La CE està preparada per a la intervenció d’Espanya

  • El govern espanyol evita fixar cap data sobre la demanda a la UE d'un rescat del sistema bancari

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.06.2012 - 13:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió europea diu que de moment no ha rebut cap petició de rescat del sector bancari per part del govern espanyol, però ha remarcat que té els mecanismes disponibles per intervenir quan l’executiu de Mariano Rajoy li ho demani. Els rumors sobre l’imminent rescat europeu de la banca espanyol es fan sentir cada vegada més, i avui l’agència Reuters informa que el govern espanyol el demanarà aquest cap de setmana mateix.

Reuters cita dues fonts comunitàries i una d’alemanya per fer aquesta afirmació, i fins i tot apunta la possibilitat que sigui demà dissabte. Justament demà hi ha convocada, segons Reuters, una teleconferència dels ministres d’economia de la zona euro per discutir els detalls del pla d’ajuda.

‘El govern espanyol se n’ha adonat de la gravetat del problema’, ha dit una font oficial alemanya a Reuters. I ha afegit que l’acord sobre el rescat de la banca espanyola s’ha de fer abans de les eleccions parlamentàries gregues del 17 de juny vinent, perquè depenent del resultat, si s’imposen les formacions que s’oposen a les condicions del rescat europeu, Grècia podria acabar sortint de l’euro.

El govern espanyol esperarà el resultat de l’auditoria de la banca

El govern espanyol ha dit que no es podrà pronunciar sobre la necessitat d’un rescat europeu fins que no sàpiga la quantitat de diners que necessitarà el sistema bancari espanyol per poder-se sanejar. Aquesta quantitat de diners sortirà de les auditories que duen a terme dues empreses, que no se sabran fins d’aquí a unes dues setmanes, i el Fons Monetari Internacional. L’FMI ha de presentar les conclusions de l’informe dilluns, però ahir ja es va filtrar que quantificava la necessitat de recapitalització del sistema bancari en 40.000 milions d’euros.

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que no es preveia cap ‘reunió formal’ per a demà entre ministres de finances europeus; l’agència Reuters ha dit que hi hauria demà una teleconferència entre els ministres de l’Ecofin per tancar els detalls del rescat europeu dels bancs espanyols.  

‘La situació no es pot allargar’

Avui mateix al matí Amadeu Altafaj, portaveu d’Afers Econòmics de la Comissió europea, havia dit que ‘com més aviat s’aclareixi l’estat de salut de la banca espanyola, millor, perquè la situació no es pot allargar molt de temps’. El funcionari europeu no ha parlat de cap data límit, però hviaa concretat que el rescat bancari espanyol es pot aplicar ‘en setmanes’. ‘En qüestió de setmanes s’haurien d’aclarir les mancances i fragilitats dels bancs i adoptar mesures determinades per esvair dubtes d’una vegada per totes’, ha dit en una entrevista a TV3 sobre la capacitat dels bancs espanyols.

Altafaj no ha volgut entrar en el ball de xifres que caldrà injectar al sistema bancari espanyol, en què l’FMI parla de 40.000 milions i S&P de 112.000 milions, i sols ha dit que la CE espera el resultat d’aquests estudis i auditories sobre la fragilitat del sector per contrastar-los després amb les autoritats espanyoles. També ha insistit a dir que Europa té a punt els instruments per al sanejament del sector, a través del fons de rescat europeu.

El portaveu d’Afers Econòmics de la CE ha afirmat que l’ajuda només obligarà Espanya a fer reformes al sector financer i no al conjunt de l’economia. Per Europa, diu, en aquesta crisi Espanya té uns quants fronts oberts. D’una banda calen reformes econòmiques i, d’una altra, netejar el sector bancari ‘per posar-lo al servei de l’economia’: ‘El sistema bancari no s’ha de recaptillitzar per ajudar els banquers, sinó perquè torni a ser el motor de l’economia.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any