Els estudiants ataquen a Londres el cotxe de Carles d’Anglaterra

  • El parlament britànic triplica el preu màxim de les matrícules universitàries · Les protestes es van estendre pel centre comercial de Londres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Londres va viure ahir una nova jornada de manifestacions i de topades entre la policia i els estudiants. Milers d’estudiants es concentraren al voltant de Westminster en un últim intent per evitar que els diputats votessin una reforma que triplica el preu de les matrícules universitàries, que passaran a costar nou mil lliures esterlines l’any (10.725 €). Però els parlamentaris la van aprovar, si bé per una exigua majoria de 21 vot.

Els estudiants revoltats van identificar el cotxe de Carles d’Anglaterra i la seva esposa Camilla i el van empastifar de pintura, a més de trencar-li un vidre.

Pocs minuts abans de la votació definitiva els manifestants van cremar contenidors d’escombraries, que aixecaren grans flamarades a pocs metres de Westminster. I quan van saber el resultat, van intensificar les protestes i van anunciar que continuarien lluitant per evitar que la mesura s’aprovés a la cambra dels lords.

La divisió entre els parlamentaris, especialment dins el partit liberal demòcrata de Nick Clegg, va fer que dimitissin tres diputats liberal-demòcrates amb càrrecs al govern de coalició: Jenny Willott, Mike Creockart i Lee Scott. I van dimitir per poder votar contra els plans del govern, contraris a la promesa electoral del partit, de no apujar el preu de les universitats públiques.

La votació final va donar la victòria al govern de coalició després de llargues negociacions i de tensions entre els partits. Al final 333 diputats van votar l’augment de preu de les matrícules i 302 van oposar-s’hi. El canvi, doncs, s’ha aprovat amb una majoria reduïda de 21 vot, molt menor que no la majoria habitual, que en aquest govern de coalició entre conservadors i liberal-demòcrates sol ser de més de 80 vots.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any