El TS desestima el recurs del parlament contra la retirada de l’escó a Pau Juvillà

  • El parlament va demanar mesures cautelars després de l'ordre de retirada de l'escó del diputat de la CUP per part de la JEC

VilaWeb
Redacció
02.12.2022 - 13:40
Actualització: 02.12.2022 - 22:14

El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha desestimat el recurs que el parlament va presentar contra l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) que va deixar sense efecte la credencial del diputat de la CUP Pau Juvillà, que fou condemnat a sis mesos d’inhabilitació i una multa de 1.080 euros per desobediència per haver-se negat a retirar llaços grocs de la Paeria de Lleida.

El parlament va demanar que se suspengués la notificació de la JEC, argumentant que la cambra catalana va aprovar una resolució en què es declara que “no concorre cap causa d’incompatibilitat ni cap altra circumstància que afecti la seva condició de diputat”. També van advertir que la retirada de l’escó incideix de ple en el dret de participació política, en relació amb el sufragi actiu i amb el passiu. “Per privar una persona de l’exercici d’un càrrec electe i per la dificultat de poder-lo recuperar en cas d’una sentència estimatòria del recurs”, van dir.

En l’escrit, a la qual ha tingut accés VilaWeb, el tribunal explica que ja ha abordat aquest tema unes quantes ocasions, que fa referència a l’article 6.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). En concret, l’apartat indica que són inelegibles: “Els condemnats per sentència, encara que no sigui ferm, per delictes de rebel·lió, de terrorisme, contra l’administració pública o contra les institucions de l’estat espanyol quan aquesta hagi establert la pena d’inhabilitació per a l’exercici del dret de sufragi passiu o la d’inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a ocupació o càrrec públic en els termes previstos a la legislació penal.”.

El tribunal ha donat suport, de nou, a la competència de la JEC per a declarar la inelegibilitat sobrevinguda de Juvillà, i descarta que se li hagi vulnerat el dret d’accés i permanència del càrrec públic. “La causa d’inelegibilitat i incompatibilitat establerta a l’article 6.2 en relació amb l’article 6.4 de la LOREG és un element de la configuració legal del dret de participació política de l’article 23.2 CE (constitució espanyola), que, com és sabut, reconeix i garanteix aquest dret amb els requisits que garanteixin les lleis; requisits que, en la configuració de les condicions d’elegibilitat i incompatibilitat, han de ser efectius”, diu el tribunal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor