S’esvaeix l’eufòria i la majoria de borses entren en números vermells

  • Amb tot, es considera reeixida la intervenció del BCE · A primera hora l'Íbex 35 pujava prop d'un 3% i, l'FTSE MIB de Milà, quasi un 4% · La prima de risc baixa és manté al volatnt dels 300 punts

VilaWeb
Redacció
08.08.2011 - 13:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les borses espanyola i italiana han obert avui amb guanys, que a les 10.00 s’han disparat, amb pujades del 3% a l’Íbex 35 i del 4% a l’FTSE MIB de Milà. Poc després, però, l’eufòria s’ha esvaït i la majoria de borses europees es troben en números vermells. Amb tot, es considera que l’anunci del Banc Central Europeu (BCE), ahir a última hora, segons el qual comprarà deute espanyol i italià, i l’anunci, també a última hora, dels ministres del G-7, que han dit que actuarien per assegurar la liquiditat, han tingut l’efecte esperat i han calmat els mercats. De fet, les primes de risc italiana i espanyola, molt castigades la setmana passada, es troben en xifres moderades, al voltant dels 300 punts. Tot plegat, després d’un cap de setmana molt agitat i carregat de comunicats, telefonades i teleconferències dels caps de les principals potències econòmiques del planeta. Les borses asiàtiques també han viscut una nova jornada de pèrdues, encara que moderades i lluny de les prediccions més pessimistes. Tothom està pendent ara de les xifres al tancament.

Un final de setmana convuls

Totes les borses van tancar la setmana passada amb turbulències importants. Però divendres al vespre, la decisió de l’agència Standard & Poor’s, de rebaixar de la qualificació del deute nord-americà, i el comunicat de la Xina criticant amb duresa els EUA, van acabar d’encendre totes les alarmes. Per això durant tot el cap de setmana s’han multiplicat els contactes entre els caps de les principals potències del món ambm el propòsit d’evitar un dilluns negre als mercats.

També ahir a última hora França i Alemanya van fer un comunicat conjunt demanant que el BCE prengués les regnes de la crisi i actués. El comunicat, que es va voler fer expressament abans de l’obertura dels mercats asiàtics i europeus, no deixava de ser una mena de pressió: recordem que, dijous, el president del BCE, Jean-Claude Trichet, va insinuar que no pensava comprar deute ni italià ni espanyol, cosa que va enfonsar encara més les borses. Tot plegat demostra una actitud erràtica del BCE, que aquest cap de setmana ha estat criticat per diversos analistes.

La Casa Blanca evita parlar de la Xina

La Casa Blanca, per la seva banda, va reaccionar poques hores després de conèixer-se la notícia de la degradació del deute nord-americà. Amb tot, va passar per alt les amenaces de la Xina i es va limitar a demanar esforços a uns i altres per a arribar a acords polítics i a donar estabilitat al país. Com si no n’hi hagués prou, S&P va dir ahir que no descartava de rebaixar encara més la qualificació del deute, si demòcrates i republicans no assolien acords més sòlids.

La primera borsa afectada, la d’Israel

Per molt que els principals dirigents europeus en rebaixessin la importància, la primera borsa que va sofrir les conseqüències d’aquest cap de setmana convuls va ser la d’Israel, país que comença la setmana el diumenge. Tant és així que la borsa de Tel-Aviv hagué de suspendre temporalment les operacions per mirar de refredar la desastrosa obertura d’ahir, amb pèrdues de més del 6%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any