
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
El pianista Manel Camp escrivia ahir aquest article d’opinió al diari Regió 7, un article que és un clam de sensatesa i racionalitat. Camp diu que ell és músic i que no està acostumat a les paraules i, tanmateix, enfila un argumentari precís i directe que no té rèplica possible. Diu: ‘M’indigna veure les ciutats i els pobles plens de gent que no respecta les mesures mínimes que adoptaria qualsevol ment sense distorsió, sobretot davant els fets que hem patit aquests darrers mesos. Estem parlant de lògica, de seny, de responsabilitat amb un mateix, però sobretot amb els altres, i no de normes que una gran majoria rep com a pautes ridícules, que no van amb ells, i només serveixen d’al·licient per cercar maneres de saltar-se-les.’ I ho remata dient: ‘És hora de dir prou! No vull viure en una societat on el grup no compta, on els recursos de tots no compten, on el bé comú no és la referència, on no som sensibles amb el medi en el qual vivim, on en definitiva, una majoria mira només per ella mateixa a títol individual. La Covid-19 ha estat i és arrasadora, però a vegades l’estupidesa humana és letal.’
L’article del gran músic manresà és un clam clarivident per la societat, pel comú, per tot allò que és col·lectiu, que en un moment com l’actual i en una crisi com aquesta torna a evidenciar-se que és el marc on es desenvolupa la vida humana. Per més que el menystinguem.
Al març i a l’abril la nostra societat va reaccionar com va poder a una crisi inesperada. Observat amb perspectiva, ho havíem d’haver vist venir abans i havíem d’haver reaccionat abans, però les coses es van fer com es van fer i amb això l’impacte del coronavirus en les nostres vides, començant per les morts, ha estat únic: aquest 2020 el recordarem sempre com els nostres pares i avis recordaven els anys de la guerra. Com una cosa única i absolutament excepcional.
Però ara som a punt de tornar al mateix punt i un segon confinament sembla com més va més inevitable. I aquesta vegada ja no hi ha ningú que puga dir que no ens havien avisat o que no érem conscients de què ens venia al damunt. Aquesta vegada la nostra irresponsabilitat col·lectiva, aquest ‘el grup no compta’ que tan magníficament descriu Camp, en serà la causa. Tant de bo m’equivoque. I el menysteniment del col·lectiu cobrarà, doncs, un preu molt alt.
Tanmateix, també es posarà en relleu l’aspecte aclaridor de la pandèmia. Els mesos de març, abril i maig la por, la por de morir, va suscitar un seguit de reaccions. I he de confessar que m’ha sorprès molt de veure com desapareixien en un tres i no res tan bon punt s’allunyava aquella por. I que ara haurien de prendre una altra dimensió més sòlida.
L’aplaudiment als sanitaris tenia una part d’orquestració política, de legitimació de les accions polítiques, però era sobretot un agraïment emocionat a la gent que es jugava la vida, literalment, per nosaltres. I, tanmateix, de seguida que la por es va esvair i va semblar que podíem tornar a la vida normal, es va esvair alhora l’agraïment. Aquells mateixos sanitaris després han estat maltractats pels gestors i en molts casos pels pacients, no han estat compensats com es mereixien i ni tan sols els ha estat reconegut el dret de descansar després de l’extraordinari esforç que havien fet. Pedro Sánchez fins i tot es va permetre de retallar mil milions d’euros de la xifra que havia anunciat primer, i no va passar res. Ara els tornarem a necessitar, sabeu? Estic segur que faran allò que han de fer, perquè ho feien per la dignitat de la seua feina, però a mi em fa vergonya.
Com em fa vergonya, i em preocupa perquè revela una societat poc sòlida, que hagen desaparegut de seguida de l’escena pública les veus que enmig de la pandèmia i en els moments més difícils posaven sobre la taula que aquesta era la fi del sistema com l’hem conegut i que no podíem continuar vivint en aquest model de capitalisme obsessivament extractiu, que calia prendre accions contundents. Quan la por ha passat hem vist la corrupció farmacèutica esdevenir el cas més escandalós de negoci d’aquests darrers decennis. Gilead ha inventat un producte que als efectes reals no existeix, ha posat preu al no-res i li n’han comprat totes les existències inexistents a còpia de manipular i pervertir la informació que rebem els consumidors i de crear una imatge. Fa mesos vam publicar aquest article explicant com funciona tot açò; avui el faria molt més dur. I la pressa per a tornar a l’activitat econòmica, el decantament en favor de l’economia a risc de la salut, ens ha dut on som.
Diuen, diu el tòpic, que els humans som les úniques criatures que topem dues voltes amb la mateixa pedra. Anem pel camí de fer-ho i molt més de pressa que no esperàvem. I això no serà senzill, perquè plou sobre mullat. Però, vist què va passar en la primera tongada, he de dir que m’agradaria molt que quan isquem d’aquesta segona, la frivolitat amb què, passada la por, ens hem lliurat tots a l’individualisme més exagerat reste com una lliçó que hem d’aprendre i assumir. I que això servisca per a posar els fonaments seriosos que són necessaris per a superar completament una amenaça tan greu com la pandèmia de la covid-19, l’única cosa, d’ençà de la Segona Guerra Mundial, que ha aconseguit trastornar el món sencer. Des de la cuina de casa fins al palau més alt i imponent.
50 comentaris dels subscriptors

Josep Usó
08.07.2020 | 22:11
Els qui atorguen nom a les diferents espècies, els experts en taxonomia, quan arriben a la nostra espècie l’anomenen “Homo” (del gènere homo, que en som la única espècie perquè hem acabat amb tota la resta) “sapiens sapiens”. Sempre he pensat que el segon sapiens era perquè els qui atorgaven el nom eren de l’espècie. Però tal i com ens anem comportant de manera col·lectiva, com a espècie, sembla que el primer sapiens també està de més.

Jordi Pedemonte
08.07.2020 | 22:22
Una possible conclusió és que hem de viure sempre amb por, la por és el que ens fa viure, però et pots morir de por.

Gemma R.
08.07.2020 | 22:31
És la societat que hem creat entre tots. Tots sóm responsables d’ això que passa i que amb la pandèmia es fa evident. Sóm una societat profundament egoísta i mancada de valors. I per desgràcia la natura ha dit prou, i no hi sabem lluitar, perquè estem acostumats a fer allò que volem en cada moment. El sacrifici pel bé comú ha desaparegut, ningú és prou humil per entendre q cuidant-se, cuida, i a l’ inrevés, perquè cuida es cuida a sí mateix. Tenim el que hem sembrat. Molt trist.

Albert T
08.07.2020 | 22:37
Una societat mentalment idiotitzada i sense que els individus tinguin criteri propi fonamentat en el sentit comú i on la major part només actuen en plan borreguet quan el pastor de torn mana el que sigui, no es capaç d’aprendre res si no és a base d’hòsties i molts ni així!
Un bon indicador serà, per exemple, veure que votarà el ramat en les pròximes eleccions!
Vergonya en fa pertànyer a aquesta cosa en que s’ha convertit l’espècie humana fa temps!

Mª Teresa Brasó
08.07.2020 | 22:45
Molt d,acord amb Gemma som una societat infantilitzada i capritxosa i aixi ens va.

