Amb els problemes per al català a Europa, es fan evidents les dificultats d’anar per camins de carro

  • La independència és l'única garantia de normalitat, que ens tracten amb normalitat, de ser normals. I el recel de països com Letònia contra el català no fan sinó posar-ho en relleu

Vicent Partal
24.10.2023 - 21:40
Actualització: 25.10.2023 - 10:45
VilaWeb
José Manuel Albares, ministre espanyol d'Afers Estrangers. (Fotografia de Kiko Huesca)
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El govern espanyol no aconsegueix de vèncer el recel dels altres estats europeus per a fer del català llengua oficial.

Hi ha un dubte, una qüestió sobre la qual podem discutir, que és si Espanya s’ho creu i si fa prou per aconseguir-ho. El 2013, el primer ministre letó d’aleshores, Vladis Dombrovskis, es va mostrar obert a la independència de Catalunya, i el govern lituà s’hi va referir també amb simpatia. Espanya va reaccionar furiosa, va activar totes les pressions imaginables i va acabar comprant la voluntat dels bàltics a còpia d’enviar avions espanyols a defensar el seu territori de les provocacions russes, avions que encara són allí. Aleshores l’estat espanyol va posar tota la carn que tenia i més al foc. I la veritat és que no sembla que ara faça això mateix.

Siga com siga, hi ha un recel de caràcter intern que, fins a un punt, les podem considerar lògiques. En aquesta Pissarreta explique el problema de la pressió demogràfica dels russòfons, especialment a Letònia, cosa que explica –no justifica, però explica– la posició abruptament anticatalana del govern de Riga.

Però, més enllà de les característiques locals, és evident que l’episodi posa en relleu les dificultats enormes d’anar per camins de carro quan els altres van per autopistes.

Per entendre’ns. Si Andorra s’incorpora mai a la Unió Europea, l’oficialitat del català serà una realitat automàtica. No caldrà invocar els deu milions de parlants en quatre estats europeus diferents perquè bastaran els 80.000 d’Andorra, que transita per l’autopista perquè és un estat, en compte d’anar pel camí de carro per on la resta fem la viu-viu.

La independència és l’única garantia de la normalitat, de totes aquestes coses, de l’oficialitat de la llengua, de la participació en el mundial de rugbi o en el festival d’Eurovisió, de la inclusió en els programes Erasmus o de la participació en l’Agència Espacial Europea. De tot. Amb la independència, tot és normal. Sense la independència, tot són camins de carro.

Les circumstàncies polítiques i aritmètiques ens han fet tornar a la situació d’abans del 2014, a la recerca de petits passos, de pegats, que adoben aspectes parcials. És evident que la situació no és la mateixa i que ara hi ha un horitzó obertament diferent. Fins i tot es pot entendre que tot allò que es fa és en un context de pressió per la independència que abans no existia.

Però, en dies com ahir, la veritat és que costa de veure la diferència.

 

PS1. El Consell de la República ha votat de blocar la investidura de Pedro Sánchez. I el govern ja ha dit que no és cap votació vinculant. Han votat tan sols quatre mil persones de les noranta mil inscrites. Sap molt de greu, però el Consell, en el qual s’havien dipositat tantes esperances, cada dia és més irrellevant.

PS2. “Fa anys que el consum de cocaïna s’ha normalitzat. Ara ho detectem amb la ketamina.” La declaració, esgarrifosa, pertany a Mireia Ventura i ho diu en el pòdcast Santa Eulàlia, que presenta i condueix Ot Bou. Tenim un problema gros.

PS3. VilaWeb ha treballat d’ençà del 2004 amb l’objectiu de viure únicament dels subscriptors i evitar, d’aquesta manera, qualsevol possible dependència econòmica del poder polític, que com veiem és com més va més incisiu i més controlador. La premsa lliure la paguen els lectors, i per això tenim un agraïment infinit als 25.000 subscriptors que ja ho fan. Però volem que sigueu conscients que en necessitem més. 30.000, pel cap baix. Penseu-vos-ho, doncs, i si podeu, feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
24.10.2023  ·  21:54

Per això la única solució és la independència. I per aconseguir-la, no n’hi ha prou amb afeblir el país veí. Cal enfonsar-lo encara més. Que siga ingovernable, que repetisquen les eleccions i que guanyen l’extrema dreta, si cal. Al capdavall, els grans progressistes bé que van de bracet amb els feixistes, quan en tenen ocasió. Només cal mantindre la posició. Igual que un mes enrere. I igual que d’ací a un mes.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
24.10.2023  ·  22:10

El Consell és irrellevant ara i ho ha estat sempre.
Que ha fet?
Que s’espere que faci?
Res
I sembla que quan te la oportunitat de fer un gest, va contra corrent.

