Solidaridad, el sindicat “fantasma” de Vox que utilitza la vaga general contra l’amnistia

  • Aquesta organització ultra absolutament minoritària és dirigida per Rodrigo Alonso, diputat de Vox al congrés espanyol

VilaWeb
Redacció
23.11.2023 - 21:40

El partit d’extrema dreta Vox ha portat “la mobilització permanent” –proclamada per Santiago Abascal– en contra de l’amnistia a una nova fase, més enllà de les protestes al carrer de Ferraz de Madrid. Solidaridad, el sindicat de la formació ultra, ha convocat una vaga general –”Aturem Espanya. En contra de la desigualtat, en contra de la traïció”– que culminarà amb una manifestació a la Porta de Moncloa de Madrid (19.00), a tocar del quarter general de l’exèrcit espanyol de l’aire.

“Espanya travessa el moment més crític i convuls de la seva història recent. La nostra pàtria està en risc de ruptura per les cessions del PSOE a tots els partits separatistes, colpistes i filoterroristes, enemics declarats d’Espanya”, diu el manifest. Tanmateix, el sindicat defensa que la vaga no és política i, per tant, que és legal. Dit això, el 14 de novembre, el Ministeri de Treball espanyol ja li va fer un toc d’atenció perquè la convocatòria contenia “defectes de forma”.

Solidaridad és una organització extremadament minoritària a l’estat espanyol: només té uns 250 delegats sindicals, és a dir, menys del 0,1%. De fet, ha sortit més als mitjans per haver alimentat protestes ultres, com ara les de transportistes i les de ramaders a Lorca (Múrcia), que va acabar amb un assalt al consistori i amb detinguts, que no pas per la seva tasca en favor dels treballadors.

Què és Solidaridad?

L’estiu del 2020, dins l’estratègia de Vox d’infiltrar-se amb diferents marques en els moviments socials i de classe, es va anunciar la creació del Sindicato para la Defensa de la Solidaridad con los Trabajadores de España (SPDSTE). El nom el va avançar l’eurodiputat Jorge Buxadé, màxim representant del sector falangista del partit. Finalment, el 14 de setembre, el sindicat es va constituir formalment amb uns estatuts que el defineixen com a “apartidista i apolític”.

El document fundacional de Solidaridad xucla completament l’argumentari de Vox i assenyala com a elements crucials “la defensa de la pàtria”, “posar fi a la immigració il·legal que promou el poder, les màfies i algunes ONG”, i “eliminar les imposicions lingüístiques i les polítiques discriminatòries de les comunitats autònomes que perjudiquen els treballadors”.

El nom s’inspira en la federació sindical polonesa Solidarność, que va ser cabdal en la lluita contra el règim comunista. Ara bé, el màxim dirigent d’aleshores, Lech Wałęsa, s’ha mostrat molt crític amb la deriva autoritària que han impulsat els governs del partit Llei i Justícia –aliats de Vox–, entre el 2015 i enguany.

La fundació del sindicat de Vox no ha estat exempta de polèmica. Un grup de simpatitzants d’Almeria van acusar l’actual secretari general i diputat al congrés, Rodrigo Alonso, d’haver-los robat la idea. “Nosaltres li vam presentar la idea amb tota la bona fe del món i ara, a sobre que ens la roba, l’han fet dirigent del sindicat, però tenim totes les proves que això que ell ha presentat com a seu és una associació nostra que estava registrada i ell ho sabia”, van dir al diari La Voz de Almería.

Com es finança i s’organitza?

No se sap del cert com es finança l’entitat, perquè no ha fet mai públics els comptes. Una opacitat que també ha marcat la gestió de Santiago Abascal al capdavant de Vox. A part de les quotes dels afiliats, la seva pàgina web ofereix la possibilitat de fer donacions i de comprar marxandatge, com ara samarretes, dessuadores, banderes i braçalets amb la bandera espanyola.

Segons que ha explicat El País, Vox ha fet donacions importants de diners per mantenir el sindicat en funcionament –una estratègia que també s’ha fet servir amb la Fundació Disenso–, tot i que no se n’ha concretat l’import. Així mateix, l’entitat es nodreix del que cobren alguns dels principals rostres com a càrrecs públics, entre els quals, Rodrigo Alonso i el responsable al País Valencià, David García Gomis.

Organitzativament, Solidaridad replica l’estructura piramidal i vertical de Vox, en què el secretari general és al capdamunt de tot i té la potestat de fer i desfer sense cap mena d’oposició i control. El màxim dirigent el trien els afiliats cada quatre anys i no hi ha limitació de mandats.

Al Principat, el sindicat gairebé no té estructura i ni arrelament arran d’un conflicte amb antics membres de Plataforma per Catalunya. L’actual coordinador és Daniel Lafuente, que és regidor de Vox a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat).

Qui és Rodrigo Alonso?

Rodrigo Alonso va començar la carrera política amb el PP al seu poble natal Antas (Almeria), on va exercir durant dues legislatures com a regidor d’Hisenda i Esports. La seva gestió va causar molt de malestar perquè va deixar mig milió d’euros en impagaments a la Seguretat Social i va disparar el deute municipal. Segons que va publicar El Español, Antas va passar de 769.000 euros a 2.013.000.

Posteriorment, va canviar de sigles i va pujar al vaixell de l’extrema dreta desacomplexada de Vox. El 2018, va ser elegit diputat al parlament andalús, on va ser notícia per declaracions controvertides, com ara que els “rics són rics per naturalesa i no s’hi pot fer res” i “avui és el dia que donem una puntada de peu a la transició i ens caguem en la concòrdia”, en referència a l’exhumació de Franco.

A més, va ser denunciat pel sindicat anarquista CGT per haver arrencat de manera violenta cartells del tauler sindical dels treballadors de la cambra, i en acabat els va rebregar i llançar a les escombraries. “Va fer aquesta actuació tot i la recriminació de dos funcionaris que van presenciar els fets, que van advertir-ne de la il·legalitat”, deia la denúncia. Arran d’això, Alonso va ser reprovat pel parlament.

L’any passat, abans de fer el salt al congrés espanyol, Alonso va encapçalar una delegació de Solidaridad a Budapest que participava en una manifestació de suport a Viktor Orbán el dia nacional d’Hongria (15 de març). Els representants del sindicat van desfilar al costat d’altres membres de la ultradreta europea i van acabar cantant el “Cara al sol” i fent proclames franquistes, entre lloances a Abascal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any