segons la nostra legalitat catalana, vam votar i vam guanyar, i vam presenciar com els nostres diputats votaven la DUI, ací n’adjunto l’Acta:

————-

ACTA en TWITER de la Sessió del Parlament
(Ple del Parlament / sessió núm. 44.2 / 27 d’octubre de 2017)
en la que es va votar i aprobar la Declaració d’Independència de Catalunya.

«Anem a votar la proposta de resolució conjunta de Junts pel Sí i la CUP número 2 i després, quan ens arribi l’urna votarem la número 1.
Per tant, anem a votar la proposta de resolució número 2.
Comença la votació.
La proposta de Resolució número 2 ha quedat aprovada per
71 vots a favor, 8 en contra i 3 abstencions.
(Aplaudiments.)

Estem esperant que arribi l’urna.
(Roger Torrent i Ramió demana per parlar.) Senyor Torrent, sí, digui.
Sí, en tot cas, i mentre arriba l’urna, que ara veig que arriba, i que es pugui organitzar la logística d’aquesta votació, el que li demanaríem és que, atès la transcendència i l’interès que suscita la proposta de resolució que anem a votar en aquests moments, li demanaríem que de la part declarativa de la mateixa, és a dir, de la part declarativa d’aquesta proposta de resolució que votarem, llegeixi la part que va des de «en virtut de» i fins al final d’aquesta part declarativa, abans no es pugui votar».
Gràcies, presidenta.

La presidenta (Carme Forcadell) diu: D’acord i llegeix la part declarativa, part que segueix al Pròleg o PART EXPOSITIVA.

Llegeix la part DECLARATIVA d’aquesta Declaració):

1 – «En virtut de tot el que s’acaba d’exposar, nosaltres, representants democràtics del poble de Catalunya, en el lliure exercici del dret d’autodeterminació, i d’acord amb el mandat rebut de la ciutadania de Catalunya, constituïm la república catalana, com a estat independent i
sobirà, de dret, democràtic i social.

2 – «Disposem l’entrada en vigor de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república.

3 – «Iniciem el procés constituent, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant. Ple del Parlament / sessió núm. 44.2 / 27 d’octubre de 2017

4 – «Afirmem la voluntat d’obrir negociacions amb l’Estat espanyol, sense condicionants previs, adreçades a establir un règim de col·laboració en benefici de les dues parts. Les negociacions hauran de ser, necessàriament, en peu d’igualtat.

5 – «Posem en coneixement de la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea la constitució de la república catalana i la proposta de negociació amb l’Estat espanyol.

6 – «Instem la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea a intervenir per aturar la violació de drets civils i polítics en curs, i a fer el seguiment del procés negociador amb l’Estat espanyol i ser-ne testimonis.

7 – «Manifestem la voluntat de construcció d’un projecte europeu que reforci els drets socials i democràtics de la ciutadania, així com el compromís de continuar aplicant, sense solució de continuïtat i de manera unilateral, les normes d’ordenament jurídic de la Unió Europea i les d’ordenament de l’Estat espanyol i de l’autonòmic català que transposen aquesta normativa.

8 – «Afirmem que Catalunya té la voluntat inequívoca d’integrar-se tan ràpidament com sigui possible a la comunitat internacional. El nou estat es compromet a respectar les obligacions internacionals que s’apliquen actualment en el seu territori i a continuar sent part dels tractats internacionals dels quals és part el Regne d’Espanya.

9 – «Apel·lem als estats i a les organitzacions internacionals a reconèixer la república catalana com Estat independent i sobirà.

10 – «Instem el Govern de la Generalitat a adoptar les mesures necessàries per fer possible la plena efectivitat d’aquesta declaració d’independència i de les previsions de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república.

11 – «Fem una crida a tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de la república catalana a fer-nos dignes de la llibertat que ens hem donat i a construir un estat que tradueixi en acció i conducta les inspiracions col·lectives.

PART RESOLUTIVA:
Paraules Forcadell moments previs:

I a continuació votarem aquesta part resolutiva d’aquesta proposta de resolució.

Fitxer 08
Doncs, ara farem la votació per crida. La secretària primera anirà cridant… (Veus de fons.) Sí? No cal. No cal fer sorteig, no? Ho fem per ordre alfabètic, si els sembla bé, ho farem…
Si és…, per assentiment ho farem per ordre alfabètic. (Pausa.)
Ple del Parlament / sessió núm. 44.2 / 27 d’octubre de 2017

Per tant, la secretària… (Veus de fons.) Sí.
La secretària primera
Cridaré tots els diputats, els que hi són i els que no.
(La secretària primera crida per ordre alfabètic els diputats, els membres del Govern i, un
per un, els membres de la Mesa perquè dipositin llur papereta a l’urna.)

La presidenta
Anem a procedir al recompte.
Secretari Nuet, pots ajudar-nos en el recompte?
(Es procedeix a l’escrutini.)

La presidenta -Carme Forcadell-

La Resolució de la Declaració d’Independència dels i les representants del Parlament queda aprovada per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 vots en blanc.

————

Així fou la DUI catalana que ens falta portar a la Consideració del Tribunal de Dret Internacional de La Haia, tal com ho van fer els diputats de Kossovo per a la seva aprovació:

Junqueras i ER no són lleials a Catalunya, s’ajupen davant l’enemic, trenquen una vegada més la unitat dels independentistes i blanquegen l’estat enemic, vergonya cavallers!

Els catalans lleials al 1r d’octubre fem créixer la incipient República Catalana censant-nos a la primera institució republicana, el CxR, de moment a l’exili de Waterloo. Ja som 97.748 i en creixement lent però constant. Censem-nos, coordinem-nos i persistim fins a la victòria final que només serà una, la nostra plena Independència. Visqui Catalunya Lliure, visquin els Països Catalans!

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
08.06.2021  ·  06:46

Encara que ja està tot dit, voldria afegir que las últimes municipals, fastiguejat de tots, vaig voler emetre un vot de castic votant la CUP a l’ajuntament de Sant Cugat, i els molt beneïts em van trair fent coalició amb ERC i PSC. Salut.

