El Consell Escolar de Catalunya conclou que cal prohibir els mòbils a les escoles

  • El document insta a prohibir els aparells a primària i a limitar-los a secundària · El Departament d'Educació elaborarà unes instruccions i uns criteris que s'aplicaran a partir del gener

VilaWeb
ACN
12.12.2023 - 12:45
Actualització: 12.12.2023 - 20:17

Un informe provisional del Consell Escolar de Catalunya (CEC) proposa que es prohibeixi l’ús del telèfon mòbil a l’educació primària, que es restringeixi a l’educació secundària obligatòria (ESO), o almenys fins a tercer d’ESO, i que es permeti al batxillerat i a la formació professional. Això afectaria l’interior de les aules, però també passadissos, patis i més espais comuns o temporals, com ara les excursions i colònies. L’esborrany, de trenta-sis pàgines, diu que les limitacions també han d’afectar la resta de la comunitat educativa a banda els alumnes, com ara professorat, monitors de pati i menjador, personal de serveis i famílies. El document s’ha debatut en un ple en el qual ha assistit la consellera d’Educació, Anna Simó, però finalment no s’ha votat. En canvi, s’ha acordat que el govern seguirà avançant en la regulació dels dispositius a partir de l’informe del CEC.

Així doncs, el Departament d’Educació redactarà unes instruccions i uns criteris, que es faran arribar a tots els centres el mes de gener. En els mesos següents, les escoles i instituts podran regular l’ús del telèfon mòbil, d’acord amb el marc establert pel departament, que respectarà els criteris marcats pel CEC. L’objectiu és que el curs 2024-2025 tots hagin regulat l’ús d’aquests aparells.

L’informe estableix que cal promoure l’educació digital per fer un bon ús d’aquests dispositius i dels ordinadors i tauletes, a més d’aprofitar-los per a l’ensenyament mateix, i també regular l’ús de les imatges preses en l’entorn escolar.

L’estudi recorda que el CEC havia fet tres documents més sobre la matèria el 2015, el 2019 i el 2020. També hi compara el marc regulador de més comunitats autònomes o països europeus i recull estudis semblants de la UNESCO i més organitzacions. S’ha elaborat després d’un procés amb la participació de centenars de persones i amb desenes de debats territorials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any