La vespa oriental, l’ós rentador i el porc vietnamita, a la llista d’espècies amb potencial invasor a Catalunya

  • Un report mundial recomana als països de tenir sistemes d'informació per a prevenir la proliferació d'espècies exòtiques

VilaWeb
ACN
04.09.2023 - 17:44
Actualització: 04.09.2023 - 18:08

La Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat (IPBES) ha presentat aquest dilluns el primer informe mundial sobre espècies exòtiques invasores, en què recomana als més de cent quaranta governs que assessora disposar de sistemes d’informació per prevenir-ne l’entrada i la proliferació. A Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica i el CREAF (Centre de recerca ecològica i aplicacions forestals) han dut a terme aquest any la primera llista negra i llista d’alerta amb prop de tres-centes espècies exòtiques que més preocupen. La vespa oriental, la cotorra de l’antic gènere Aaratinga, l’ós rentador i el porc vietnamita són les espècies més cercades que s’han trobat a Catalunya, però encara no es consideren invasores.

En aquesta llista negra, destaca en el cas dels insectes la vespa oriental (Vespa orientalis), detectada per primer cop al port de Barcelona el 2022 i en principi erradicada pel Departament d’Acció Climàtica. D’ocells, les cotorres de l’antic gènere Aaratinga es trobarien a la ciutat de Barcelona i a l’àrea metropolitana, com Psittacara mitratus o Nandayus nenday. Els dos mamífers més buscats són l’ós rentador (Procyon lotor) i el porc vietnamita (Sus scrofa domestica), els dos amb mesures de control per part del Departament d’Acció Climàtica.

Entre les plantes, les cactàcies punxoses del gènere Cylindropuntia; algunes aquàtiques, sobretot del gènere Ludwigia o l’Egeria densa i l’Eicchornia crassipes. Les espècies que encara no són a Catalunya però que són presents i amb caràcter invasor en territoris veïns o propers (llista d’alerta), en destaquen les algues marines com la Caulerpa taxifolia; els crancs asiàtics (Cherax destructor, Eriocheir sinensis) i els mamífers que ja estan estesos per Europa, com la mangosta de Java (Herpestes javanicus), el gos mapatxe (Nyctereutes procyonoides), l’esquirol gris (Sciurus carolinensis), l’arruí, (Ammotragus lervia), el muntjac (Muntiacus reevesi) i la rata mesquera americana (Ondatra zibethicus). 

D’altra banda, la granota toro, una de les espècies que més preocupa a Europa, era present al parc natural del Delta de l’Ebre i s’ha donat per erradicada aquest estiu en aquest territori. Amb tot, el 2024 es repetiran els mostrejos per confirmar-ne l’erradicació. Els darrers resultats de seguiment d’aquesta espècie invasora no n’han detectat presència en cap dels punts analitzats.

La granota toro es va detectar per primera vegada el juny de 2018, quan se’n van localitzar larves en les llacunes del filtre verd d’Illa de Mar. Davant l’impacte que aquesta espècie podia causar en el delta, es van posar en marxa mesures de control per contenir el nucli detectat i evitar-ne la dispersió, i es va endegar un pla d’erradicació.

Les espècies exòtiques invasores toleren diferents condicions ambientals i tenen una gran capacitat de dispersió i colonització del territori. La majoria tenen un impacte important sobre el medi natural, ja que n’alteren les condicions i en desplacen les espècies autòctones. Les plantes aquàtiques, a més, poden alterar els nivells d’aigua de rius i llacunes i poden obstruir infraestructures de rec, per exemple. Altres presenten impactes sobre la salut humana o l’economia, com els cactus del gènere Cylindropuntia, que poden ser un perill per a animals i humans per les seves punxes, o la vespa oriental, que pot ser problemàtica per al sector apícola i un perill per als humans per les picades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any