El parlament presenta un recurs al Suprem espanyol contra la retirada de l’escó a Pau Juvillà

  • El recurs inclou la petició de cautelars per a suspendre l'acord de la Junta Electoral espanyola, que demanava de retirar l'acta de diputat a Juvillà

VilaWeb
Redacció
28.01.2022 - 15:16
Actualització: 28.01.2022 - 18:17

El parlament ha enviat avui el recurs al Tribunal Suprem espanyol per a demanar mesures cautelars contra la decisió de la Junta Electoral espanyola (JEC) de retirar immediatament l’acta de diputat a Pau Juvillà (CUP). La cambra reclama que se suspengui la notificació de la JEC, que dóna cinc dies hàbils a la presidenta del parlament, Laura Borràs, per a retirar l’escó al secretari tercer de la mesa. El recurs argumenta que és “imprescindible” suspendre la retirada de l’acta de Juvillà perquè la cambra va aprovar una resolució en què es declara que “no concorre cap causa d’incompatibilitat ni cap altra circumstància que afecti la seva condició de diputat”. El text, signat pels lletrats Miquel Palomares i Antoni Bayona, defensa “l’interès legítim” del parlament per a impugnar l’acord.

D’altra banda, alerten que la retirada de l’escó incideix de ple en el dret de participació política, en relació amb el sufragi actiu i amb el passiu. I defensen que, si es fes, “tindria efectes irreparables”: “Per privar una persona de l’exercici d’un càrrec electe i per la dificultat de poder-lo recuperar en cas d’una sentència estimatòria del recurs.” Perquè no hi ha cap mecanisme que pugui revertir la decisió una vegada s’hagi retirat l’escó. També esgrimeixen que la JEC “no és competent” en aquesta matèria, i “que s’adopta al marge d’un procés electoral”.

A diferència del cas del president Quim Torra, diu el recurs, en aquest cas no hi ha hagut una “inactivitat” del parlament, sinó que “s’ha aprovat un acte parlamentari que es contraposa jurídicament a l’acord de la JEC”. “Això posa en evidència la conveniència de la suspensió de l’acte impugnat fins que la controvèrsia jurídica entre les parts sigui resolta judicialment”, raonen. En cas contrari, alerten, hi podria haver “una minva del dret a la tutela efectiva i dels mecanismes de control dels actes parlamentaris previstos a la constitució i a la llei orgànica del tribunal constitucional”.

Divendres s’acaba el termini

La presidenta Borràs ha rebut oficialment per burofax la notificació de la JEC que li dóna cinc dies hàbils per a retirar l’escó a Juvillà; un termini que s’acaba divendres vinent, doncs. A més, l’òrgan electoral espanyol avisa Borràs que, si no ho fa, hi haurà “conseqüències jurídiques”.

La presidenta de la cambra catalana no s’ha pronunciat d’ençà del darrer acord de la JEC. Però ahir, ERC, Junts i la CUP van enviar un comunicat conjunt reivindicant el dictamen aprovat al ple del parlament que defensa de mantenir l’escó de Juvillà fins que no hi hagi una sentència ferma.

Paral·lelament, dimarts passat, el ple del parlament va aprovar de presentar un recurs contenciós administratiu acompanyat de mesures cautelars al Tribunal Suprem contra la decisió de la JEC de treretirarre l’acta a Juvillà. Ho van aprovar la majoria independentista i els comuns, amb l’abstenció del PSC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any