Mas presideix l’acte del centenari de la Mancomunitat de Catalunya

  • Fou la primera gran institució d'autogovern des de 1714

VilaWeb
Redacció
06.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, presideix avui l’acte central del centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914-2014) al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. L’acte coincideix quan fa exactament cent que es va establir la Mancomunitat i Enric Prat de la Riba fou escollit el seu primer president.

L’acte compta amb la participació dels quatre presidents de les diputacions catalanes. Així, prendran part el president de la Diputació de Lleida, Joan Rañé; el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

A l’acte també seran presents els membres del conselleExecutiu: el president en funcions del Parlament de Catalunya, Lluís Coromines; els ex-presidents de la Generalitat, Jordi Pujol i José Montilla; els ex-presidents de les Diputacions, així com representants d’altres institucions i de partits polítics.

La cerimònia és conduïda per l’actriu Clara Segura, que donarà pas als diferents parlaments previstos, així com a les actuacions musicals de l’Orfeó Gracienc, que enguany celebra també el seu centenari; i de la soprano Buia Reixach, acompanyada del Quartet Brossa. Durant l’acte, es llegiran també diverses cites referents a la tasca desenvolupada per la Mancomunitat.

Pel que fa als parlaments, hi intervindran el coordinador del centenari de la Mancomunitat, Xavier Forcadell; els presidents de les quatre diputacions catalanes, i el president Mas, que tancarà l’acte.

La primera institució d’autogovern des del 1714

El 6 d’abril de 1914 s’establí la Mancomunitat de Catalunya amb la voluntat de ‘recuperar la capacitat de gestió administrativa de les antigues corts catalanes’, essent la primera gran institució d’autogovern des del 1714. L’aleshores president de la Diputació de Barcelona, Enric Prat de la Riba, fou escollit president d’aquest ens que representava la federació voluntària de les quatre diputacions de Catalunya, amb l’objectiu de recuperar la unitat trencada per la divisió provincial de 1833.

Prat de la Riba morí l’1 d’agost de 1917, i el va succeir en el càrrec Josep Puig i Cadafalch, que fou reelegit tres vegades en els sis anys següents. Sota la seva presidència, el 1920 les quatre diputacions traspassaren a la Mancomunitat tots els serveis i recursos que encara són de la seva titularitat. L’any 1925 la Mancomunitat fou dissolta per Primo de Rivera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any