Acord de la claredat: una proposta excèntrica que ha envellit molt malament

  • Si fa tres mesos l'acord de la claredat ja era incomprensible, avui és un projecte que no té ni cap ni peus, ni futur de cap mena. El govern faria bé de tancar-lo

Vicent Partal
10.07.2023 - 21:40
Actualització: 11.07.2023 - 00:31
VilaWeb

Avui fa tres mesos que el govern de Pere Aragonès va sorprendre tothom amb la presentació oficial de l’acord de la claredat, que havia estat rebutjat ja abans pel parlament.

Desatenent el resultat a la cambra, el projecte es va presentar oficialment l’11 d’abril al consell de govern i després a la població, amb aquell conegut full de ruta circular que es va popularitzar en forma de gràfic incomprensible.

L’excèntrica proposta –ja aleshores– va sorprendre tothom, però ara, al cap de tres mesos, hem de constatar que ha envellit molt malament. Si fa tres mesos sonava a una idea d’aquelles que en diem “de bomber”, avui sona completament a idea fora de lloc i sense sentit. No solament això: sense espai possible.

Quan el president Aragonès va fer oficial aquest propòsit vaig publicar un article editorial en què em feia creus que es pogués presentar una iniciativa com aquella d’una manera tan poc estructurada i formal. Que semblava una ensarronada. Vaig dir que s’intentava de crear una notícia d’una no-notícia per allargar la ficció que hi havia alguna possibilitat d’entesa amb el govern espanyol. I recordava que no podia entendre com un govern que es diu i s’afirma independentista era capaç de proposar per a Catalunya el mètode que el Canadà havia fet servir per a destruir el moviment independentista quebequès.

Evidentment, després les coses encara es van tornar més surrealistes, quan vam saber quina gent era cridada a elaborar el paper consultiu sobre aquesta idea, amb la irrupció estel·lar d’Àstrid Barrio, un fitxatge que va fer obrir uns ulls com taronges a més d’un i a més de dos.

No n’hem sabut gran cosa més fins avui, d’aquest grup de treball, però és evident que en tres mesos la situació ha canviat de dalt a baix. Tant per a Esquerra Republicana com per al govern espanyol. Esquerra va sofrir una tremenda derrota en les eleccions municipals i els sondatges avisen, ja veurem si passa, que es podria repetir en les espanyoles. I, evidentment, a Espanya tot ha canviat no solament amb la convocatòria precipitada d’eleccions, sinó sobretot amb la perspectiva que el mes vinent a la Moncloa no hi haja Pedro Sánchez sinó Feijóo.

Ja ho sé, que hi ha hagut membres destacats d’Esquerra que han afirmat que la taula de diàleg –que Pedro Sánchez ja considera morta– podria continuar amb Feijóo –que oficialment també la té per morta. Si els d’ERC s’ho volen creure, això, jo no hi puc fer res. Però ací i a la Xina Popular, fent ús de la divertida expressió de Carod-Rovira, ja no hi ha ningú que es puga creure que hi haurà cap mena de diàleg polític sobre Catalunya, ni que s’acceptarà cap acord per a fer un referèndum –que la senyo Yolanda ja ha deixat clar als seus que no es pot fer.

La cosa més prudent que podria fer el govern és tancar la paradeta i deixar córrer aquesta idea estrafolària de l’acord de la claredat. Però no sé si són capaços d’entendre on són, perquè em sembla que si ho fossen ja no haurien fet, avui fa tres mesos, una proposta tan insensata.

 

PS. Jordi Goula ens ofereix avui un altre dels seus articles per a guardar: El gran càstig del poder central a Catalunya: el tren. Llegiu-lo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any