El president de l’APCC diu que la Fira de Circ de la Bisbal és la segona més important de Catalunya

  • Manifesta interès en potenciar una escola de circ a la capital baixempordanesa

VilaWeb
Redacció
15.07.2008 - 19:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Jordi Juanet, considera que la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal és la segona del país en importància després de Trapezi de Reus. La mostra, que arriba enguany a la seva tretzena edició va arrencar amb Paufila el 1983 i el 1984; l’activitat seria represa posteriorment per l’entitat Els Nuiks, derivant la seva organització l’any 2003 en la creació d’una associació que aplega persones de diverses associacions del municipi que en porten les regnes.La fira començarà divendres a les deu de la nit amb un espectacle de percussió dels bascos Deabru Beltzak amb sortida del passeig Marimon Asprer que passarà per diversos carrers i es clourà diumenge a tres quarts d’onze de la nit amb els andalusos Varuma Tetatro a la plaça del Castell. Una vegada més hi haurà espectacles en diversos bars i terrasses de la població, a banda de tallers de maquillatge, màgia, malabars i foc. La Diputació de Girona destina enguany 18.000 euros a aquesta edició de la fira i s’espera que hi destini 21.000 euros més l’any vinent.

El president dels professionals del circ entén que la fira “abasta el circ i es fa espectacle infantil i de carrer”. A més, explica que el concepte és més el d’un festival que el d’una fira, en no estar tan especialitzada i no assistir-hi programadors ni ser un lloc “on els professionals anem a aconseguir bolos”. No obstant això, assenyala que és una data “que s’ha de cuidar dins del calendari”. En aquesta edició la mostra tindrà un estand de l’APCC que donarà a conèixer la importància d’aquest sector en la cultura del país.

La Fira de l’any passat va comptar amb la visita del delegat de Cultura i Mitjans a Girona, Miquel Sitjar, que esperava una proposta de l’ajuntament en algun d’aquests àmbits: la difusió i els costos publicitaris, la implantació de la figura d’un coordinador o la creació i potenciació d’una escola de circ. Aquesta última possibilitat seria ben vista per l’APCC. Juanet afirma que “el fet que hi hagués una escola a la Bisbal seria absolutament positiu perquè hi ha demanda”. Actualment, explica, només hi ha una escola de circ, la de Rogelio Rivel, que deixa molta gent a fora cada any i que, un cop acabat el període de formació, obliga a viatjar a l’estranger si es vol seguir adquirint coneixements. La iniciativa significaria, a més, una forma de sortir de Barcelona, si bé apunten que “s’ha de veure quina escola es pot fer: si seria infantil o per a gent adulta amb la intenció de dedicar-se al circ”.

Aeromantiks: el germen d’una futura escola?

Porten mig any de treball preparant l’espectacle que es podrà veure el pròxim divendres a la plaça del Castell i es diuen Aeromantiks, que significa “qui endevina el futur a través dels senyals de l’aire”. La directora del grup és australiana i ha voltat mig món. De fet, ens explicava que ja va participar a la fira de l’any 2001 amb una altra companyia. En aquest cas s’ha trobat amb un grup de persones interessades en el circ que van començar fent cursos cadascú per la seva banda i que es van començar a ajuntar per practicar a Sant Pol de la Bisbal. Havien dut a terme cursos de dansa aèria amb la companyia Deambulants de Salt i volien poder fer alguna cosa a la Bisbal tot i no disposar ni d’espai ni de diners. Es van constituir com a grup juvenil de dansa i tècniques de circ i el consistori els va facilitar el pavelló firal el setembre passat, a més d’una subvenció per poder comprar el material que requerien. Van fer un nou curs amb Deambulants i van anar quedant al pavelló firal polivalent per practicar fins a formar un grup compacte. El passat dia de la dona van dur a terme un espectacle al teatre El Mundial. I aquesta serà la seva segona actuació, després de la qual manifesten que tenen ganes de seguir consolidant el grup i de preparar espectacles, però també de fer una funció social, formativa, preparant cursos o duent a terme classes d’iniciació a les tècniques del circ i rebent també classes per formar-se ells de la mà de professionals.

L’espectacle que oferiran és una performance aèria que ens introduirà en el món del somni d’uns infants que tenen com a ideal recuperar la llibertat perduda. La novetat, a banda de la representació pública del concepte, és la fusió d’elements del circ, del teatre i de la dansa i l’ús d’una simbologia de personatges del regne animal (ocells i gats) com a metàfora. La paraula passa a un segon terme i queda reduïda a la mínima expressió durant els 20 minuts que dura l’actuació.

Temes relacionats

  • Galeria d’imatges de preparació de l’espectacle Oniria d’Aeromantiks

  • La Generalitat recolzarà en pròximes edicions la Fira de Circ al carrer de la Bisbal

  • Nicole & Martin farà l’única actuació a Catalunya aquest cap de setmana a la Bisbal

  • Programa del Firabar (PDF)

  • Programa de la Fira de Circ (PDF)

  • Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC)

  • La Central del Circ
  • Recomanem

    La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

    Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

    Fer-me'n subscriptor
    des de 75€ l'any