Primeres novetats passat Sant Jordi

  • Títols que arriben a les llibreries durant el mes de maig

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
08.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’entre els primers títols que arribaran passada la caparra del Sant Jordi destaquen les reflexions de fons sobre temes significatius de la realitat actual, com ara el nou assaig del socioecòleg Ramon Folch, ‘La quimera de créixer‘, que suposa una nova aportació al pensament sostenibilista. O bé l’assaig periodístic de Xavier Montanyà, ‘L’or negre de la mort‘, sobre els abusos de moltes menes que es produeixen a la zona petroliera del sud de Nigèria. Trobem l’estudi històric ‘Salvem l’art!‘, sobre la protecció del patrimoni cultural català durant la Guerra Civil, de Francisco Gracia i Glòria Murilla. També es presenta un llibre pòstum de Joan Triadú, ‘Atentament‘, que aplega les crítiques literàries que va publicar els últims anys al suplement del diari avui. I en l’àmbit de la ficció, destaca la nova novel·la de Núria Perpinyà, ‘Els cal·lígrafs‘, que en to de comèdia retrata les ambivalències de les relacions personals i caricaturitza les interioritats de la vida acadèmica.

‘Atentament’, de Joan Triadú (Proa)

Joan Triadú va deixar preparada i ordenada aquesta selecció de textos de crítica literària, que apareix publicada pòstumament gràcies a cura de Susanna Àlvarez. Són una selecció dels darrers articles que Triadú va escriure i va publicar al suplement cultural del diari Avui. El crític hi parla de l’obra de Joan Sales i de la de Witold Gombrowicz, dels poemes d’Ausiàs Marc i dels contes de Toni Sala… ‘Atentament‘ des del 5 de maig és a les llibreries.

‘La quimera de créixer’, Ramon Folch (La Magrana)

Créixer, créixer, créixer… D’uns segles ençà, sembla que l’economia només depengui del creixement de la facturació, explica Folch. El socioecòleg proposa un assaig que no denuncia ni profetitza, és una aportació rigorosa al nou pensament sostenibilista, entès com a projecte socioambiental, econòmic i tecnocientífic. Mostra com les disfuncions ambientals no són altra cosa que disfuncions socials i econòmiques, emfasitza el paper determinant que l’energia tindrà en els canvis que s’acosten i es manté allunyat en tot moment de fonamentalismes i partits presos. ‘La quimera de créixer‘ arriba a les llibreries el 19 de maig.

‘L’or negre de la mort’, Xavier Montanyà (Empúries)

La rica zona petroliera del sud de Nigèria (paradoxalment empobrida, ecològicament devastada i insalubre), concentra moltes de les problemàtiques del món actual: atemptat ecològic, violació dels drets humans, escalfament global, corrupció política, lluita armada, massacres militars i activitat mafiosa, amb el silenci còmplice dels grans mitjans de comunicació. Aquests problemes impliquen afrontar reptes com ara la seguretat energètica i la justícia internacional. Montanyà va visitar el país i va accedir a moltíssima informació, una part de la qual va publicar a VilaWeb en el reportatge especial ‘La lluita del Delta del Níger‘. ‘L’or negre de la mort’ sortirà el 24 de maig.

‘Els cal·lígrafs’, Núria Perpinyà (Empúries)

Tres professors universitaris de cal·ligrafia (Rafel Bràssica i Felip Mistral, i la catedràtica Joana Sempere) i una alumna (Acàcia Aramont) conviuen i s’enfronten al llarg d’un curs acadèmic especialment agitat. Està en joc la naturalesa de la seva càtedra, i la raó de ser de la disciplina humanística que practiquen. Núria Perpinyà planteja la novel·la en to de comèdia, que retrata les ambivalències de les relacions personals i caricaturitza les interioritats de la vida acadèmica. També és una reflexió sobre l’art i el món de l’educació. ‘Els cal·lígrafs‘ surt el 24 de maig.

‘Salvem l’art!’, de Francisco Gracia i Glòria Murilla (La Magrana)

Amb el subtítol ‘La protecció del patrimoni cultural català durant la Guerra Civil’, els autors segueixen l’acció de la Generalitat i la dels rebels, els articles incendiaris i els informes franquistes, les tensions  i la importància de l’escena internacional. I, amb la derrota, les represàlies. Tota una altra guerra paral·lela a la del front. Una guerra per l’art. ‘Salvem l’art!‘ surt el 26 de maig.

 

‘Els prodigis de la vida’, de Stefan Zweig, traducció de Ramon Monton (Edicions de 1984)

Un nou inèdit de Stefan Zweig, mai abans traduït al català, en edició de butxaca: Després de la curació miraculosa del seu fill, un home ric i pietós recorda un vot no acomplert que va prometre de jove. Aquest record li crema per dins i el fa encarregar un quadre de la Mare de Déu que ha d’acompanyar-ne un altre d’extraordinària bellesa. Durant dies i dies, el vell pintor cerca una model tan encisadora com la del primer quadre, però no la troba. Tanmateix, quan està a punt de donar-se per vençut, se li apareix davant dels ulls com si fos un miracle, i la relació que es va creant fruit d’aquesta aparició endinsa el vell mestre i la seva model en els prodigis de la vida.

Edicions de 1984, coincidint amb la publicació de ‘Els prodigis de la vida’, publica la segona edició de ‘El viatge al passat‘, del matei autor i amb una traducció també de Monton.
 

‘Poesia’, de Jordi de Sant Jordi, en versió de Carles Duarte (Barcino)

Elogiat pels seus contemporanis i considerat un dels autors més rellevants de la poesia catalana de tots els temps, avui Jordi de Sant Jordi és pràcticament un desconegut. En part perquè la seva obra, escrita en occità, costa d’entendre. I també perquè avui tot allò que sona a poesia medieval espanta. L’Editorial Barcino ofereix una versió al català actual de la poesia de Jordi de Sant Jordi. Aquest és el primer títol de la col·lecció ‘Tast de Clàssics’, que convida a gaudir dels grans autors i dels títols més destacats de la literatura catalana antiga des d’una sensibilitat contemporània. Aquest volum serà a les llibreries a finals de maig.

‘La gitana’ de Josèp d’Arbaud (Galerada)

La gitana‘ aplega quatre històries de guardians solitaris que vigilen colles de bous i cavalls als aiguamolls de l’immens delta del riu Roine, a la Camarga. Enmig del silenci, la irrupció d’un element imprevist, una gitana de quinze anys, un rodamón…, farà trontollar el món del guardià, acostumat a viure sol entre cavalls i salvatgines. També hi ha la tendresa amagada al cor del guardià enmig de la bestialitat de l’espectacle i del públic que reclama sang a la plaça de bous d’Arle.

Aquest volum manté l’edició original (de 1926) encarada amb una traducció de Jaume Figueras i Trull. Josèp d’Arbaud és un dels autors més destacats de les lletres provençals i occitanes del segle XX.

‘Contes des de l’illa Quàntica i Nou llibre de les bèsties’ de Carles el Saure (Moll)

El Premi Mallorca de Narrativa 2010 va arribar justet a les llibreries de Mallorca pel dia de Sant Jordi. Ara ja es pot trobar a les llibreries de tot el país. Aquest doble llibre de relats són dues incursions en l’àmbit del meravellós i l’oníric, però
també de l’humor i la sàtira, amb unes històries perfectament trenades i construïdes amb un llenguatge ric i potent, en què tan aviat hi són presents Ramon Llull, Pere Quart o Pere Calders com Roland Topor, Stefano Benni o Woody Allen (no necessàriament per aquest ordre). Imaginació i riure al servei d’una concepció llibertària de la literatura.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any