Quines són les noves mesures d’ajustament per al 2012

VilaWeb
Redacció
22.11.2011 - 15:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot seguit us exposem quines són les mesures incloses en el pla d’ajustament de la Generalitat per al 2012 que ha plantejat el president, Artur Mas, i que han de permetre un estalvi de mil milions d’euros l’any que ve.

Reducció de sou dels funcionaris. Mas ho ha explicat així: ‘Aquest 2012 hem de tornar a plantejar una reducció d’ingressos de tots els funcionaris. No seran reduccions importants, però és un sacrifici que haurem de demanar si no volem tocar les línies vermelles de l’estat de benestar. Si el govern espanyol prengués una mesura similar, la mesura del govern quedaria subsumida, no s’acumularia’.

Els alts càrrecs tornaran a renunciar a una paga extra sencera el 2012, de la mateixa manera que el 2011. La podran repartir en dues pagues extres. Això haurà suposay una reducció de sou d’entre un 20 i un 25% en dos anys dels alts càrrecs.

Increment del canon de l’aigua. Això anirà acompanyat d’una política d’ajut a les rendes més baixes.

Increment del preu del transport públic, especialment a l’àrea de Barcelona.

Augment de taxes universitàries, acompanyat d’un programa de beques propi.

– Un recàrrec al preu de la benzina.

– El tiquet moderador per a les receptes. Mas l’ha explicat: ‘S’han de posar barreres d’accés al sistema sanitari per evitar el sobreús o l’abús. He demanat que s’estudiï el tiquet moderador en l’àmbit de les receptes, no tant per recaptar diners sinó per posar barrera a un abús del sistema. No es pagaraà per accedir al servei, sinó per la recepta, perquè es moderi el consum de medicaments, imposant un recàrrec a les receptes.

– Si el nou govern no toca impost de patrimoni creat recentment, Catalunya l’aplicarà.- No es reduiran els impostos de renda dels que guanyen més. ‘A Catalunya els que guanyen més diners arriben a pagar fins el 49% del salari. Això no ho tocarem’, ha dit Mas.

– Una política de venda de patrimoni públic, d’edificis i fins i tot privatització de gestió de serveis públics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any