Carme Perello
Carme Perello
08.06.2021  ·  06:49

Les paraules del sr. Junqueras, és veritat¡¡¡
No m’estranyen, no en fan mal les urelles, però no deixen de ser terriblement decepcionants i equivocades en el temps.
Sr. Junqueras: voldria pensar que vostè té una interioritat molt, diguem- ne :
espiritual? seriai la paraula exacta? Però no, vostè no és Jesús, ni un super star.
Perquè ara mateix, no necessitem:
ni una figura espiritual, que aparentment, posar l’altra galta.
ni una figura que firma com republicana, però viu com un burgès i es relaciona amb ells.
Junqueras&Aragonès, S.L.
Perquè les coses, i més ara, no es poden entelar amb una capa de diplomàcia.
NO¡¡¡¡¡¡
Sr. Junqueras: cada cosa al seu temps¡¡¡
Ara no és moment de continuar parant la ma, perquè l’altra banda, no sap que és DIALOGAR.
I vostè, més que un altra persona, ho sap¡¡¡
Si es vol enganyar vostè, no hi puc fer res, però a la resta del país, NO¡¡¡¡
Vostè com a persona generosa, que vol demostrar ser, hauria de fer un pas al costat, i temporalment, deixar el volant a mans de persones preparades per aquesta fita històrica, que EL ÉS DEL 52% DE CATALANS, VOLEM¡¡¡
I no en vengui la moto, de la resta de gent, que ens hi hem d’acostar.
Ens hem passat anys i panys, acostant-nos, parlant l’altra llengua, posant davant altres cultures, que la nostra i que ha passat????
que se’ns han cagat a la boca¡¡¡¡¡¡
Per això li demano amb tot l’agraÏment del sacrifici que ha fet i està fent, com la resta de representants polítics engarjolats,
Que sigui generós, i que doni pas ara, a persones que poden lluitar i defensar perquè Catalunya sigui independent.
Quan ho siguem……vostè podrà donar la seva benedicció i opinió.
Cada persona té el seu moment a la vida, i ara, ha de reconèixer que no és el seu per tirar endavant Catalunya.
Deixi el seu ego personal, i entenc que també té debilitats, només faltalria¡¡¡
Però ens està arrastrant als catalans, a agenollar-nos. I JA NO VOLEM¡¡¡¡

Joan March
Joan March
08.06.2021  ·  07:02

Deixeu de parlar de la síndrome d’Estocolm. Junqueras digués el que digués anys enrere, sempre ha estat el mateix. Mentia abans. Ara no. Res de síndrome d’Estocolm.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
08.06.2021  ·  07:09

Pervertir les paraules és un mal greu: dir-ne “Generalitat republicana”, d’aquesta Generalitat neomonàrquica i entreguista que encapçala el sr. Aragonés, és dinamitar el valor de la paraula república i tots els esforços del poble català d’ençà del 2010. Això també hauria de ser tipificat com a delicte de corrupció.

Enric Vilar
Enric Vilar
08.06.2021  ·  07:17

Tot estaba ja clar en els dos llibres del MHP Puigdemont. Llegiu.los.
A en Junqueres ni s’el veia ni trobava. Un autèntic mossèn hipòcrita. Cap sorpresa. Un poble home ple d’enveja; primer vers Mas i després vers Puigdemont.
Quanta gent ensarronada. Tots de bona fe.
L’U d’octubre es del poble. Es el poble qui farà la República. Perseverem. Endavant.
Visca Catalunya Independent i Sobirana.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
08.06.2021  ·  07:19

Estic esmaperduda, desorientada i tot una revolució interior que no sé com apaivagar. Si tingués ales i amb les emocions fetes un embolic, no sé on aniria ni se que faria un cop arribada. No puc entendre que catalans de bona fe s’hagin deixat enlluernar per uns encantadors de serps. Tenim els traïdors a casa i són més perillosos que els de fora. Les imatges d’ahir són de molt mal païr. De no comprendre res de res. I ara què? Els immaculats de la CUP esteu fent la migdiada? Bon dia i bona hora .☮️

Magdalena Sans
Magdalena Sans
08.06.2021  ·  07:21

Ahir l’Aragonès, net d’avi franquista, va estar envoltat dels seus, está a la seva salsa natural…. És tanca el cercle

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
08.06.2021  ·  07:23

Has passat de servir al poble a servir l´opressor . Pena per tu! Llàstima que no parlessis clar al febrer.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
08.06.2021  ·  07:34

Aragones homenatjant als terroristes franquistes del Camp de la Bota, famiglia Godo del Caudillo que va cedir els terrenys per fusellar gent d ‘erc, fa un homenatge republica als assassins del Companys. Aragones ets un miserable franquista. Fuig, plega i afiliat al psoeamb el junqueras de ferrovial.ibex.35, i ja et faran soci de naturgy

Albert Miret
Albert Miret
08.06.2021  ·  07:47

Avui Vicent, només vull “felicitar” a tots aquells que avisats de la traïció de l’1O, i com que sempre votaven a ERC, ara, després del cop d’estat intern la van tornar a votar. Aquí tenen el resultat: Espanya manant a l’antigament Generalitat de Catalunya, avui “Gestoria de españa en Catalunya”. Espero que ja no es posi mai més en dubte qui ha estat creant conflictes contínuament entre ERC i Junts amb l’únic objectiu d’enfonsar el govern català.
Per a mi, i espero que ara per molts, moltíssims catalans, l’escenificació d’ahir signifiqui el final d’ERC com a partit català per sempre mes. Ara ja no li queda més camí que ser el nou ciudadanos a Catalunya.

