L’Audiència espanyola prohibeix la manifestació de demà de suport als presoners bascs

  • El jutge Eloy Velasco contradiu Pablo Ruz, que havia descartat la petició de la fiscalia

VilaWeb
Redacció
10.01.2014 - 13:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Eloy Velasco ha prohibit la manifestació prevista per a demà a Bilbao per a demanar el retorn dels presoners bascs al seu país. Considera que darrere la convocatòria hi ha l’organització Herrira, il·legalitzada el setembre passat. Aquest matí, el jutge Pablo Ruz havia desestimat la petició de la fiscalia de prohibir la manifestació perquè no creia que s’hi pogués cometre cap delicte d’enaltiment del terrorisme. Amb tot, havia remès la causa al seu company Velasco, qui tenia l’última paraula, i qui finalment ha decidit prohibir la marxa convocatada per la plataforma Tantaz Tanta (Gota a gota). 

El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, ha qualificat la prohibició de ‘molt greu i incomprensible per a la societat basca’. I ha recordat: ‘Cada any s’han fet manifestacions idèntiques, fins i tot en l’època en què ETA era activa, sense cap mena d’obstacle, dificultat ni prohibició administrativa o judicial’. També ha destacat que la prohibició no faria callar ‘una reivindicació que és majoritària de la societat basca’ i que exigeix, ‘en aquest nou moment, una nova política d’estat per a la pau, que inclogui una política penitenciària nova i diferent’. 

El setembre passat, la guàrdia civil va detenir una vintena de membres del col·lectiu Herrira per ordre del jutge Velasco, i també va tancar-los perfils de Twitter, Facebook i webs. Arran d’aquella ofensiva policíaca i judicial, desenes de milers de manifestants van sortir als carrers de Bilbao cinc dies després a favor del col·lectiu de defensa dels presoners bascos. 

Fa dues setmanes, el Col·lectiu de Presoners Polítics Bascos (EPPK) va emetre un comunicat en què acceptava la política penitenciària i anunciava la seva disposició a buscar sortides individuals a la situació dels empresonats. A més, reconeixia el sofriment general i feia una renúncia expressa ‘al mètode utilitzat en el passat’. Pocs dies després, aquest passat dimecres, la guàrdia civil irrompia a un despatx d’advocats i mediadors del col·lectiu de presoners i en detenia vuit persones. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any