Aquest gest d’anar al senat espanyol…

  • Pagava la pena que el president Aragonès es prestàs a fer aquest anunci publicitari, sobretot veient que s'hi perdia tant i que s’hi podia guanyar tan poc?

Vicent Partal
19.10.2023 - 21:40
Actualització: 20.10.2023 - 07:37
VilaWeb
El president Aragonès parlant amb el president de Galícia, ahir al senat espanyol (fotografia: Juan Carlos Hidalgo).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anar ahir a parlar durant deu minuts al senat espanyol. Ell mateix va reconèixer, tan bon punt començà el discurs, que anava a una sessió trampa, parada per fer anticatalanisme i atacar les opcions d’investidura –més minses cada dia que passa– de Pedro Sánchez.

Del discurs, d’ací a uns quants dies no se’n recordarà res. No va dir res recordable. Però, en canvi, se’n recordarà el gest: el fet d’anar-hi. La decisió de fer-se un president autonòmic més i de participar en la cerimònia posant-se a la fila –una cerimònia en què, tot siga dit, ni el president del País Basc, ni el de les Canàries ni els presidents socialistes no van voler participar.

Vivim en un món en què tot depèn de la imatge. I en què els polítics, tots, cerquen la imatge. El govern Aragonès està en una posició molt difícil i per això té una certa lògica que malden per trobar l’ocasió del lluïment, d’eixir en les televisions i en els diaris, de posar en relleu el valor de tenir la presidència de la Generalitat, encara que siga de la manera que ho fan. O, si ho voleu, de lluir els set vots que té ERC al congrés espanyol i que poden determinar si Sánchez serà president del govern espanyol o no.

I és en aquest context que podem imaginar que la idea d’anar al senat té sobretot aquesta raó, la d’esgarrapar imatge. Embolcallada, això sí, amb paraules nobles, com ara que de Catalunya en parla el president. Cosa que efectivament és així.

De Catalunya ningú no té més dret de parlar-ne que el president Aragonès. Però el president Aragonès no té l’obligació de parlar sempre i a tot arreu. De manera que la pregunta és si pagava la pena de sacrificar la fredor amb què la presidència de la Generalitat ha tractat durant anys les institucions espanyoles. Oimés tenint en compte com s’havia disposat la sessió, pel nul resultat, previsible, que ha ofert. Perquè crec que és necessari de recordar que cap president de la Generalitat, cap ni un, no havia tornat a aquesta comissió del senat espanyol d’ençà de la sentència que va liquidar l’estatut.

Ot Bou, que ahir la va seguir en directe a Madrid, explica en la seua crònica, i em sembla ben significatiu, que els presidents autonòmics del PP foren ben amables i estaven ben cofois per la presència d’Aragonès al palau de la plaça de la Marina –tret, com és habitual, de la tan irritable senyora Ayuso.

I per mi aquesta és la dada essencial. Els del PP estaven contents sobretot que el president de Catalunya reconegués el senat espanyol com la institució a la qual has d’anar si hi ets convocat. I també estaven contents que la seua presència acorralàs políticament i posàs dificultats als presidents socialistes d’Astúries, Castella – la Manxa i Navarra, que havien declinat de ser-hi i havien denunciat la sessió i els motius per a fer-la.

La pregunta, hi insistesc, és si pagava la pena de prestar-se a fer aquest anunci publicitari, sobretot vist que s’hi perdia tant i que s’hi podia guanyar tan poc. No sé què li deuen dir ara mateix al president els seus spin doctors i tota la col·lecció de savis de la imatge que l’envolten a palau. Però la meua humil opinió és que no valia la pena i que aquest viatge no ha estat sinó un altre error.

 

PS1. Nou capítol de La tertúlia proscrita, en què Albano-Dante Fachin i Josep Costa analitzen amb molta finor tant la presència del president Aragonès al senat espanyol com l’esperpèntic informe de la comissió sobre l’acord de la claredat.

PS2. Un dels meus periodistes més admirats és Tomàs Alcoverro, el llegendari corresponsal de La Vanguardia durant dècades a Beirut. Molt probablement és un dels catalans que coneix millor el Llevant, Israel, Palestina, el Líban i tota la zona. Ara ha estat tan atent per a rebre Andreu Barnils i tenir-hi una conversa que no deixarà indiferent ningú: “Crec que no hi haurà mai un estat palestí”.

PS3. La Fundació Miró i el Museu Picasso han organitzat una exposició que es presenta molt interessant, sobre les relacions entre tots dos pintors. I, ves per on, han convidat el Borbó a visitar-les i li han agraït la visita i tot plegat. Joan Minguet els fa una bona repassada en aquest article.

PS4. VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent i oferint-vos tots aquests continguts.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
19.10.2023  ·  21:55

D’això que ha fet el president autonòmic, al meu poble en diuen fer un paperot.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
19.10.2023  ·  22:15

El gest és esperpentic i de submissió però podria haver fet canviar la situació de Catalunya si davant dels nostres botxins…

…hagués dit amb valentia que Espanya ens ha martiritzat durant 300 anys amb guerres, genocidis culturals i legals.

Hi han dades CONCRETES I REALS que corroboren el procés d’extinció de Catalunya per part del Regne espanyol.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
19.10.2023  ·  22:33

Si durant aquest anys no hagués badat boca ens hauriem estalviat una gran dosi de sentiment de ridícul i humiliació continua. S’en va a Madrid amb un discurs escrit pels “santorums” del partit a donar peixet a la caverna catalana (ja no cal anar a Espanya) perquè ho comenten a les tertúlies i l’elogien com a estadista. Tot plegat fa tanta vergonya que ja no hi ha paraules.
Encara ens confonem al qualificar-les els actes d’ERC. Fins que no ho mirem des de què pot perjudicar més a Catalunya i la lluita contra Puigdemon ens equivocarem sempre. No va de que si perdia o que guanyava pel bé de Catalunya sinó l’inrevés: què si perdia o guanyava per empitjorar la nostre situació, que ara és en mans de Puigdemont únicament.

Jaume Riu
Jaume Riu
19.10.2023  ·  22:42

Es tracta d’un gest de submissió i des de les retallades de l’Estatut, cap president de la Generalitat no havia acceptat mai de d’anar a la comissió de les comunitats autònomes al senat espanyol, com a molt hi enviaven el delegat de la Generalitat a Madrid, només hi va anar Josep Montilla i ja sabem que “s’hi va quedar” com a senador.
PS 1. A la Tertúlia Proscrita, tant Albano-Dante Fachín com Josep Costa, n’han fet una anàlisi esplendida amb una conclusió molt oportuna, i allà he fet el meu comentari.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
19.10.2023  ·  22:47

Quo vadis ERC?

Josep Calbet
Josep Calbet
19.10.2023  ·  22:57

Propaganda, només propaganda d’ER.
Si el MHP Puigdemont diu no a l’ investidura d’en Sánchez, l’ única carta que els queda a ER cara a unes noves eleccions – i per no anar directe a la paperera – és dir que l’amnistia estava feta i que el president Aragonés l ‘ha defensada suant sang.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
19.10.2023  ·  22:58

Des d’un punt de vista sí que valia la pena: anar a dir-los el que pensa que cal fer. No podran dir que ningú els havia dit oficialment. Tret d’això, feina pel dimoni.

Antoni Roca
Antoni Roca
19.10.2023  ·  23:02

Es pot fer el ridícul de moltes maneres i cadascú tria la que vol. Per cert, els primers cinc minuts de l’Està Passant (TV3) d’ahir foren demolidors.

Berta Carulla
Berta Carulla
19.10.2023  ·  23:16

De quin president parleu? Que jo sàpiga el president avui no s’ha mogut de Bèlgica.