Antònia Mestre
Antònia Mestre
08.06.2021  ·  07:48

Qualcú ha vist mai que l´esclau dialogui amb l´amo la seva llibertat?
Per dialogar han de ser dos i si un no vol, com és el cas de l´Estat, idò no hi ha diàleg.
Què pretén Junqueres? Que Espanya el posi al capdevant de Catalunya?
Ningú mai no m´ha decebut tant com aquest senyor.
Va anar a la presó d´on no ha pogut fer res per Catalunya. No ha estat gaire intel·ligent, per part seva, no?
Els exiliats, almenys han pogut exterioritzar el conflicte. Ell, res!

Josep Vilà
Josep Vilà
08.06.2021  ·  08:10

De l’optimisme de Partal en trec que si als maldits reformistes de Vichy els cal escenificar la renúncia d’una forma tan humiliant vol dir que potser els unionistes de l’Exili ho estan fent molt bé. Teatro del bueno com deua Mourinho.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
08.06.2021  ·  08:13

Cada vegada queda tot més aclarit.

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
08.06.2021  ·  08:32

La única esperança que ens queda és Espanya, que no falla mai contra Catalunya, i el retorn de Puigdemont i els exiliats, que no s’ han rendit i guanyen totes les batalles i desemmascaren les vergonyes de l’ Espanya-Estat reaccionària i antidemocràtica. Sembla que Junqueres i ER treballin justament pel contrari, per blanquinejar el govern, per col.laborar amb ell, donar-li tot el suport, fent proclames contra tot allò que hem aconseguit als carrers, contra l’ 1O.. en nom de què o de qui? En nom meu NO, Sr.Junqueres..els votants d’ ER que m’ ho expliquin perque no entenc com segueixen donant suport a un partit que ha venut Catalunya a canvi de res i s’ ha rendit a l’ enemic.

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
08.06.2021  ·  08:39

Cal seguir endavant amb un govern així?

Joan Cuscó
Joan Cuscó
08.06.2021  ·  08:43

En definitiva: “una nova etapa”(erc) és el mateix que “passar pàgina”(Illa).

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
08.06.2021  ·  08:48

Aquest home ha de prendre una decisió, si pot ser encertada. N’hi ha una que no crearia més divisió ni polèmica, que seria útil per la pàtria i per la dignitat i el bon nom en general de la classe política catalana: plegar.

Jaume Farrés
Jaume Farrés
08.06.2021  ·  08:50

Com es deuen sentir i què deuen pensar els apallissats i apallissades de l’1-O?

Jaume Farrés Boada

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
08.06.2021  ·  08:52

Ja fa temps que n’estic convençut, però cada vegada tinc més clar, que sense pinyol no hi ha fruita, sense ous trencats no hi ha truita, i sense un cos fidel de defensa Nacional o exercit nostre, no hi haurà mai independència……Prou d’esperar miracles…prou de esperar res de franc….cal fer aquest pinyol ja……

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
08.06.2021  ·  08:55

Si , com mostra el Sr. Fransesc Planes 22:28 en el vídeo . Vivències de dignitat.

El fals govern de Catalunya fill de l’engany i la mentida haurà de caure . Està corcat.

Les fotografies del president i la carta del pres son esperpèntiques .

Pep Agulló
Pep Agulló
08.06.2021  ·  08:55

TORNAR A LA PÀGINA ANTERIOR

Davant de tanta escenificació tan explícita entre l’unionisme monàrquic i el partit d’en Junqueras, que en el judici ja va proclamar el seu amor a Espanya, no cal fer gaire anàlisi política.

M’ha sorprès la desinhibició d’ERC en l’intent d’esborrar l’1-O buscant l’aliança, sense envermellir, de Sánchez en un pacte, no escrit, per surar en aquest mar procel·lós que ha portat, no oblidem, l’ofensiva politicojudicial dels exiliats a Europa: els rupturistes.

La confrontació ideològica entre autonomistes i rupturistes, la bifurcació al roent, a la llum del dia, mentre l’Estat es rabeja impotent i poruc davant Europa en el seu fracàs repressiu…

Les declaracions tan clares i contundents de Junqueras contradient-se de quan deia “no hi més independentista que jo”, només es poden fer en una estructura jeràrquica de partit leninista. Ells no estan per assemblees de base per decidir res… No sé què en pensaran molts votants seus. i la CUP, que tan sensible era amb Junts i ara fa el sord d’una forma escandalosa amb el seu aliat…Fàstic.

Com Josep Almar, viure per veure…

Estic d’acord: tot va rabent… a tall de boig.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
08.06.2021  ·  09:01

Gràcies per la correcció Sr. Ramon Perera.
Pel que fa a Junqueras, l’important és que caiguin màscares.

PERE SIO
PERE SIO
08.06.2021  ·  09:24

Junqueras enganyat per la seva amiga Soraya Saez de Santamaria es va lliurar a la justícia i ara ja no sap on toca.
Cada dia més clar que ERC ha renunciat a la independència.
A ERC oarlen d’una falsa Generalitat Republicana, mentre afalaguen als espanyolistes i estan comodament asseguts a l’autonomia sucursal de la Moncloa.

enric llopis
enric llopis
08.06.2021  ·  09:27

Cada dia em fa més fàstic el senyor Junqueras, per no parlar del presidentet i ERC. Botiflers traidors!

Francesc Gruartmoner
Francesc Gruartmoner
08.06.2021  ·  09:27

Cada vegada ens semblem més a Irlanda i cada vegada ens semblem menys a Noruega…. Potser la clau de tot plegat está en que ni el Regne Unit ni Suecia de principis del segle XX tenen poca comparació amb la esplèndida Espanya democràtica de principis del XXI…. Tenim una petita esperança…..

