Wikileaks, en guerra contra Mastecard i Visa

  • L'organització publica un cable en què hi ha implicades les dues companyies · Les webs de les entitats són atacades i deixen de funcionar durant hores

VilaWeb
Redacció
09.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les webs de Mastercard i Visa van rebre ahir uns quants atacs informàtics i no van funcionar durant hores, com ja va passar amb la web de Paypal fa dies. El dia abans, havien eliminat l’opció de fer donacions a Wikileaks i el fundador de l’organització, Julian Assange, havia estat arrestat. Wikileaks també va respondre publicant un nou cable en el qual hi ha implicades aquestes dues companyies.

 

Segons el cable, enviat a principi d’any pel diplomàtic nord-americà Matias Mitman, el vice-ministre de finances rus, Aleksei Savatiuguin, volia establir un nou sistema de pagaments amb targeta de crèdit. Segons aquest sistema, que implicava la reforma de la llei sobre la matèria, el govern recaptaria totes les comissions de les transaccions fetes a Rússia. Això, és clar, feia perdre a Visa i Mastercard una part molt important dels ingressos procedents de Rússia. Aleshores l’administració Obama va pressionar els alts funcionaris russos per impedir que s’aprovés la llei, encara no debatuda.

El govern australià culpa Washington de les filtracions

Per un altre cantó, el ministre d’Estrangers australià, Kevin Rudd, va culpar ahir directament els Estats Units de les filtracions dels cables confidencials via WikiLeaks, i va defensar el fundador del portal, Julian Assange, que és australià. Segons Rudd, la publicació de documents secrets ‘suscita dubtes’ sobre els sistemes de seguretat dels Estats Units; a més, el govern australià ha ofert ajuda consular a Assange, que ja ha passat dues nits a la presó de Londres, i en defensarà la presumpció d’innocència.

Mostres de suport a Assange

Des que Assange és a la presó s’han multiplicat les mostres de suport, especialment a la xarxa. Twitter i Facebook són dues de les xarxes socials amb més moviment aquestes darreres hores contra els atacs a Wikileaks i a Assange. Ara mateix ja hi ha més d’un milió d’usuaris de Facebook que diuen que els agrada, com a mostra de suport, la pàgina de Wikileaks en aquesta xarxa social.

Però també hi ha accions més contundents. El grup Justice for Assange ha convocat concentracions de suport al fundador de Wikileaks a Londres; i Anonymous, el grup d’activistes que fa unes quantes setmanes van supendre la web de la SGAE, ha fet un atac informàtic de denegació de servei contra la web del PostFinance, el banc suís que dilluns va tancar el compte bancari d’Assange, i l’ha deixada suspesa unes quantes hores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any