Fermesa catalana contra Wert a Madrid

  • Els portaveus al congrés d'ERC, ICV, CiU i el PSC avisen el govern espanyol que l'intent de fracturar la societat catalana fracassarà · Wert respon: 'Vull convèncer tot Catalunya'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.12.2012 - 10:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, ha tornat a negar avui al congrés espanyol que la seva proposta de reforma educativa relegui el català i que pretengui cap ‘batalla lingüística i social’. Responent el diputat d’ERC Alfred Bosch, Wert ha dit que en l’avantprojecte de llei el català tenia, pel cap baix, el mateix tractament que el castellà, i que no qüestionava la immersió. ‘S’intenta que s’ajusti a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut. Tinc la intenció de convèncer tot Catalunya, que vostè no representa’, ha dit. La intervenció d’Alfred Bosch havia estat contundent, i acompanyada de l’exhibició del cartell ‘Keep calm and speak catalan’ per part del diputat Joan Tardà.

Els portaveus d’ERC, ICV i el PSC a Madrid han preguntat a Wert sobre la polèmica reforma educativa en la sessió de control al govern espanyol. L’han acusat de voler fracturar la societat catalana i han advertit que fracassaria. També hi ha intervingut el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, en aquest cas des de la tribuna en una interpel·lació urgent.

Tots els diputats catalans han fet intervencions contundents. Joan Coscubiela (ICV) ha acusat el govern de ‘talibà’, i Francesc Vallès (PSC) ha avisat Wert: ‘El conflicte serà molt dur i llarg i lluitarem fins on calgui per impedir aquest disbarat.’ Duran i Lleida ha dit que la immersió lingüística s’havia integrat tant en la societat que no es podria canviar, i ha avisat el ministre que hi hauria una resistència activa de tothom: de tota la comunitat eductiva, de mestres, pares i mares i fins i tot alumnes, i de tota la societat.

Wert ha respost que els grups polítics catalans havien creat un ‘clima artificial de confrontació’ per motius polítics i que la reforma volia fer complir les sentències i que català i castellà tinguessin el mateix tractament.

Bosch: ‘No acatarem aquest atemptat’

El primer torn ha estat per al portaveu d’ERC, Alfred Bosch, que ha advertit Wert que si volia moure i trencar el poble de Catalunya per raons de llengua no se’n sortiria. ‘Ara perpetreu aquest atemptat contra d’un país sencer, però davant us hi trobareu professors, alumnes, pares i tothom en defensa d’un model d’èxit.’

Bosch ha dit a Wert que havia xocat amb un gegant, ‘una nació disposada a defensar els seus fills, la seva escola i el seu futur’. ‘Ja n’hi ha prou, de bajanades amb les llengües’, ha dit, abans de recordar que els infants catalans ‘saben el doble de llengües que qualsevol president espanyol’. Ha afegit que el PP intentava imposar un decret per força, però que era la quarta formació política de Catalunya i que el país no acataria aquest ‘atemptat’.

‘Keep calm and speak catalan’ al congrés

Quan Bosch acabava la intervenció, els seus companys de grup han ensenyat cartells de la campanya activada fa pocs dies en defensa de l’escola catalana, amb el lema ‘Keep calm and speak catalan’. El president del congrés els ha cridat l’atenció i Wert hi ha fet referència després, dient que els cartells tenien ‘poc a veure amb el contingut de l’esborrany’. Encara ha repetit que el govern espanyol no tenia pas intenció d’atacar el model escolar català.

Coscubiela: ‘Sou uns talibans’

El portaveu d’ICV, Joan Coscubiela, ha acusat Wert de defensar l’adoctrinament i la uniformització, amb aquest avantprojecte de llei. Ha recordat que a Catalunya no hi havia cap conflicte lingüístic a les escoles, i ha retret al PP ‘l’obsessió per a fer servir la llengua com a font de conflicte i segregar els alumnes’. Per això Coscubiela ha dit que el contingut del projecte de llei era ‘propi d’un govern de talibans’ amb què el govern espanyol pretenia ‘imposar la seva idea d’Espanya uniformada, catòlica i elitista’. Però ha advertit que no se’n sortirien, ni que posessin un comissari de la FAES i un guàrdia civil a cada aula.

Vallès: ‘Tindrà davant tot un poble’

El coordinador dels diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès, ha acusat el ministre Wert de crear ‘un problema on no n’hi havia’, d’haver posat ‘en perill la convivència lingüística a Catalunya’ i causar un conflicte institucional que té tots els visos de convertir-se en social i civil¡.

Segons Vallès, Wert ho fa per ignorància o mala fe i en qualsevol dels dos casos hauria d’estar inhabilitat per exercir el seu càrrec. Vallès ha advertit el ministre que davant ‘tindrà no únicament l’oposició d’un govern, sinó tot un poble que entén el seu menyspreu al català com una agressió intolerable’.

En aquest sentit ha advertit el ministre que ha creat un conflicte i si no rectifica cal que assumeixi les conseqüències perquè el conflicte serà dur i llarg i ‘lluitarem fins on faci falta per impedir aquest despropòsit’. Per aquest motiu li ha demanat que marxi abans que el mal que fa ‘sigui irreparable’.

Duran: ‘La seva actitud cultiva l’independentisme’

Josep Antoni Duran i Lleida ha dit a Wert que cap govern no podria canviar el model educatiu de Catalunya i que hi hauria ‘una resistència activa de la societat civil i política’, perquè el model d’immersió actual era d’èxit i la societat catalana volia mantenir-lo. ‘La identitat catalana té les seves arrels en els seus sentiments i un d’aquests sentiments és la llengua, el català no és negociable ni per a aquest grup parlamentari ni per a la majoria de grups catalans d’aquesta cambra, ni per a la majoria de ciutadans. La llengua és el nervi principal de la nostra condició de nació’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any