Sobre la llengua (I). El nostre pessimisme és la seua millor arma

  • No ens creiem a nosaltres mateixos, malgrat les coses tan extraordinàries que hem fet, que fem i que farem bé. I aquest pessimisme és la millor arma que podrien somniar els qui volen aniquilar-nos

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Feia temps que volia escriure amb profunditat sobre la llengua, i el Baròmetre de les Llengües del Món, presentat pel Ministeri de Cultura francès, m’ha semblat que era una avinentesa que no podia deixar passar de llarg. Per això aquesta setmana, si l’actualitat m’ho permet, miraré de fer una sèrie de tres articles: el d’avui dedicat al pessimisme; el segon, a la dissimulació del català; i el tercer, al retorn del vell discurs que encara avui sosté –i amb més fortuna que no sembla– que el català és una llengua pobletana i inútil.

Comence pel pessimisme, perquè aquesta setmana les reaccions al baròmetre francès m’han deixat astorat. Com sabeu, el govern francès ha encarregat a un lingüista de prestigi reconegut, Louis-Jean Calvet, de classificar les llengües del món per ordre d’importància. Ell ha establert un sistema innovador fonamentat en tretze paràmetres que responen a dades objectives i, en el recompte final, el resultat és que el català és l’idioma número dotze més important del món.

Les dades de l’estudi són públiques, la manera com han confegit el baròmetre –el mètode–, també, i és evident que el govern francès no pot ser acusat de parcialitat a favor del català. I, tanmateix, la reacció primera, en termes generals, ha estat de menysteniment, d’incredulitat, de befa i tot. Molts mitjans ni han considerat convenient de parlar-ne. Els polítics no n’han dit res. La intel·lectualitat s’ha mantingut ben callada. I fins i tot he vist gent dient coses com ara que Calvet és un cognom català i que això deu explicar per què el baròmetre ens dóna tan bon resultat.

Vejam si ens entenem: el senyor Calvet, que ara té vuitanta anys, va nàixer a Bizerta, Tunísia, i en la seua biografia no trobe cap connexió visible amb el català. Però sí que sé que és un sociolingüista reconegut arreu del món, amb llibres traduïts a més de vint llengües, professor en unes quantes universitats, premiat per l’Acadèmia francesa, introductor del concepte de “glotofàgia” per a descriure la mort de les llengües. Ras i curt, és una eminència. I ara es veu que una eminència mundial fa un estudi innovador en què classifica les llengües del món, situa el català en  la dotzena més atractiva i els catalanoparlants se’n foten? Tan malament estem tots plegats?

El gran mèrit d’aquest baròmetre, no solament respecte del català, és que introdueix una visió del valor de les llengües adaptada al món d’avui. Per això Calvet defuig la vella idea que una llengua és més important com més parlants té en més continents, i explora una manera de classificar les llengües que pretén entendre quines estan més ben preparades per a sobreviure en la globalització, quines tenen més punts forts en el món d’avui, en definitiva.

Allò que resulta impressionant en el cas del català és que Calvet i el seu equip, a l’hora de bastir l’estudi, no bandegen gens ni mica les mancances i els problemes –no treballen a les palpentes. En el report hi ha clarament reflectida la submissió política, com un problema greu. La demografia, també. Fins i tot posa en relleu la poca presència del català a la universitat. I què ens explica, doncs, l’informe? Que, malgrat aquests enormes condicionants, el català és una de les llengües –concretament la que fa dotze– més capacitada, més ben preparada i més influent del planeta. I això és perquè la societat catalana és capaç de superar tots els entrebancs que li posen davant, que explota al màxim les oportunitats no condicionades políticament que té, com ara en els usos d’internet, o en l’obertura obsessiva cap a l’exterior, cap al món.

Riure’s d’aquesta constatació, desconfiar de nosaltres mateixos de la manera que tanta gent ho ha fet aquests dies, només s’explica, a parer meu, per dues raons. Un altre dia parlaré de la primera: fins a quin punt la regressió originada per les campanyes agressives del nacionalisme espanyol ha tornat a fer impacte en la nostra societat. Tornen a tractar-nos com si fóssem tots uns llauradors incultes, incapaços d’adaptar-nos a la modernitat. I nosaltres, com idiotes –i ja em disculpareu la paraula–, ens ho tornem a creure. Però la segona raó és molt més crua i tràgica: el nostre pessimisme sempitern.

Ja ho sé, que és molt complicat, de parlar en aquests termes psicològics del conjunt d’un país, però crec que el retrat que ens ofereix aquest cas és tan nítid que puc atrevir-me a fer-ho.

Els Països Catalans som, malgrat no haver-ho estat històricament, una terra que prefereix perdre a guanyar. Que se sent més còmoda en la derrota que no en la victòria. Que desconfia sempre de si mateixa. I això, aquest pessimisme, s’ha convertit cíclicament en la millor arma que haurien pogut somniar tenir aquells qui voldrien aniquilar-nos. No ens creiem a nosaltres mateixos, malgrat les coses tan extraordinàries que hem fet, que fem i que farem bé. Ens fa pudor reconèixer els nostres punts forts mentre ens rabegem en les nostres febleses. I és així que acabem enviant a la nostra societat un missatge desolador sobre nosaltres mateixos i les nostres capacitats.

