Isabel Olid guanya el VIII Premi Rovelló d’Assaig de Literatura Infantil i Juvenil

  • El mateix dia també li ha estat atorgat el Documenta

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
27.11.2010 - 09:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Isabel Olid (Mataró, 1977) recordarà el 26 de novembre de 2010 com el dia en que ha estat guardonada amb dos premis literaris: el VIII Premi Rovelló d’Assaig de Literatura Infantil i Juvenil per “Heroïnes (post) modernes: models literaris contra l’universal masculí” i el Documenta de narrativa per “Taxonomia de les arrels”.

En el primer aquesta professora de llengua de la Universitat Autònoma de Barcelona, fa una aportació a l’anàlisi dels estereotips de gènere de la literatura infantil a través de l’aprofundiment en set obres classificades temàticament.

El jurat ha valorat el to proper i la forma didàctica que utilitza l’autora per analitzar l’assignació de papers als personatges femenins. En aquest sentit, el llibre proposa set lectures que tenen les nenes com a protagonistes i cada una de les quals conté un breu resum de l’argument, una descripció dels elements clau del llibre i unes propostes de treball.

Isabel Olid és també traductora i pertany al grup GRETEL d’investigació sobre literatura infantil i juvenil des d’on dedica la seva recerca a la representació de les dones i les nenes en la literatura per als més joves. És autora del conte Crida ben fort, Estela, que va guanyar el premi Qwerty al millor llibre infantil de 2009, i que ha estat traduït al castellà i publicat a Espanya, Mèxic i Xile per l’editorial Fineo. Des de fa deu anys es dedica a la traducció audiovisual i literària i ha traduït nombrosos llibres per a infants i joves.

Recomanació

El jurat, que està format per Xavier Blanch, Gemma Lluch, Pep Molist, Joan Portell i Diana Solé, que actua com a secretària, recomanen a més la publicació d’un altre original, Història de Cavall Fort: 50 anys d’una revista per a nois i noies, d’Alfons Moliné (Terrassa, 1961). Es tracta d’un assaig historiogràfic de la revista que connecta la memòria persona de molts catalanoparlants. El jurat, en aquest cas, considera necessària la publicació d’aquesta obra per recuperar la memòria històrica “ja que ens trobem orfes d’història de la literatura infantil i juvenil catalana”. El seu autor ha treballat des de 1987 en diverses produccions de dibuixos animats, també ha exercit de traductor per a diverses editorials i com a historietista és creador d’en Mec, un ocellet filòsof nascut el 1981 com a tira al setmanari Canigó i que actualment es publica a El Còmic de la Premsa Comarcal.

Cal recordar que a aquest concurs, que promou l’Ajuntament de Mollerussa a través de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila i que és únic a tot Catalunya, optaven un total de sis originals procedents de diferents punts de la geografia catalana. L’acte de lliurament del premi, que tindrà lloc avui a les 8 del vespre al Centre Cultural coincidint amb el 14è aniversari de l’obertura de la biblioteca, comptarà amb la participació de Regina Martí, narradora de contes per adults.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any