Un centenar d’activitats per commemorar els 100 anys de Joana Raspall

  • L'1 de juliol tindrà lloc un acte institucional al Palau de la Generalitat per celebrar l'aniversari de la novel·lista

VilaWeb
ACN
20.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa Joana Raspall (Barcelona, 1913) complirà, l’1 de juliol, 100 anys. Una comissió promotora ha organitzat per a l’Any Raspall un centenar d’activitats que es faran a tot Catalunya, però en especial a Sant Feliu de Llobregat. Entre les activitats, presentades ahir, es faran homenatges, tallers, recitals, lectures de poesia promoguts per biblioteques de la Generalitat, espectacles creats arran de l’Any Raspall, cantates, presentacions de llibres, jornades, conferències i exposicions. Una de les cites més importants és l’acte institucional al Palau de la Generalitat, que tindrà lloc l’1 de juliol per celebrar l’aniversari de la novel·lista.

A la comissió promotora, liderada per Carme Arenas, comissionada de l’Any Raspall i presidenta del PEN Català, hi ha representants de l’Institut Català de les Dones, de la Institució Lletres Catalanes, de la família Raspall, de Biblioteques de la Generalitat, d’Eixam d’Amics de Joana Raspall, de la Generalitat, de l’IEC, de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i d’entitats del municipi, i de la Universitat de Barcelona. El Comitè d’Honor de l’Any Joana Raspall l’encapçala el president de la Generalitat, Artur Mas. 

Raspall és una novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa i autora de tres diccionaris, de sinònims, de locucions i frases fetes, i d’homònims i parònims. És una de les pioneres del gènere de poesia infantil a Catalunya. L’any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi com a reconeixement a la seva activitat a favor de la llengua i la cultura catalanes i el 2010 va rebre la Medalla al Treball Francesc Macià. Al juliol del 2012, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va declarar l’any 2013 Any Joana Raspall, per commemorar el centenari del seu naixement. 

Arenas va remarcar ahir en la presentació que Raspall era una escriptora que havia treballat en tots els gèneres de ficció, tot i que havia destacat especialment en la poesia. ‘Ha fet novel·la, teatre i periodisme, i ha estat una activista cultural de primer ordre en les èpoques més difícils’, va dir. I va afegir que Raspall, com altres de la seva generació, ‘es van trobar amb unes expectatives que el franquisme no els va deixar desenvolupar i van haver de fer la seva obra tancats a casa en la clandestinitat’. I va recalcar també l’esperit de servei al país de Raspall i el seu compromís. 

Activitats en tot el país

Unes cent activitats se celebraran a diferents ciutats de Catalunya, però sobretot tindran lloc a Sant Feliu de Llobregat. Carme Arenas va subratllar que, entre les activitats que es farien, hi havia l’edició de la poesia publicada de Raspall en un sol volum. ‘Això em sembla molt important perquè és un llegat que deixem’, va dir. 

Així mateix, Arenas va destacar que l’1 de juliol, amb motiu de l’Aniversari Joana Raspall, tota la xarxa de biblioteques de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona promouria la lectura continuada de poemes de Raspall. El mateix dia que tindrà lloc l’acte institucional per l’aniversari de Raspall. La cloenda de l’Any Raspall serà el 29 de novembre a la Sala Ibèria de Sant Feliu de Llobregat, a càrrec de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. 

Patrimoni de tots

El batlle de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, present a l’acte la conferència d’ahir, va destacar la important trajectòria literària de Raspall: ‘És un honor i orgull que aquesta joia que és de Sant Feliu no sigui només del municipi, sinó que és un patrimoni de totes les terres de parla catalana.’ 

Per la seva part, Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC, va destacar que Raspall havia contribuït com a bibliotecària perquè no es destruïssin molts llibres en català. ‘Joana Raspall ens va ajudar a salvar llibres i a salvar els mots’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any