Zapatero anuncia una retallada del 5% del sou dels funcionaris

  • S'aplicarà a partir del mes vinent, i el 2011 es congelarà el sou dels funcionaris · Suprimirà el 2011 la revalorització de les pensions i el xec nadó · Hi haurà una retallada de la inversió pública

VilaWeb
Redacció
12.05.2010 - 09:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat (àudio i discurs) les mesures que aplicarà per reduir 15.000 milions en dos anys el dèficit públic de l’estat: una retallada del 5% del sou dels funcionaris des del mes que ve i la congelació del sou el 2011; la supressió l’any que ve de la revalorització de les pensions, tret de les mínimes i les no contributives, i de la prestació de 2.500 euros del xec nadó des de l’1 de gener vinent. ‘Demanarem un esforç a tothom, començant pels ciutadans i les administracions’, ha declarat. Podeu seguir la sessió en directe.

El president espanyol busca amb aquestes mesures una retallada addicional de 0,5 punts del PIB, equivalents a 5.000 milions al 2010 i d’un punt al 2011, equivalent a 10.000 milions, en total 15.000 milions en dos anys. L’objectiu, situar el dèficit públic al 3% al 2013, tal com s’ha compromès davant la Unió Europea. Part de les mesures seran aprovades aquesta mateixa setmana pel consell de ministres a través d’un decret Llei que entrarà en vigor de forma ‘immediata’.

La reducció de les retribucions dels funcionaris en una mitjana del 5% tindrà efecte a partir del juny del 2010 i serà proporcional als ingressos, de manera que afectarà més els salaris més alts. Els membres del govern espanyol tindran una reducció del 15%. L’ajustament també suposa la suspensió de la revalorització de les pensions, excloent les no contributives i les mínimes i l’eliminació el règim transitori per a la jubilació parcial prevista a la Llei 40/2007.

Supressió del xec-nadó

Zapatero també posa punt i final a una de les seves mesures estrella. El xec-nadó de 2.500 euros. El govern espanyol deixarà de donar aquesta prestació a partir de l’1 de gener del 2011. El president espanyol també ha anunciat una reducció de la despesa en farmàcia mitjançant una revisió del preu dels medicaments exclosos del sistema de referència i ajustant del nombre d’unitats que contenen els envasos dels medicaments a la duració dels tractaments. També es farà possible dispensar els medicaments en unidosis, de manera que els pacients podran comprar la quantitat exacta d’unitats que necessiti.

Zapatero també suprimeix per als nous sol•licitants la retroactivitat del pagament de prestació de la Dependència i estableix un termini màxim de sis mesos per a la resolució de les sol•licituds.

A més, el govern espanyol reduirà en 600 milions d’euros els fons destinats a l’ajuda oficial al desenvolupament dels anys 2010 i 2011, i preveu un estalvi de 6.045 milions d’euros al 2010 i 2011 en la inversió pública estatal. El ministre de Foment, José Blanco, compareix també aquest dimecres al congrés per explicar quines inversions retallarà per aconseguir l’estalvi de 1.700 milions que vol dur a terme el seu Ministeri. Foment és qui més paga el pla d’ajustament de la despesa del govern espanyol que ascendeix a 5.000 milions entre tots els departaments al 2010.

Zapatero també preveu un estalvi addicional de 1.200 milions d’euros per part de les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any