Pere Grau
Pere Grau
08.06.2021  ·  09:32

Si Aragonès no vol passar molt de pressa a això que la CUP en va dir “la paperera de la història”, només té un camí: emancipar-se de Junqueras i de la seva “cort dels miracles” (com ja dic en els meus articles a l’Unilateral amb el nom comú de “Miralls de fira”). Tot el que sigui seguir miratges enganyosos al final dels quals només hi ha el desert sense aigua, l’ensorrarà. Clar que emancipar-se no es fa de la nit al dia. Però no li queda gaire temps.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
08.06.2021  ·  09:34

No entenc com encara hi ha subscriptors emprenyats amb la nova traïdoria de Junqueras, però que segueixen escrivint ERC per comptes d’ER. Amb la cúpula actual botiflera, liderada per Junqueras, ER no te res de “C” de catalana. Potser algun dia, quan els foragitem, recuperarem la que va ser ERC, ara és ER, i encara podem dubtar de la “R”.

ANC on ets, ets junquerista/espanyolista?
Omnium on ets, ets junquerista/espanyolista?
No heu de donar una resposta dura a l’insult de Junqueras a tots els catalans que vàrem votar i vàrem posar la cara l’1-O?

CUUUUUUP on sou ara? Només sabeu muntar saraus a JxCat perquè dieu, falsament, que no són esquerra? Què és per vosaltres esquerra, Podemos/Comuns, ER ? JxCat fan per la societat catalana molt més que el Junqueras d’ER.

Jo ja des del 21-D vaig deixar de votar ER, ja es veia clar de quin peu calça en Junqueras.
Espero que ara els bona fe que van votar ER pel 14-F s’en a donin de que van ser volgudament enganyats per Junqueras. Només cal escoltar les enceses proclames independentistes pel 14-F que feia, i comparar-les amb les paraules d’ara que ja te els vots al sarró.

L’escena ploramiques del 9-N de 2014 contraprogramant al MHP Artur Mas, per a restar-li protagonisme, es semblant a la d’ara (personalment crec que ara ha estat vomitivament pitjor). Davant l’èxit de les noticies que venien de l’exili, del MHP Carles Puigdemont, Junqueras ha anat corre cuita a taparles obeint a l’amo espanyol amb el discurs que ha publicat al botifler diari ARA.

Jonqueres, que se les dona de cristià i pacifista, no és ni una cosa ni l’altra, és un hipòcrita miserable i mentider. Un esclau no es pot atribuir el ser pacifista si sempre s’agenolla davant de l’amo de la forma més servil i humiliant possible.
Gandhi si era pacifista.

David Badia
David Badia
08.06.2021  ·  10:10

I els de la CUP tocan el violi, com sempre els ultims temps

Lluis Molist
Lluis Molist
08.06.2021  ·  10:13

He vist comentaris que diuen ” que no entenen res………..” crec que s’entent tot des de fa mot de temps a la forma de ser Junqueras……repesau 9N, proces cap 1 O, tot la parsimonia de Junqueras denota covardia, egolatria, desitj de poder a qualse-vol preu, enveja, etc.

Lo bo de la situació ( que ho es ) es que s’ha destapat una persona obscura, maquinadora, i botiflera.

Quedeu-vos amb la banda oposada, i mireu cap a l’exili.

Ni oblit ni perdo, d’aqui un temps seran ells ( botiflers ) els exiliats, pero no a Europa.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
08.06.2021  ·  10:14

Hi ha un error en aquest article, quan es refereix al president de la “Generalitat Republicana”. No senyor, l’Aragonés no és res més que el Molt Honarable Representant de l’Estat Espanyol a Catalunya. Crec que aixònho diu la seva Constitució.
Salut

ramon Feixas
ramon Feixas
08.06.2021  ·  10:15

Un presoner a la presó no és lliure i les seves accions tenen limitacions com les d’una persona etiquetada bipolar en l’asfixia del món competitiu. Res és igual i tot té pautes, però és evident que la funció d’un pres no és la mateixa que la de qui es parla de victòries, encara que les corresponents derrotes de l’adversari no comportin sotmetiment. Junqueres justifica la moma tradicional. Els de m la moma així ho pompen. La situació i els objectius d’en Junqueres justifiquen el fet. penso que sí, malgrat que no sigui el que els catalans honrats desitgem. Esperem que la força del poble i el treball dels exiliats compensin els defectes de la situació, igual que els presos varen compensar els defectes del poble català el 2017 quan encara no sabia com eren les eines pacifistes per lliurar-se de quelcom tant escabrós com el franquisme. Tots podríem parlar de deficiències d’uns i d’altres encara que els foròfors han magnificat només al rivals dels seus líders, i així sembla que una part té èxits i l’altra fracassos, per als que estan en aquest ambient. Per sort no és així, i costi el que costi complementar, es va fent a un ritme raonable. Hi ha molts factors, com ara els xupons de sempre que aprofiten totes les ocasions per confondre, dividir i espanyolitzar catalans , com es narra l’editorial. La complexitat d’un procés alliberament amb una part pacifista i l’altra afeccionada a castigar cruelment porta a que les confiances gemeguin. Però d’una gent que aviat portarà 4 anys a la presó i encara diu als seus botxins que és independentista, crec que no calen grans argumentacions addicionals, ja que son lantítesi de poltronia, encara hagin de fer papers com el d’ahir i mirar el llarga termini com a ple d’obstacles. Tant de bo la unilateralitat es treballi d’una manera tant coherent. Els exiliats també han demostrat que mereixen confiança, i de fet aquells que més propaguen hi confien. Tot és imprescindible: maniosos i desanimats…. mentre tothom tingui el desig d’alliberament del franquisme que vegades “en la intimidad habla catalán”.

Carles Viñals
Carles Viñals
08.06.2021  ·  10:33

Un bon editorial, com els que m’hauría agradat llegir abans del 14-F; massa tardà, però. El mal que denuncia i que potser -només potser- hauría ajudat a evitar, ja està fet. Benvingut Sr. Partal a la crua realitat catalana, des de la galàxia de l’equidistància, la indefinició, l’ambigüitat i l’eufemisme.

No sé si ens tornareu a parlar mai més de “bifurcació de l’independentisme” i/o d’ “independentisme reformista”, però com diu Josep Soler (23:49), no deixa de resultar xocant la vostra sorpresa davant la traïció (o potser encara no devem anomenar-la així ?) de Junqueras i ERC, després que hagi passat finalment el que la majoría dels qui llegim aquest portal veiem clarament que acabaría passant.

