‘La tertúlia proscrita’

Boye sol·licita al jutjat que va fer detenir Ponsatí que demani al TJUE si la detenció va ser il·legal

  • També qüestiona el jutge que va assumir la detenció de l'eurodiputada i que li va denegar l’‘habeas corpus’

VilaWeb
Ponsatí, en el moment de ser detinguda, acompanyada del seu advocat, Gonzalo Boye.
Redacció
28.04.2023 - 14:23
Actualització: 28.04.2023 - 22:19

La defensa de Clara Ponsatí ha presentat un escrit contra la detenció de l’eurodiputada als carrers de Barcelona el 28 de març. L’advocat Gonzalo Boye es dirigeix al jutjat d’instrucció número 4 de Barcelona, que és el que va assumir el cas de Ponsatí, i li demana la nul·litat de la detenció i que dicti una resolució nova. També l’insta a presentar tres qüestions pre-judicials al Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè es pronunciï sobre la detenció de l’eurodiputada.

Aquest moviment de Boye pretén que els tribunals europeus es vegin obligats a pronunciar-se sobre la detenció ordenada pel Tribunal Suprem espanyol, perquè, segons defensa l’advocat, va ser il·legal. Argumenta que l’ordre de detenció amb la qual es van emparar els Mossos per detenir Ponsatí, que és eurodiputada, no era vigent perquè no s’havia tramitat el corresponent suplicatori al Parlament Europeu.

Boye també qüestiona directament les decisions del jutge instructor que va assumir la detenció de Clara Ponsatí i que li va denegar l’habeas corpus per detenció il·legal. El magistrat reconeixia que el delicte de desobediència pel qual és acusada Ponsatí no implica la pena de presó, “però això no condiciona en absolut l’ordre del nostre Alt Tribunal“, deia en al·lusió a l’ordre de detenció dictada per Llarena. També defensava la legalitat de l’ordre de detenció amb els mateixos arguments esgrimits pel Suprem; que Ponsatí va ser processada abans d’obtenir la condició d’eurodiputada.

Per això la primera qüestió pre-judicial que formula Llarena s’adreça a la denegació de l’habeas corpus. Demana al TJUE si la Carta dels Drets Fonamentals reconeix que una autoritat judicial pot privar de llibertat algú si hi ha indicis que ha estat detingut il·legalment.

D’aquesta manera, Boye cerca una implicació de les institucions europees perquè es pronunciïn i li donin la raó sobre la immunitat de Ponsatí. L’ofensiva contra Llarena és total. Dilluns l’eurodiputada era citada a declarar al Suprem, però es va negar a assistir-hi. Mentre això passava, Boye presentava un escrit al tribunal perquè aturés el procediment, bo i emparant-se en el fet que el Parlament Europeu ja tramita la petició d’empara de la seva immunitat. Aquest moviment va reeixir i Llarena no es va atrevir a dictar una nova ordre de detenció, tal com havia promès.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any