La Cambra de Comerç s’apunta al negoci de l’apartheid israelià

  • Avui celebra una trobada amb l'embaixador israelià per 'conèixer de primera mà les oportunitats de negoci i inversió que aquest país ofereix a les empreses catalanes'

VilaWeb
Pau Llonch
08.05.2012 - 13:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fer negocis a Israel està de moda. I no nomeś a Sabadell. Recentment el departament de Competitivitat per l’empresa de la Generalitat ACC1Ó ha establert un paquet d’ajudes pel programa bilateral entre Catalunya i Israel destinats a incentivar la realització de projectes de recerca i desenvolupament experimental que es poden començar a sol·licitar a partir dle 15 de maig. La campanya de ‘Boicot, Desinversions i Sancions’ (BDS) a Israel ha emès un comunicat en el qual considera ‘intolerable que una entitat pública pretengui enfortir els lligams comercials de Catalunya amb un Estat que des de 1948 vulnera sistemàticament el Dret Internacional i contravé nombroses resolucions de les Nacions Unides’ (1).

La complicitat empresarial i ACC1Ó

Aquests ajuts pretenen potenciar projectes de R+D en àrees tecnològiques, en especial els que estiguin relacionats amb el desenvolupament del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació i amb el sector de l’aigua. En el comunicat, signat per 14 entitats catalanes i 37 de l’estat espanyol, s’afirma que ‘en tots dos casos es tracta de sectors que l’Estat d’Israel ha utilitzat per sotmetre al poble palestí, ja sigui a través del desenvolupament de sistemes de seguretat i control utilitzats contra la població palestina, o mitjançant el control dels recursos naturals com l’aigua i impedint el lliure accés als mateixos a la població palestina’.

MAT Holding o el negoci de l’aigua

A més del flamant ambaixador d’Israel, la trobada d’avui compta amb la participació de MAT Holding, un grup empresarial que opera en el sector fitosanitari (amb IQV) i de l’aigua (Regaber, Hidroglobal i AQQUOS). En la seva activitatdesenvolupa i produeix solucions eficients i sostenibles de protecció de cultius, reg per degoteig i tractament d’aigua‘. No és casualitat que l’empresa escollida sigui del negoci de l’aigua, clau en l’estratègia israeliana. El Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua 2012, en la seva Declaració de Marsella sobre el tema de l’aigua a Palestina, ja va recordar que anys que el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides dictamina que Israel viola el Dret Humà palestí a l’aigua i als serveis sanitaris. La Declaració afirma que entre 2009 i 2011, Israel va destruir 57 cisternes de recollida d’aigua i 40 pous ‘l’existència dels quals és vital per al mitjà de vida de la població palestina¡’. La destrucció per part dels militars de les infraestructures palestines constitueix un crim de guerra a la llum de la quarta Convenció de Ginebra. El mateix document senyala que l’obstrucció per part d’Israel al desenvolupament de les infraestructures d’aigua i serveis sanitaris palestins ha impedit que els palestins poguessin produir quantitats d’aigua suplementàries, acordades com a part del ‘procés de pau d’Oslo’ i ha conduit forçosament els palestins a un ‘estat de dependència, havent de comprar aigua palestina a l’empresa nacional d’aigua israeliana Mekorot. Mekorot talla el subministrament a les comunitats palestines per mantenir el servei de subministre inalterat a les colònies israelianes de Cisjordània’.

(1) Resolucions contravingudes i vulnerades per Israel:

– Resolució 242 del Consell de Seguretat que condemna l’ocupació militar de Cisjordània, Jerusalem Est, Gaza i els Alts del Golan siris, que ja fa 44 anys que dura.

– Resolució 194 de l’Assemblea General que garanteix el dret al retorn dels 5 milions de refugiats palestins.

– El Mur que Israel continua construint a Cisjordània i Jerusalem Est, malgrat que va ser declarat il·legal el 2004 per la Cort Internacional de Justícia.

– Expansió de colònies jueves a Cisjordània i Jerusalem Est contravenint la Quarta Convenció de Ginebra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any