17-A: de periodisme, prestidigitació i política

  • «Els polítics que volen tirar terra sobre un fet de tanta gravetat són els únics responsables que la gent desconfie»

Vicent Partal
29.07.2019 - 21:50
Actualització: 29.07.2019 - 21:51
VilaWeb

Aquest cap de setmana, La Vanguardia ens ha obsequiat amb una filtració, tan interessada com ho són totes les filtracions, sobre els atemptats del 17-A. En resposta a les informacions publicades la setmana passada a Público, el rotatiu del comte de Godó ha decidit de fer de portaveu d’algú, practicant una de les maniobres més antigues de la prestidigitació, el tourniquet, o com es coneix modernament, ‘la caiguda a la francesa’.

Primer de tot, he de fer un aclariment. Aquest article podria durar tres línies i dir només que PSOE, Ciutadans i PP, que han impedit o obstaculitzat les comissions oficials d’investigació sobre el 17-A, no tenen cap credibilitat per a acusar ara el govern o els partits independentistes, o diversos mitjans i periodistes, de conspiradors. Perquè no és admissible que amb una mà evitin la clarificació dels fets i amb una altra facin acusacions sobre els qui miren d’aclarir-los. A partir d’ací, parlem-ne.

El tourniquet és la maniobra més bàsica de la màgia i consisteix a fer desaparèixer, jugant només amb les dues mans, un objecte menut, habitualment una pilota o una moneda. El truc es basa en enganyar la ment de l’espectador, fent servir allò que en termes tècnics es coneix com a ‘decepció intencional’. Per aconseguir-ho és imprescindible la naturalitat, l’element que la fa creïble, i desviar l’atenció de l’espectador, l’element que la fa eficaç. En aquest vídeo podeu trobar una explicació gràfica de com fer la maniobra.

Els prestidigitadors, en aquest cas La Vanguardia, basen el seu treball en la manipulació física però sobretot en la manipulació psicològica –i ací la paraula manipulació no la connote per a res. La peça fonamental d’aquesta manipulació psicològica es coneix en anglès com a misdirection, un terme que té una traducció difícil i complicada. Perquè no és ben bé ‘confondre’, com es tradueix habitualment, sinó alguna cosa així com ‘fer perdre la direcció real’. En resum, la misdirection consisteix a posar el focus de l’observador en un objecte secundari per, així, poder fer lliurement un moviment que apareixerà finalment com a màgia. L’explicació científica rau en el fet que un espectador típic només pot concentrar l’atenció en una sola cosa a cada moment. I el mag en treu profit per manipular la idea de l’audiència o la seua percepció, portant-la cap a una falsa conclusió. En el cas del tourniquet, la moneda és amagada a la mà, on no s’espera que siga, però l’espectador pot creure’s que la moneda ha desaparegut, perquè aquesta és l’evidència sensorial que rep.

Diumenge i dilluns, La Vanguardia va fer públics uns dossiers que formen part de la instrucció judicial, amb la voluntat evident de matar l’impacte de la publicació feta la setmana passada per Público. La naturalitat, us demane que recordeu que és això que fa creïble el tourniquet, consisteix a oferir unes dades confidencials mitjançant una marca periodística respectada encara. I el desviament de l’atenció de l’espectador, us demane que recordeu que és això que el fa eficaç, és afirmar que aquells papers diuen una cosa que no diuen. Perquè en cap moment de la seua lectura es desprèn que les dades que presenten siguen contradictòries amb les afirmacions de Público. Tanmateix, la darrera frase de l’article, només la darrera, la dedica La Vanguardia a dir: ‘Público atribueix el coneixement d’aquestes converses al fet que el CNI els enregistrava en directe i escoltava les seues converses. Les fonts de La Vanguardia ho descarten.’ Hop! La boleta ja és amagada a l’altra mà.

Fixeu-vos que en aquesta frase, que és la base de la campanya política i mediàtica posterior, La Vanguardia no diu que el document que ensenya negue les conclusions de Público. Perquè no les nega. Diu que les seues fonts les neguen, que és molt diferent. Especialment, vista la tàctica de misdirection feta servir: a partir de l’aparença d’importància i secret que dóna la publicació de documents dels Mossos i del CNP, es pretén portar el lector a una conclusió inexistent en el document mateix. Conclusió que es crea i consolida a partir d’altres articles, especialment d’un pompós bitllet del defensor del lector, i de l’atac, aquest ja gens matisat, que a partir d’aquest article l’unionisme ha organitzat contra Público i contra els partits independentistes i el govern català. De fet, la mateixa Vanguardia ensenya la cua posant una d’aquelles enquestetes sota els dos articles amb la pregunta: ‘S’han polititzat en excés els atemptats del 17-A?’ Una pregunta tramposa que tindria entretingut qualsevol semiòleg ociós.

Per a mi, la pregunta interessant és per quin motiu ha hagut d’eixir ara La Vanguardia a fer aquest paper, què passa.

És evident que tot allò que va aparèixer a Público la setmana passada ha causat un gran impacte. Jo mateix vaig escriure un editorial el dia 16, després de la primera publicació dels documents, en què deia que aquelles dades permetien de parlar obertament sobre el fet que l’atemptat formava part d’una operació d’estat, tot i que aquell mateix dia destacàvem que algunes dades eren inexactes. Els articles dels dies subsegüents em van decebre i m’han generat dubtes. Per la interpretació de les dades que en fan els autors, no pas per la qualitat ni la rellevància dels papers aportats.

Siga com siga, Público ha fet un servei important en termes periodístics, presentant uns documents que reobren un debat que els poders de l’estat han intentat ofegar i que la nostra societat no es pot permetre d’amagar sota la frase aquesta que s’han polititzat en excés. Ells fan un esforç de clarificació del paper del CNI en els atemptats que l’hauria d’haver fet el govern espanyol o el congrés de diputats, no pas un diari. I per això, si de cas, són els polítics que volen tirar terra sobre un fet de tanta gravetat els únics responsables que la gent es faça preguntes i intente aclarir què va passar en realitat. I, sobretot, que desconfie, que desconfiem.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Victor Serra
Victor Serra
29.07.2019  ·  22:53

Al mateix moment que va sortir publicat l’article de La Vanguardia, varen sortir en tromba els trolls unionistes habituals a comentar-lo als diaris, cosa que confirma la sospita d’operació per enterrar el tema i les preguntes que generen les informacions de Publico.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
29.07.2019  ·  23:14

Els fets son els fets.Si no hi ha Investigació Oficial perquè no la permeten fer, potser que anem dient el que no es vol reconèixer oficialment, però es un fet. L’Estat de Dret es mort i els partits que segueixen jugant l’únic que fan es tapar el fet que vivim en una Dictadura encoberta(i de la qual també en son responsables, encara que facin veure que no)

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
29.07.2019  ·  23:26

Quan els serveis secrets infiltren un confident en una xarxa terrorista que està planificant un atemptat i l’infiltarat no aconsegueix desactivar-lo, és un error.

Però quan els serveis secrets faciliten que un confident aconsegueixi un lloc d’imam i aquest infiltrat és el que radicalitza uns joves que estaven integrats a la societat i els dirigeix per tal que cometin un atemptat, això no és un error, això és un crim.

Teresa Puig
Teresa Puig
29.07.2019  ·  23:29

Bravo!

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
29.07.2019  ·  23:38

Ens prenen per idiotes. Es pensen que no veiem que l’opacitat ens genera sospites sobre serveis secrets espanyols, GC i PN.
Si no fos perquè hi va morir gent inocent, quina ràbia, seria per riure: que un diari faci màgia i acabi de perdre el poc prestigi que li queda.

Josep Usó
Josep Usó
29.07.2019  ·  23:51

El problema, tan de la Vanguardia com del CNI i de l’estat espanyol és que hi ha quinze morts i centenars de ferits; molts d’ells d’altres països i que està més que clar que ni espanya ni cap dels seus poders han fet res per esclarir els fets. En algun lloc hi ha d’haver molts poders emprenyats. I es deuen estar movent. Per això fan maniobres com aquesta. Barroeres i sense aclarir res. Perquè els morts i els ferits no es poden polititzar. Però tampoc es pot fer com si no tingueren importància. De fet, són el més important. Se’la girarà en contra, més prompte que tard.

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
30.07.2019  ·  00:30

Bé, tothom sap quin peu calça el diari del compte de Godó.
Jo quan varen fer la versió en català em vaig fer subscriptor. Els hi vaig reconèixer l’esforç i un bon esdeveniment pel català. Al cap de pocs dies vaig estripar un exemplar i em vaig donar de baixa. Quin fàstic de línia editorial

Berta Carulla
Berta Carulla
30.07.2019  ·  01:18

Hauríem de convertir-nos en experts fingidors per a manipular-los i fer-los fer el que vulguem. Un cop acordat que els partits no ho faran i que ho farem el poble.

Hauríem de fer com si.

Hauríem d’ocultar informació rellevant i publicar embolics i tergiversacions que els fes embogir, dedicades a tots aquests agents que ens espien (segurament també en aquest digital).

Hauríem d’aparcar un temps prudencial la transparència, el bon cor i les flors.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
30.07.2019  ·  07:19

És evident que “algú ha demanat al encara diari més llegit que ajudi a la causa “facció una cosa per té, tu fai una cosa per me” . Salut.

Albert Miret
Albert Miret
30.07.2019  ·  07:59

Una vegada la meva mare, quan la meva germana tenia tres anys, la va posar ben guapa i se la va endur a casa d’un fotògraf a fer-se una fotografia per a regalar-la per sorpresa al pare el dia del seu sant. Quan va arribar el pare a casa, la meva germana va córrer a fer-li un petó mentre li deia: “Pare, avui la mare i jo avui no ens hem anat a fer cap fotografia, eh”. L’estructura mental dels feixistes em recorden sovint el fet de la meva germana. L’única diferència és que la meva germana tenia tres anys i ells en tenen moltíssims més i n’hi han que tenen carreres acabades, encara que a la majoria els l’hagin regalat a l’Universidad Juan Carlos 1. La pregunta seria: A qui pretenen enganyar, si són tan lents i barruers que ja tots sabem amb tota claredat on és la moneda? La Vanguardia amb aquest gest se situa al cantó dels trilers, i per tant, dels culpables. No sé si en són del tot conscients.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
30.07.2019  ·  08:32

La prestidigitació que va obligant a fer creure que la nostra Catalunya sempre ha estat una part d’España.

La prestidigitació que ha fet oblidar la IMPOSICIÓ de la lengua i costumbres de Castilla.

La prestidigitació que fa que no recordem la supressió amb traïdoria de les Constitucions Catalanes (ara podrien estar vigents).

La prestidigitació que ha fet oblidar que som una nació ocupada i sotmesa per “Legítimo derecho de conquista”

La mateixa prestidigitació ens fa creure que la Constitució va ser redactada sense la intervenció sistemàtica de l’exèrcit (i la Casa Borbó).

La prestidigitació que vol demostrar que voldriem fer desaparèixer de l’escola la llengua de Castilla.

Una prestidigitació tal que vol fer creure al món una gran ingratitud catalana per tots els grans favors que l’estat ha regalat a Catalunya desinteressadament.

Prestidigitació que ha canviat de dalt a baix, tota la historia veritable de la nostra Nació.

La prestidigitació que amaga un fet fonamental:
votar NO a la constitució, el 78, volia dir acceptar tot el franquisme vigent aquells anys.

La prestidigitació que vol demostrar que la policia no sons forces l’ocupació d’ un estat estranger.

La prestidigitació que vol despullar TOTS els catalans de TOTS els arguments nobles que ens facin avançar amb el cap ben alt cap a la llibertat de la nostra MALTRACTADA nació.

Prestidigitació que aconsegueix convertir els nostres polítics en delinqüents.

Prestidigitació adoptada per alguns catalans com Borrell, Espadaler, Santi Villa i Compte de Godó.

Joan Josep Isern
Joan Josep Isern
30.07.2019  ·  08:36

Conclusió: de La Vanguardia Española no s’ha de llegir mai res. Però si alguna vegada -febles humans al capdavall- incorrem en la temptació cal que llegim els articles atentament fins a la frase final. Que és on ens poden amagar el conill…

Montserrat Pla
Montserrat Pla
30.07.2019  ·  08:37

A quins interessos serveix La Vanguardia? No pas a la clarificació dels fets. Com a mitjà de gran difusió i de pes dins aquest camp, hauria de promoure l’exigència que el Congrés investigui a fons i on sigui què va passar al CNI, perquè els fets surtin a la llum i se n’exigeixin les responsabilitats adients, ja sigui per negligència o per qualsevol motiu fosc i no ajudar a fer de tapadera i a intentar desdibuixar la informació de Público. Que no som babaus!

Adrià Guixà
Adrià Guixà
30.07.2019  ·  08:54

De La Vanguardia ja sabem quin peu calça i a qui serveix. Molts profesionals hi treballen presionats pel trepa del seu director. Amb aquests tipus d’articles llancen la poca credibilitat que els hi quedava.
Es pensen que la gent som corderets que ens poden fer anar cap a on a ells i els seus patrocinadors volen. Pobrets…….

Pep Agulló
Pep Agulló
30.07.2019  ·  08:58

És així. Però en la seva manipulació de prestidigitació amaguen ja una primera responsabilitat del CNI que és que per la seva omissió d’informació que tenien, no es van poder evitar les morts a mans dels terroristes. Això és un fet que la Vanguardia li vol treure la claretat d’unes proves que el validen.

josep soler
josep soler
30.07.2019  ·  09:15

Com sempre un gran exemple de bon periodisme per en V. Partal.
LV com la resta de pamfleteria de la caverna fa el que mana l’amo IBEX-35.
Però el que a mi em sorprèn ès que fa el gremi de periodistes espanyols, on estan els acadèmics? On està l’ètica professional?
Ells, més que ningú, saben que la professió sencera a Espanya está prostituïda.
Com és possible que tot un col·lectiu professional no tingui vocació.
Un dia, van estudiar que el periodista ha de buscar la veritat. O a les universitats espanyoles, potser no????

Eduard Gracia
Eduard Gracia
30.07.2019  ·  09:15

Quan vaig llegir l’article de La Vanguardia, escrit amb admirable habilitat per a fer creure que demostra allò que no diu enlloc, i més encara les cròniques d’opinió induïnt encara més a l’engany, vaig bullir d’indignació. Tanmateix, el més significatiu de tot, com ja han indicat molts dels comentaris aquí, és que cap instància del govern espanyol no ha desmentit la informació de Público (de fet, ben al contrari, s’han negat a contestar preguntes amb excuses com que això va passar en temps de l’anterior govern) i en canvi segueix la negativa dels tres partits “del règim” a fer cap comissió d’investigació… Si la resposta fos tan senzilla i diáfana com vol donar a entendre La Vanguardia, no tindria cap sentit que s’amaguessin com semblen fer… Per tant, si prefereixen que ens pensem el pitjor abans que sortir a la llum i aportar cap mena de prova en contrari, la conclusió hauria de ser evident per a qualsevol…

Josep Salart
Josep Salart
30.07.2019  ·  09:33

A les alçades que estem, resulta imcomprensible que hi hagi gent de casa que s’acosti a flairar aquest diari i lo més greu, que algú de nosaltres se’n sorprengui de les martingales ( i no parlo de calces) espanyoles.
El més trist de tot es que les famílies de les víctimes ja no tenen esma per lluitar contra tot un estat.

N’hi ha una de maniobra terrorista de l’estat espanyol que em preocupa més que cap: ja no en tenen prou de manipular enquestes, n’estic segur que manipulen els resultats electorals¡¡

I això, ni els diaris alemans se’n sortiran.

Pepita Rúbies
Pepita Rúbies
30.07.2019  ·  10:10

Ibex + mitjans submissos, obliden que el poble català no és l´espanyol. Aquí haurien de saber que intentar manipular i insultar a la gent no els hi sortirà gratis. Bye, bye Vanguardia española, bye bye estat espanyol, assassí.

Josep Maria Morera
Josep Maria Morera
30.07.2019  ·  10:34

Lo més greu del cas és que hi han molts independentistes que continua subscrits al manipulador diari, jo en conec molts.

Eugeni Cruset
Eugeni Cruset
30.07.2019  ·  10:42

A mi em va sorprendre molt la mort de tots els terroristes a mans dels mossos. Semblava que no volguessin testimonis vius.

Sal·lustià Herrero
Sal·lustià Herrero
30.07.2019  ·  10:45

Fa anys, comprava La Vanguardia el dia del suplement cultura, quan va començar el procés, en veure com (des)informaven i manipulaven, vaig deixar de comprar-lo; ara que han publicat la contrainformació del que la majoria pensem, que ha sigut un atemptat terrorista programat per l’estat per a frenar el referèndum, ho tinc més clar que mai… Gràcies a La Vanguardia, per esvair-nos els dubtes… El Público, al cap i a la fi, no deixa de ser un diari de Madrid, no gosen treure les mateixes conclusions a les que arribem nosaltres… L’estat va jurar, per davant i per darrere, que estava disposat a “Tot” per impedir el referèndum, per què no a fer un atemptat terrorista, amb una gran matança, on calgués la intervenció militar? E que passa, que al darrer moment, van veure que si intervenien militarment a l’ús, se’ls veuria massa el llautó… Per això, van decidir, “permetre” la votació l’1-O i enviar policies i militars a apallissar-nos. Un confident que és protegit, reclutat, posat com a imam, ajudat a tots els àmbits, que treballa per al CNI, per què no hauria d’obeir els plans que li proposen, amb cobertura d’estat i promeses de benefici econòmic, recompenses i d’impunitat?

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
30.07.2019  ·  10:57

Ajuntant les dues afirmacions d’en Jordi Pigrau, l’Estat de Dret és Mort, i l’altra de què estem en una Dictadura, podríem afirmar que el Dret a l’estat Espanyol és possible mentre no toqui, ni directament ni tangencialment cap raó d’Estat. Els catalans, pel sol fet de ser allò que som, des de fa 500 anys que els hi estem fent el torcebraç. Simplement, destorbem.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
30.07.2019  ·  11:13

D’acord amb tots els comentaris… comte de godò em sona a altiva aristocràcia si es que els noms tenen arrels d’alta alcurnia de elenco linaje. De LV la contra i res més, per mi com si en fan un fanzine de sudokus o sopa de lletres ja que les lletres on les paraules son magia de fons, fer numeros és de ciencia exacta i cuadran.
Berta Carulla. Té raò lo pitjor ès que també nosaltres hi seriem il.lusos possant-nos d’acord per a dissenyar el el numero malabar del vist i no vist… i com diu vosté, fins i tot en aquest espai els prestidigitadors tenen obert el portal per a treure informació pels dispositius del circus esperpenticus…
Doncs sí sr. Partal desconfiem amb tota la raó.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
30.07.2019  ·  11:41

Com sempre, especial L’Editorial de huí, també, acompanyada pel vídeo amb el truc. Val per mil paraules, sí, de com funciona el rerefons de segons quines informacions, emeses per segons quins mitjans, per tal d’anastessiar, manipular i confondre: Un excel.lent a Vilaweb!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
30.07.2019  ·  11:54

Totalment d’acord amb l’editorial, Sr Partal. Jo fa temps que desconfio de la Vanguàrdia. A la meva feina hi estàvem subscrits, i veient els titulars i les imatges que treia del procés ens vam donar de baixa perquè se’ns feia insuportable. Ara només la toco quan no tinc més remei i la llegeixo intentant discernir la intenció dels articles i titulars.
Vaig trobar molt sospitós l’article que contradeia la versió de Público. I vaig desconfiar-ne.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
30.07.2019  ·  13:41

Compte amb el comte! LVE segueix la llarga tradició de la Prensa y Radio del Movimiento i adlàters que durant quaranta anys va conformar l’opinió pública -en tots els sentits semàntics- i ha mantingut quaranta anys més la manipuladora nacional i provinciana. És allò de “Yo ni quito ni pongo rey pero ayudo a mi señor”, frase de pinyol franquista que no sembla que fos de Franco

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
30.07.2019  ·  14:12

Gràcies Vicent.
La meva família va ser subscriptora de La VAE des de temps de la besàvia. A casa meva recordo que com a marca de confiança, les converses es concloïen amb la frase “Ho diu La Vanguardia”, a les hores espanyola, i davant tanta reputació acumulada, els assumptes quedaven tancats. Desgraciadament avui ja no és així, recordem la fastigosa saragata que van fer per tot el país amb La VE traduïda al català, quan hi havia altra premsa que feia deu anys, o més, que ja apareixia en la nostra llengua. Com diu un estimant company ” Per higiene mental ja no la llegeixo”.

Albert Reinoso
Albert Reinoso
30.07.2019  ·  14:48

Matar catalans surt molt barat (en quant a responsabilitats per qui no fa res per impedir-ho) -hi ha casos documentats a l’hemeroteca-

El que no s’eseperen els de La Vanguardia és que ells o els seus poden ser víctimes d’aquest assassinats low cost.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
30.07.2019  ·  16:06

Ètica periodística en l’editorial d’avui. Necessitaríem posar un focus sobre això, en el futur país lliure, si el volem de gent culta i ben informada (no cal dir el que faria jo amb els mitjans espanyols). Posse-ho a la “carpeta de tasques pendents”.
M’afageixo als comentaris dels companys i companyes i voldría aportar un altre aspecte que no es menciona gaire: sobre la pregunta capciosa de l’enquesta, es polititza massa….? (Sempre igual i sempre dels mateixos, oi?) La meva resposta és no. I no parlo dels atemptats ni de la fantàstica actuació dels mossos a qui ara jutjaran per competents, efectius, democràtics i moderns, tot el contrari del que ha de ser un policia espanyol, és clar. (No vull deixar passar un comentari per Eugeni Cruset. Si pensem en com han resolt tots els atemptats soferts en altres paísos europeus, no ha estat igual que al nostre?…)
No, parlo de la poca politització de l’aparició de les informacions de Público ençà. Demanem una comissió d’investigació a las cortes espanyoles, per que responguin que no i ja està? Diem que s’hauria d’aclarir, amb la boca petita i ja està? No expliquem res, ni compartim sospites, amb els consulats de països amb ciutadans afectats, però si volen preguntar… aquí el conseller Bosch els farà de portaveu autonòmic (o els hi deixarà llegir LV?)…
Reconec que no tenim els seus altaveus, però megàfons sí en tenim, per desconvocar mobilitzacions (recordeu?) o per reclamar tot el día, tots els dies, l’aclariment dels fets, no per aconseguir-ho, però sí per deixar-los en evidència encara més. I afavorir l’indignació popular contra les injustícies, símptoma d’una societat sana.
PS Dos fets ens afavoreixen: l’unitat per assolir un objectiu i l’actuaciò espanyola. Ara només tenim la segona, i tampoc l’aprofitem?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes