El II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol aprofundirà en el coneixement del poeta de Roda

  • Lluís Llach serà l’encarregat d’inaugurar el Col·loqui amb la conferència Estimat Miquel

VilaWeb
Redacció
16.10.2013 - 09:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els pròxims dies 17, 18 i 19 d’octubre tindrà lloc a Barcelona, Vic i Roda de Ter el II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol. L’objectiu d’aquest segon col·loqui, que agafa el relleu de la primera trobada de 1999, és el d’avançar amb rigor acadèmic en el coneixement de l’obra martipoliana, i promoure l’anàlisi de la seva repercussió en l’àmbit català i internacional. El col.loqui ha estat presentat avui en roda de premsa per Ricard Torrents, president del Comitè científic, Montserrat Caralt, investigadora i secretària del Col·loqui; i Roger Canadell, investigador i representant de l’Ajuntament de Roda.

La iniciativa d’aquest col·loqui sorgeix de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, amb el suport del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i el grup de recerca “Textos literaris contemporanis: estudi, edició i traducció” (2009 SGR 736), també de la UVic. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Ter, la Fundació Miquel Martí i Pol, la Societat Catalana de Llengua i Literatura, Reduccions, revista de poesia i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Coincidint amb el desè aniversari de la mort del poeta, s’ha començat a digitalitzar l’arxiu personal que Miquel Martí i Pol va llegar a la Diputació de Barcelona amb la condició que es classifiqués i ordenés i que no sortís del poble de Roda de Ter. Moltes de les comunicacions i ponències que es presentaran al col·loqui parteixen de la consulta d’aquest fons, i algunes es recolliran a Reduccions, revista de poesia.  Segons  Torrents “l’oportunitat d’aquest col·loqui és la troballa de nous documents que aporten una gran riquesa a l’obra de Martí i Pol”una obra, encara és molt desconeguda a pesar del seu èxit.

A més, Edicions 62 editarà Veu incessant, un poemari de Miquel Martí i Pol inèdit com a conjunt unitari. El recull, a cura de per Montse Caralt, investigadora de la UVic, i Roger Canadell, investigador de la UOC, aporta noves informacions de l’obra primerenca del poeta.

El cantautor Lluís Llach serà l’encarregat d’inaugurar el Col·loqui amb la conferència “Estimat Miquel”, el pròxim 17 d’octubre a les 12 del migdia, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, en un acte presidit pel Rector de la UVic Jordi Montaña. El Col·loqui s’estructurarà al voltant de tres eixos: l’escriptor; la projecció i recepció; i el context literari, social i polític de Miquel Martí i Pol, i es complementarà amb diverses exposicions. Una d’aquestes exposicions, “De Paraules al vent a La fàbrica: creació, evolució i publicació dels primers poemaris de Miquel Martí i Pol”, permetrà conèixer més profundament el procés creatiu i de publicació de l’obra primerenca del poeta.

Entre els comunicants i conferenciants, destaca la presència d’experts en la figura del poeta rodenc, tant en l’àmbit nacional com internacionals.    

Més informació http://www.uvic.cat/sites/default/files/dipticMiquelMartiPol.pdf.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any