Wert es destapa i rep crítiques de la comunitat educativa

  • Per la consellera Rigau, les paraules del ministre espanyol són una 'ofensiva identitària' · Som Escola alerta que el govern espanyol vol destruir el model educatiu català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Educació, Irene Rigau, va criticar ahir les declaracions del ministre espanyol José Ignacio Wert, sobre la voluntat ‘d’espanyolitzar els alumnes catalans’. Per Rigau, que veu en aquestes paraules una ‘ofensiva identitària’ de l’estat espanyol, va acusar Wert de voler tornar als temps anteriors a la constitució espanyola.

‘La constitució parla de nacionalitats, i ensenyar una història que oculti aquesta realitat, és fer un pas en direcció contrària, una involució a uns altres temps’, segons Rigau.

També ha contestat el ministre Wert la plataforma Som Escola, que entén que el govern espanyol vol destruir el model educatiu català; de totes maneres, assegura que la comunitat educativa se sent ‘preparada per a combatre qualsevol atac a un sistema que tants èxits ha aplegat aquests últims trenta anys’.

Per Som Escola, les paraules de Wert són una ‘mostra de sinceritat en el debat del model educatiu català’, car fins ara l’executiu espanyol s’havia ‘amagat darrere arguments falsos de qualitat i d’homogeneïtzació amb la Unió Europea’. Ara, doncs, ‘es pot comprovar que l’autèntic objectiu del govern espanyol és d’abolir el model educatiu propi de Catalunya atacant la cultura i la llengua catalanes’.

El secretari general de CiU, Oriol Pujol, veu en les declaracions de Wert una ‘provocació en tota regla’, en la ‘dinàmica’ de pre-campanya del govern espanyol. Pujol ha contraposat les afirmacions de Wert al Congrés a les d’un altre ministre espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón, que va dir que Espanya sense Catalunya no se’n sortiria i hauria de sortir de l’euro. ‘És contradictori que puguin dir tants disbarats; per què, si som tan importants, ens maltracten tant? I la prova del maltractament lingüístic i identitari del govern espanyol és el ministre Wert.’

La portaveu d’ERC, Anna Simó, no s’estranya gens de les afirmacions de Wert, i les atribueix a l’actitud ‘adoctrinadora i colonitzadora’ del ministre: ‘Wert s’ha manifestat precisament a les vigílies del 12 d’octubre, d’infausta memòria per als descoberts, evangelitzats i adoctrinats d’Amèrica.’ I assenyala que declaracions com aquestes demostren com és ‘l’identatitarisme espanyol del PP’: ‘no importa tant l’eficàcia com espanyolitzar, sigui amb l’AVE, sigui amb el currículum escolar’.

Pel secretari general d’ICV, Joan Herrera, les paraules de Wert són una ‘salvatjada’ i més pròpies ‘d’una altra època’; no són res més que una cortina de fum per a amagar ‘la misèria de la política de retallades’ que promou el govern de l’estat. Ara, l’escola catalana no ha de fer ‘ni un pas enrere’ ni en els continguts, ni en l’ús de la llengua catalana, ni en la immersió lingüística.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, considera ‘una barbaritat’ que ‘calgui espanyolitzar els alumnes catalans’; i ‘especialment greu’, que ho hagi dit el titular de la cartera d’educació espanyola. Pel cap del PSC, aquest episodi confirma les intencions del PP i del govern espanyol, del qual Wert forma part, de recentralitzar l’estat.

Informació relacionada:
Wert: ‘El nostre interès és d’espanyolitzar els alumnes catalans’

Un acudit del 1937 ja caricaturitzava l’intent de l’estat d’espanyolitzar Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any