Carme Junyent i aquesta cadena que ens fa humans

  • La mort de Carme Junyent ha estat un autèntic trasbals de cap a cap del país. Però tenim la gran sort que no la perdem del tot, perquè va fixar una part del seu pensament en llibres i articles, en converses de ràdio i televisió. Una capacitat que ens ha fet ser això que som

Vicent Partal
03.09.2023 - 21:40
Actualització: 04.09.2023 - 07:48
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Segons que sabem, els humans som l’únic animal que és capaç de desar informació fora del propi cos. Explicat així, sembla poca cosa, però és precisament aquesta capacitat que ens ha fet arribar on som. Els altres animals comencen de zero quan naixen i solament sabran allò que puguen aprendre, que es perdrà amb la mort. Nosaltres, no. Podem aprendre –fins i tot dialogar– amb milions d’humans vius o morts que van desar peces de l’intel·lecte fora del cos, en això que en diem llibres, per exemple. Aquest acte és el que ens fa diferents i el que ens ha permès d’evolucionar amb l’èxit amb què ho hem fet.

Ahir, la mort de Carme Junyent va causar un autèntic trasbals de punta a punta del país. I no em reca gens de dir que estic emocionat. Feia molt de temps que no vivia un homenatge popular com aquest, i veure’l m’ha reconfortat.

He escrit popular amb tota la intenció del món. Carme Junyent era estimada pel poble. Igual que era temuda i incòmoda per les elits, tal com destacava ahir Assumpció Maresma en l’obituari que vam publicar a VilaWeb. La indomable independència de criteri, la valentia per a dir sempre allò que pensava, el bagatge intel·lectual monumental i la naturalitat, la humanitat, la convertien en una referència única, de la qual, en part, hem restat orfes.

I dic en part, solament, perquè gràcies a aquesta capacitat d’emmagatzemar informació fora del cos tindrem per sempre els seus llibres i articles –més de cent cinquanta a VilaWeb, que podeu llegir ací. I les seues intervencions en televisions i ràdios, com ara aquella secció a Catalunya Ràdio amb Laura Rosel, de què sé que va gaudir d’allò més.

No voldria ser solemne, però tot plegat em recorda que el món, aquesta cosa tan complexa i apassionant per on ens movem, l’anem fent així, l’hem anat fent així durant els segles. La intel·ligència no és retenir moltes dades. Cal retenir-ne per actuar amb intel·ligència, però la intel·ligència és connectar-les i convertir-les en una cosa útil per al dia a dia. I la Carme ho va saber fer d’una manera eficaç i esplèndida.

Fixeu-vos, si no, que va ser contundent d’alertar-nos sobre la situació difícil de català, entre més qüestions, perquè era una de les persones que més sabia de les llengües de l’Àfrica i va ser capaç de connectar les experiències, l’un coneixement amb l’altre.

No sé quants llibres va haver de llegir, quants viatges va haver de fer, quantes hores va haver d’esmerçar per aprendre. Però en aquest article preciós de l’abril ens explicava com els llibres l’havien conduïda per la vida –de la gramàtica del suahili que li va regalar la seua mare fins a aquella revista del Senegal, editada abans de la independència, que es va trobar a la Biblioteca de Catalunya, sense saber com hi havia anat a parar i que estava convençuda que ningú, llevat d’ella, havia llegit.

Potser per això, entre les mostres de condol, em va alegrar especialment una piulada de Josep Turiel, director del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona. Turiel s’acomiadava de Junyent i explicava que el centre ja havia catalogat mil cinc-cents dels seus llibres per poder-los oferir a la comunitat. Perquè la Carme va decidir de donar a la seua universitat aquella part única de la biblioteca de casa, la que tenia a veure amb aquells temes que dominava i que eren els seus.

Deia: “A casa fa temps que no hi caben i ja no els puc tenir endreçats en prestatgeries on sempre podia dir on hi havia cada llibre (ja fa uns anys que els nous els vaig deixant en un armari sense cap mena d’ordre més enllà de la meva memòria). Aquest és un bon motiu per a prendre la decisió, però, sobretot, el que més em dolia era pensar que, si no hi feia res, les històries que em vinculen a molts dels exemplars acabarien en un contenidor. De molts llibres recordo quan els vaig comprar, qui me’ls va recomanar, amb qui els vaig comentar… I tot això és impossible de transmetre. Per això volia una continuïtat, posar-los a l’abast d’algú que els trobarà vés a saber quan, com quan jo he trobat llibres que han estat importantíssims a la meva vida només perquè hi eren, perquè algú els havia deixat allà.”

