Eufòria a Tunísia per la fugida de Ben Alí

  • El primer ministre Ghannouchi pren el poder i es compromet a recuperar l'estabilitat · La UE i els EUA advoquen per una transició tranquil·la · L'ex-president es refugia a l'Aràbia Saudita

VilaWeb
Redacció
15.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els carrers de les principals ciutats de Tunísia han viscut una nit d’eufòria per a celebrar el derrocament del president, Zine el Abidine Ben Alí, que ahir a la tarda va abandonar per sorpresa el país amb avió, forçat per les fortes protestes de les últimes setmanes. El primer ministre tunisià, Mohammed Ghannouchi, tot i haver estat destituït minuts abans de la fugida d’Alí, va assumir al vespre provisionalment la presidència i es va compromès a respectar la constitució i a restaurar l’estabilitat (vídeo).

Poc abans de fugir, Ben Alí també havia anunciat que convocaria eleccions abans de sis mesos i havia decretat l’estat d’emergència per l’augment de les protestes ciutadanes i pel descontrol i la violència que havia viscut el país, especialment la capital, Tunis, en les últimes hores. Però minuts després, per sorpresa, es va saber que havia fugit amb avió.

La situació és encara molt incerta i hi ha una gran expectació a tot el món, especialment als països veïns del magreb, sobre el que pugui passar en les pròximes hores i dies. La comunitat internacional ha advocat per una transició tranquil·la i real cap a la democràcia. El govern francès, molt criticat pel suport que durant anys ha donat al règim de Ben Alí i pel silenci d’aquestes darreres setmanes, va emetre ahir un comunicat en el qual deia que prenia nota ‘de la situació de transició que viu Tunísia’ i que França estava al costat dels tunisians.

Per la seva banda, tant els Estats Units com la Unió Europea, juntament amb els principals organismes internacionals com les Nacions Unides, han emès sengles comunicats en les qual apel·len al diàleg i a l’obertura d’un procés democràtic pacífic al país. ‘Volem expressar suport i reconeixement al poble tunisià i a les seves aspiracions democràtiques, que s’han d’assolir de manera pacífica’, va dir l’alta representant de la Unió Europea, Catherine Ashton.

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, insta totes les parts ‘a fer els màxims esforços per establir diàleg i resoldre els problemes de manera pacífica, per evitar la pèrdua de vides humanes i violència’. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha aplaudit ‘el coratge i la dignitat’ del poble tunisià i ha demanat que hi hagi unes ‘eleccions justes’.

Ben Alí, a l’Aràbia Saudita

Segons les darreres informacions, Ben Alí s’ha refugiat a l’Aràbia Saudita després del refús de França a acollir-lo. Les autoritats saudites, de fet, han confirmat aquesta matinada que l’avió que transportava Alí havia aterrat a Jeddah. Durant tot el vespre d’ahir, però, es va especular sobre diverses destinacions. La Repubblica i el Corriere della Sera van dir a les nou del vespre que l’avió havia aterrat a Càller, Sardenya, però a mitjanit l’agència AFP va dir que podria haver aterrat a l’Aràbia Saudita. I ja de matinada al-Jazeera informava que havia aterrat als Emirats Àrabs.

Els xeics saudites ja han dit que donen la benvinguda a l’ex-president tunisià i a la seva família, que s’instal·larà al país ‘un període de temps indeterminat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any