Tensió màxima entre CiU i PP per la possible intervenció de Catalunya

  • Duran votarà contra el pla de retallades anunciat la setmana passada · El PP exigeix que el govern compleixi el dèficit de l'1,5% per al 2012

VilaWeb
Redacció
17.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les amenaces del govern espanyol d’una possible intervenció de Catalunya han encès CiU, que en la reunió de l’executiva d’ahir va decidir de trencar les relacions amb el PP i de votar contra el pla d’ajust del govern espanyol. El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va deplorar la ‘prepotència’ amb què el govern espanyol tracta  Catalunya i va dir que el passat Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) marcava un ‘punt d’inflexió’ en les relacions entre CiU i l’executiu espanyol.

Duran va explicar que votarà contra del paquet de mesures d’ajust anunciat pel president espanyol, Mariano Rajoy, i va advertir que ara el PP ‘haurà de governar sol’ i sense cap suport dels nacionalistes catalans. A més, va demanar al govern de la Generalitat que prengui ‘mesures legals’ contra l’actitud del PP.

Per la seva banda, en una entrevista matinal a RAC1, el president Mas va explicar que ‘el govern espanyol ha amenaçat Catalunya d’intervenció si no compleix l’objectiu de reducció dèficit’. Mas va alertar del ‘missatge dramàtic’ que això voldria dir: perquè s’intervindria ‘la comunitat autònoma que més esforç fa’ i a qui se li deuen més diners. Una possible resposta a la intervenció per part d’Espanya seria la convocatòria d’eleccions avançades, va dir Mas.

‘Ens compren menys, no ens paguen els deutes, ens treuen diners cada any i no ens ajuden a tenir prestigi’, va dir Artur Mas sobre els perjudicis de pertànyer a Espanya. I, després de recordar que el primer problema ho pot deixar de ser perquè per primera vegada Catalunya exporta més a la resta del món que no a Espanya, va dir que ara el govern es concentra en la proposta del pacte fiscal.

En resposta a aquestes afirmacions, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va descartar la intervenció de Catalunya ‘si Mas fa nous ajustos per complir amb el dèficit de l’1,5% pel 2012 i col·labora amb Rajoy’. ‘Jo estic convençuda que no arribarem a aquesta situació d’intervenció si hi ha voluntat per part dels dos governs de col·laborar, de negociar i de fer els deures amb la seva totalitat. Sense amenaces ni insults del govern català’, va assenyalar Sánchez-Camacho, que va tornar a apostar perquè ‘el govern redueixi les empreses públiques innecessàries’ i suprimeixi les subvencions ‘identitàries’.

 

Més informació: Mas admet que Espanya ha amenaçat Catalunya d’intervenció

El Cercle d’Economia es posa al costat del PP pel pacte fiscal

Rajoy prepara els ‘homes de negre’ per a intervenir les comunitats

Mascarell propugna un estat propi que protegeixi el català

Rajoy encara no ha acabat

Editorial: I si Rajoy no arriba a l’any?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any