Li prego em dispensi, però sóc humà i no puc llegir impassiblement certs discursos, després d’haver-ne llegit de molt diferents, durant molt de temps i de la mateixa persona.

I ho deixo aquí perquè, a partir d’un límit que ja hem depassat amb escreix, no puc seguir creient en la utilitat de les paraules. La llibertat, si mai arribem a obtenir-la, ens vindrà de la mà dels nostres actes, m’és igual si pacífics o no, perquè l’objectiu s’ho val. De les paraules, de segur que no.

jordi Rovira
jordi Rovira
08.06.2021  ·  10:34

Exacte! Veurem fer passos de gegant en dues direccions: “en les renúncies cada cop volta més accelerades i en la de la consolidació de la legitimitat del Primer d’Octubre i l’acorralament de la violenta reacció espanyola”. Es a dir, tornem a la partida inicial. Vull dir que és talment com tornar a demanar al Congreso de los Diputados un referèndum pactat. I veurem com tota la teoria del xoc de trens se’n va en orris. Curiós per aquells que la postulaven sempre al seu favor, veritat “señor conde”? Simplement, ningú vol cap tren xocant a Espanya! I, de renuncies també en veurem a l’altre costat. Com sinó! Amb tot plegat, la determinació no ens ha pas de fer perdre la voluntat de passar comptes. Diria que una cosa no en treu l’altra. I al mateix temps, res no ens allunya de la vertebració sòlida dels pilars en els que suportar la nostra independència com a estat. I sí, al senyor Junqueras li toca aquesta tasca. Si no la fes ell, algú altre la hauria de fer. De la rauxa de la voluntat d’independència, al seny de la construcció del camí per transitar-la.

Toni Segarra
Toni Segarra
08.06.2021  ·  10:40

La carta del Sr. Junqueres, deplorable, miserable encara que, vistes les seves actuacions anteriors, no inesperada. Es va deixa enganyar pels seus advocats i consellers pensant que lliurant-se a la justícia del enemic sortiria ben lliure en unes setmanes. El pitjor és que també va enredar els altres.

Aquesta noticia no és, però, la única dolenta. Llegeixo avui al Nacional que
“Joan Ignasi Elena, el nou conseller d’Interior, manté el major Josep Lluís Trapero amb totes les funcions del càrrec de major”. Aquest senyor no era el que tenia un pla per anar detenir al MHP Carles Puigdemont seguint ordres d’un jutge de l’estat enemic?

Veure l’actuació d’alguns alts dirigents és per posar-se a plorar.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
08.06.2021  ·  10:45

ERC ha fet un pacte amb el govern espanyol. El pacte diu: el govern fa un pas mol difícil d’entendre per la majoria dels espanyols -el 80% està en contra dels indults- però necessari per encaixar amb els conceptes de justícia de la UE i per eixamplar l’esquerda del moviment independentista. El govern espanyol corre un risc calculat amb aquesta acció i que ERC i el manaia Junqueras s’han encarregat de minimitzar. Junqueras diu: “no ho tornarem a fer”, Espanya respon: gràcies, és el penediment que esperàvem. El PSOE es podrà mostrar a la UE com allò que s’espera d’un govern progressista i d’un país democràtic -que no ho és i això també ho sap la UE- almenys pel què fa a les aparences, que és el què realment importa en política. D’aquest pacte queda clar que en surt beneficiat Pedro Sánchez. Del “ho tornarem a fer” al “no ho tornarem a fer” és un salt tan arriscat, amb tantes probabilitats de caure al buit que només es pot explicar pels beneficis personals -sortir de la presó i gestionar l’engruna de l’autonomia però que en definitiva són diners i poder per un quants- no pels beneficis al país i a la seva gent. Jo ja m’he cansat de sentir aquest “pare nostre” de no comptar amb la meitat dels catalans, de que només hi ha una via possible que és la del pacte i l’embut. No és veritat, els catalans sempre hem sigut inclusius, ho som ara, ho vam ser l’1 d’0ctubre, durant la transició, durant el franquisme, a la guerra civil i anem tan endarrere com vulgueu. Aquest salt -que està fora de les nostres possibilitats- ens farà caure allà on no hi ha res, ni amnistia, ni referèndum, ni perdó. La CUP, que va vendre molt barato el pacte amb ERC, ha reaccionat molt cosmèticament amb una rèplica a la premsa. Ens cal urgentment una nova generació de polítics.

Joan Amell
Joan Amell
08.06.2021  ·  10:45

La meva intuïció em diu que tant ERC com l’estat espanyol s’estan preparant per seguir anul•lant Puigdemont.

Veuen a venir la victoria definitiva del MHP amb la justícia europea i necessiten justificar que l’estratègia de l’exili no era la bona.

Per això, els PSOE s’afanya ara amb els indults, i Junqueras ajuda Sánchez a justificar-se davant el seu electorat.

david graupere
david graupere
08.06.2021  ·  10:46

Sr. Partal,
potser caldria demanar-se:

1. no s’havia de decidir entre tots (el 52%) quina camí s’havia de fer?
2. a canvi de què 20 anys de silenci sense unilateralitat i sense amnistia per a tothom?
3. I l’Anc i òmnium sense cap declaració clara i pública?

Emili Miquel
Emili Miquel
08.06.2021  ·  10:48

ERC, el partit que a l’octubre de 2017exigia declarar la DUI enlloc de convocar eleccions, ara té com objectiu treure de la presó l’Oriol i fer-se perdonar per l’Estat, apuntalant l’autonomisme. El catalanisme majoritari, abans representat per CiU i ara per ERC, sempre acaba llepant la ma de l’amo que llença l’os perquè el rosseguem.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
08.06.2021  ·  10:50

Aquesta ER ara s’ha mostrat la seva cara real, que ja s’intuïa en la precampanya del 14-F i que va enganyar a molts del seus votants. Però no a VilaWeb. Com sempre en els moments més transcendentals VilaWeb ès ER. Ara a aigua passada torna a ser independentista.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
08.06.2021  ·  10:57

A mi la única cosa que m’angoixa és que no sabem veure el que passa amb suficient perspectiva. ERC ens està traint? No ho sé. Però el que sí que sé és que vosaltres tampoc ho sabeu. El temps dirà. Els moviments existeixen i, com va dir el Vicent, Europa té una pedra a la sabata molt important amb Castella i la seva repressió amb Catalunya. Li bloqueja tota acció exterior, ja que impossibilita la imatge de representant últim dels drets humans a la terra, que és la principal i única carta de presentació de la UE.
Els fons europeus, per primera vegada, no els repartiran els estats, sinó Europa, i això també és un factor molt important.
ERC i PSOE juguen en una corda fluixa, de la que, si no van prou ràpid, segurament cauran. JxCat està a l’espera si hi ha renuncies. VOXPPC’s està mossegant el PSOE si es manté massa estona a la corda.
A Eurovisión, UK va aconseguir 0 punts i Castella 6. En tots dos casos 0 punts del públic.
Tots sabem que els sociates són mala gent, però continuen tenint un munt de vots.
És més fàcil tirar endavant la república tenint un 40% de NO no practicant que tenint un 45% de NO practicant.
No trigarà gaire a arribar el moment en que haurem de tornar a sortir al carrer, i en aquests 3 anys tots hem fet una evolució psicològica important. Tant important que ens costa entendre com pensàvem al 2017.
Dia a dia, Castella va comptant menys i menys al panorama internacional.
Si el final de procés porta a la República a costa d’ERC, no és un mal resultat.

Sergi Barreda
Sergi Barreda
08.06.2021  ·  10:57

Missatge dedicat a: Joan Rius, Mª Teresa Brasó, Lluí Mor, Francesc Gilaberte, M.ROSA (anglès) SOLER, Anna Maria Porta, Pep Agulló i David Badia

Ja podeu llegir l’artice de l’opinió de la CUP. A vegades, parlar tant ràpid té aquestes coses, que la cagues i t’has de menjar les teves paraules amb patates.
Tots els que rajeu de la CUP us ho hauríeu de fer mirar. És un partit que no ha passat mai de 10 diputats, que no va tenir res a veure amb la traició perpetrada per Junts + ERC l’octubre del 2017. Mai els van deixar ni entrar a les reunions on es (suposadament) preparava la desconexió. Es van assabentar 10 minuts abans de la no-DUI del president Puigdeemont.
Tot i ser l’únic partit que apostava per la via unilateral i no fer-se enrere li pagueu així, us felicito fills.
No us cansareu de fer el ridícul.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
08.06.2021  ·  11:18

La sorpresa dels votants i simpatitzants de ERC és per a mi, l’autentica sorpresa.
Jo no vull parlar més del que ERC és o era.
Vull parlar del Consell per la República, del President legítim Puigdemont, de com podem fer per què torni al lloc polític que li pertoca.
No vull l’Anc que demani a ERC que s’aclareixin. Vull una ANC que digui clarament que va endavant i que si ERC no hi vol ser-hi, bon vent i barca nova
Estic sorpresa de la sorpresa del Sr. Partal
I demano una campagna mediatica de l’independentisme per una inscripció massiva al Consell.
Demano que totes les crítiques vagin adreçades a qui les mereix. Que deixeu de ser equidistant i que ens aglutinem tots al voltant de Puigdemont. L’únic que ha reconegut els errors comesos i que no ens ha deixat a l’estacada.
Ah! I escolteu més al Dr. Cotarelo, que és un politòleg expert, coi!

ernest ramos
ernest ramos
08.06.2021  ·  11:37

veient tot aquest panorama, espero que el Sr. Partal vagi, ara, a Waterloo!

Joan Royo
Joan Royo
08.06.2021  ·  11:45

Un aquelarre vomitiu el d’ahir. Només confie que l’ANC, Omnium i totes les entitats independentistes es mobilitzen contra aquest govern autonomista i rendit a Espanya. I és clar, amb l’acció profitosa dels exiliats. Aquests desgraciats s´han venut i ens volen deixar com xais obedients a la veu de l’amo.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
08.06.2021  ·  11:49

Al fossar de les moreres
no s’hi enterra cap traïdor;
fins perdent nostres banderes
serà l’urna de l’honor.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
08.06.2021  ·  11:55

Esperarà dos anys la CUP a fer la moció de confiança o directament de censura? S’hi afegirà Junts o també es treurà la màscara com ER i tindrem una nova CIU? .

Quant de temps i més traïcions haureu d’esperar els feligresos del mossèn per adonar-vos que ens ha venut a canvi de la seva llibertat i la poltrona de la Generalitat, interposada pel seu escolà?. Quant de temps seguirem tots anomenant ER com a partit “independentista i d’esquerres”?. Dons això només depèn de nosaltres, oi sr. Partal?.

Molt d’acord amb MAngels Fita. No hi tenen res a dir els defensors empedreïts del mossèn?

Francesc Clarà
Francesc Clarà
08.06.2021  ·  11:59

Espanyola Reial Confraternitat

Àfrica Boncompte
Àfrica Boncompte
08.06.2021  ·  12:10

Doncs la primera sensació que vaig tenir envers la misiva d’en Junqueres, és la mateixa que vaig tenir en escoltar al disident ucraïnès. Puc entendre que estar a la presó des de fa 3 anys, pot fer que diguis qualsevol cosa que ajudi a sortir-ne.
No anem bé, no podem anar endarrera un altre cop.

Joan-Esteve Simó
Joan-Esteve Simó
08.06.2021  ·  12:15

Totalment d’acord amb el Partal i totalment en desacord amb el Junqueras !!! 🙁

Joan Gratacós
Joan Gratacós
08.06.2021  ·  12:16

Penso que els resultats de les eleccions són manipulats en un percentatge suficient per definir les majories, per això manen els que manen. D’aquesta manera és molt difícil de sortir d’aquest atzucac. El sistema està podrit de dalt a baix, és com lluitar contra una paret i el resultat és el desànim. L’estat sempre guanya, els seus tentacles arriben a tot arreu. Hi hauria d’haver un canvi de consciència majoritari per poder superar aquest sistema tan podrit. Penso que estem molt acomodats i ningú vol arriscar perquè hi ha molta por de perdre el que tenim, tot i que anem cada vegada pitjor en llibertats i guanyar-se la vida resulta més difícil cada dia.

Mercè ariza
Mercè ariza
08.06.2021  ·  12:17

Lo que ha fet el Junqueras o es per sindrome de Estocolm o es per molta molta barra

Jaume Bosch
Jaume Bosch
08.06.2021  ·  12:19

Té la síndrome d’Estocolm.

Jordi Martí
Jordi Martí
08.06.2021  ·  12:25

Oriol Junqueras, estàs desesperat per sortir de la presó. És humanament molt i molt comprensible. Fins i tot puc acceptar que creguis sincerament el que dius, però fer de nen bo no t’aportarà res de bo. Tampoc no tens cap dret a vendre’t el país per un plat de llenties, perquè no és teu! D’altra banda, agraeixo el sacrifici que has fet i sento dir-t’ho: en el millor dels casos les teves paraules fan tuf de síndrome d’Stokholm.

A ERC, igual com un gosset poruc que corre a refugiar-se sota les cames del seu amo, busqueu comprensió i aixopluc sota el PSOE i tota la patuleia espanyola. Com a premi, us mostraran una boleta de pinso amb una mà mentre que amb l’altra us posaran el morrió, l’arnès i collaran la corretja ben curta. I, encara que seguiu remenant la cua, el premi se’l guardaran a la butxaca per a la propera ocasió.

Però les vostres caquetes quedaran on les hàgiu deixat anar i empastifaran tothom perquè no seran ells qui les recolliran, tal com faria un bon amo amb la seva mascota.
I és què, pel que fa a Catalunya, tots són com cul i merda i a vosaltres us utilitzaran com a paper higiènic després d’haver fet les seves necessitats.

Miquel Martí
Miquel Martí
08.06.2021  ·  12:31

És normal que en Junqueras vulgui salvar el cul. Aquest homenet no és Jesús i dirà el que sigui per salvar-se. El que no és normal és que el procés estigui capitanejat per una colla de presos. Cagada de manual.

Ens falta determinació.
Som uns cagats i potser sí que ens mereixem l’extermini.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
08.06.2021  ·  12:57

En Junqueres és un home a la presó y per tant el que faci o deixi de fer només hauria de ser interpretat com un mitjà per recuperar la seva llibertat.

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
08.06.2021  ·  13:09

Molts lectors del diari vèiem venir el que ahir es va escenificar, però en canvi el director que se suposa que està més informat que nosaltres o al menys ho hauria d’estar perquè és la seva feina, es mostra sorprès i finalment fa una editorial clara sobre la situació. Sigui benvinguda, però l’escriu quan ER ja té els “vots al sarró”, mentre encara hi havia partit tot eren giragonses i eufemismes. És ben bé que quan fou mort el combregaren.

Joan B. Gabarró
Joan B. Gabarró
08.06.2021  ·  13:52

La deriva egocèntrica que ha anat agafant ER a partir de l’1 d’octubre els hi és possiblement a curt termini, com ja s’ha vist, beneficiosa, però a mig i sobretot a llarg termini els pot representar l’extinció a no ser que vagin darrera l’electorat del pp, psoe, ciudad-ANOS i comuns que potser és el que busquen, forçant que deixin de ser pseudo-monàrquics per esdevenir republicans pseudo-demòcrates.
En Puigcercós, quan la gran mani del carrer Marina per la llibertat dels Jordis, únics segrestats llavors, preguntat què havíem de fer ja només deia “ara esquerra!” “ara esquerra!” “ara esquerra”!
i així estem!

David Mascarella
David Mascarella
08.06.2021  ·  14:23

Les arengues enceses, els clams carregats d’èpica i l’analítica interessada, coíncidèixen sospitosament amb la lectura també interessada de l’enemic. Uns com a posseidors de la (seva) veritat, i els altres llençant caramels per endolcir el què avuí els convé.

El Vice President Junqueres diu que l’indult no és l’objectiu, i sí que ho son l’amnistia i l’autodeterminació per decidir què volem.
També diu, sense renunciar al camí més difícil, que he de ser més i més forts, i que si hi ha acords han de ser sòlids i defensables en clau internacional: ni indults de fireta, ni declaracions molt impactants però impossibles d’aplicar avui sense la força necessària per guanyar i consolidar la independència unilateralment. Com diuen el sr Cuevillas i la Consellera d’Exterios Verònica Alsina.

I qui no valori que cal donar suport al PSOE és que creu millor que pugi la ultradreta?. En això coïncideixen precisament uns i altres? De fet, passi el què passi, el què interessa a alguns és la tàctica de deshumanitzar, acusar i martellejar a l’adversari polític, per alguns gairebé enemic.

Això ho ha dit un dirigent de Junts, molt abans que en Junqueres. Algú coneix aquesta entrevista?
confia que abans de 20 o 30 anys –període en què prescriurà el seu presumpte delicte “Catalunya ja serà independent llavors”. Ho ha dit en una entrevista en què afirma també que Catalunya ara és “més independent que fa un any”.

Assenyala que si queda lliure de càrrecs abans d’aquell període de prescripció, (20/30 anys) i si Catalunya no és independent, serà també un senyal que la democràcia espanyola ha millorat”, afegeix.

Montserrat P.
Montserrat P.
08.06.2021  ·  14:40

Vergonya, sento molta vergonya i també desencís de molts conciutadans meus que diuen que són independentistes i voten ER.
També vergonya, i emprenyada, no ho amago, que el sentit d’aquest editorial no ho hagi estat abans del 14 F, perquè això estava cantat. Cantadíssim. I ara és massa tard. El mal està fet.

