Setmana marcada per una vaga triple a Catalunya: mestres, metges i taxistes

  • La vaga de sanitat i educació es farà dimecres i dijous · L'aturada de taxistes, dimecres al matí

VilaWeb
Redacció
22.01.2023 - 21:40
Actualització: 23.01.2023 - 21:49

Aquesta setmana arriba marcada per tres vagues simultànies de col·lectius diferents a Catalunya: mestres, metges i taxistes. Ja fa setmanes que la vaga de mestres i metges es va convocar per al 25 i el 26 de gener, però divendres s’hi va afegir el sector del taxi, que va avançar la vaga convocada entre el 31 de gener i el 3 de febrer.

La vaga en la sanitat i l’educació s’ha convocat conjuntament amb l’objectiu de donar un missatge de defensa dels serveis públics per part de dos sectors en què no s’han revertit del tot les retallades i que han patit un sobreesforç per la pandèmia. “En moments de crisi econòmica és on primer es passa la tisora, i de manera més agressiva, cosa que posa en risc dos pilars fonamentals de la societat”, explica Iolanda Segura, portaveu del sindicat USTEC-STEs. “No solament es retalla, sinó que fa anys que esperem que es retorni.” En tots dos casos encara hi ha un marge de dos dies perquè la vaga es desconvoqui, però malgrat els acostaments amb els departaments respectius encara no s’ha arribat a cap pacte.

Pacte d’estabilitat i organització de l’avançament del curs

La vaga d’educació la va anunciar el sindicat USTEC i també s’hi han afegit la CGT, la CNT, COS i la Intersindical, i la major part de la resta de sindicats n’ha registrat el pre-avís. Entre les reivindicacions principals, hi ha el pacte d’estabilitat, la negociació de les condicions a l’hora d’aplicar l’avançament del calendari escolar i la recuperació de la reducció de les dues hores lectives als professors més grans de cinquanta-cinc anys.

“Tant el nostre personal interí docent com el personal laboral participen en uns processos d’estabilització dels quals ja hem obtingut uns primers resultats. Tenim seixanta tècniques especialistes d’Educació Infantil que s’han quedat sense plaça, i que, per tant, es poden quedar sense feina. Volem pactar alguna estratègia per assegurar que no van al carrer”, explica Segura.

Sobre l’avançament del calendari escolar, els sindicats no en demanen la derogació, però sí que volen negociar amb temps les condicions de l’aplicació: “Volem pactar que el mes de juliol sigui de formació per al personal docent i concretar quina és la proposta per a les tardes del setembre. El personal d’atenció a l’alumnat va haver de fer tasques que no li corresponien el setembre passat, i no permetrem que es repeteixi.”

Els sindicats també volen recuperar la reducció de les dues hores lectives als més grans de cinquanta-cinc anys, que va desaparèixer amb les retallades. “És una partida pressupostària irrisòria, entre onze milions i quinze, que en un pressupost d’educació no és res. Tot el que demanem és molt assumible, és una qüestió de voluntat política.”

La vaga de mestres arriba després de les diverses jornades de vaga l’any passat. Finalment, el departament va oferir de retornar al professorat la reducció d’una hora lectiva, però l’USTEC ja va alertar que no era un acord definitiu, sinó un primer acord que anava lligat a una continuació de les negociacions.

Contractació de metges i millores salarials

En la vaga de metges, Metges de Catalunya (MC) és pendent de la reunió avui amb el departament, però ara com ara les mobilitzacions continuen convocades. “Tenim la necessitat que bona part de les propostes que pugui fer la conselleria s’implantin amb caràcter d’urgència, i que la resta tinguin una previsió d’aplicació molt concreta. Els professionals estan molt esgotats i necessiten aquesta concreció i urgència”, explica Xavier Lleonart, secretari general del sindicat.

La vaga va dirigida als vint-i-cinc mil metges que es calcula que treballen al sistema sanitari públic català, en tots els àmbits assistencials. Entre les reivindicacions hi ha contractar més metges, millores salarials, recuperar la jornada laboral de trenta-cinc hores setmanals i desvincular la formació dels facultatius de la indústria farmacèutica.

“No és veritat que no hi hagi professionals. No n’hi ha que vulguin treballar amb les condicions de sobrecàrrega, menyspreu i precarietat que s’ofereixen al sistema sanitari públic”, assenyala el sindicat, que denuncia que la síndrome d’esgotament professional afecta un metge de cada tres, segons diferents sondatges, amb una incidència especialment elevada a l’atenció primària.

Sobre la formació, Lleonart explica que volen que l’administració els reconegui que la formació continuada d’aquests professionals és fonamental per a donar una atenció sanitària de qualitat. Per això demanen que es pugui fer en temps de feina i no en temps de lleure, i que sigui finançada íntegrament per l’administració.

Avançament de l’aturada de taxistes

Finalment, divendres els taxistes van convocar una aturada de quatre hores a la Gran Via de Barcelona prevista per a dimecres. El portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha explicat que aquest era “l’últim avís” perquè es posés fi al sistema de tarifes dinàmiques d’operadors com ara Free Now i la circulació de VTC que no compleixen els requisits legals. Segons Álvarez, les negociacions amb el Departament de Territori s’han trencat després de l’emissió de 1.173 llicències VTC encara amb un any de vigència. D’aquestes, calcula que la meitat són VTC tradicionals. Explica que és una dada que les associacions sempre han demanat a la Generalitat i que han acabat sabent pels mitjans de comunicació. “És una falta de respecte”, ha lamentat.

Els taxistes són cridats a aparcar els seus vehicles a la Gran Via entre les deu del matí i les dues del migdia i a afegir-se a les jornades de protestes convocades per metges i mestres. Tan sols oferiran serveis mínims per a emergències o per al trasllat de persones amb mobilitat reduïda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any