26.11.2021 - 12:02
|
Actualització: 26.11.2021 - 19:23
El Tribunal General de la UE ha propinat un dur correctiu al magistrat del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena, perquè ha deixat clar en la resolució sobre la petició de mesures cautelars de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí perquè els retorni provisionalment la immunitat que les euroordres estan suspeses i que no es poden executar. El vice-president del TGUE no concedeix les mesures cautelars de retorn de la immunitat mentre no es resolgui el procediment principal al TJUE contra el suplicatori aprovat pel Parlament Europeu perquè considera que no cal. Precisament pel fet que les euroordres, tal com van indicar l’advocada de l’estat espanyol l’estiu passat, han restat suspeses.
Aquesta resolució és la resposta que dóna l’alt tribunal europeu a la petició que va fer la defensa dels eurodiputats de concessió de mesures cautelars arran de la detenció de Puigdemont a l’Alguer i la pretensió del Tribunal Suprem espanyol d’extradir-lo. Perquè la detenció i intent d’extradició es van fer quan el TGUE ja havia dit en una resolució del 30 de juliol d’enguany que les euroordres contra ells restaven suspeses fins que no es resolguessin les qüestions pre-judicials presentades per Llarena al Tribunal de Luxemburg sobre els criteris pels quals acceptar o desestimar precisament l’execució de les euroordres.
El TGUE no concedeix als eurodiputats la petició d’aixecar-los temporalment la suspensió d’una part de la immunitat que va implicar l’aprovació del suplicatori per part del Parlament Europeu. Però fa servir els mateixos arguments que al juliol, però ara reafirmant-los i deixant-los més clars: no cal que els retorni la immunitat perquè les euroordres estan suspeses. Un criteri absolutament contrari a l’expressat pel Suprem per a justificar l’intent d’extradició de Puigdemont quan fou detingut a Sardenya.
En la nova resolució, el vice-president del TGUE recorda que l’estiu passat ja van dir que res no permetia de considerar que les autoritats judicials belgues o d’algun altre estat membre poguessin executar les ordres de detenció europees dictades contra els diputats i lliurar-los a les autoritats espanyoles. Per això no veia cap risc de perjudici “greu i irreparable” que justifiqués la concessió aleshores de les mesures cautelars.
El Suprem no hi té res a dir
Tanmateix, el 23 de setembre proppassat, Puigdemont fou detingut a l’Alguer per les autoritats italianes. Però aquell fet, i sobretot la resolució que va tenir, amb l’alliberament del president i la suspensió del procediment per part del tribunal de Sàsser, fa que el vice-president del TGUE tampoc no vegi ara justificada la concessió de cautelars, bo i expressant de manera clara que el procediment penal de les euroordres roman suspès. I ho resol amb aquesta afirmació tan contundent: “Aquest procés penal està suspès fins que el Tribunal de Justícia no es pronunciï sobre la petició de decisió pre-judicial. Aquesta suspensió es deriva directament de la formulació de la petició i no necessita cap decisió específica del Tribunal Suprem respecte d’això.” Més encara: Afegeix que el tribunal espanyol era al cas d’aquest efecte suspensiu de les euroordres, i que els efectes de la suspensió “són vinculants per a les autoritats nacionals competents, incloses les judicials, sense necessitat de decisió específica per part seva.”