Lluís Llach: ‘La malaltia va condemnar en Martí i Pol a ser un magnífic poeta’

VilaWeb
Redacció
17.10.2013 - 20:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol ha engegat avui a l’Institut d’Estudis Catalans amb una conferència d’excepció de la mà del seu amic, el cantautor Lluís Llach. Davant de la impossibilitat de ‘donar lliçons sobre aquell de qui tantes lliçons he rebut’, Lluís Llach ha volgut donar algunes claus que, com a amic del poeta, ‘poden ajudar a conèixer alguns racons de la seva personalitat’.

Llach s’ha referit sobretot al rigor del poeta, a la seva autoexigència que ‘contrastava amb una gran generositat vers les altres persones’. També ha parlat de la militància i el compromís de Miquel Martí i Pol amb tot allò col·lectiu; de la seva capacitat d’arribar a percebre el més essencial i a plasmar-lo en la seva poesia; del seu profund sentit de la justícia, la seva tossuderia ideològica i una qualitat humana extraordinària que es projecta en l’obra i per això ‘tanta gent que busca en el seu interior hi troba afinitats’.

Un factor que ha destacat de Miquel Martí i Pol ha estat la incidència de la malaltia en la seva obra que, segons Llach el va ‘condemnar a ser un magnífic poeta’ ja que li va comportar un canvi de sentit en l’escriptura i el ‘va fer pouar en el seu jo d’una manera més profunda, fins a arribar al fons d’ell mateix’.

L’acte ha estat presidit per Jaume de Puig en representació del president de l’IEC, i ha comptat amb la presència del rector de la UVic, Jordi Montaña; del president del comitè científic del Col·loqui, Ricard Torrents; i de Ramon Pinyol, director de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, en nom del comitè organitzador. La presentació de Lluís Llach ha anat a càrrec de Llorenç Soldevila, professor de la UVic.

II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol

Des d’avui i fins dissabte tindrà lloc a Barcelona, Vic i Roda de Ter el II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol. L’objectiu d’aquest segon col·loqui, que agafa el relleu de la primera trobada de 1999, és avançar amb rigor acadèmic en el coneixement de l’obra martipoliana, i promoure l’anàlisi de la seva repercussió en l’àmbit català i internacional.

La iniciativa delt Col·loqui sorgeix de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, amb el suport del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i el grup de recerca ‘Textos literaris contemporanis: estudi, edició i traducció’ (2009 SGR 736). Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Ter, la Fundació Miquel Martí i Pol, la Societat Catalana de Llengua i Literatura, Reduccions, revista de poesia i el Departament de Cultura i de l’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Coincidint amb el desè aniversari de la mort del poeta s’ha començat de digitalitzar l’arxiu personal que Miquel Martí i Pol va llegar a la Diputació de Barcelona amb la condició que es classifiqués i ordenés i que no sortís del poble de Roda de Ter. Moltes de les comunicacions i ponències que es presentaran al Col·loqui parteixen de la consulta d’aquest fons, i algunes es recolliran a Reduccions, revista de poesia. Segons Torrents ‘l’oportunitat d’aquest Col·loqui és la troballa de nous documents que aporten una gran riquesa a l’obra de Martí i Pol’.

A més, Edicions 62 editarà Veu incessant, un poemari de Miquel Martí i Pol inèdit com a conjunt unitari. El recull, a cura de per Montse Caralt, investigadora de la UVic, i de Roger Canadell, investigador de la UOC, aporta noves informacions de l’obra primerenca del poeta.

El Col·loqui s’estructura al voltant de tres eixos: l’escriptor; la projecció i recepció; i el context literari, social i polític de Miquel Martí i Pol, i es complementarà amb l’exposició ‘De Paraules al vent a La fàbrica: creació, evolució i publicació dels primers poemaris de Miquel Martí i Pol’.

Entre els comunicants i conferenciants destaca la presència d’experts en la figura del poeta rodenc, tant de l’àmbit nacional com internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any