J. Miquel Garrido
08.07.2020 | 22:57
Ja ho va dir Einstein: hi ha dues coses infinites, l’univers i l’estupidesa humana. I de la primera no n’estic gaire segur”.

JESÚS ESTREMERA
08.07.2020 | 23:06
La nostra obligació amb nosaltres mateixes és aprendre i envers les altres persones, ensenyar amb l’exemple. Poca cosa més.

Empar Valls
08.07.2020 | 23:10
Crec que la societat és molt més intel·ligent que aquells que ara ens dicten les normes.
A ells els mouen les seves pròpies pors i un desconeixement conscient o inconscient.
Ara ja és el moment de la Veritat de moltes coses, i aquesta va sortint a la llum de mica en mica.
Ens sorprendrem molt. Crec i confio totalment en el Èsser Humà, som molt més del que se’ns fa creure.
Tenim prou intel·ligència innata per confiar en el nostre propi criteri.
Estem vivint uns temps molts moguts però també molt interessants. Tenim tots molt mèrit i serem molt ben valorats en el futur.

Mercè Saló
08.07.2020 | 23:32
Tinc molt ficat al cap que hem de sortir al carrer a recolzar les reivindicacions dels Sanitaris. Que no ens adonem que els necessitem d’una manera vital? Com podem ser tan frívols per ignorar-los?
No té cap lògica. És com augmentar els sous als Guàrdies civils i als sanitaris no. Que hem perdut el senderi?
I no escolto cap polític parlant de resoldre-ho
Potser serem més rics però ho serem al cementiri per la nostra estupidesa

Francesc Xavier Moncho
08.07.2020 | 23:36
Plenament d’acord en què la individualitat guanya terreny dia a dia. Però m’agradaria afegir un comentar a l’obligatorietat de les mascaretes al carrer a partir de demà.
Que hi hagi individualistes que no pensen en el bé propi i comunitari no dóna dret al Govern a imposar per la via punitiva l’ús de la mascareta a l’espai públic. La deducció sempre és la mateixa. Els que ‘complim’ som cornuts i a sobre paguem el beure. I els individualistes continuaran fent el que vulguin, perquè no tenen remei.
En el nostre país sempre s’actua i des de mesures paternalistes per part del Govern i per por a la sanció, però a vegades és tant ridícula que surt a compte reincidir.
A mi sempre m’agrada comparar-ho amb l’exemple dels límits de velocitat d’Alemanya. En resum vindria a ser: Tu corre, però com la caguis se’t caurà el pel.
Val a dir que amb aquest sistema apel·len a la responsabilitat de la gent (que ja la porten en l’ADN), però aquí també haurien de deixar-nos fer igual, o el que és el mateix, tu no portis la mascareta a menys de 1,5m, que si t’enxampo et caurà el pèl.
El boca orella i l’exemple ja calaran.

Melitó Camprubí
08.07.2020 | 23:42
Per entendre una part del problema és pot fer l’exercici de comptar els anys que fa que les fabuloses xarxes socials ens tenen entretinguts. Entretinguts i perfectament aïllats mentre pensem tot el contrari.

Maria del Mar Serra
08.07.2020 | 23:47
El sentit comú és el menys comú dels sentits en aquest homo sapiens sapiens que necessita viure en societat per poder esdevenir l’ésser més individualista que s’ha vist mai.

joan rovira
08.07.2020 | 23:57
¿Quin és el sentit del contingut de “comú” en una societat colonitzada com la catalana? ¿El del colonitzador o el del colonitzat?
1. Abans-d’ahir, a l’editorial, comparava la parula “comú”, atesa la importància del seu desplegament mental, amb la paraula castellana “común”.
En la primera accepció “comú” és “compartir”, mentre en la primera de “común” és “pertenecer”.
2. L’Editorial d’avui associa “comú” a un altre mot clau en totes les llengües com és “col.lectiu. I el resultat de la recerca en el DIEC i el DALE és aquest:
col•lectiu -iva
1 adj. [LC] [AR] Que fan diferents persones conjuntament, que afecta totes elles.
colectivo, va
Del lat. collectīvus.
1. adj. Perteneciente o relativo a una agrupación de individuos
3. Finalment, l’editorial introdueix, com a contraposició a ambdós, el mot “individualisme”, que tampoc és el mateix en català que en castellà.
individualisme
1 m. [FS] [SO] Teoria que fa de l’individu el fonament de la societat, que dona la màxima importància als drets individuals, que sosté la independència política i econòmica de l’individu.
individualismo
De individual e -ismo.
1. m. Tendencia a pensar y obrar con independencia de los demás, o sin sujetarse a normas generales
Una primera observació tant de l’escrit d’En Manel Camp com d’En Vicent Partal és que em creen confusió, no pel que fa a la màscara, sinó en quant el plantejament i el desenllaç. Per això, ho exposo i defenso el meu dret a equivocar-me; repeteixo, amb la màscara al rostre.
PD.
Tampoc comparteixo els comentaris que es fustiguen i incorporen, al meu entendre, més dolor a la colonització que patim. Amb la qual cosa els colonitzats ens fem responsables de les conseqüències de la colonització. Ho considero un error.
Al meu entendre, de l’únic que som responsables és d’haver permès durant tant de temps la colonització castellana anomenada espanyola que s’apropiés de territori, diners i present.
Oblidant els catalans que compartim el territori -que no és nostre-; uns diners, que són dels contribuents -no públics-. Mentre el present, que sí que és nostre, deixem, sense lluitar, que ens el furtin!

Francesc Font
09.07.2020 | 00:01
Davant tanta hipocresia pseudo reivindicativa del dret a la llibertat, utilitzada per justificar actituds socials absolutament asocials, temps enrere hi havia una dita, o aforisme que definia una concepció del comportament personal en i dins d’un col·lectiu. Era: “La meva llibertat és sagrada, i si cal la defensaré fins i tot amb la meva vida. Però la meva llibertat acaba on comença la del meu veí”. I ara, el nostre veí es tot aquell que passa pel nostre costat al carrer. Que puja al nostre autobús. Que està al bar on hi ha serveis i més clients. Que està despatxant o comprant a qualsevol botia. El veí hauríem de ser fins i tot nosaltres mateixos.

Vicent Tur
09.07.2020 | 00:03
“Crec i confio totalment en el Ésser Humà […]. Tenim tots molt mèrit i serem molt ben valorats en el futur.”
Empar Valls, crec que és molt probable que el teu escrit siga una ironia de cap a cap. Si és així, està molt bé. Un 10. Ara bé, com que no estic segur que ho siga, per si de cas, deixa’m que hi faci unes breus reflexions: quan, per culpa de l’escalfament global (del qual ja hem passat el punt de no-retorn), els nostres besnéts diguen que s’estimarien més no haver nascut, de debò creus que serem molt ben valorats? Quan hi hagi huracans que faran que els que hi ha avui semblin de joguina, quan les malalties tropicals arribin als pols, quan no quedi una gota d’aigua per a beure, quan el que tenga mil metres quadrats per a produir aliments els hagi de defensar amb armes, quan els desplaçats climàtics es comptin per centenars de milions i les guerres per dotzenes, de debò creus que serem molt ben valorats? O potser ets d’aquestes persones que creuen que algun dia sortirà un invent tecnològic que, com per art de màgia, posarà fi a l’escalfament global d’un dia per l’altre?
Sí, crec que el teu escrit és una pura ironia, i està molt bé.

Ramon Perera
09.07.2020 | 00:42
No estic d’acord amb l’editorial.
Al menys des que els humans feiem servir destrals de pedra que l’espècie humana no ha canviat. Per cert, em trec el barret davant el nivell de mestratge que cal per saber fabricar destrals de pedra.
I la societat catalana no és massa diferent d’altres societats d’arreu del món. Al menys això m’expliquen els meus amics alemanys o paquistanesos.
En relació a aquesta pandèmia, què han fet els que manen per estimular la responsabilitat de la gent, dels ciutadans? Resumint, no han fet altra cosa que “ordeno y mando”.
Que ja hem oblidat el tarannà recentralitzador i autoritari de l’estat espanyol? Les incongruències i inestabilitat de les seves ordres? El caos a l’hora de comptar infectats i defuncions? Etc.
Quan s’han fet explicacions continuades i a l’abast de tothom de com funciona la malaltia i de quina és la utilitat de les mesures sanitàries? Bàsicament només s’han donat instruccions de què calia fer i de com fer-ho. O sigui, ordres.
Certament, el comportament social és important a l’hora d’enfrontar-se a la pandèmia. Per dir-ho d’alguna manera, per quina raó no s’han convocat al comité sanitari també a la iaia del pis de sota, a la caixera del mercat, al jove “nini”…? La seva opinió hauria estat molt útil a l’hora d’adreçar-se a la gent i de valorar-ne la possible reacció. La idea no és meva. L’ha feta servir abans algun govern en casos d’emergència social.
I el govern català tampoc està tenint un comportament que pugui ser un bon model per a la societat. Només un exemple: que jo sàpiga l’escàndol que segueix no està resolt, només que “qui dia passa…”:
https://www.vilaweb.cat/noticies/meritxell-sanchez-amat-entrevista-atencio-primaria/

Esther Torns
09.07.2020 | 00:45
Sóc una dona de 66 anys i n estic farta de la culpabilització que esteu fent de les persones que la nostra única culpabilitat és anar sense morrió per tal de protegir la nostra salut poden respirar sense cap impediment i que és la primera necessitat vital. Totes aquestes persones que tenen tanta por Abuja contaminació entre persones sanes, tenen a la seva disposició mascaretes que les protegeixen del tot dels possibles contaminadors. Sisplau senyor Partal no sigueu tant conforme amb els poders polítics i deixeu opinar a persones qualificades que no combreguen amb la distadura imposada pel govern. Digueu que el govern enlloc de reforçar la sanitat, envia milions d euros a Ferrovial per gestionar que se jo. Em sembla que esteu fent amb molta claredat un recolzament al govern i els seus gurús, que a mi em fa molt que pensar. Ja n hi ha prou del tot políticament correcte. De seguir així, l’any proper em penso donar de baixa de Vilaweb. Atentament.

Shaudin Melgar
09.07.2020 | 01:01
Vicent, a Toronto passa el mateix. Hi ha gent molt responsable i civilitzada, però també d’altra que passa de tot. Fins i tot avui hi ha hagut una protesta de gent que no creu en la covid ni menys encara en les mascaretes -han entrat al metro sense mascareta (és mandatori dur-ne) i anaven dient que fer posar mascareta és anar contra les llibertats de les persones i que això és una dictadura. En aquest món fa falta més educació i més empatia.

Josep Gualló
09.07.2020 | 02:20
COM DÈIEM AHIR
És ben cert que la categoria de un país ve determinada per la categoria col·lectiva de la seva gent. La categoria col·lectiva, no és exactament la suma ni el pro-mig de les categories individuals. Si no hi ha consciencia que som una comunitat anem per mal camí.
Quan jo era adolescent, em van ensenyar que un criatura entra a l’adolescència quan pren consciencia que és una persona diferenciada de les altres. I esdevé adulta quan entén que forma part d’una comunitat.
Comentant l’editorial de ahir vaig explicar un cas real d’una persona que per demostra-se a si mateixa que era forta i valenta, va anar una farmàcia plena de gent, sense pensar que podia contaminar a tota la gent que hi havia a dins del corona virus que tenia en fase d’alt perill de contagi. Fins que al tornar a casa li van retreure, no en va ser conscient. Individualment i col·lectiva necessitem millorar molt.
No ens ajuda gens que el govern d’Espanya hagi retirat totes les competències a les autonomies perquè era una oportunitat per re-centralitzar. Sens tenir en compte que el desconeixement total sobre el país, dels militars que va posar a organitzar, podien i de fet van causar milers de morts. Unídos venceremos. Quina poca solta. I quina mortaldat.
Poc a poc es van tornant competències amb comptagotes. Llavors descobrim que qui presideix el Govern de la Generalitat el MHP Quim Torra només mana a mig govern. L’altre mig el nana el gens ni mica honorable vicepresident Pere Aragonés d’ell depen la nefasta consellera de sanitat Vergés. Entre els dos destrossen el poc que no havia destrossat el govern de Madrid.
Tenim moltes raons per creure que la solució és propera. Mentre esperem que arribi, som el poble que hem d’organitzar-nos com ja hem fet en altres ocasions i despres col·laborar amb el nou govern tal com fan els països avançats.

Francesc Franquesa
09.07.2020 | 06:51
Podem alçar la veu i lamentar molt una societat irresponsable i egoista, però no hem pas d’oblidar que els missatges que anàvem rebent, tots plegats sobre la gravetat, els sistemes de contagi, l’afectació segons edat (especialment amb la mainada), eren contradictòries. Vam rebre també missatges contradictoris sobre l’eficàcia de les màscares i sobre un munt de qüestions. Encara eren més desconcertants les decisions dels responsables polítics que ens governen, especialment des de Madrid però sense oblidar tampoc els nostres, demanant responsabilitat individual però sense aïllar territoris afectats i permetent desplaçaments arreu.
Crec que, de manera general, tenim una societat més responsable del que expressen l’article d’en Manel Camp i l’editorial d’avui i que, si les consignes i informacions haguessin estat un xic més coherents el conjunt hauria actuat d’una manera diferent.
Veurem com actuem, els uns i els altres, per afrontar el que ha de venir.

miquel martinez
09.07.2020 | 07:22
totalment d’acord amb alguns comentaris, sobre la estupidesa humana…si tens una peixera , en la que els peixos es comencen a ficar malalts , que fas ? aïlles els uns dels altres, O bé mires si l’aigua està en mal estat?
això és el que passa quan fiques el llop a cuidar les ovelles.

Carles Farre
09.07.2020 | 07:24
Bon dia, aquest video que ve a continuació, es probable que duri poc, es del president de Ghana, en general hi estic força d’acord, excepte en quan i fica a déu i la biblia pel mig, també li diria que ell, juntament amb la resta de polítics mundials en son ben culpables, per no haver actuat a temps per frenar i aturar amb mesures progressives i pautades el creixement del ramat humà, ara ja es tard, tard per frenar el canvi climàtic..tard per aturar les epidèmies i pandèmies, doncs aquestes son de totes totes producte de la proliferació i exagerada mobilitat del ramat i els seus productes i excrements..ja se que no sona gaire optimista, però es la p..realitat, i el que ve ara es el començament, si no m’equivoco, d’una tirania mundial, anomenada el nou ordre mundial, jo veien el panorama que se’ns ve a sobre, em considero afortunat de poder ser d’una generació ( 58 ), que ha pogut gaudir, dintre del que cap, d’una bona dosis de llibertat, les generacions que vindran, ho tenen força fotut durant molts anys, i a tothom que vulgui fer quelcom per el planeta, i estigui en edat de tenir fills, li diria que el millor que pot fer, es no tenir-ne..

Carlos Griell
09.07.2020 | 07:37
Vinc de França… 44,74 morts per COVID per 100.000 habitants, 26% menys que a Espanya, 60,68. A França ningú duu mascareta, ni dins de les botigues, ni dins dels supermercats. Aqui el ramat bela dient que els que no portem mascareta som irresponsables, i no volem en bé comú. Doncs no, som alguns que també creiem en la llibertat individual. En el pic de la pandèmia ens quedarem a casa, era lògic, els hospitals estaven desbordats i no fer-ho era insensat. Ara? ens hem de posar la mascareta (al juliol) perque els politics no han fet la seva feina a Lleida?

Josep Segura
09.07.2020 | 07:48
Només aprofitar l’esment a en Manel Camp, gran músic i millor persona, si més no pel que jo recordo quan era professor meu fa quaranta anys. Fin i tot en aquests moments dificils per a ell i la seva familia en situació de dol arriba a conservar la seva lucidesa natural.

Marcel Barbosa
09.07.2020 | 08:00
Quan els mitjans són transmissors de les normes absurdes d´un sistema autoritari i corrupte, cal fer neteja a fons per a viure amb dignitat.

Albert Miret
09.07.2020 | 08:11
Ja tornem a ser on érem. Les notícies i tota la resta de programes per a comentar-les amb tota mena de comentaristes que només fan que repetir els titulars de les mateixes notícies. Ja ttornen a tenir material per a repetir tots fins al vòmit les mateixes coses sense haver de treballar ni variar en res els blocs de notícies des del matí a la nit. L’abús de les mateixes notícies a tots els mitjans i constantment, no serveix per a res, només provoquen avorriment i l’empatx, i anul·len en moltes persones el respecte que cal tenir en casos com aquest a les directrius dels únics quatre o cinc científics que hi entenen de debò. La matxacada mental de la covid-19, està produint una espècie de rebuig dels de sempre a seguir les recomanacions invariablement confuses que emanen dels diferents governs. Mentrestant, la guerreta política madrilenya per a mantenir a ratlla la colònia, no respecta ni l’immens perill que comporta la desobediència en elements tan elementals com l’ús o no ús de les mascaretes, ni sovint les normes bàsiques d’higiene personal. Encara avui arriben autocars contractats pels ajuntaments des de totes les províncies espanyoles cap a Lleida, on no faran res més que dormir al carrer i en el pitjor dels casos contagiar-se del puto virus. Volem viure, i la contínua cantarella de desgràcies i de morts per tots els mitjans ens estan deixant sense aire per a respirar. Els noticiaris de les ràdios i les televisions ja són com “el caso” i no informen de res que no sapiguem tots.

Antoni Roca
09.07.2020 | 08:17
Els que són irresponsables amb les mesures preventives per evitar el contagi del coronavirus ho fan perquè saben que estan protegits pel sistema sanitari i que si acaben a l’hospital no hauran de pagar res. La societat que tenim és infantil i capriciosa, no accepta imposicions de cap casta tot i que sigui per prevenir la pròpia salut o la dels altres. Vol passar-s’ho bé, gastar, viatjar i fer el que li vengui de gust, amb la convicció que som en aquest món per passar-nos-ho bé, com si fos un parc temàtic. Sentíem repetir allò de “després del confinament res ja no serà igual; canviarem els hàbits; anam cap a una societat més solidària…” Res, paraules buides que s’estavellen contra l’egoisme de l’ésser humà. Ens espantam i pregam a tots els sants quan tenim por, però un cop aquesta por s’ha allunyat ens oblidam de tot. Ho portam en l’ADN. La covid-19 és entre nosaltres per fer la seva feina i nosaltres la hi estem facilitant.

Pep Agulló
09.07.2020 | 08:33
EL MOLL DE L’OS
La irresponsabilitat col·lectiva que jo pensava com una reacció d’insubmissió de part de la població jove a les mides autoritàries i militaritzades del “gobierno”, ara veig amb amargor que responen a actituds individualistes i/o estúpides. La crisi ha alimentat el bàrbar que tots portem dins. El capitalisme, des del més profund, ens ha destruït la capacitat de formar-nos conviccions, com diria Hannah Arendt…
En la vida no sempre pots fer el que vols, però sempre ets responsable del que ets (J.P. Sartre)
El que fa basarda és que darrere de cada actitud estúpida hi ha un vot. Quina democràcia és aquesta?

Núria Coma
09.07.2020 | 09:07
Com Ramon Parera, avui no esric d’acord amb l’editorial.
La gent que va sense mascareta, i que passa de tot, són anetdòtics, en quantitat i dany.
La mascareta a l’aire lliure, no serveix per a gaire res més tenint en compte la varietat de textures, materials, colors i logos que usem. La majòria ni protegeixen els demés ni a nosaltres.
La major part de rebrots que surgeixen, són a llocs de treball, cuines, camp, escorxadors, hospitals…on la gent ha d’anar a guanyar-se el sou i en molts cassos sense les mesures pertinents.
Els que treballem a correus per posar un exemple, hem vist com la paqueteria s’ha triplicat i toquem productes que venen d’arreu del món i que han tocat desenes de persones.
Cadesqú al seu lloc de treball, els que no podem teletreballar, el que currem amb les mans, veurà com és impossble cumplir les mesures imposades, per a què els polítics puguin rentar-se les mans, sabent que són d’imposdible compliment.
No acusaré del què està passant ni al.jove, ni a la persona gran que s’ofega ni el que va a remullar-se a la platja.
Si aquest virus és amb nosaltres, i no trobem vacuna, hi haurà rebrots hi haurà morts, hi haurà malatia, però deixem.de culpabilitzar sempre als mateixos.

Pere Guarch
09.07.2020 | 09:25
Segona onada?
Molt d’acord amb Núria Coma i Ramon Parera.

Eduard Samarra
09.07.2020 | 09:31
D’acord amb Ramon Perera, Esther Torns, Carlos Griell, Frances Franquesa i Marcel Barbosa.
Hi ha una cosa amb la qual estic plenament d’acord: l’arrogància i l’estupidesa humana. Però me la intento mirar des d’una visió menys antropocèntrica. En aquest sentit, el capitalisme que denuncia, senyor Partal, és causat per la mateixa visió materialista i mecanicista que ha causat aquesta gestió de la pandèmia i totes les seves conseqüències. Un tret característic d’aquesta visió és la de separar, alienar, buscar confrontacions que justifiquin la dominació, ja sigui sobre un virus, una bèstia o d’uns humans sobre els altres.
Si us preocupa el bé comú, deixeu de fomentar l’odi i la confrontació per mitjà d’aquest discurs pervers de responsables versus irresponsables.
No s’ha plantejat ningú que potser el que sembla irresponsabilitat és una forma inconcient de sà desacatament a l’autoritat? O potser també hi ha gent que s’informa i ha entès que necessites poder respirar en condicions per mantenir sà el sistema respiratori i fer treballar el sistema immunològic? No pots tancar la gent amb la canalla, fotre’ls la vida enlaire fent-los perdre la feina, tot a través de mentides i manipulacions, prenent decisions per pur electoralisme, i esperar que la gent s’ho empassi tot.
A mi el que m’entristeix de debó és veure un discurs tan contradictori en què per una banda es denuncia el capitalisme i per l’altra obvia la responsabilitat dels polítics clau en el funcionament d’aquest mateix capitalisme. I sí, ensopegarem les voltes que faci falta: tornarem a crear una pandèmia de la por i seguirem destruint el planeta, gràcies a uns polítics corruptes, unes corporacions criminals i uns mitjans manipuladors. Una i altra vegada fins que la gent ja no pugui més.
Pel que fa a Catalunya, no anem gens bé. “La culpa és de Madrid” d’aquell que s’apuja el sou d’ex president abans de ser-ho és una frase d’allò més inspiradora…
Cridàvem “llibertat” i vam aplaudir la obligació.
Cridàvem “els carrers seran sempre nostres” i ens vam deixar tancar a casa.
Cridàvem “no tenim por” i ens vam espantar.

Gaspar Coll
09.07.2020 | 09:39
Simplement, manca sentit de Comunitat, si més no d’interdependència, de cos social. Ho pagarem molt car. Ja ha començat la gran decadència humana.

Rosa Gispert
09.07.2020 | 09:39
Estic molt d’acord amb l’editorial. la població ens estem comportant com descerebrats. Uns molt més que altres, tot s’ha de dir. Però hi falta una reflexió.
Les autoritats responsables Salut, Serveis Socials i Interior, principalment, haurien d’haver sortit a demanar excuses per tot el que han fet malament, per totes les contradiccions i falta de previsió i explicar els plans de futur i mesures a adoptar.
Era l’ única manera de recuperar la credibilitat i la nostra confiança. No ho han fet, llevat la honrosa excepció del President, que és digne i honest i no té interessos polítics partidistes, però que malauradament no controla el govern.
Hi ha una part de la societat immadura, que només reacciona per por a morir-se o al mando i ordeno i a aquesta gent els cal, com a mínim, un exemple i uns referents a seguir. Si polítics i mitjans de comunicació no fan aquesta feina educativa i d’exemple, la societat per si sola no ho farà.
Per això s’hauria de propiciar el debat seriós sobre què i perquè s’ha fet malament (a dalt i a baix), sense partidismes i amb voluntat de millora. Serem capaços?.

Agnès Buscart
09.07.2020 | 09:40
Manel, amb tota responsabilitat, en aquest país i a tot el món hi ha gent amb punts de mira diferents…
tot depen de si et quedes amb la oficialitat o busques una mica més enllà.
I des de la responsabilitat demano respecte no pas pels passotes sinó per molta gent
que està treballant per les llibertats i perquè la dissidència faci també el seu camí.
O no veus que tot això està portant a més riquesa pels rics i més pobresa pels pobres?
I em diràs que no hi té a veure la salut?
Per sort dels humans sempre hi ha i hi ha hagut camins per seguir endavant.
LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Josep m Uribe-echevarria
09.07.2020 | 09:57
Finalment,els que no portem mascareta p’el carrer (perque no comporta cap benefici),serem els responsables de tots el brots i rebrots,presents i futurs.Al Segrià mancan metges.infermeres,llits d’hospital,assistència social,etc.,i el nostre “govern efectiu” per posar-hi remei,imita el nefast govern espanyol,i aplica el”ordeno i mando”.La Núria Coma ho explica molt bé.

Umberto Ciotti
09.07.2020 | 10:08
Es esta estrechez mental, este egoísmo demente, está humillación de la razón, esta violencia de prevalecer sobre la realidad sin entender el mundo que nos rodea,es esta ignorancia atavica de las bestias la auténtica esencia del fascismo
Es esto el mensaje clarisimo que esta masa de bestias no se merece la Libertad para la cual personas nobles como Jordi Cuixart y Jordi Sánchez están recluidos en las cárceles de una España inmunda.

Salvador Aregall
09.07.2020 | 10:39
Normalment no faig cap comentari si l’Editorial ja ho diu tot, per mor de ser reiteratiu prefereixo callar que repetir, amb mal estil, el que ja s’ha dit. Estic totalment d’acord amb l’Editorial però trobo a faltar alguna cosa. Si entenem la societat com una organització i una classe dirigent i política que marca els límits, si això ens ho miréssim de lluny, allunyant el focus, veuríem que estem en un vodevil, una autèntica comèdia frívola. Mirem què ens han dit els dirigents, els ‘responsables polítics i sanitaris’. A l’inici de la pandèmia, quan a Itàlia començava a esclatar la bomba, finals de febrer i mars, i a la Xina comptaven a prop de 2000 morts, aquí es qüestionava suspendre el congrés del mòbil, s’autoritzaven manifestacions multitudinàries i es disputaven competicions esportives internacionals. Les autoritats sanitàries ens deien que això era una mena de grip i que no calia portar mascareta perquè no tenia cap incidència en la transmissió ni en la protecció. Des d’aleshores la informació ‘mèdica’-a voltes contradictòria- per part de l’autoritat sanitària s’ha convertit en un circ, probablement molt lucratiu, que ens alliçona cada dia a la premsa com si fos el ‘consultorio de la Sra. Francis’. Els mitjans han portat a escena metges i científics esbombant teories i treballs que han aportat primer esperança i després decepció. Normalment els científics resten en silenci mediàtic i el resultat dels treballs es publiquen en revistes especialitzades perquè altres científics critiquin o corroborin els resultats, això és el mètode. S’ha aplaudit molt davant els hospitals per reconèixer l’abnegació dels professionals més mal pagats d’Europa i s’ha dit que el sistema sanitari ha respost i ha aguantat l’envestida del virus. Absolutament fals. Quan un hospital dedica totes les plantes, totes, a una única patologia i tots els especialistes, tots, des de ginecòlegs a traumatòlegs, s’ha dedicat a veure malalts covid-19 vol dir senzillament que el sistema s’ha col·lapsat. Qui ha parlat de reformar l’assistència primària? Que és la part del vaixell que fa aigües. Si parlem dels polítics … millor no perquè ja s’ha dit tot en aquest diari. Si, la nostra és una societat poc sòlida i els que vivim en aquests vorals estem acostumats a què ens prenguin el pel i els diners per això no és d’estranyar que la sortida individual, si és possible, s’imposi a la col·lectiva.

Gerber van
09.07.2020 | 11:28
El fet que Manel Camp va escriure un article, el que no fa mai, diu molt d’ell i la seva preocupació sobre la societat. En aquests moments podria dir facilment que ja té altres problemes al cap ara fa pocs dies que va perdre un fill a la mina de Suria.

XAVIER UTRILLA
09.07.2020 | 11:33
Jo, com en Manel Camp, també vull apel·lar a la lògica, el seny i la responsabilitat. Però alhora deixar clar que, si n’hi ha hagut d’aquest sentit comú que reclamem, ha estat tot de part de la gent. De la “societat” que dieu.
La pregunta, com molt bé exposa en Joan Rovira, és: de quina societat parlem? Perque al nostre país no som una societat, en som dues, en molts aspectes antagòniques, compartint territori. Os demanaría que no em compteu amb aquells ignorants espantats que feien de “policia de balcó”, volent matar tot qui passava per sota, que de cop i volta, s’han convertit en uns ignorants inconscients que volen gaudir d’un “gran verano en un gran país”, com si res…
La lògica, el seny i la responsabilitat, caldría reclamar-la als qui apliquen les mesures. Als qui hem intentat estar informats (en gran part gràcies a VW) i aplicar el sentit comú, no cal. Als qui som plenament conscients de l’esforç dels nostres sanitaris, als qui hem col.laborat amb el que hem pogut, als solidaris en general, als qui hem pres mesures sense histerismes, no cal. Als qui hem vist/viscut unes normatives absurdes, un relat manipulador, unes xifres falsas, una política aberrant, una epidèmia militaritzada, un actuar tard i malament, i ara, una ‘desescalada’ a corre cuites ràpid i malament, no cal. No.
L’individualisme, en la meva societat, fa de l’individu el fonament de la pròpia societat, respectant la llibertat i els drets polítics i econòmics d’un mateix per el bé comú. (Quina por, eh, senyors polítics?). En “l’altra societat”, la de unidos en el gran país, això no s’enten. No m’hi barregeu, gràcies.

Oscar Garcia
09.07.2020 | 12:46
Senyor Partal, acabo de llegir el seu editorial i no puc estar més d’acord. En acabar, però, alço el cap i veig que a TV3 comencen a donar minuts a un president de no se quina associació empresarial de no se quin sector per a que exposi repetitivament el memorial de greuges que acumulen les seves empreses a causa de tot: la pandèmia, el govern, la gent, la meteorologia i qui sap si també per la manifesta invasió d’extraterrestres que ens assola. I, d’entre els greuges, el més important és que no guanyen diners. Tot això, òbviament, sense mascareta. Deu ser que la mascareta distorsiona la veu i la ment de qui la porta de tal manera que potser acabaria dient el contrari del que vol dir.
Jo, ja fa força anys que només miro TV3 davant la immundícia de la resta de cadenes televisives que tenim disponibles. Però, cada cop més, TV3 està deixant de ser un servei públic per convertir-se en un servei de part. I ara la part a la qual està servint descaradament és l’economia. Però resulta ser que la contrapart, la que surt perdedora de l’embat, no és altra que la vida.
Economia versus vida. Aquesta és la qüestió. Tots sabem que la pandèmia ens ha posat davant d’aquesta tessitura i ens obliga a prioritzar. I és evident que TV3 prioritza l’economia i no la vida. TV3 és un mitjà de comunicació que influeix en la gent i els seus missatges directa o subliminalment penetren en el subconscient col•lectiu. Des de fa mesos TV3 ens està venent que l’economia està per sobre de la vida a base de donar insistentment espai a les misèries econòmiques de tot tipus d’agents econòmics en forma de minuts i minuts d’informatius, magazins i reportatges, que per altra banda son la gairebé totalitat de la programació, amb lamentacions i ploreres variadíssimes d’aquells que, a fi de comptes, si haguessin gestionat bé els seus negocis haurien d’haver previst la possibilitat d’una crisi com aquesta que, comparada amb la del 2008, de moment és irrisòria. Però ja sabem que és la seva manera capitalista d’entendre la vida: privatitzar els guanys i socialitzar les pèrdues.
Ara bé, que la televisió pública catalana hagi apostat decididament per ells, per “salvar-los”, a costa de la vida de la gent és indignant. Perquè, al final, resulta que aquesta menjada de coco influeix en no poca mesura en les actituds de la gent que estem denunciant. Aquesta frivolització indirecta de la pandèmia a base de no explicar-la i aquesta sacralització, també indirecta quan no directíssima, de la necessitat de salvar l’economia comporten part de les actituds col•lectivament suïcides que estem veient. I que això ho faci TV3 m’indigna i em fa pensar que algunes coses sí que hauran de canviar a la República catalana.
PS: Vull deixar clar que aquesta indignació amb TV3 és perquè m’importa la meva televisió pública. La resta d’emissores no em mereixen el més mínim respecte. Son, des del meu punt de vista, porqueria mediàtica enemigues del periodisme seriós i de la informació veraç.

JOAN Pallàs
09.07.2020 | 13:31
La qüestió és tenir RESPECTE a la Covid-19 i RESPECTE pels altres. Protegir-se per protegir-nos.
Res de POR!
D’aquí que, davant l’imperatiu d’haver de reprendre l’activitat social i econòmica, prenguem les mesures profilàctiques mínimes que ho permetin. Utilitzar mesures acceptables que facin possible l’activitat amb riscos acceptables, sembla raonable.
Sinó, l’alternativa és prendre riscos innecessaris amb una ‘prevenció a la carta’ que de natural tendeix a zero. I tornar a fer tard, tornar a caure en la inevitabilitat d’unes mesures de confinament i saturació hospitalària que, per repetició,ara sí serien absolutament inacceptables!
No estaria de més que els reticents i desmemoriats repassessin periòdicament el concepte clau de tota pandèmia: el ‘creixement exponencial’.
Als que argumenten que els brots NOMÉS es produeixen en condicions molt determinades, o als que diuen que en altres llocs SENSE OBLIGATORIETATS estan millor que nosaltres, dir-los que els factors que incideixen en la proliferació del virus són molts més dels que ells manegen i que els factors interactuen de manera molt complexa. Però que si se n’ha de destacar un, el més determinant és el FACTOR TEMPORAL, del que depenen mesures preventives i de detecció només efectives que evitin el descontol i que s’afecti alhora a tota la població.
Que negligir-lo per desconeixement ens va dur fa ben poc a tocar d’un desastre sense precedents.
Que ara seria negligir-ho amb coneixement!
Fins ara, des del desconfinament, la relaxació en les mesures era patent i en els darrers dies eren majoria els que no duien mascareta. Fins i tot en festes i reunions de retrobament que han estat el pa nostre de cada dia.
Juntament amb mesures públiques de control dels focus previsibles en escorxadors, centrals hortofructícoles, residències d’avis…, l’obligatorietat de la mascareta pot ajudar a contenir la generalització de brots i en certa manera permetre d’emular, per la via de protegir-nos, una espècie de ‘immunitat de grup’ que tant desitjem i necessitem.
És possible i paradoxal que d’aquesta manera preservem la salut de recalcitrants, llibertaris o egoistes de qualsevol edat i condició, als que qualsevol mesura obligada no va per ells.
És de preveure també, que si aquestes mesures funcionen i la Covid-19 remet, sigui camp abonat perquè els díscols argumentin ufanosos,
“Veieu com no ha passat res! Que tot era una exageració. Jo ja ho deia que tot plegat, ni confinament ni resta de mesures no calien i només volien matar-nos de por!”
…i que mai sapiguem del cert qui té raó.
Per excés haurem evitat un desastre, per defecte potser no hi haurem estat novament a temps.

Montserrat Puig
09.07.2020 | 15:06
Estic totalment d’acord amb l’editorial d’avui Sr. Partal i amb el que diu Manel Camp.
Veig molta gent que no hi està d’acord, amb diferents excuses per justificar-ho. La que més diuen és la llibertat individual. I això no va de llibertat individual. Això va de solidaritat, de respecte al altres i al bé comú. I també va de responsabilitat.

PAU BOLDU
09.07.2020 | 17:02
Fer normes per no fer.les complir es la politica d’ara. Els que complim som essers gilipolles. Ahir la guardia urbana al Pg dd Grâcia, sense mascareta, gracies Colau, terrorisme i poc més

jordi Rovira
09.07.2020 | 17:33
Aquest sentit comú apela directament a la capacitat de fer créixer “treball social”. El problema d’aquest model econòmic que estem patint ( perfectament orquestrat, visiblement publicitat ) estriba en acumular les competències i l’empoderament en forma de treball social en unes quantes mans. Unes mans de part; la seva part. I aquí cal que ser hàbil, doncs comença a ser visible que dins de la denominació treball social entren diverses formes d’activitat humana: des de la creació empresarial i d’activitat, fins a l’associacionisme cívic, cultural, artístic, ètic, mèdic… Una amalgama que pot acollir el fer i el pensar de molta gent. De gent més diversa, tota sortint de l’espantada que neix en algun altre costat. Queda clar doncs que aquesta covid 19 ha generat causa de malaltia i mort; però que també generarà conseqüències en forma de treball social. No debades veiem tots els media d’àmbit nacional espanyol esgrimint tanta propaganda. També amb això, l’abús és senyal que alguna cosa està esquerdant els fonaments de l’edifici que ens acull. I que l’abús és senyal de preocupació – si hi ha fum, alguna brasa resta.

Lluïsa Miret
09.07.2020 | 18:48
Com és possible que sigui tan difícil d’entendre que no portar la mascareta ben posada implica que si estàs malat pots infectar als demés?
Gràcies Partal

Jaume Riu
09.07.2020 | 20:17
He pogut confirmar indignat i sorprès, que bons professionals, llicenciats i doctorats adults, amb responsabilitats socials ben reconegudes, també són del parer que la no normalitat només té conseqüències “pels altres” i no els afectarà pas a ells, que són superiors. I els trobo convivint aprop, amb aquell somriure burleta que busca la teva complicitat.

Lola Tomàs
09.07.2020 | 20:48
En gral no m’ha agradat gens el tractament que ha fet Vilaweb del tema de la pandèmia, amb un discurs tan alineat a les tesis oficials i sense gaires qüestionaments.
Des d’abans del confinament diverses veus de científics i metges, alguns epidemiòlegs i viròlegs, com el Dr Wolfang Wodart, Pablo Goldsmith, Judy Mikovits i molts més. han qüestionat que el confinament sigui el recurs adequat per abordar la pandèmia. Alguns com el nanopatòleg Stefano Montanari fins i tot han criticat l’ús continuat de la mascareta. Sense anar tan lluny recomano les paraules del Dr Almirante, cap de malalties infeccioses de l’hospital Vall d’Hebron:
Per tant, em pregunto com algú, senyor Partal, té la barra de fer un discurs tan culpabilitzador a les persones que no volem seguir la norma de la màscara obligatòria, qüestionable com qualsevol altre norma, en una DEMOCRÀCIA. O és que les normes només es poden qüestionar a vegades, i per segons qui? Almirall ja ho diu ben clar: és una decisió política, no sanitària. Em considero una persona compromesa socialment amb el col.lectiu però em sembla una ximpleria l’ús obligatori de la màscara. Ras i curt. Massa interrogants, massa incongruències, massa veus discrepants, molts cops ràpidament censurades a internet. I la premsa oficial, i veig que Vilaweb també, taladrant amb el discurs de la por i la responsabilitat com si la gent fóssim ximpleta i irresponsable. L’argument de sempre; qui no pensa com jo és estúpida, irresponsable i atempta contra el col.lectiu. Només cal mirar l’abordatge que en fan a altres països com Holanda, Suïssa, Suècia… Res a veure amb com ho està abordant el govern de Catalunya. Quina decepció. Aquí, vinga norma, vinga multa, vinga infantilitzar la gent.
I per acabar, algú s’esperava que poguessin arribar més de 30 mil temporers al Segrià, molts mal vivint al carrer i en condicions inhumanes, sense que això tingués conseqüències en la salut pública? Si volem respostes certeres, ens hem de fer les preguntes adequades.
Per si algú té ganes de llegir altres punts de vista:
Recopilación muy seria de datos y hechos que nos darán una visión clara del gran montaje de la falsa Pandemia del Coronavirus. Para tomarnos el tema con más tranquilidad, es básico “perder” un rato de nuestro tiempo analizando toda la información que nos ofrece sobre Covid-19 el Swiss Policy Research.
https://swprs.org/hechos-sobre-covid-19/
En los links de abajo puedes ver la opinion de mas de 30 reconocidos Doctores que desmienten la peligrosidad del coronavirus y niegan la utilidad la Cuarentena Obligatoria
Estudios demustran que le coronaviurs tiene le mismo riesgo que una gripa comun https://youtu.be/1tvnXTyqcFE
Un estudio de la universidad de STANFORD desmiente la peligrosidad del virus firmado por los doctores Eran Bendavid, Bianca Mulaney, Neeraj Sood, Soleil Shah, Emilia Ling, Rebecca Bromley-Dulfano, Cara Lai, Zoe Weissberg, Rodrigo Saavedra, James Tedrow, Dona Tversky, Andrew Bogan, Thomas Kupiec, Daniel Eichner, Ribhav Gupta, John Ioannidis, Jay Bhattacharya https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.20062463v1
Otro estudio de la Universidad del sur de California tambien desmiente la peligrosidad del virus, es igual o menos mortal que la gripe comun. https://universityofsoutherncalifornia.cmail19.com/t/ViewEmail/j/296D9D8CE54262BB2540EF23F30FEDED/D00880017C2D172D05AF428974F65BCD
El doctor Kan Show explica el estudio de la universidad de stanford en este video https://youtu.be/-vYyjiIpNok
EL doctor Wolfgang Wodarg cuestiona la supuesta pandemia (subtitulos en español) https://youtu.be/p_AyuhbnPOI
El doctor y profesor John Loannidis de la universidad de Stanford cuestiona la pandemia y explica el caso de Italia https://youtu.be/NPtwcbWUg2I
EL Virologo Pablo Goldsmith pone en duda la pandemia (en español) https://youtu.be/LezdDDb0VsE
El doctor Vernon Coleman también desestima la supuesta “pandemia” https://youtu.be/9kwwRqlJemw
El doctor Thomas Lodi dice que la pandemia es una estafa https://youtu.be/_EmsuBhsirg
El doctor Thomas Cowan desmiente por completo la pandemia https://youtu.be/miU-T3Y8wWY
El doctor Dietrich Klinghardt PHD Desmiente la Pandemia Cuestiona la Cuarentena, las cifras oficiales y habla en detalles de los tratamientos equivocados https://youtu.be/47DKjXpzaPs
EL doctor Jay Bhattacharya cuestiona la efectividad de las pruebas para declarar el virus y pone en duda la supuesta peligrosidad del virus https://youtu.be/k7v2F3usNVA
El doctor Knut Wittkowski (sub español) explica por que la cuarentea obligatoria es un Error https://youtu.be/M7M2HwGv0dM
El Docotor Anders Tegnell explica el exito de Suecia sin cuarentena obligatoria https://youtu.be/mUCq_gDhcOE
El Doctor Johan Giesecke explica por que la cuarentena obligatoria es un grave error y hable del exito de Suecia sin cuarentena https://youtu.be/qAOV0DGE6WM
La doctora Judy Mikovits PHD en química y biología también tiene una opinión parecida https://youtu.be/GJb-g8ZB4xo En este link esta resumido y traducido al español https://youtu.be/dQkgXabo-A0
EL doctor Shiva Ayyadurai PHD tiene una opinión parecida https://youtu.be/nD5QsHsOu00
El doctor Scott Jensen denuncia presiones para que médicos declaren falsos casos de Coronavirus https://youtu.be/nD5QsHsOu00
El doctor Andrew Kaufman explica en detalle porque las pruebas del coronavirus no son fiables https://youtu.be/Xr8Dy5mnYx8 y en este video desmiente completamente la “pandemia” https://www.youtube.com/watch?v=QAuHoVf0Gzc
La doctora Sherri Tenpenny Expone las mentiras de la Pandemia https://youtu.be/R8-7KTUKVjY
El doctor Rashid Buttar expone que la pandemia es totalmete falsa https://www.youtube.com/watch?v=wLqLKNV8sLM
La docotora Annie Bukacek desmiente la pandemia y denuncia que las cifras de muertos estan siendo manipuladas https://www.youtube.com/watch?v=LzoOZC9WT1E
en este articulo 12 expertos mundiales tiene una opinión parecida y desestiman la pandemia https://off-guardian.org/2020/03/24/12-experts-questioning-the-coronavirus-panic/
El Doctor Cameron Kyle-Sidell (subtitulos españo) dice que los ventiladores no son necesarios y que pueden causar la muerte de los pacientes https://youtu.be/ic9iRjrjfLc
DESCARGALO para whatsapp
https://drive.google.com/file/d/1zGDlf3ie-P-FqQyYDA-LVCSJhRP3bBMz/view?usp=sharing
DESCARGALO en buena calidad
https://drive.google.com/file/d/18kl-e61QO5Nq1yKi5fkiMIMWX6bgpv7U/view?usp=sharing
LINK DE YOUTUBE
https://youtu.be/ZYY5M1Hp2y0
EL doctor italianano Prof. Paolo Gottarelli critica la falsa información y las presiones a los médicos en Italia
https://www.giornaledicattolica.com/coronavirus-covid19-durissimo-prof-paolo-gottarelli-medicina-scienza-politici-media-hanno-toppato-a-tutto-campo-morti-gratuite-per-mancanza-di-indagini-cliniche-elementari/?fbclid=IwAR3u8GrKRzm4mLIJTovBbERHt9osZUJIy8VUutHu-h8icFk-oRo_UwTRK0Y

jaume vall
09.07.2020 | 21:09
Gemma R.
tens tota la raó.
Jo crec que sé la solució. És molt fàcil (en teoria). És molt difícil (a la pràctica).
Ensenyar valors similars, comuns a l’escola i a casa. I, acceptem-ho, tot i que a l’escola hi ha un percentatge de mestres “funcionals” “mercenaris” enlloc de “vocacionals”, pel que jo he vist amb els meus fills, la majoria sí saben transmetre bons valors entre els alumnes.
Però si no noten prou el suport i l’escalf de l’equip directiu (preocupat per les inspeccions i per les contradictòries pautes d’Ensenyament) ni de la societat (la majoria de pares no toleren per orgull que se’ls qüestioni com vicien els fills), hi ha poca cosa a fer.
I en canvi, seria tan fàcil. Civisme, sentit de la comunitat. L’escola, la família ho transmet. La generació escolar ho aprèn. D’adults, cada euro invertit en -bona- educació, és un euro de menys que cal gastar en punició, càstig, regulació, presó.
Tan difícil -però possible- de fer.

Carles muntaner
09.07.2020 | 21:58
D’acord amb la critica de la industria farmacèutica tot i que abans de demanar mes sacrificis a la població caldria a parer meu que els governs fessin la seva feina de salut publica i política social. Sembla el dia de la marmota, que els responsables politics i de salut publica no hagin canviat el seu comportament de Febrer i Marc que vaig criticar a Vilaweb mateix. Francament no entenc com no han pogut prevenir el que passa a Lleida, incloses les necessitats de les treballadores emigrants.
El Dr Arenas i el Dr Mitja han continuat amb bones recomanacions que senzillament no s’han seguit. Sembla que responsables de salut publica no fan els canvis necessaris i/o marxen sense disculpar-se o demanar perdo. El programa Orfeu va ser eliminat crec,…
Fins i tot la consellera de salut surt en contra del confinament quan ja era l’única opció.
Perdonin el errors.

Margarida Sellarès
09.07.2020 | 22:40
El món que vull és un món on es respectin els drets humans.
No poder acompanyar els propis en el traspàs ha estat un acte d’una gran deshumanitat. Potser el més terrible al costat del que s’ha fet als infants i a la resta de població per extensió.
Tancar els nens a casa i deixar sortir els gossos ha estat una gran discriminació.
Tenir els bars plens i els parcs tancats ha estat una manca de respecte per a tots els nens i nenes.
Convertir les escoles en llocs hiper normativitzats i plenes de por deixa una marca inesborrable a les generacions més joves que ja estaran preparades per viure qualsevol mena de dictadura.
Promocionar l’ús de les pantalles com a única eina per relacionar-se enfortint el temor vers el contacte amb els altres sí que condueix a una societat individualitzada i aïllada.
Culpabilitzar els ciutadans, fer-nos permanentment sospitosos, d’una malaltia que té a darrera tants interessos econòmics és, senzillament, infumable. Qui es beneficia realment de tot plegat?
Utilitzar un llenguatge que destil•la por a cada punt i a part és aberrant.
Absorvir les notícies asseguts al sofà no fa salut. Així, què és el que fa que hom gaudeixi d’una bona salut? Com es fa per cuidar-se perquè el propi cos estigui preparat per passar les malalties difícils?
Les incoherències del sistema brillen a cada racó del planeta.
Per això i per moltes raons més no portar mascareta és un acte de compromís amb la societat per reconquerir els drets que ens hem deixat prendre tant docilement. I l’exercici de respecte vers la opinió i la manera de pensar que no encaixa dins el sistema establert actualment és un deure per a tots els ciutadans.
Hi ha moltes maneres d’entendre el món i la libertat d’expressió ara és completa per qui porta mascareta i jutjada per qui no en porta. És molt fàcil titllar el jovent d’individualista i molt fàcil no voler escoltar els arguments que fan qüestionar-te el com has gestionat individualment aquesta situació.
Tenim molts motius per aturar-nos i reflexionar seriosament. Ens hi posem?
S'ha afegit la noticia a Favorits