Avançament editorial: ‘Menorca, l’illa somiada’, de Xavier Moret

  • El periodista i escriptor de llibres de viatges publica a l’editorial Pòrtic aquest retrat de l’illa, que és també una defensa de la seva identitat

VilaWeb
Xavier Moret. Fotografia: Manel Vaqué.
Redacció
26.05.2024 - 21:40

No sempre cal anar a buscar els paradisos a l’altra punta del món. Una prova la tenim a l’illa de Menorca. Ni és gaire lluny, ni gaire gran, ni té cap muntanya de gaires metres d’alçària, però és una terra meravellosa que té algunes de les cales més belles de la Mediterrània. La rivalitat entre Maó i Ciutadella, els camps limitats per parets de pedra seca, els fars alçats en puntes rocoses, una gastronomia lligada a la tradició, una història marcada per l’enigma dels monuments talaiòtics, pel record dels atacs turcs, pel domini britànic del segle XVIII i per la irrupció del turisme han dotat Menorca d’una personalitat que sedueix el visitant i el lector. És així com la retrata l’escriptor i periodista Xavier Moret al llibre Menorca, l’illa somiada (Pòrtic), que arriba a les llibreries aquesta setmana. Una Menorca, dels talaiots a la pomada.

Xavier Moret és periodista i escriptor. Ha treballat en uns quants diaris, a la televisió i a la ràdio, i ha viatjat per tot el món per escriure reportatges i llibres de viatges. El 1998 va publicar Amèrica, Amèrica. Viatge per Califòrnia i el Far West. El van seguir llibres sobre Islàndia (L’illa secreta, 2002), Grècia (Grècia. Viatge de tardor, 2014), Armènia (La memòria de l’Ararat, 2015) i Àfrica (A la sombra del baobab, 2006, i Dr. Livingstone, suposo, 2019), Històries del Japó (2021) i Mallorca, obert tot l’any (2022), entre més obres. És autor de novel·les detectivesques, com ara Qui paga, mana (1987) i Misteri a Deià (2022).

Llegiu un fragment de Menorca, l’illa somiada, de Xavier Moret (Pòrtic).

L’editor de Pòrtic, Josep Lluch, ens parla del llibre:

“Si l’any 2023 la UNESCO declarava la Menorca talaiòtica patrimoni de la humanitat, un any després ja hem vist l’especulació de particulars amb la compravenda de jaciments prehistòrics. És la cara i la creu de les Illes Balears: la riquesa cultural i paisatgística i la turistificació sense escrúpols. El llibre de Xavier Moret, Menorca, l’illa somiada, és un modest antídot contra la depredació de l’illa i una defensa de la seva identitat. Per respectar cal conèixer. L’escriptor i viatger que ens ha dut a Islàndia, a Armènia, al Japó i a tants altres llocs del planeta ens convida ara a descobrir Menorca més enllà de les cales d’aigua turquesa i dels cavalls de Sant Joan. Ho fa al ritme d’un bon narrador, que permet l’esclat de la sorpresa i l’atenció al detall ocult, sovint conversant amb menorquins savis que s’estimen l’illa, com el notari Josep Maria Quintana, el pescador Aleix Riera, el músic Cris Juanico o la novel·lista Maite Salord. El poeta Ponç Pons ho resumeix en poques paraules: ‘Diuen que Menorca és petita, però per jo és un univers.’”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any