El que faci el servidor del regne que usurpa la principal institució catalana només hauria de servir per a denunciar la seva ilegitimitat i l’escàndol que suposa haver violat la promesa donada, no una, ni dos ni tres vegades.

Quant als spin doctors són el mateix magma gris indistingible que ho pringa i ho contamina tot, televisiô ràdio i competències acumulació d’errors i despropòsits, tertúlies i diaris, clavegueres i tuberies de sanitaris.

Errors com aquest per cert que és tractar-lo com a president de Catalunya i al seu partit com a servidor de la causa catalana.
Errors que paguem amb molta vida, amb molta prosperitat i molt futur dels nostres joves.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
19.10.2023  ·  23:21

Com és que ERC ha arribat a aquest estadi de profunda submissió als poders espanyols?
Hi ha dos motors que ens mouen: el pal i la pastanaga; o, dit d’una altra manera, la repressió i la remuneració.
Els poders espanyols en son mestres en el control d’ambdues situacions.
Vet aquí la resposta.

Joan Garrigó
Joan Garrigó
19.10.2023  ·  23:47

Crecc no val la pena gastar energies dient el que penso d’aquest “indigent mental”

Josep Jallé
Josep Jallé
20.10.2023  ·  00:04

Que calia, cop rere cop, esperar d’aquesta trepa de vividors al servei de l’espanyolisme?. Una més, però a les urnes sabreu el que sou. Salut!.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
20.10.2023  ·  05:39

Erc un club d’idiotes espaÑols. Junqueras nefast, traidor i comprat a preu de pell de conill

Jordi Torres
Jordi Torres
20.10.2023  ·  06:52

Quan fa un any el Sr. Aragonès es va quedar en minoria al govern de la Generalitat, hauria d’haver dimitit i convocat eleccions. És el que fan els demòcrates electes quan constaten que han perdut la legitimitat que els va dur al càrrec. Que el Sr. Aragonès encara sigui el president de la Generalitat ens diu que està disposat a utilitzar la institució en benefici propi i del seu partit. I això és el que està fent.

Blanca Anguera
Blanca Anguera
20.10.2023  ·  07:16

Pagava la pena que VilaWeb enviés un periodista a Madrid per tant poc?

Jaume Vall
Jaume Vall
20.10.2023  ·  07:43

Doncs mira , parlant de Senat.
A la república catalana tindrem la possibilitat de fer-ho molt bé.

Senat compost per un nombre de ciutadans aleatòriament, i que ho vulguin ser, inscrits amb anterioritat.
Imaginem. Una cambra alta amb 50 % de gent compromesa, repartiment territorial: persones previsiblement insubornables perquè no deuen el seient a un partit.
Un altre 49% de representants de societat civil, repartiment sectorial: universitat, empresa, associacionisme, sindicació. Actualització del Consell de Cent.
Un 1% de representació política institucional, amb veu però sense vot.

(La democràcia grega ja havia instaurat
aquest factor aleatori de participació)

Pitjor que un senat polititzat, jeràrquic, deutor de favors, inútil, segur que no resultarà.

pep gaya
pep gaya
20.10.2023  ·  08:11

El seu estimat MH Josep Tarradellas deia que el que mai es pot fer és el ridícul, mentre l’horrible lectora al dictat del partit i florera major li retreia que es presentés en contra de Junts. Doncs, això! Quina pena em produeix tot plegat, president amb 33 escons.

Pep Agulló
Pep Agulló
20.10.2023  ·  08:27

PROFESSIÓ D’AUTONOMIA A LES ESPANYES…

El mètode que empra Aragonès per tenir un ressalt polític és ben galdós. L’ha d’anar a cercar a les Espanyes, deixant-se humiliar amb la imatge patètica al senat, en reconeixement de les institucions del règim.

Altrament, amb l’acord de claredat, planteja uns models de referèndum, 5, amb el permís del dret constitucional espanyol, que com deia Costa, és la manera que ningú sàpiga finalment quin referèndum tria i, per tant, fa borrós el concepte, desvirtuant la pregunta binària sobre la independència i del subjecte del referèndum.

Humiliant-se ell, ens humilia a tots els catalans…

Francesc Gaspar
Francesc Gaspar
20.10.2023  ·  08:29

És sorprenent, si més no per a mi, com de tenallat té el PSOE a Er i com el fa ballar al compàs de la música que ells volen. Dir avui dia que Er és irrellevant, és quedar-se curt. Per a Catalunya és perniciós.

Carles Serra
Carles Serra
20.10.2023  ·  08:58

Apreciat Vicent, encarà t’estrenyanes lo que pugui fer aquest ninot d’Aragonès i la secta d’ER? després de tots els seus fets demostrats.
Aquest ninot de li dius president , que realment com diu en na Berta Carulla és un usurpador i el seu partit sap que la guanta el PSO€ en aquesta gestoria mal anomenada govern de Catalunya, i com els vividors palanganeros dels Comuns.
Aquesta franquista d’Ayuso va ser en el seu discurs la menys cínica i amb el seu anàlisi del perquè hi va anar-hi, el més encertat.
La traïció d’aquesta ER per més que es digui és quedar-se curt, encara que sortint els catalans del seny i no hiperactivitats que aplaudeixen pajaros com aquest Omella no insultar per dir que són:
*TRAÏDORS
*BOTIFLERS
*UNA SECTA
*VIVIDORS I APALANCADORS, d’aquest sistema franquista i corrupte espaÑol.
Només cal mirar la tertúlia proscrita d’avui per tenir més clar lo que dic.

enric llopis
enric llopis
20.10.2023  ·  09:04

Si senyor Partal, és postureig i electoralisme. I el que es deixi enganyar es que no té dos dits de front.

javier velasco
javier velasco
20.10.2023  ·  09:32

Doncs amb la seua estada a eixe club el senyor cigronet ha guanyat presència mediática, la qual cosa es traduir en vots per a ER a les properes i immediates eleccions estatals.
No es un ximple este senyor i en sap ben bé el que fa.
Tot i que no agrade

Ramon Vilella
Ramon Vilella
20.10.2023  ·  09:33

Bé, a les properes eleccions els catalans decidirem el què ens mereixem.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
20.10.2023  ·  09:39

Trist. Molt trist.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
20.10.2023  ·  09:43

Ostres! És molt fort.
Una institució que va aprovar el 155.
Són ridículs!
La proganda que se la paguin ells.

Roser Bravo
Roser Bravo
20.10.2023  ·  10:25

I no fa vergonya pensar el trist paper que fa tota l’oposició del Govern de Catalunya actual? Com és que el que està ocupant el lloc de President amb tant pèsim comportament, obviant per complet tot el seu programa de govern presentat a les últimes eleccions de Catalunya, se li deixa fer sense presentar-li una Moció de Censura per tal que es vegi obligat a fer noves eleccions, per a desnonar-lo per sempre del seu càrrec?
De tot plegat, sincerament, res s’entén!!!

Josep Soler
Josep Soler
20.10.2023  ·  11:07

Mai m’hagues pensat que podiem caure tant baix.
Fins no em creia que la gent del seu mateix partit, fos capaç d’aguantar tant I tant ridícul dels seus dirigents.
Tots sabem que el director d’aquesta orquestra no es altre que el Junqueras.
Com pot ser que despres del que ha fet – i segueix fent- no el facin fora a empentes?.
Posats en aquesta tesitura, preveig que el mes gros esta per veure.
Com dimoni serà?.

Lluis Molist
Lluis Molist
20.10.2023  ·  11:26

No se si pot haver una persona mes curta…………………..

JAUME ORTS
JAUME ORTS
20.10.2023  ·  11:27

A casa, en diuen fer Els Pastorets

Marià Armengol
Marià Armengol
20.10.2023  ·  11:40

Em sento avergonyit. Profundament.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
20.10.2023  ·  12:54

““”De manera que la pregunta és si pagava la pena de sacrificar la fredor amb què la presidència de la Generalitat ha tractat durant anys les institucions espanyoles. “””
A aquesta pregunta; la meva resposta és: Per descomptat que SI. La Presidència de Catalunya; penso que MAI deu renunciar a representar el seu territori.
Però ja que estem és la secció de preguntes, tenint en compte aquesta notícia:
“””El març del 2017, el llavors conseller d’Empresa, Santi Vila, es va reunir a la Moncloa amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, amb una oferta “autoritzada per Carles Puigdemont”: renunciar a la unilateralitat uns mesos abans de l’1-O a canvi de millores en l’autogovern. ”””
La pregunta és:
Valia la pena sacrificar aquesta UNILATERALITAT que avui i ara ni el Sr. Puigdemont ni JXcat estan disposats a RENUNCIAR?
Possiblement ni els mateixos que van crear l’1-O-17 confiaven en ell; per molt que avui i ara, dia sí i dia també parlen del MANDAT que en va sortir:
Ho diuen convençuts o només per continuar convencent els fidels creients del son: Terra Impossible?

Josep Gualló
Josep Gualló
20.10.2023  ·  13:05

Algunes persones pateixen una malaltia que té una part física i un’altra mental o psicològica. Tenen “Diarrea Mental” i cada vegada què obren la boca, la caguen. Si, si, no és una broma.

Doncs resulta que el nostre dit president, per a desgràcia seva, però sobretot nostra, pateix aquesta malaltía. Ell presumit com és, ho nega. Els seus Spin Doctors ho veuen i dissimulen per no perdre la paga.

El que és pitxor de tot és que una part molt gran dels catalans, neguen que la pateixi i asseguren que la té el MHP Puigdemont, ells diuen el puigdemot amb tò de fastic.

I jo pregunto: Els catalans estem condemnats ha ser esclaus per sempre, ja que som tant tontos, que deixem a l’enemic fer la seva mentres nosaltres, lluitem contra nosaltres mateixós ???

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
20.10.2023  ·  14:06

Aragonès (Junqueras), una vegada més, han demostrat la seva poca visió política i sobretot ser uns miserables que juguen de manera constant amb la Institució més noble fins a aquest governet de Catalunya. Aquests personatges no es mereixen el respecte polític dels catalans

Jordi Romeva
Jordi Romeva
20.10.2023  ·  15:24

Benvolgut Vicenç, (que millorin aquests problemes oculars), faig un parell de preguntes que segur sabran respondre els analistes de vilaweb: Es la meva impressió o els únics que defensen públicament la presència del president Aragonés a la Comissió de Comunitats Autònomes del Senat, a part del PP i de Ciutadanos, són persones vinculades laboralment al seu partit? I, si és així, de quantes persones estem parlant, vint-i-cinc, cinquanta?. Gràcies per les respostes.

Roser Caminals
Roser Caminals
20.10.2023  ·  15:24

La gesticulació buida és la més barata.

Joan Royo
Joan Royo
20.10.2023  ·  16:31

“Esgarrapar imatge”, diu Partal, en una frase està tot dit. ERC i el president Aragonès s’han llançat a una campanya d’imatge fastigosa. Que parlen de mi, encara que siga malament. TV3 s’ha convertit en un butlletí d’idees (pocs fets) amb tot el que promou la Generalitat.

Martí Bas
Martí Bas
20.10.2023  ·  16:49

ER porta molts anys fent el titelle i el ninot del PSOE

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
20.10.2023  ·  16:54

Recordo que un pagès amic del meu pare, quan sortía a la conversa un personatge que li queia malament o considerava persona indesitjable i nociva, s’hi refería amb “em cago de vere´l bo” . No era la forma més refinada, pero sí més sentida i expressiva. Més que un insult, era una manera primaria d’encaixar i verbalitzar la seva opinió. Crec que cada día som més els catalans que tenim reaccions equiparables cada vegada que se’ns fan presents personatges nefastos de les altes esferes d’ERÑ, i dels pallassets sectaris, curts de gambals o xupòpters del bote que els mantenim i els suportem.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
20.10.2023  ·  17:35

Jo crec que és una bona opció, tot i que complicada de realitzar, materialment i moralment, que de matar tots els militants d’ERC. Això ens aproparia, sense dubte, a la tan anhelada independència.

Si ERC no existeixes, és obvi, evident, que avui ja seríem independents.

El que no entenc és per què Junts x Catalunya no planteja una moció de censura al Govern minoritari de 33 diputats d’ERC.

Bé. Donaré la meua tesi. Ni ERC, ni Junts x Catalunya volen la independència, ni ara, ni a curt termini, ni a mitjà termini. Tot és una baralla entre partits polítics que només volen sobreviure, l’un a l’altre. La moneda de canvi el vostre i el meu vot.

I, en Carles Puigdemont, es troba en un merder sideral perquè no sap si girar cap a Junts, girar cap al Consell de la República, o girar cap al seu cap, acceptant i rebent la seua amnistia que li permetrà retornar amb olor de santedat, com el MHP Josep Tarradellas per, finalment, rendir acatament a la Cort del Regne, a canvi de la supervivència del partit, oposat a ERC.

El votant lambda de l’1 d’octubre. On se’n fot.

Joan Verdera
Joan Verdera
20.10.2023  ·  18:00

Doncs a mi em va semblar bé que el president anés al senat pepero a explicar quatre coses que mai senten I que marxés immediatament, tal com un president estranger convidat que fa el seu discurs I no es queda a debatre.

Un cosa: no hi haurà independència sense unitat. Tot acte, per petit que sigui, que ataqui altres independentistes ens debilita. Mireu el CEO: els joves s’allunyen de l’independentisme, foragitats per la contínua picabaralla

Tomas Pérez
Tomas Pérez
20.10.2023  ·  19:29

Ho resumiria amb dues frases del gran G.Marx :
1) “La política és l’art de buscar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i aplicar després els remeis equivocats”.
2) Més val callar i semblar babau, que parlar i deixar-ho clar definitivament.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
20.10.2023  ·  20:00

Crec que l’anada d’en Pere Aragonès, el de la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, al senat ha estat un acte electoralista.
Aixi els mitjans de comunicació a sou d’ER, com ara TV3 o CatRadio, o el diari ARA, han donat la notícia molt adornada mostrant un president “valent” que no defuig donar la cara per Catalunya. Algun votant catalanet poc pensador picará amb el seu vot (els de la menjadora d’ER per descomptat).
Poc més que aquestes poca-soltades pot fer ER electoralment.

Dit això, no estic d’acord amb la critica a Junts, feta en algun comentari, perquè no fa una moció de censura.
La composició actual del Parlament fa imposible que prosperi.
O algú es pensa que el PSOE de Salvador Illa donaria el seu vot a Junts?
No parlem ja dels vividors dels Comuns o ja la dreta/ultradreta.

Si hagués dignitat a Junqueras hauria fet ja que l’escolanet disolgués el Parlament ja fa un any i convoqués eleccions. Però a Junqueras i acòlits els pot més el continuar un parell d’anys més cobrant dels pressupostos, car després hauran de cercar feina.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
20.10.2023  ·  20:16

Jo cada vegada el trobo més president dels “clicks”. El molt honorable president dels “clicks” de Catalunya. A veure si el treuen ara pels propers “reis”…

Lluís Paloma
Lluís Paloma
20.10.2023  ·  23:58

Pere Aragonès curteja, fa temps que se sap. No l’anomeno la Genialitat de Catalunya perquè sí: ni fan ni deixen fer. Diria que es pensen que fan gràcia.

Pauli Morer
Pauli Morer
21.10.2023  ·  00:03

El discurs no era per “convèncer” els fatxes del PP, fins aquí arriba, ni per plantar-los cara, era pels electors catalans i sobretot per plantar cara a JxC i el President Puigdemont.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any