Victor Serra
Victor Serra
24.10.2023  ·  22:11

Es cert , si tinguéssim la Independència tot seria automàtic, però com que no la tenim ni la tindrem a curt termini, mentrestant bé hem de fer passos. I això del català a Europa no ho podem deixar escapar. Jo aposto que, si fem bé les coses, ho tindrem abans que la independència. Això no implica renunciar a res, al contrari.

Camí Tous
Camí Tous
24.10.2023  ·  22:14

Les dues passades eleccions em vaig abstenir, m’he donat de baixa del Consell per la República i part de la meva família també, no escolto ni vec cap mitjà televisiu ni radiofònic català, no he anat a la Diada ni a la commemoració de l’1O després de fer-ho des del 2010, …
Em molesta la mentida, la petonejada i el trilerisme dels anomenats “partits catalans”. N’estic farta. I trobo que us estan enganyant a tots. Ens estan mentint.

Jordi Martí
Jordi Martí
24.10.2023  ·  22:46

L’únic llenguatge que entén el món actual és “Estat Independent”.

O ho ets o no ho ets. I, si ho ets, es pot negociar i parlar de tot de tu a tu. Però si no ets un Estat Independent, no existeixes.

Així, doncs, més que del dret a decidir, es tracta del dret a exisidtir. I, sense independència, la desaparició és qüestió de temps.

Marc Mateos
Marc Mateos
24.10.2023  ·  23:00

Ser o no ser, vet aquí la qüestió.

Ser indepedents amb tots els ets i uts, o no ser-ho i ser condemnats a la irrellevància fins a la completa extinció.

No hi ha trïa, només existeix un camí.

Cal conscienciar-se de pagar-ne el preu i fer via.
Aquest preu el pagarem una vegada, el preu de ser una minoria en vies d’extinció el paguem cada dia. I cada dia surt més car.

Carles Serra
Carles Serra
24.10.2023  ·  23:08

Si Vicent, la independència és l’única via per ser lliures i de poder fer el nostre camí.
Sobre el Consell de la República que vols que et digui Vicent, és allò de : entre todos la mataron y ella sola se murio.
En fi Vicent, ja saps, 4 catalans 5 opinions i així ens va, entre botiflers, traïdors i mentiders

Josep Sivillà
Josep Sivillà
24.10.2023  ·  23:30

Aquesta amnistia al final servirà per amnistiar els policies, els jutjes i els fatxes. A més de paralitzar, amb l’ajuda dels partits d’aqui, el camí cap a l’independència.

Ramon Perera
Ramon Perera
24.10.2023  ·  23:40

S’entèn molt bé la postura de Letònia i Lituània. Amb la independència de Catalunya guanyaven un aliat, però amb la petició de la oficialitat del català no guanyen cap aliat i, en canvi, es troben amb un risc que abans no tenien.

Francesc d'Assis Ribó
Francesc d'Assis Ribó
24.10.2023  ·  23:58

Hola. En general hem sento molt defraudat. Els part its politics indexes entren en una dinámica d’ensopiments que espanta. Jo actualment, per coses de la vida, visc a Santander envoltat de tot tips de dretes y encara noto més la devallada inkeep catalana i l’atac constant dels meus amis i coneguts. En la nostra història hem tingut tres moments per lograr l’independencia i tots tres han fracasat. Del cuart millor no comentar res. Cal que no perder l’ànim.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.10.2023  ·  23:58

QUI NO VOL LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA, O ESTÀ DESINFORMAT O ENS VOL FER MAL
La independència és l’única garantia de normalitat, que ens tracten amb normalitat, de ser normals, diu Partal, i és ben cert, perquè anar per camins de carro ens fa perdre avantatge quan tots van per autopista.

Miro els que obertament diuen que no volen la independència de Catalunya, i en el gruix més nombrós hi ha els que necessiten l’economia extractiva del Regne d’Espanya per viure a costa del dèficit fiscal. Ja els va bé el genocidi econòmic contra la població de catalans que amb l’IRPF de la seva feina i amb l’IVA de la seva activitat comercial estan engreixant els beneficis de les mateixes 300 famílies dominants que perduren de l’elit franquista.

També hi ha els que no volen la independència de Catalunya perquè són els de “l’aporellos”, que des de la superioritat moral del nacionalisme espanyol, troben innaceptable que parlem català i “volem ser un país petit i no volem ser un imperi gran “. Això m’ho van dir literalment en una reunió a Madrid en l’àmbit de les grans empreses.

Finalment hi ha el grup més curiós, dels que des de la superioritat moral de la política de partit de l’esquerra històrica com EmComúnPodemos per exemple, confien en un estat plurinacional amb un règim federal.
Per cert, d’un règim confederal no en parlen mai perquè això necessita estats federats independents (com la UE), i ens volen tancats i conformats en un model federal (com els USA), que vol dir un règim pactat, perquè foedus foederis significa pacte. No cal recordar quina capacitat té l’estat espanyol per pactar.

Si hi ha algú que encara es treu de la màniga allò de la “solidaritat interregional” li podeu recomanar una lectura profilàctica que li desmuntarà la parada:
“Cataluña y la solidaridad interregional en España” -novembre 2017- del catedràtic Javier Ruiz Collantes de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

En definitiva, qui no vol la independència de Catalunya, o està desinformat o ens vol fer mal.

Josep Gualló
Josep Gualló
25.10.2023  ·  00:51

Ha quedat clarisim. En aquest moment no tenim prou força ni en l’horitzó és veu que la poguem tenir ningú dels que varem sortir d’Egipte tenin vint anys o més.

Tenim un paralelisme amb les dotze tribus de Israel. Ens espera una llarga trevessia del desert. Una més per ser exactes.

Seguim amb el paralelisme. Els jueus eren esclaus, Egipte feia moltisim temps queels feia treballar moltes hores al dia. Mal alimentats molts morien per accidents, per gana, o per malaltia i per vellesa. cap d’ells veia llum al final del tunel.

Moisès ès va autoprolamar cabdill i va negociar amb el Faraó: DONE’NS LA LLIBERTAT. Dalmà Egipte amb dèu plàgues terroristes. La més terrible matar al primogenit de cada familia d’Egipte, inclosa la del Faraó.

El terrorisme, guanyà la batalla i el poble jueu sortícap a la Terra promesa ordenadament. “THE END” esclavatge.

Deixem estar el 40 anys que durà la travessa del desert.

A casa nostre cada 11 del 09 formàrem una plaga.Espanya s’acolloní, perdé el nord, inventà els piolíns i là cagà.

Moisès reencarnat, canvià el nom per Puigdemont. Els jueus el varem seguir com un sol home, apart d’un grup de ximples que no volien deixar les olles d’Egipte i ara semblen sonambols que deambulen com ànimes en pena.

Nosaltres,”El poble de Déu que fà via travessant l’immens arenal, fugim de cruel tirania i avansem cap al cel blau”. On és doncs la terra llunyanà ón tindrem pau i repòs?

“The answer, my friend, is blowin’ in thewin. The answer is blowin’ in the win”.

Núria Castells
Núria Castells
25.10.2023  ·  01:56

Segurament, el millor seria no pactar cap investidura. Que a Espanya veiessin, per una vegada, que hi ha fermesa. Que veiessin que, finalment, ens farem respectar.

Ara bé, si es vol mirar d’arrencar-los alguna concessió rellevant, doncs es prova.
Però, si resulta que a primera
exigència plantejada ja es comencen a trobar impediments… el més lògic és desconfiar fermament. I collar. O trencar converses.

El 2017, els països bàltics eren favorables a la independència de Catalunya. Els seus polítics ho havien dit públicament. Amb 4 viatges, Margallo els va fer unes ofertes que els van fer “canviar d’opinió”, cosa que va explicar el mateix ministre i es pot trobar a les hemeroteques.
Un esquadró d’avions va obrar el miracle.

Doncs, si portar-hi un esquadró té aquest efecte, retirar-lo també podria “convèncer-los”, ara, de ser favorables al català.
Si Margallo enviava avions, que Albares els retiri! És fàcil.
Però… algú creu que Ñ jugarà net amb Catalunya?!

Esperem, doncs, que KRLS hagi après alguna cosa en 6 anys.
Perquè, si la torna a espifiar, ja pot retirar-se. Com l’Estel. Hauran demostrat que no en saben o no volen.
Tots cap a casa! I ja trobarem altres “dirigents”.
Que, a aquestes altures, ja no estem per orgues.
Espero.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
25.10.2023  ·  06:06

Un editorial claríssim benvolgut Partal i fins aquest hora uns comentaris tristos i desmoralitzats. Fins i tot la comparativa bíblica d’en Josep Gualló 00:51. No tenim Moisès ni tampoc l’espasa de Josuè. Salut.

Joan Prat
Joan Prat
25.10.2023  ·  07:18

Autopista versus camí de carro
Ben trobat

Albert Miret
Albert Miret
25.10.2023  ·  07:38

No cal esperar més. La presentació de tres idiomes, no el de qui ho demana, sinó tres, amb la preparació de la negativa d’alguns països mentre amb l’altra mà fa anar el dau d’una banda a l’altra, i presenta a través d’un ministre desconegut amb cara d’idiota, que no enganya a ningú, la impossibilitat de fer avançar cap tràmit sense la documentació imprescindible ni a la Unió Europea ni al casino del poble, la trilerada està servida. Espero que el nostre president no li permeti continuar aquesta merda de teatre i els envii a perdre a les urnes perquè els serveixi de record per a quan s’acosti el final.

J. Manel Parcerisa
J. Manel Parcerisa
25.10.2023  ·  08:08

Nosaltres sempre amb el lliri a la mà. O fent de Quixot lluitant contra els molins.
Ens omplim la boca (o la pluma) parlant del català a Europa i ens estem ensenyant a nosaltres mateixos.
El que está presentant Espanya és la introducció de tres idiomes més dels que ja hi ha, català, basc i gallec.
Com si no n’hi haguessin prous, d’idiomes.
Tres idiomes amb diferent rellevància. Gallec? Qui a Galicia ha lluitat o lluita pel gallec?
Basc? Quina mena de relació té amb Europa, a quins països els pot importar el basc?
I nosaltres, els nostres polítics acceptant la trampa que ens va posar el govern espanyol, donem per bo que tots tres idiomes són equiparables.
Aleshores succeeix el que ha de succeir, que a Europa ho fiquen tot en el mateix sac i no es molesten en perdre-hi ni un segon.
De veritat pensem que a Galicia o al país basc farien res pel català?

Pep Agulló
Pep Agulló
25.10.2023  ·  08:35

Els diners destinats a contrarestar la diplomàcia catalana a favor de la independència, comprant la voluntat dels bàltics amb els caces espanyols, comprant, segurament, diplomàtics amb diners dels fons reservats, i el que no sabem… és inversament proporcional a la petició freda, precipitada, ensenyat la evidència que tot plegat obeeix a un tema intern i específic, la investidura de Sánchez, no sedueix ni convenç precisament…

¿Qui es creu una petició a favor del català a Europa, de qui està escanyant al català al seu Estat?

Salvador Aregall
Salvador Aregall
25.10.2023  ·  09:10

El camí del Consell de la República també és un camí de carro i enfangat. No es pot tirar endavant una cosa així amb el boicot de la CUP i ERC. Deixem-nos de succedanis i invents en via morta. Ho sabem tots, fins que l’independentisme no esdevingui una força unitària, sòlida i determinada, anirem en carro com hi hem anat durant segles. Els catalans no tenim fusta d’estat, mentre tant arri, arri tatanet.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
25.10.2023  ·  09:15

Sobre el PS1: el Consell de la República no és irrellevant per a tothom. Per exemple, per al diari espanyol El País, que en dona notícia de qualsevol acte o votació, i al que anomena la “Generalitat paral.lela”.

Josep Maria Torremorell
Josep Maria Torremorell
25.10.2023  ·  10:29

En apariència, l’Estat és tan feble que ni tenint la presidència de torn de la UE convenç ningú, però el que no sabem és si sota mà maniobra perquè l’oficialitat del català no s’aprovi (n’hi ha prou amb un “no” d’un país) i resti tot en una promesa, tal com és habitual.

D’altra banda, cal recordar als que reclamen la igualtat de tots els ciutadans de l’estat, que els seus fills són obligats a aprendre la seva llengua pròpia, i els nostres fills, a més d’aprendre la pròpia, per sobre de tot estan obligats a aprendre la dels ocupants. Això és igualtat dels ciutadans? Que cadascú aprengui la seva llengua pròpia i prou, després qui vulgui saber-ne més, ja s’espavilarà.

Josep Ramon Fernandez
Josep Ramon Fernandez
25.10.2023  ·  10:57

Lamentable Camí Tous, així anem, camí de la independencia…

ignasi soler
ignasi soler
25.10.2023  ·  11:20

L’altra dia vaig llegir a e-noticies.cat que el MHP no es pensa presentar a les pròximes eleccions catalanes. Si això es així, ja podem començar a buscar un nou lider perque façi la DUI. I si això es així, o be hauria de desmentir-ho o be donar la cara hi dir-ho ara. Sense un lider mai farem una DUI perquè els catalans no tenim prous pebrots per fer-ho sols. Algú te informació al respecta?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
25.10.2023  ·  11:28

Hem de ofegar la marca ñ per anar per autopista. Independència és la solució

Rafael Benavent
Rafael Benavent
25.10.2023  ·  11:40

Cap de ratolí o cua de lleó? Ser o no ser. El mal està en el supremacisme lingüístic i nacional identitari espanyol que patim, tan incrustat fins la molla de l’os i de l’ànima, que el tenim assolit a tot arreu. L’ ANORMALITAT PER NORMA…. AL PODER! Un botò de mostra recent, personal, en l’assistència pública sanitària: “Por favor, hábleme en castellano que no le entiendo”: O s’integren, cosa que res ni ningú no els obliga, o ens desintegren.
Governs valencians que bilingüísticament (això si, i “legalment”) ens desgoverneu posant-nos als peus dels forasters. Ningú no em negarà nostra similitud amb els negres d’Àfrica que, temps ha, cedien el pas als blancs en creuar-se per les voreres. Gràcies!

Josep Menargues
Josep Menargues
25.10.2023  ·  12:27

Tot aquest romanç europeu és digne del Xiquet de la Calçada. Ausades!
Tal qual la foto: Fistro!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
25.10.2023  ·  13:18

Ignasi Soler, crec que si la noticia fos autèntica voldria dir que no es presenta perquè sap que no guanyarà. I sap que no guanyarà perqué haurà acceptat d’investir el Farsanchez.

Altrament, no m’ho explicaria, perqué si no investis en Sanchez guanyaria de carrer i ell ho sap.

Doncs, ja tindriem la resposta.

Espero, de tot cor, que no sigui aixì… però em temo que si

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
25.10.2023  ·  13:28

Referent a aquesta frase: “”Amb la independència, tot és normal “”; jo penso que HAURIA DE SER NORMAL; però, l’única cosa certa, és que no lligarem els gossos amb llonganisses i no ens ho diuen.
Referent al PS1: El Consell de la República continua sent un ens INÚTIL, no saben ni fer votacions. Quant a allò “ d’irrellevant” del tot d’acord; però també ho poden ser els Membres del Govern; segur.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
25.10.2023  ·  13:32

Qui vol allargar aquest procés de l’oficialitat del català és el propi govern espanyol en funcions. Ens venen a dir: “voteu la investidura si voleu que seguim treballant en el projecte; si no ho feu no garantim que el govern que surti de noves eleccions (no sabem quantes en caldrà) no tiri enrere la petició en una nova presidència de torn europea”.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
25.10.2023  ·  14:25

Andorra o la independència salvaran el català. Catalunya no té el desllorigador perquè Andorra esdevingui un estat dins de la Unió Europea. Això només depen de la voluntat dels andorrans i de la possible bona negociació amb els , segons com, primmirats dirigents europeus. Una altra condició és el temps que transcorreria per a obtenir tal cosa. ningú ho sap. l’altra eventualitat és obtenir la independència i per això els polítics i el poble de Catalunya hi han de posar el màxim interès i, sobretot, conèixer el camí a seguir per reeixir. Sense aquests requisits, la independència de Catalunya i la nostra llengua quedaran estancades fins qui sap quan.

Jaume Vall
Jaume Vall
25.10.2023  ·  14:27

Doncs si no espabilen quan ens interessa, i només espabilen quan els interessa,
ens interessa que governin?

Carles Blas
Carles Blas
25.10.2023  ·  14:28

Potser Letonia torna el favor a Espanya posant pals a les rodes. A favor de la independencia i ara en contra de l’oficialitat del catala. Com deia el meu oncle, QEPD, “Aneu a tibar d’un carro!”.

Quan hi haurà un partit en favor de la independencia i de la sortida de la Unió Europea?

PILAR SERRA
PILAR SERRA
25.10.2023  ·  14:54

Potser Letonia torna un favor o bé Espanya li ha promés alguna cosa . A EU els diputats d’ Espanya fan el qui sigui perquè rés relacionat amb nosaltres prosperi .És l’ oposició de la venjança per haber sigut valents i fer l’ 1 O

Frederic Giráldez
Frederic Giráldez
25.10.2023  ·  14:59

La irrellevància de consell de la república és culpa, en primer lloc, nostra. Va costar 4 anys o més arribar a 100.000 membres i allà s’ha estancat. En 1 més haguéssim hagut de ser al menys 1.000.000 (sent poc exigents i no demanat que fóssim els 2.000.000 de vots de l’1-O). Ben diferents anirien les coses tant a Europa com aquí. I això també explica que tanta gent veu injustos els retrets a ERC: de vegades sembla que l’ANC i Junts oblidin aquesta realitat i ERC la tingui en compte

teresa labourdette
teresa labourdette
25.10.2023  ·  15:35

“Qui es creu una petició a favor del català a Europa, de qui està escanyant al català al seu Estat?” Sí, Pep Agulló és exactament això i afegeixo: qui es creu Sánchez, qui es creu el PSOE, qui es creu Espanya? Renunciarem a la independència perquè ara es pot parlar el català al Congreso? Renunciarem a la independència quan cada dia constatem l’escandalós dèficit fiscal? Quan cada dia algun tribunal s’empesca un motiu per perseguir algú pel seu catalanisme? N’estem farts de mentides, de robatoris descarats, d’haver de pindolar per existir. VOLEM LA INDEPENDÈNCIA. La resta són xerrameques

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.10.2023  ·  15:56

Ah!
Ara ens adonem que el català va per camins de carro amb explosius. És ben curiós.

A) Des del 1707-1714 el català, per un 95% d’espanyols és una llengua prohibida.
B) Catalunya NO TÉ lleis pròpies des del 1714.
C) La constitució només proposa la nostra llengua com una llengua secundària i NO OBLIGATÒRIA.
D) Els partits espanyols (i molts partits catalans) no fan absolutament res per conservar el català.

Catalans: la nostra llengua se’ns mor de càncer cerebral i no aconseguirem res fins que matem el cap de la serp de 1714.

Salvador Molins
Salvador Molins
25.10.2023  ·  22:32

Els nous “camins de carro”, ben dissimulats, són la “minoria nacional” i el “GOI”, de la mateixa manera que el federalisme o aquella borda manipulació d’Aznar de la “Espanya, nació de nacions” que sembla que ara ha adoptat el president espanyol interí actual.

Anem en compte!

Tenen raó els de la CUP, no juguem amb això de la minoria nacional !

Som un Poble amb més de mil anys d’història, som la Nació Catalana amb llengua pròpia i els territoris de la seva parla, els Països Catalans.

Al llarg de set segles hem sigut sobirans i així ho ha reconegut i determinat el Parlament de Catalunya.

Tenim Dret a l’autodeterminació i no hem de jugar amb cap concepte, sigui federalisme, sigui minoria nacional o sigui GOI, no hem de jugar irresponsablement amb res que ens allunyi de la legislació internacional i tots els Tractats internacionals referents als drets de tots els Pobles i les nacions, molt especialment, els primers de tots, la Autodeterminació i la DUI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any