Planeta i Enciclopèdia Catalana compren el 60% del Grup 62

  • La Caixa es ven bona part de les accions sobre el principal grup editorial català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.08.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Caixa ha fet públic el que feia dies era un secret a veus en el sector: la venda de bona part de les seves accions del grup editorial català més important, el Grup 62. El Grup Planeta i el Grup Enciclopèdia Catalana entren a l’accionariat, amb un trenta per cent cadascun. El procés de canvi d’accionariat fet públic avui culminarà el darrer trimestre d’enguany.La Caixa, que actualment té el 88.91 per cent del capital de la companyia, rebaixarà la seva posició al 30 per cent, el mateix percentatge que tindran el Grup Planeta i Enciclopèdia Catalana. El 10 per cent restant està en mans d’una sèrie d’accionistes minoritaris.

Actualment, formen part del Grup 62 les següents editorials: Edicions 62, Empúries, Selecta, Península, El Aleph, Luciérnaga, Salsa Books i RACC-62. A més de l’edició de llibres, el Grup 62 també es dedica a la venda de grans obres a termini i la distribució de llibres mitjançant la seva empresa filial Distribuciones Enlace.

Amb aquest acord, el Grup 62 potencia l’edició del llibre en català, ja que el Grup Enciclopèdia Catalana aportarà al nou projecte els segells Proa, Pòrtic i Mina, i Planeta ho farà amb Columna i algunes edicions en català a Planeta, Destino i Timun Mas.

Una operació de venda llarga i complicada

El Grup 62 va viure una crisi important a finals de 1999, quan van dimitir gairebé al mateix temps el director general adjunt, Oriol Castanys, i el conseller delegat, Oriol Bohigas, per discrepàncies amb la línia editorial. Els seus substituts, Pere Sureda i Joan Capdevila, van començar un arriscat pla d’expansió consistent en duplicar el nombre de títols publicats i fer-ne grans tirades. Però els números no sortien. Quan la Caixa va assumir el comandament efectiu de Grup 62, l’any 2002, va aterrar-hi com a consellera delegada Rosa Cullell. El seu pla de viabilitat econòmica va funcionar, però el president de la Caixa, Ricard Fornesa, va insistir a finals de l’any passat que el Grup 62 era una ‘aposta no estratègica’.

La Caixa volia vendre el Grup 62 a Planeta, en considerar que era el grup més sòlid del sector editorial espanyol. José Manuel Lara va mostrar la seva bona predisposició. Però el Govern català, mitjançant Esquerra Republicana, i algunes entitats com Òmnium Cultural, es van oposar a l’operació i van aconseguir frenar-la. L’objectiu, deien, era preservar la catalanitat del principal grup editorial del país. Per la seva banda, altres possibles compradors, com el Grup Editorial RBA, insistien en la seva oferta. La solució que s’ha adoptat finalment manté a la Caixa dins l’accionariat i no atorga a Planeta el control absolut. El director literari del Grup 62, Ernest Folch, ha confirmat que es mantindrà en el càrrec.

Edicions 62, una editorial emblemàtica

Grup 62 hereda el nom d’Edicions 62, fundada el 1962 amb l’objectiu de promoure l’edició de llibres en català. Es tracta d’una iniciativa que sorgeix de la societat civil, com passava sovint aquells anys. El diari Avui en seria un altre exemple. Josep Maria Castellet en va ser el director literari entre 1964 i 1997. Actualment, Edicions 62 és l’empresa més important que edita en català, amb un catàleg de més de 4.000 títols.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any