Rajoy encara no ha acabat

  • Una relació de les mesures que han adoptat els països rescatats fa pensar que el govern espanyol haurà de prendre'n més · Haurà d'acomiadar funcionaris i reduir les vacances de tothom

VilaWeb
Redacció
16.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern del PP va presentar la setmana passada un seguit de mesures força dures, però no totes les que han adoptat els altres estats rescatats. L’anunci que hi hauria consell de ministres cada setmana del mes d’agost i el fet que les mesures preses fins ara no basten per a la xifra d’estalvi anunciada fan preveure que aniran dictant-se noves disposicions. A títol comparatiu, fem un cop d’ull a les que han pres els altres estats.

Retallada del nombre de funcionaris
Sorprèn molt que el govern espanyol no hagi pres encara aquesta disposició. Molt probablement, per l’estructura econòmica de Madrid, massa dependent del sector públic, però serà inevitable a la vista del que ha passat als altres estats. Per comparació Portugal ha suprimit una quarta part dels funcionaris de l’estat; Irlanda n’ha acomiadats 23.500 i Grècia ha començat a acomiadar-ne una xifra encara no fixada del tot, però que oscil·la entre el 20% i el 40%. Fins i tot a Itàlia, on els funcionaris de l’estat tenen unes garanties especials, el govern ha obert la porta al possible acomiadament a través d’una llei que els equipara als treballadors normals.

La reducció del nombre de funcionaris públics és una tendència a tot Europa; fins i tot països com Alemanya n’han acomiadats deu mil. Un altra reducció que Espanya no ha anunciat és la de l’exèrcit, per més que Alemanya ha llicenciat 40.000 soldats professionals i la Gran Bretanya ha reduït una quarta part del seu exèrcit.

Retallada dels dies de vacances

Una altra mesura que Rajoy encara no ha gosat fer pública és la retallada de les vacances. A tots els països intervinguts s’han pres mesures que o bé escurcen les vacances laborals a un màxim de tres setmanes o bé redueixen d’una manera categòrica les festes laborals anuals.

Cal tenir en compte que a la majoria dels països de la Unió les vacances oficials no duren trenta dies, sinó una vintena. A Alemanya, per exemple, són 24, a Bèlgica, vint, com a la Gran Bretanya. A més, l’estat espanyol és dels que té més festius laborals al cap de l’any, i un dels pocs que no els acumula al cap de setmana. A Portugal, per exemple, ja han eliminat quatre dies de festa del calendari oficial: el dia de la República, el dia de la independència i dues festes religioses.

Rebaixa de les pensions

Tots els països intervinguts han rebaixat les pensions; a l’estat espanyol només s’han congelat. A Grècia s’han retallat un 20% les pensions de més de 1.200 euros i un 40%  les pensions dels jubilats de menys de cinquanta-cinc anys.

A Irlanda totes les pensions noves s’han rebaixat un 10% i els pensionistes han perdut la majoria de les deduccions fiscals que tenien.

En el cas de Portugal el govern ha optat per retirar les dues pagues extra que cobraven els jubilats.

Comunicats amb què l’eurogrup va anunciar el rescat de cada estat:

Grècia (2 de maig de 2010)

Irlanda (21 de novembre de 2010)

Portugal (8 d’abril de 2011)

Estat espanyol (9 de juny de 2012)


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any