Costarà molt revertir tot això. Però que quedi clar, molt clar, que no ens rendim. La lluita continua.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
08.06.2021  ·  14:44

llegint el que ha dit En Junqueras, crec que és la visió cristina que té del món la que s’ha imposat, i no vull que sone com un descrèdit. Probablement creu de debò que traurà aigua clara amb eixa estratègia.

Daniel Mir
Daniel Mir
08.06.2021  ·  14:50

Creieu que esperarem als cent dies de gracia per a fer la moció de censura? Si esperem tant, potser que els agradi tant la manera de fer d’ER al unionistes, que ens quedem en minoria total i absoluta

Miren Karmele Pastor
Miren Karmele Pastor
08.06.2021  ·  15:17

Sí que el 7-6-2021 ha set el ” fora caretas “… algun dia haurem de donar les gràcies a tots els enemics de Catalunya i Països Catalans. Tranquil@s i endavant …!!!

Roser Caminals
Roser Caminals
08.06.2021  ·  15:37

Als que diuen no entendre què pretén ER:
Ho he dit en un altre fil. En el fons, és molt senzill.
Si pacten amb Sánchez, de moment s’asseguren l’hegemonia autonòmica; si pacten amb Puigdemont, possiblement anem cap a la independència i el protagonisme de la seva figura més emblemàtica, sobretot ara que en un futur visible pot tornar a Catalunya.
Dit això, actualment Oriol Junqueras no està emocionalment preparat per liderar res.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
08.06.2021  ·  15:48

Benvolguts comentaristes de Vilaweb:
Els vostres comentaris són els articles més bons que podem trobar a Vilaweb
El 2017 Junqueres va trair al President legítim de Catalunya, MHP Puigdemont
El 2021 Vilaweb ha traït al President legítim de Catalunya, MHP Puigdemont

Aleix Gaus
Aleix Gaus
08.06.2021  ·  16:05

Aixo és una rendicio de cap a peus i s´ha de ser molt il-lus que aixi fent aquesta renuncia la confrontació Catalunya-Espanya és resolta. Un recordatori ERC va ser la primera a donar una empenta a la DUI i ara abaixar el cap d´aquesta manera és una traició a la gent que ha votat independéncia i a tot Catalunya

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
08.06.2021  ·  16:29

Quan ets president d’un país i vols governar per tothom, no pots excloure ningú. Ni als que et voldrien fondre. Aquesta és la condició política. Als activistes això no ens és exigible. Va bé que el nostre MHP no ho confongui. Ja en vam tenir una experiéncia i no va funcionar.

Jordi Torres
Jordi Torres
08.06.2021  ·  17:53

Tots sabem que les frases dites en campanya electoral són de naturalesa efímera, però les afirmacions d’ER abans del 14F probablement hagin batut algun rècord de fugacitat. He recuperat algunes d’aquelles vehements proclames de l’hemeroteca digital:

“L’amnistia és avui una necessitat inajornable, com ho és l’autodeterminació” – Junqueras
“Si no guanya ERC, guanyaran els de sempre… I prou que els coneixem” – Junqueras
“Es absolutamente incompatible un PSC que ha asumido el discurso de Ciudadanos con una ERC que quiere liderar este país a la independencia” – Aragonés
“Aragonès avisa Junts que el seu Govern no permetrà substitucions ni tuteles» del Consell per la República”

Doncs bé, tot just tres setmanes després del pacte de govern, la presència del MHP Aragonés en l’homenatge al comte de Godó, amb la presència del President Sánchez i de Foment del treball, i parlant sota el logo d’una empresa de l’IBEX, ens dona pistes de quina classe de tuteles està disposat a acceptar ER pel nostre Govern. Per no parlar de la renúncia explícita del Sr. Junqueras a la unilateralitat, que juntament amb l’afirmació contundent del PSOE de que mai hi haurà un referèndum acordat amb l’estat, ens deixa amb l’única conclusió possible de que ER ha renunciat a la independència.

Jo era partidari del pacte de govern perquè crec que exercir el poder és la millor manera d’aclarir les posicions reals de cadascú, però tampoc esperava aquesta pirueta amb doble mortal d’ER tot just començar. La seva posició ha quedat molt aclarida, això sí, ara caldrà esperar a veure la dels altres partits de Govern.

Enric Mauri
Enric Mauri
08.06.2021  ·  18:35

Moltes gràcies Sr. Partal! [entre vós i jo, “clar i català”… bé, ha trigat una mica, espero que sigui durador, i si pot ser encara més, dic jo] … amb “noms i cognoms”, amb “denúncies” concretes i argumentades, no amb eufismes/circumloquis/maquillatges, com penso que ha de ser, i el bon i independent periodisme encara més. Una abraçada.

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
08.06.2021  ·  19:24

Amb la contra carta de Jordi Sánchez, tot queda més o menys igual. Ara i aquí, només tinc tres coses clares, una, que el President Puigdemont és un puntal del independisme, dos, la meua nació va de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó i, tres, la gent és la força del poble treballador català.

Marc Fonts
Marc Fonts
08.06.2021  ·  23:08

Què sap ERC que la resta no sabem? Perquè no s’entén aquesta submissió vergonyosa, no l’entenem, i perquè sabem molt bé que TENIM L’OBLIGACIÓ de no refiar-nos de l’estat espanyol. No hem arribat fins aquí per obtenir no sabem quina miserable cosa i que no ens voleu explicar. La independència és dels qui la lluiten, i em sembla que això que esteu fent no té res a veure amb la independència.

Joan Ventura
Joan Ventura
08.06.2021  ·  23:16

Ara es l’hora de reforçar el Consell per la República, i el nostre President el MH
Carles Puigdemont i els demes exiliats, els que volen la República Catalana,
veritat Srs de la Cup que no sabem on sou, desapareguts sense conbat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes