Aprofitar-se d’Estellés per enaltir tot allò que Estellés abominava

  • Estellés no parla d'un poble en abstracte, de qualsevol poble. Parla del nostre, i parla del nostre en el context d'intent d'aniquilació que representa la guerra de Franco i la posterior dictadura, perpetuada institucionalment pels borbons

Vicent Partal
31.10.2023 - 21:40
Actualització: 01.11.2023 - 09:40
VilaWeb
Estàtua de Vicent Andrés Estellés a Burjassot
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Fa molts anys d’això que explicaré, així que la memòria podria fallar-me. Però estic prou segur que el primer cartell que vaig enganxar a la paret de la meua habitació, quan era gairebé un xiquet, va ser un poema de Vicent Andrés Estellés. Precisament, el poema d’Estellés que ahir va llegir Francina Armengol. Era un cartell que va circular molt a començament dels anys setanta i que, sobre un fons de la senyera, tenia escrit el poema “Propietats de la pena”, conegut popularment pel primer vers: “Assumiràs la veu d’un poble”.

Vicent Andrés Estellés havia publicat el seu impactant Llibre de meravelles el 1971 i, tot i no ser un llibre fàcil, com a mínim dos dels poemes que conté es van fer famosos i van circular de mà en mà. L’un era aquell del “No hi havia a València dos amants com nosaltres”, que Ovidi Montllor va popularitzar de seguida. L’altre, aquest “Assumiràs la veu d’un poble”, que va esdevenir immediatament un himne al renaixement del nostre país des de la fosca dictadura franquista. Sobretot al País Valencià, però no únicament. Celdoni Fonoll, per exemple, ha recordat alguna vegada que era un poema molt recitat en els actes de la Marxa per la Llibertat, aquella primera gran mobilització que va somoure el país l’estiu del 1976.

Les obres d’art sempre són interpretables, això no ho discutiré. Però tenen un context i una significació, també. I per això mateix no es poden posar en un escenari que contradiga, que ataque, la raó per la qual van ser fetes.

I no hi ha discussió possible respecte de la intenció, el significat, la raó, d’aquest magnífic poema del poeta de Burjassot. Estellés retrata la misèria de la postguerra, la mort, les amenaces, la violència i reivindica que, per damunt d’això i sobreposant-s’hi, hem de tornar a ser poble. Nosaltres. Hem de tornar a ser poble, nosaltres, els valencians, el conjunt dels catalans.

Estellés no parla d’un poble en abstracte, de qualsevol poble. Parla del nostre, i parla del nostre en el context d’intent d’aniquilació que representa la guerra de Franco i la posterior dictadura. Una dictadura que és l’única raó que justifica que, ahir, aquesta xiqueta fes aquesta cerimònia. Si ahir era allà, és perquè Franco va decidir que el seu avi i els seus descendents havien de ser-hi. Per res més.

En aquestes condicions, doncs, que la presidenta del parlament espanyol invoqués en l’acte d’ahir Estellés i invoqués just aquest vers em sembla un error enorme, que remou la consciència i fa molt de mal. Perquè és aprofitar-se d’Estellés per contribuir a l’enaltiment de tot allò que Estellés abominava, de tot allò contra què va escriure el poema, de tot allò contra què va viure la seua vida sencera.

 

PS1. Us recomane l’article que publiquem avui de Julià de Jòdar, que planteja un dilema molt interessant al voltant d’això que ell en diu la posició bifront del president Carles Puigdemont. Per a llegir en detall. És un punt de vista molt original i sucós.

PS2. També crec que és una gran peça l’article que publiquem avui dels nostres col·legues de The Washington Post Susannah George i Sufian Taha, que retrata sobre el terreny les tensions entre colons israelians i població palestina en una petita població de Cisjordània. El reportatge i les fotografies de Lorenzo Tugnoli ens acosten a l’infern diari de molta gent.

PS3. I, com sempre, us vull recordar que VilaWeb existeix gràcies al suport generós dels subscriptors, sense els quals no podríem fer la nostra feina, però que en necessitem més per a posar aquest diari al nivell i amb la força que el país necessita. Si podeu i voleu, ajudeu-nos.

PS4. I, per cert! Avui fa dos anys del Paraulògic! Com passa el temps i com ha crescut el joc i tot allò que us oferim a partir del Paraulògic.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
31.10.2023  ·  22:17

No tenen vergonya. Però al mateix temps, són ignorants. No saben que el que han fet se’ls girarà en contra.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
31.10.2023  ·  22:56

He aprofitat per a llegir el poema. Molts de vosaltres ja el coneixeu, però qui no l’hagi llegit ja ho està deixant tot a mig per a aturar-se i llegir-lo. Només puc resumir-ho en que té la gravetat de les grans ocasions. Un dels pocs poemes que es justifiquen per si mateixos.
Necessitem tant que tot canvii…

Josep Gualló
Josep Gualló
31.10.2023  ·  23:08

El que s’ha dit i escrit perdura i segons les circumstancies del moment et pot passar factura en l’esdevenidor.

El que s’ha dit només de paraula, pot ser que es compleixi allò de que les paraules se les emporta el vent. Això no ès complirà si diverses fons ho van publicar com passà amb el discurs de Fernando Lerroux: “Entrad en los conventos, levantad el velo de las novicias i elevadlas a la categoria de madres”.

A Lerroux més que passar-li factura, li vaproporcionar un premi sucós. va ser president de la “Republica EspaÑola”.

Queda demostrat que venint d’Ñ, ni repúbica, monarquia, dictadura ni rès de rès. El problema és Ñ. Independentment del tipus de govern.

Que marxin de casa nostre per sempre !!!!!!!

MARCEL DALMAU
MARCEL DALMAU
31.10.2023  ·  23:16

Cal que a qui li toca assumir aquesta veu ho faci defugint tot ego o sigles, o caurà en mera idolatria. Siguem fidels al poeta.
En un altre nivell ben diferent però amb una perversió no pas menor, aquests darrers mesos per la televisió hi havia un anunci repugnant que utilitzava el famós poema de Machado per a vendre una concepció típicament turística. Entenc que no es pot evitar, però, sí que caldria denunciar-ho en tertúlies i demés, com fa en Vicent avui.

Joan Benavent
Joan Benavent
31.10.2023  ·  23:44

Només se m’acudeix dir que els demagogs, els populistes del putosoe, tenen el vici de pervertir-ho tot, sempre en el seu propi benefici i el de la unitat de la seva pàtria borbònica i castellana. I ja en van dos, que me n’hagi assabentat si més no, pel que fa a la sipaia Armengol: això de català-valencià, i ara difamar el nostre poeta Estellés.

Jaume Riu
Jaume Riu
31.10.2023  ·  23:47

EL GENOCIDI ÉS AIXÒ
Fa uns dies vèiem horroritzats que el Patronat de la Fundació Miró on hi ha Maria Eugènia Gay, i la Fundació del Museu Picasso amb la presidència de l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni, convidaven els reis espanyols per inaugurar una exposició conjunta de Joan Miró i Pablo Picasso, artistes republicans antifranquistes que ho van ser en vida amb totes les conseqüències, i ara haurien detestat aquesta infàmia.

El passat 1 d’octubre -precisament en aquesta data-, es va fer públic un video dels magistrats del Tribunal Suprem en els descansos entre sessió i sessió del judici al procés de fa quatre anys, on se’ls veu en un ambient distès, i a vegades festiu, amb la cançó “Junts” de Lluís Llach de fons. Naturalment, l’autor va presentar un requeriment als membres de la sala segona del Tribunal Suprem, indignat pel fet de menystenir el seus drets d’autor, pero sobretot per utilitzar una cançó que no té res a veure ambs aquests senyors i senyores.

I ara, la presidenta del parlament espanyol en l’acte d’ahir amb Leonor Borbón, invoca Vicent Andrés Estellés, i invoca just el vers “Assumiràs la veu d’un poble”, i s’aprofita d’Estellés per contribuir a l’enaltiment de tot allò que Estellés abominava, de tot allò contra què va escriure el poema, de tot allò contra què va viure la seva vida sencera.

Joan Mirò, Pablo Picasso, Lluís Llach, Vicent Andrés Estelés, i tots nosaltres que ho hem de suportar, patim cada dia genocidi franquista. El genocidi és això.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
01.11.2023  ·  00:46

” El roc, fora de la mà, no se sap on va” .De manera semblant el poema, un cop el poeta el deixa volar, ja és de tots i “no se sap on va”. És un tracte entre el poeta i el lector.
Segurament Francina Armengol va voler convertir un poema del poble, en el lema de l’escut d’armes de la futura reina d’España. Crec que amb tant bones intencions com poc encert.
La Corte és la Corte. No és sencill escapar de les seves seduccions.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
01.11.2023  ·  02:06

Bàsicament és PERVERSIÓ.

Pervertir Vicent Andrés i Estellés i tota la seua obra.

Tanmateix trobe un parell de punts positius de l’afer:

1r: El poeta nacional triat per una “dels nostres” és un poeta valencià. L’únic territori nacional -treient la franja de ponent- on al català oficialment no li diuen català.

2n. Al segon diari més partidari dels Països Catalans -després de VilaWeb que és “Las Probinsias de Màdrix” editat al carrer dels gremis de València s’han pujat a la figuereta, car els han clavat el vitet coent pel forigol. Tothom no ha deixat d’insultar i maleir Estellés per un dia.

30 anys després de mort !

El que és una nova victòria per al poema nacional català del segle XX. I ocultant que fou el Cap de Redacció d’aquell diari pancatalanista començant pel seu fundador Teodor Llorente, el seu fill Teodor Olivares i Falcó, àlies “Jordi del Fenollar” i abrandat defensor de la unitat de la llengua catalana i unificació ortogràfica. Així com Francesc Ferrer i Pastor, linotipista que perdé una mà en la rotativa, el que no va ser cap entrebanc per a fer 2 llibres cabdals “El Vocabulari Valencià- Castellà /Castellà- Valencià” i el “Diccionari de la Rima” que agrupava els mots per les desinències, que tant ajudà els poetes durant els anys de la penúltima dictadura española.

Josep Blesa (València)

PS: enaltir una causa pot fer-se construïnt en positiu o blasmant-la que és una de les causes més atacades per eixa escorrialla madrilenya en què ha esdevingut des de fa 50 anys ençà. Hi saben tan bé com a VW que no hi ha convergència: O la Nació Catalana o Estat colonial español. No hi ha camí pel mig com ha provat de fer Francina Armengol. I saben del cert, que estan anant cap al clot de cap.

Per cert, a l’Estellés el despatxaren del diariet el mateix que li concedeixen el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
01.11.2023  ·  05:58

D’acord amb vos benvolgut Partar, aquestes coses formen part de la substitució social i cultural. Salut.

Antoni Cassany
Antoni Cassany
01.11.2023  ·  07:19

Ja posats a esmentar un poema de l’Estellés podrien haver triat un dedicat a un dels seus avantpassats borbònics:

CREMA DE XÀTIVA, IX

Aquella mort que no trobarà terme, aquella mort, excedida, a cabassos, serà la mort del rei Felip V, serà una mort del tot inacabable.

Es morirà a poc a poc al llit, es morirà irremissiblement, es morirà un glopet cada dia, es morirà de mort inapel·lable.

Es morirà lentament, a poals, a poc a poc, inexcusablement, mai no del tot i sempre a poc a poc.

Serà una mort de lenta cullereta, serà una mort com un xarop benèfic, serà una mort de cara a la paret.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
01.11.2023  ·  07:57

Marxant per les rames un cop més. Catalunya no té rei! I menys aquests borbons corruptes de cap a peus.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
01.11.2023  ·  08:31

Doncs, en aquest cas, jo no sóc tan negatiu. Qui ha triat l’Estellés es na Francina Armengol, que no és anticatalana. Potser per mantenir l’equilibri dels PPCC, tria un valencià que ens representa a tots, de Salses a Guardamar.
¿Que segurament el fragment podria generar polèmica? Doncs jo no hi trobo mala fe, en aquest cas…

Agustí Delgado
Agustí Delgado
01.11.2023  ·  08:33

Aquest aprofitament per falsejar els escrits o les obres d’art (mireu si no el govern del PP quan aixecava triomfant el Gernika de Picasso en portar-lo a Madrid) ja ha passat manta vegades a la història de la humanitat. Nietzsche ho denunciava i ho temia, i no volia que convertissin “en llet”, segons deia, els seus escrits (i no va poder evitar que els pervertissin els nazis), tot i que després es van restituir al maig del 68. La propaganda viu d’aquesta perversió.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
01.11.2023  ·  08:34

Una dinastia fundada pel democrata Franco, i continua vigent gracies a les ESQUERRES FRANQUISTES PSOE.SUMAR. Abolir la consti.prostitucio del 78 es uja necessitat higienica, la merda cope.franquisme.opus.dei ompla eepapa totalment

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
01.11.2023  ·  09:11

Jo penso que la Francina pretenia fer didáctica demanant a la futura reina que acceptés els principis democràtics propis de les repúbliques i contraris al ADN absolutista dels borbons. Per aquest motiu em sembla molt adient emprar les paraules d’Estellés. Els crítics potser pensen que seria millor citar a Maquiavel?

Marià Puig
Marià Puig
01.11.2023  ·  09:28

Que són ignorants, sí, per dir les coses que els hi fan dir sense saber que diuen ni quin significat tenen (tot i que crec que el que els hi va escriure, sí que ho sabia). Que no tenen vergonya ho sap tothom, ja que estan educats per no tenir-ne i no saben el que és. I com diu en Josep Usó, que se’ls hi girarà en contra, ho dubto molt, tenint en compte a qui anaven dirigides les paraules. La majoria sols miraven com anaven vestides les personalitats, sense entendre res del que deien. No hi ha més cec que el que no vol veure, ni més sord que el que no vol sentir.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
01.11.2023  ·  09:35

Sabeu que esteu negociant amb el partit d’aquesta senyora Francina?

Josep Maria Torremorell
Josep Maria Torremorell
01.11.2023  ·  10:09

És com si els nazis llegeixen un poema d’un jueu.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
01.11.2023  ·  11:02

I mentrestant en Carles Puigdemont (que no té cap càrrec a Junts x Catalunya) negociant d’amagatotis l’amnistia (la seua també) amb el PSOE per persones interposades.

I mentrestant nosaltres discutint sobre si l’àngel Armengol és de sexe femení, masculí o no-binari.

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
01.11.2023  ·  17:34

Jo no ho trobo del tot dolent, almenys ha servit per a revifar la figura de Vicent Andrés Estellés, molta gent pot ser el descobreix i s’anassabenta de qui és.
Gent del Principat, de Andorra, de les illes, de la Catalunya nord, de la franja de ponent o de l’Alguer. El País Valencià té un poeta universal, premi d’honor de les lletres catalanes que es diu VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

Valentí Ferran
Valentí Ferran
01.11.2023  ·  18:28

Mala fe d’Armengol o analfabetisme cultural i polític ??

Carles Serra
Carles Serra
01.11.2023  ·  18:41

Apreciat Vicent, no cal que li dediquis gaire temps, aquesta Armengol no deixa d’ésser un Ximo Puig i un Illa, gent sense escrúpols, simplement cínics hipòcrites al servei del colonitzador.
També apreciat Vicent no facis cas sobre això de Comuns, ja que dir de la sucursal del PSO€ a la colònia catalana i el nou PSC que es això d’ER, sobre les seves declaracions/ bordar, arran del teu comentari qui és català; aquest que apalacant els que ens varen aplicar el 155, la reprèssio, el sofriment i l’espoli; són simplement gentusa populista, que et negarant la realitat que descrius.

Jaume Vall
Jaume Vall
01.11.2023  ·  19:18

Vinga, ja ho hem tornat a fer.
Despotricar del que fan taaaaannnnn malameeeeeent des de la meseta, la seva manca de finor, d’honestedat, l’apropiació maldestre de tot i tots els elements nascuts a la península, si això enalteix l’espanyolisme. Ja ho sabem. No com nosaltres, que som immaculats.

Ara, potser podríem gastar energies en proposar i realitzar allò que des del nostre país de fer millor. I tenim feina.

Fatiga una miqueta haver de conformar-nos amb l’estultícia aliena. Per compensar-ho, i per tocar una mica el crostó, ara explicaré una cosa que “ells” estant fent molt, però moooooolt millor que “nosaltres”.

Fixem-nos amb els premis institucionals que s’atorguen a Catalunya, el Premi Internacional de Catalunya, que està molt bé. He fet una ullada a Viquipèdia. Des de 1989 fins 2023 , 34 noms, coneguts i reconeguts. Cerimònia senzilla, sòbria, com som la majoria. Trenta-quatre persones de vàlua, que podran sentir una simpatia per a la nostra societat.
A Espanya, els premis Príncipe de Astúrias, ara Princesa. Des de 1981 fins a l’actualitat. 43 anys, 8 apartats, entre esports, política, cooperació internacional, cultura, etc. Gairebé 330 guardonats. Entre els quals Jacques Delors, Nelson Mandela, Isaac Rabin, Mikhail Gorbatxov, Vaclav Havel, Helmut Kohl, Mario Soares, en política.
Martí de Riquer, Yehudi Menuhim, Günter Grass, Óscar Niemeyer, Antoni Tàpies, Haruki Murakami, Meryl Streep, Martin Scorsese, Siri Husvet, Nuccio Ordine, Umberto Eco, Jorge Oteiza, Ennio Morricone, en Art i Cultura. I en esport, des de Carl Lewis, fins a la selecció de rugbi de Nova Zelanda, passant per Steffi Graff i Sebastian Coe.
En cooperació internacional, en investigació : Metges sense fronteres, Luc Montainger, S.Hawkings, ACNUR, Fundació Wikipedia, WWF, etc. Els premis, també amb dotació econòmica, entregats amb bastanta menys sobrietat, amb trompetes i alfombra vermella, ja ens ho podem imaginar.

Qui està establint amb més eficàcia un “soft power”, promocionant una bona colla d’embaixadors no oficials amb simpatia per l’estat espanyol, que, -malgrat-que-són-una-colla-de-cazurros-toreros-autosuficients-que-peguen-les-àvies-que-voten-per-la-llibertat- s’obren al món per premiar la flor i nata de la societat internacional?

Espabilem, a part de dir-nos tan sovint que som estupendos !!!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
01.11.2023  ·  19:27

De totes les aportacions, algunes defensant la bona fe de Francina Armengol en el sentit de que la possible futura reina (no és segur que arribi ni ella ni cap borbó més) escoltés al poble, i altres, la majoria, en la línia de la editorial del Sr Partal, sobresurt una, no per assenyada, si no per fora de context i per evidenciar certa filia pel Gran Botifler Oriol Junqueras i fòbia fanàtica contra el MHP Carles Puigdemont.
Deu ni do quina mala bava junquerista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any