En directe: Lloveras, en llibertat sense mesures cautelars

  • Mas i Lloveras són assenyalats per la Guàrdia Civil com a membres del comitè estratègic del procés, condició que també tenien Marta Rovira i Marta Pascal

VilaWeb
Redacció
19.02.2018 - 22:00
Actualització: 20.02.2018 - 14:50

El Tribunal Suprem avui torna a centrar les mirades. Després de les declaracions d’ahir de Marta Rovira i Marta Pascal, avui és el torn de l’ex-president de la Generalitat, Artur Mas i l’ex-presidenta de l’AMI Neus Lloveras. Tots dos, segons la Guàrdia Civil, formaven part del comitè estratègic del procés. Amb tot, no és previst que els decretin presó sense fiança, perquè aquestes últimes setmanes han abandonat tota responsabilitat en el procés.

14.19 – Llarena deixa Neus Lloveras en llibertat sense mesures cautelars.

13.15 – Llarena ha ordenat un recés després de decretar la llibertat de Mas. Ara declara Neus Lloveras.

12.50 – Imatges de la sortida d’Artur Mas del Suprem.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

12.40 – Mas, en declaracions a l’exterior del Suprem, diu que ha defensat que les institucions catalanes han acompanyat al poble de Catalunya ‘en el camí de la sobirania’. També ha dit que no hagut de ‘retractar-se de res’. ‘L’1-O es va fer un referèndum i la DUI va ser purament simbòlica’, ha conclòs.

12.35 – Pablo Llarena només ha demanat a Mas que estigui localitzable, però no ha de lliurar el passaport i tampoc no s’ha de presentar als jutjats.

12.25 – Llarena deixa Mas en llibertat sense fiança. El jutge ha rebutjat la petició de mesures cautelars de Vox. La fiscalia no n’ha demanat.

12.20 – S’acaba la vista sobre les mesures cautelars.

12.15 – La vista del jutge sobre les cautelars s’allarga i ja dura més de mitja hora.

11.45 – El jutge Llarena decideix en aquests moments sobre la petició de mesures cautelars del partit ultra Vox, que vol una fiança de 60.000 euros i la retirada de passaport a Artur Mas. No ha transcendit si la fiscalia també ha demanat mesures cautelars.

11.05 – El grup ultra Vox, com a acusació popular, demana una fiança de 60.000 euros i retirada de passaport per a Artur Mas.

11.00 – Lloveras ha entrat acompanyada d’una comitiva de gent vinguda de Vilanova i la Geltrú, i entre crits de ‘no estàs sola’

Fotografia: Pere Cardús.

10.45 – Més imatges de l’arribada de Lloveras al Suprem.

10.30 – L’ex-presidenta de l’AMI Neus Lloveras ja és al Suprem.

10.30 – Artur Mas ja fa més d’una hora que declara davant del jutge Llarena.

10.20 – El president del parlament, Roger Torrent: ‘Tot el suport i la solidaritat. Les urnes no són mai un delicte.’

10.10 – Els senadors d’ERC Bernat Picornell i Quim Ayats s’uneixen a la comitiva de suport.

10.00 – Jordi Xuclà, senador del PDECat: ‘El president Mas no ha tingut responsabilitats executives en l’última legislatura. Aquesta és la realitat.’

9.55 – La diputada d’ERC Ester Capella sobre Mas i Lloveras: ‘És una gran causa general contra l’independentisme. Té molt a veure amb la política i molt poc amb el dret.’

9.45 – Jordi Turull, diputat de JXCat, també dóna suport a Mas i Lloveras.

9.40 – Crida per la Democràcia: ‘Posar les urnes i consultar al poble no és cap delicte, és democràcia’

9.35 – L’Associació Catalana de Muncipis també fa costat a Lloveras i Mas.

9.28 – Artur Mas comença la seva declaració al Suprem.

9.20 – La diputada d’ERC Ester Capella s’uneix a la comitiva de suport a la porta del Suprem.