No es pot explicar més bé la cadena històrica que som els humans. La Carme es va trobar en una llibreria de vell de Londres un llibre en llengua luganda que va pertànyer a Alice Werner, “una africanista de principi del segle XX, una noia que va vèncer tots els prejudicis de l’època, que es va emancipar ben aviat i que va tenir una vida acadèmica brillant”, i després d’haver rodat pel seu cap i contribuït als seus escrits i al seu pensament, ara deixa el llibre en un lloc, la biblioteca de la Universitat de Barcelona, on espera que un dia o un altre se’l trobe algú, igual que ella se’l va trobar a Londres, i alimente dins seu noves històries, molt més pensament, més acció.

Enmig d’aquest dol que sentim avui, m’ha fet somriure imaginar-me aquest algú que d’ací a uns quants anys es trobarà en una prestatgeria ben curada un llibre que va ser ni més ni menys que d’Alice Werner i de Carme Junyent; de totes dues. Potser serà un llibre que farà volar la seua ment, potser el conduirà a fer alguna cosa que faça millor aquest món on vivim. I he de dir que aquesta possibilitat, només que això siga possible, ja em fa creure una mica més en la humanitat i tenir fe en aquests animals, nosaltres mateixos, que sabem desar informació fora del cos.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajudeu que podem continuar creixent i oferir-vos tots aquests continguts. La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Com sempre ha fet el millor periodisme arreu del món.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
03.09.2023  ·  22:00

Se n’ha anat una gran. Malauradament, estan de moda les afirmacions buides i aquells costums lamentables que ella tan bé va desemmascarar. Des dels “tots i totes” per no dir tothom fins els “totis”, que sembla un acudit d’Arévalo. Farem el què podrem per mantindre la llengua.

Maria Serra
Maria Serra
03.09.2023  ·  22:35

Et felicito Vicent, un dels articles que m ha emocionat més, dels q has fet , gràcies !!

Jaume Vall
Jaume Vall
03.09.2023  ·  22:44

Preciosa glossa, merescut homenatge i esperonadora conclusió.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
03.09.2023  ·  23:13

Les caramboles de l’atzar fan que avui tenia previst analitzar i estudiar un famós discurs de benvinguda i obertura de curs del professor Patrick Henry Winston a la MIT (Massachusets Institute of Technologie). En Winston és un dels pares de la Intel·ligència Artificial.

La seua obsessió era que les màquines entengueren els homes. Fins i tot els sentiments. I per això es passà 50 anys estudiant el comportament dels humans.

En un moment donat de la conferència es demana:

Què ens diferència als ximpazès i/o als neandertals de l’home actual?

Conclou: L’heurística i trasllade dirèctament de l’anglès.

“A way of solving problems by discovering yourself things and learning them from your own experiences”

“So the problem is understanding the nature of human intelligence”

“We can build symbolic descriptions of relations and events”

És a dir, els humans som capaços de crear relats relligant esdeveniments i experiències esparsos i donar-los un sentit que podem transmetre a la resta de congèneres.

A l’inici de la xerrada ens diu que la qualitat de la comunicació d’un home, depèn -ho intueïsc perquè posa davant el símbol d’intefral de 3 factors: K (knowledge/coneixement), P (Practice) i Talent.
La K és gran, la Practice mitjana i la T molt menuda quasi diminuta.

Haver pouat en la diversitat humana de moltes societats -no superficialment sinó fondament- és el que li ha permès a Na Carme Junyent tindre la capacitat de deixar un llegat universal.

Doncs, saber moltes llengües, no és saber llur gramàtica només, sinó manera d’entendre el món sencer de moltes parts de la Humanitat i treure-hi el lligam de totes elles.

L’essència destil·lada i comuna de totes ells com a aproximació a l’home real de carn i ossos. Sense abstraccions abjectes i castrants, sinó “tocant mare” com diem a València.

Si recordeu el llibre “Concepte General de la Ciència Catalana” d’En Francesc Pujols, la cosa anava d’estudiar la humanitat i fer una concepció del món on tothom estiguera còmode en virtut de la diversitat.

Ben bé la Sra. Junyent mereix estar a l’Olimp dels personatges nostrats i universals descrits en aquesta mena de “Manifest” fet a quatre mans amb Salvador Dalí.

Josep Blesa (València)

“Who to speak UlES CARAMBOLES

Jaume Riu
Jaume Riu
03.09.2023  ·  23:18

CARME NO T’OBLIDAREM.
Espanya és l’únic país d’Europa on el fascisme va guanyar la seva guerra i el català és una llengua amenaçada pel genocidi franquista.
A Catalunya parlar català és antifranquisme.
A Catalunya haver de morir en castellà, és franquisme.
La llibertat de Carme Junyent lluitadora del Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades GELA la feia incòmoda per a les administracions i per a segons quines publicacions, per això ha estat col·laboradora incansable de VilaWeb.
I com la vida dels morts perdura en la memòria dels vius, Carme, no t’oblidarem.

