Manifestació multitudinària a Bilbao contra la persecució d’Herrira

  • Representants de l'esquerra abertzale i els detinguts, en la mobilització a favor del moviment de defensa dels presos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.10.2013 - 19:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de manifestants han omplert aquest dissabte a la tarda els carrers de Bilbao per a denunciar l’operació policíaca contra el moviment Herrira, de suport als drets dels presoners bascos. Entre els manifestants hi havia els divuit detinguts, que a final de setmana van ser posats en llibertat, i representants de l’esquerra abertzale, entre els quals el diputat General de Guipúscoa, Martín Garitano.

Els vint-i-un diputats d’EH Bildu van abandonar ahir el ple del Parlament en protesta per l’operació i van participar a la concentració que hi havia convocada a Vitòria. Per la seva banda, l’advocat d’Herrira, Aiert Larrarte, va denunciar que l’Audiència Nacional havia procedit a una ‘il·legalització de facto’ de l’entitat per haver decretat la paralització de les activitats durant els dos anys vinents. 

Catorze dels divuit detinguts en l’operació contra Herrira van ser alliberats dijous després de comparèixer davant del jutge. Uns quants van haver de pagar una fiança de 20.000 euros per poder sortir en llibertat. 

El jutge de l’Audiència Nacional espanyol Eloy Velasco, responsable de l’operació, els manté a tots els càrrecs d’enaltiment del terrorisme, integració i finançament de banda armada. A més, els ha prohibit d’abandonar el territori estatal i els obliga a comparèixer cada quinze dies. 

Velasco també ha ordenat de suspendre totes les activitats d’Herrira durant dos anys, prorrogables, i el tancament de les seus i dels comptes bancaris, la web i els comptes en les xarxes socials. 

El Ministeri d’Interior espanyol diu que Herrira és l’organització ‘pròxima a ETA amb més capacitat de mobilització i activació social’ i considera que des que es va crear ha assumit ‘els objectius, l’estructura, les funcions, mètodes i procediments de finançament, iconografia i entramat comunicatiu que duien a terme Gestores Pro Amnistia – Askatasuna’.

La guàrdia civil va desplegar un dispositiu molt gran, amb vehicles tot terreny i furgonetes i desenes d’agents. Els advocats han demanat explicacions per una actuació tan violenta, amb irrupcions a les seus amb armes i arrestos de tres dies en dependències de la guàrdia civil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any