La tertúlia proscrita

Temporal.- La cota de neu baixa a 300 metres en el litoral sud-est, amb avís roig a València i Alcant

  • La cota de neu se situarà este dijous, 19 de gener, entorn dels 300/500 metres a províncies litorals del sud-est peninsular i s'estendrà de mica en mica cap a les zones limítrofes, amb avís vermell (risc extrem) per nevades a València i Alacant, segons ha avançat a Europa Press la portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Ana Casals.

VilaWeb
Redacció
19.01.2017 - 10:15

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

La cota de neu se situarà este dijous, 19 de gener, entorn dels 300/500 metres a províncies litorals del sud-est peninsular i s’estendrà de mica en mica cap a les zones limítrofes, amb avís vermell (risc extrem) per nevades a València i Alacant, segons ha avançat a Europa Press la portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Ana Casals.

També s’esperen acumulacions de neu de fins a 25 centímetres de gruix en 24 hores en àrees del sud de València i del nord d’Alacant, tot i que també seran importants les acumulacions de neu en altres zones de la Comunitat Valenciana i Múrcia, est de Castella-la Manxa i nord d’Almeria. La cota de neu es preveu que ascendisca fins a situar-se entorn dels 600/800 metres.

Casals ha fet estes declaracions amb motiu de l’avís especial emès per Aemet per un 90% de probabilitat de nevades en el sud-est peninsular i àrees pròximes de Castella-la Manxa, Aragó i Comunitat Valenciana des d’este dijous 19 de gener a divendres, 20 de gener.

L’anticicló centrat sobre Alemanya i la baixa mediterrània centrada entre Sardenya i Sicília continuen afavorint l’entrada sobre la Península d’una massa d’aire polar d’origen continental, més seca i freda, responsable de l’onada de fred amb gelades que s’està registrant en gairebé tota la Península, amb excepció de les zones litorals.

La portaveu ha explicat que la situació en esta zona de la Península obeïx al flux d’aire polar que està adquirint, des d’ara, una major component est i, per tant, és prou humit per a propiciar a Balears i el sud-est peninsular les precipitacions, que s’esperen en forma de neu en cotes molt baixes i ocasionalment al nivell del mar en les esmentades zones, que apujaran lleugerament la cota de neu a mida que avance la vesprada. “La sensació tèrmica és de major fred pel vent i la humitat, no és un fred sec”, ha asseverat Casals.

Per a este dijous, s’esperen precipitacions persistents, sobretot al sud de València i nord d’Alacant i no es descarta que tinguen intensitat forta. De cara al divendres 20 de gener, es preveu que les temperatures se suavitzen i que es produïsca un ascens significatiu de la cota de neu, pel que remetran les nevades a les zones litorals però podran estendre’s fins a altres zones del centre peninsular.

Per al dissabte 21 de gener, començarà el desplaçament de les precipitacions des de l’interior cap al litoral mediterrani i Balears, pel que tendirà a remetre la situació de nevades.

CONSELLS PEL TEMPORAL

Mentrestant, la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) manté l’alerta per l’onada de fred que ve afectant gairebé a tota la Península i per nevades en zones del sud-est peninsular, que podran ser més intenses a Alacant i València. També es preveu temporal marítim en les costes de Girona i Balears, així com el litoral llevantí.

Per esta raó, Protecció Civil i Emergències manté activat el Protocol de Coordinació d’actuacions dels òrgans de l’Administració General de l’Estat davant de nevades i situacions meteorològiques extremes que puguen afectar la xarxa de carreteres de l’Estat, en fase d’alerta.

A més, amb caràcter general, Protecció Civil i Emergències recomana als ciutadans que es protegisquen i extremen les precaucions davant dels riscos derivats de temperatures extremes per fred, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables, pel que aconsella estar informat a través dels mitjans de comunicació i seguir les recomanacions.

En concret, davant de la previsió de neu, recomana que, si és imprescindible viatjar per carretera, cal portar cadenes o pneumàtics d’hivern, anar molt atent i tindre especial compte amb les plaques de gel, a més d’informar-se de la situació meteorològica i l’estat de les carreteres, extremar les precaucions, revisar el vehicle i atendre les recomanacions de Trànsit.

També advoca per revisar els pneumàtics, anticongelant i frens; i tenir la precaució d’omplir el dipòsit de la gasolina, així com portar roba d’hivern i un telèfon mòbil amb bateria de recanvi i/o carregador d’automòbil.

En cas d’estar atrapat en la neu, s’aconsella quedar-se al cotxe, amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l’aire, i vigilar que el tub d’escapament no estiga obstruït per a evitar que els gasos penetren a l’interior del vehicle.

En cas de quedar-se aïllat i necessitar ajuda, demana no intentar resoldre la situació per un mateix, intentar informar d’este fet i, llevat que la situació siga insostenible, esperar assistència.

Davant de vents costaners, si es troba en zones marítimes, aconsella allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguen ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant de la intensitat de vents forts. Es recomana també evitar estacionar els vehicles en zones que puguen veure’s afectades per l’onatge i recorda que, en estes situacions, el mar adquirix condicions extraordinàries. Finalment, demana no posar en risc la vida per a captar imatges del fort onatge.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any