Núria Castells
Núria Castells
03.09.2023  ·  23:30

Estimar la nostra llengua.
Respectar-les totes.
Si fóssim humans ben acabats, serien actituds esperables.

A cop d’evidència i veient el nostre planeta cada dia més en perill, hem aconseguit preocupar-nos, FINALMENT, per l’extinció d’espècies; entendre, FINALMENT, la biodiversitat com una riquesa genètica, ètica i estètica. Ja ha costat!
Sembla, però, que amb les llengües i les cultures molts encara no ho tenen tan clar.

Sort que hi ha qui, com la Carme Junyent, dedica la seva vida a mirar de fer-nos-ho entendre.
La diversitat és riquesa. Riquesa necessària.
El supremacisme lingüístic i cultural només és propi de ments grises i planes.
De cervells que voldrien reduir el món a la seva tristíssima mida mental.
Que no puguin!
DEFENSEM el català. Amb totes les nostres forces.
I agraïm totes les llengües.

Moltes gràcies, Carme Junyent!

Pep Fluvià
Pep Fluvià
04.09.2023  ·  00:07

Gràcies, Carme, per haver estat amb nosaltres.
Gràcies, VilaWeb, per acostar-nos la Carme. I gràcies per les fotos de la Carme, sempre amb el somriure a la cara.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
04.09.2023  ·  05:05

Magnífic article, Vicent. Gràcies. Hem après la grandesa de les aportacions de Carme Junyent Gràcies a que som capaços de connectar coneixements, pràctiques i voluntats.
Sense això darrer, però, tot queda en foc d’encenalls.
Descansi en pau, Carme Junyent.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
04.09.2023  ·  06:22

Bon editorial, els lectors de VW tenim la sort d’haver-la pogut llegir. RIP Carme.

joan rovira
joan rovira
04.09.2023  ·  06:48

Sr. director, Na Maria Carme Junyent i Figueras, forma part d’aquesta gent (humans imperfectes) que sap i alhora participa juntament amb els que no saben que saben, mitjançant l’algorisme de la paraula, per tal de posar en evidència d’una manera tranquil•la, serena i normal que els qui controlen actualment els algorismes del comportament (centres mèdics) i els algorismes estadístics (institucions públiques), no fan la seva feina com cal.

Que, dia a dia, any rere any ajuden a configurar aquesta (situació d’incertesa) en contra dels drets dels humans imperfectes, d’una manera que ens cal a la resta de la societat descodificar per a desmuntar tal com va posar en relleu en representació de tots els que no saben que saben. Però, sí que tenen consciència individual mitjançant el cervell (xarxes neuronals) que no poden manifestar harmònicament la seva energia mitjançant la (roda de la vida).

Perquè la intel•ligència humana (IH) pressuposa que només quan la (informació) és contextualitzada es converteix en (coneixement) i que només quan (actua) adequadament és útil per a tothom. En l’actualitat, aquests algorismes humans imperfectes (IH) estan controlats per les empreses (professionals) i supervisats per les institucions (polítiques) d’una manera inadequada i contrària als drets fonamentals de l’energia de la vida individual; que és fer-se realitat.

Obrint arreu una escletxa, per estultícia i incompetència, a l’arribada de la (IA) que posa en contradicció no als (humans imperfectes), que ho som per naturalesa, sinó als (humans imperfectes i incompetents) incapaços de reconèixer els seus prejudicis, ignoràncies i mancances, a l’empara d’empreses privades i institucions públiques, obsoletes i inadequades, dirigides per humans imperfectes incompetents per a desenvolupar tasques col•lectives.

En conseqüència, no és cap casualitat que Na Carme, excel•leix d’una manera (polida) com feia una comentarista ahir, en la preservació de la seva llengua (cultura), compartida per molts altres humans imperfectes catalans, al llarg de la seva vida com a professional; així com, d’altres llengües (cultures) minoritzades, en tant que reconeix el valor de la diferència indispensable per a la diversitat dels individus (humans, animals i plantes) habitants del planeta i de la seva prerrogativa de relacionar el seu cervell (algorismes) de manera quotidiana amb la vida natural (energia).

Toni Bellido
Toni Bellido
04.09.2023  ·  07:40

Un magnífic editorial. El millor homenatge que li podem fer és llegir-la o rellegir-la, prendre consciència de la diversitat lingüística mundial i lluitat contra la discriminació lingüística que sovint patim els catalanoparlants d’arreu dels països i territoris de parla catalana.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
04.09.2023  ·  07:56

Un breu comentari sobre el paràgraf introductori: quan un membre d’una espècie fa un salt evolutiu, aquest salt es comunica a tota l’espècie.

Pep Agulló
Pep Agulló
04.09.2023  ·  08:29

Deia ahir en acomiadar-me d’ella:

Morint-se, en arribar al límit del no-res, ens deixa l’espill on reflecteix la trista realitat de la llengua. Servei pòstum al país…

… I és que de la capacitat de guardar informació fora del cos n’hem fet categoria, i en diem llegat . El fil de la paraula a través de les generacions. La Carme l’última baula…

Carles Blas
Carles Blas
04.09.2023  ·  09:10

Ignorant com sóc, ha sigut amb la seva mort que descobreixo Carme Junyent, amb el sentiment d’haver-me perdut una gran saviesa mentre era viva.

Gràcies Carme pel que has fet, pel teu llegat.

Jordi Dalmau
Jordi Dalmau
04.09.2023  ·  09:11

Moltes gràcies, Vicent, per brodar amb fil d’or els meus sentiments.

Mercè Viladrich
Mercè Viladrich
04.09.2023  ·  10:43

Moltíssimes gràcies a la Carme Junyent i als seus hereus per la donació d’aquesta esplèndida col·lecció de llibres. A les mans dels excel·lents professionals dels CRAI-UB esdevindrà una gran eina de coneixement.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
04.09.2023  ·  12:13

Ens ha deixat un gran llegat però també una demostració de valentia. Gràcies Carme trobarem a faltar el teu coratge. Felicitats per aquesta editorial

Fàtima Izquierdo
Fàtima Izquierdo
04.09.2023  ·  12:13

Gràcies Vicent per l’editorial tan sensible i emotiva. Ara en memòria seva hem de procurar aprendre del seu llegat i aplicar les seves ensenyances.
Parlarem sempre en català-

jordi colás
jordi colás
04.09.2023  ·  12:21

gràcies vicent per aquest editorial.
descansa en pau carme, sabent que a molts ens dol la teva mort i potser encara més la celebraran.
apunta,ho com una altra victòria.
al cel siguis..

Ramon Batlle
Ramon Batlle
04.09.2023  ·  12:33

He trobat a faltar alguna crítica a la Carme Junyent. La diré jo:

No únicament era partidària del 25% en castellà, sinó que proposava fer les matemàtiques en castellà, com fan a la Galícia del Feijoo.

I no és cert que era una figura incòmoda i temuda per les elits com afirma en Vicent Partal, perquè si fos així no l’haurien proposat com a presidenta del Consell i seria vetada als mitjans controlats per la Corporació.

Tampoc no es va atrevir mai a criticar obertament els diferents governs de la Generalitat per haver desatès (per dir-ho suaument) la immersió lingüística. M’hauria agradat aquesta hostilitat tan ferotge que tenia amb el gènere inclusiu el tingués amb els que realment no han fet aplicar totes les lleis que protegeixen el català.

Per a les elits era un personatge absolutament inofensiu.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
04.09.2023  ·  15:01

Senyor R Batlle:

(El Punt Avui 10 maig 2022)
Carme Junyent ha indicat que “l’escola no vulnera drets lingüístics pel fet d’ensenyar una llengua o una altra” però, en tot cas, considera que “A L’HORA DE LA VERIAT L’ENSENYAMENT NO ÉS EN CATALA”. La lingüista HA ACUSAT el Departament de no fer “MAI RES” i d’haver “CALLAT” davant de les queixes dels últims anys i creu que ara se n’estan “pagant les conseqüències”.
“…L’escola ha de ocupar-se que els alumnes sàpiguen “EFECTIVAMENT” el català: La condició és que la resta, sobretot els usos espontanis, el menjador, el personal no docent, és a dir, que EL CENTRE FUNCIONI en català. “Defensem-nos, fins i tot complint”.

“Junyent és partidària que si cal es compleixi la sentència del 25% però a condició que el centre funcioni en català”

(Matemàtiques. Accepto que un alumne català NO hagi d’aprendre que _siete por seis cuarenta y dos_)

Alfons Olivares
Alfons Olivares
04.09.2023  ·  16:41

Vaig fer dues assignatures a la UB amb la Carme, era una professora molt exigent, però vaig obtenir molt bones notes. Però el més important fou el seu enfocament de la Lingüística i l’aprenentatge i el rigor que ha de presidir qualsevol publicació.
Més endavant em va fer l’honor de dirigir la meva tesi “Consideracions sobre el sistema verbal búlgar”.
Sempre he tractat d’assimilar i mantenir els seus consells, ben útils en tot moment i guardaré d’ella un record (i agraïment) imborrable.
MEMÒRIA ETERNA

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
04.09.2023  ·  23:16

Una dona savia. Segirament no seré jo qui vagi a buscar aquests llibres que has deixat a la biblioteca, però si els teus articles que desprenen amor, ganes de compartir i sinceritat. Moltes gràcies Carme!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any