9.10 – Imatges de la comitiva de suport a Artur Mas, on hi ha Miquel Buch (ex-president de l’ACM), Toni Castellà (portaveu de Demòcrates), Aitor Esteban (diputat al congrés del PNB) o Marta Pascal (coordinadora general del PDECat).

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

9.08 – Cap representant de la CUP ha rebut Artur Mas quan ha arribat al Suprem espanyol. En representació d’ERC hi havia el senador Bernat Picornell

9.05 – Cleries sobre Mas i Lloveras: ‘Som aquí en legítima defensa de la democràcia’

9.00 –  Jordi Sànchez fa costat als encausats: ‘Són polítics que ens han representat i avui ens representen tots’

8.55 – L’ANC: ‘La dignitat és més forta que la injustícia’

8.50 – Òmnium: ‘No normalitzarem mai que hi hagi persones declarant al Suprem per haver ajudat a complir el mandat democràtic del poble de Catalunya’

8.47 – L’ex-president de la Generalitat Artur Mas arriba al Suprem.

8.45 – ERC sobre la citació de Mas i Lloveras: ‘Tot el nostre suport. No esteu sols!’

8.43 – Jon Iñarritu, senador d’EH Bildu, fa costat a Mas i Lloveras.

8.40 – L’ex-presidenta del parlament Carme Forcadell: ‘Sempre al costat de la democràcia i de la llibertat. Gràcies pel vostre compromís.’

8.35 – La presidenta del PDECat, Neus Munté, dóna suport a Mas i Lloveras.

8.30 – Josep Lluís Cleries, senador del PDECat, afirma que la citació d’Artur Mas al Suprem ‘forma part del procés d’humiliació’.

8.25 – Un grupuscle feixista es concentra a les portes del Suprem.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

8.15 – Gran expectació mediàtica a les portes del Suprem.

8.00 – L’AMI dóna suport a la seva ex-presidenta.

En els informes que el jutge Pablo Llarena té sobre la taula, Mas és presentat com una mena de precursor que va obrir la via del procés independentista mitjançant acords amb ERC, impulsant el 9-N i fonamentant tots els passos en el Llibre Blanc del CATN, els membres del qual la Guàrdia Civil defineix com a ‘ideòlegs’.

Malgrat que deixés la presidència, Mas va continuar participant en reunions relacionades amb l’aplicació del full de ruta i l’1-O. Segons l’atestat, va expressar en diverses reunions que ‘el conflicte sorgiria segur i que seria més bel·ligerant que en el 9-N’ en cas de fer-se el referèndum. També va mostrar preocupació pel paper que tindria el parlament i per la manera com actuarien les grans empreses.

La Guàrdia Civil també es manifesta sorpresa perquè Mas continuï vinculat al procés, tot i la inhabilitació per a càrrec públic que li va imposar el Suprem pel 9-N. ‘No s’ha desvinculat del procés malgrat la seva inhabilitació per sentència judicial. En un acte convocat per l’ANC (22 de febrer), va defensar la mobilització ciutadana com a instrument de desobediència i va insistir en el fet que la mobilització havia de ser organitzada amb accions ben calculades i amb l’objectiu de poder arribar a fer el referèndum’, s’hi explica.

Si Lloveras formava part del comitè estratègic del procés era en qualitat de presidenta de l’AMI. L’informe policíac descriu l’entitat com una peça clau en la cessió d’espais municipals per l’1-O. ‘A través de la pàgina web de l’AMI, es va difondre que més de set-cents batlles havien posat locals a disposició de la Generalitat per organitzar el referèndum’, s’hi diu. Lloveras hi és esmentada unes quantes vegades per haver assistit i parlat en manifestacions independentistes. ‘Va cridar els catalans secessionistes a no aturar-se davant el joc brut de l’estat decadent, perquè el procés havia d’acabar amb la força de la gent’, diu el document, en relació amb la manifestació de l’avinguda de Maria Cristina del 13 de novembre del 2016.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any