ERC i Compromís, indignats per l’homenatge a Fraga al congrés espanyol

  • Posada impulsa un homenatge al ministre de Franco · ICV treu importància a l'anunci

VilaWeb
Redacció
31.01.2012 - 16:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president congrés espanyol, Jesús Posada, vol homenatjar el 8 de febrer vinent, en la primera sessió plenària de l’any, l’ex-ministre franquista i ex-president de la Xunta de Galícia, Manuel Fraga, mort el mes passat. Així ho ha comunicat a la junta de portaveus, a qui ha fet saber que dirà unes paraules en memòria de Fraga remarcant-ne la condició de ‘pare’ de la constitució espanyola. Esquerra i Compromís han reaccionat amb indignació a aquest propòsit; ICV li treu importància.

El portaveu d’ERC-RCat-Catalunya Sí al congrés, Alfred Bosch, ha dit que aquest homenatge era ofensiu perquè no es pot oblidar que Fraga va tenir responsabilitats durant la dictadura franquista. Per això ha dit que els diputats republicans ‘no seran còmplices d’aquest homenatge a un ministre de Franco’. I ha afegit: ‘Sorprèn que es faci un homenatge excepcional quan unes altres figures de llarga tradició democràtica no han tingut pas aquests homenatges quan s’han mort’. Bosch ha demanat als altres partits que tampoc secundin l’homenatge.

I el diputat de Compromís, Joan Baldoví, tampoc no ho farà. ‘No estem gens d’acord amb l’homenatge per diverses raons: perquè té un passat vinculat amb el règim franquista i amb afusellaments. Per això expressarem el nostre rebuig alçant-nos i sortint de la sala mentre dure el discurs de Posada’.

En canvi, el portaveu d’Iniciativa, Joan Coscubiela, ha tret importància a l’anunci del president del congrés espanyol: ‘Ha explicat que ell personalment diria unes paraules en record a Fraga, però no serà un acte institucional. Com a president del congrés té dret a dir les paraules que vulgui’. Ara bé, també ha deixat clar que si Posada ‘pretén fer alguna cosa més i convertir la sessió en un acte de reconeixement i homenatge, expressarem la nostra oposició i recordarem que el passat de Fraga va tenir molts moments foscos’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any