Evidentment, això –que ja deveu haver notat que es podria  aplicar perfectament a la política– no passa perquè sí. Hi ha segles de derrotes acumulades al darrere, hi ha molta por, hi ha desconcert i hi ha també molta ignorància. I no hi ha cap lideratge, sobretot no hi ha cap lideratge intel·lectual, capaç de marcar un camí. Però ací teniu una prova concreta i directa que no som cap deixalla: un estudi científic de primer nivell ens diu que som excepcionals i que ho som a partir d’allò que fa la gent i malgrat que la superstructura no funciona. Què més hem de menester per a creure en nosaltres mateixos?

En aquest debat hi ha una qüestió en què voldria aturar-me perquè crec que és important d’entendre-la, car és un peix que es mossega la cua.

Molta gent ha reaccionat a la publicació d’aquest baròmetre dient que no entén com pot explicar-nos el govern francès que estem tan bé si la realitat del carrer és que a Alacant, a Barcelona, a Perpinyà i fins i tot a Andorra el català ha passat en pocs anys a ser una llengua gairebé inaudible. Tots sabem que el gran problema del pessimisme és que fa que en compte de centrar-te en les oportunitats et dediques a veure amenaces pertot arreu. Però, així i tot, em sembla ben curiós, i significatiu, i molt trist, que aquesta constatació, que compartesc, no vaja acompanyada de la pregunta consegüent: i com és que passa això?

Si no passa res, demà miraré d’ocupar-me d’aquesta qüestió, perquè la clau d’això que vivim no té a veure primordialment ni amb els canvis demogràfics, ni amb l’emigració, ni amb la revolució tecnològica ni amb coses d’aquestes, sinó amb la dissimulació dels catalans. I amb aquest pessimisme que he explicat avui. Dues actituds de les quals tan sols nosaltres som responsables, però que al seu torn alimenten, contra tot allò que ens demostra el senyor Calvet, la idea que el supremacisme espanyol malda per imposar cada dia: que els catalanoparlants som uns éssers inferiors que parlem una llengua inútil. No us enganyeu, doncs: la culpa, la principal, la tenim nosaltres. El problema, en definitiva, som nosaltres.

PS1. Un exemple de com les coses es poden veure de manera ben diferent tan sols obrint-se una mica al món i fugint de la gàbia ibèrica. En aquest vídeo podeu veure al gran mestre d’escacs rus, Garry Kaspàrov, responent a una periodista letona que li demana què opina de la gent que als antics territoris soviètics “ha adoptat de manera conscient la decisió de no parlar el rus mai més, tot i saber-lo”. I Kaspàrov, amb tota naturalitat, diu que els entén i que creu que tenen raó, perquè les actuacions de Rússia tenen un preu que és lògic que el pague la cultura russa. Igual –diu– que després de la Segona Guerra Mundial l’alemany va perdre la condició de llengua de la ciència i la cultura. Observeu que Kaspàrov no es plany en cap moment ni vol defugir la resposta dient que és una pèrdua de coneixement. Ni fa servir termes moralitzadors sobre tot allò que les llengües són instruments i no tenen mai culpa de l’actitud dels humans. I la pregunta que em faig és com és que aquests debats es poden tenir a fora, amb tota la normalitat, i ningú no és capaç d’encetar-los ací?

PS2. Fa un any que el periodista basc Pablo González és tancat a Polònia, acusat absurdament d’espionatge en favor de Rússia. Avui el recordem amb aquest article que publiquem simultàniament en català i en polonès. Potser alguns heu notat que darrerament publiquem articles no tan sols en anglès, sinó en les llengües relacionades amb les notícies. És una manera, també, de ser presents en el món global sense intermediaris, de demostrar que un diari català, concretament VilaWeb, no té fronteres mentals ni es considera condemnat a veure les coses d’una manera subordinada.

PS3. I, encara, parlant de llengua, no us deixeu perdre aquesta entrevista de Jordi Badia i Assumpció Maresma al nostre gran lingüista Joan Veny: “Això del català és un vertader miracle”.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Redondo
Jordi Redondo
26.02.2023  ·  22:11

Breument: hi ha una altra característica, entre moltes més de possibles, que no ha estat objecte de gaire atenció: la de l’adaptabilitat del parlant de la llengua X a qualsevol altra; en aquest cas, per les seues característiques fonètiques, morfològiques i sintàctiques, el català no resulta tan flexible, adaptable o com en vulgueu dir, com llengües de la versatilitat de l’anglès o el grec; però el seu grau d’adaptabilitat és incomparablement més alt que el del castellà o fins i tot el francès. Incomparablement més alt. I a un món on la gent sol ser multilingüe, els catalanoparlants juguem amb avantatge. Això els ho hem de retreure als que pensen que amb el castellà van més lluny. I penseu també que l’adaptabilitat sol ésser bijectiva, ço és, també per al parlant de qualsevol altra llengua és més fàcil d’aprendre català que no pas, hi torno, castellà.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
26.02.2023  ·  22:19
Josep Usó
Josep Usó
26.02.2023  ·  22:26

Només cal provar-ho. Parlar com sempre hem fet. El que diuen els altres (els de l’altiplà) no deixa de ser propaganda per al seu consum intern. En català es pot anar a tot arreu. Ja fa anys, a una jogueteria de Zuric, ens va preguntar un dependent quina llengua parlàvem. I va maldar per entendre’ns, en català. No ens podem deixar entabanar per uns incompetents de posat seriós i obediència al regne del passat “gloriós”.

joan rovira
joan rovira
26.02.2023  ·  22:31

Sr. director, perquè la primera persona del plural, que engloba a molts, per a referir-se a les elits colonials que tenallen tot el país que només són uns quants, que ja els hi està bé. No troba?

Esperem que no calgui que la IA descodifiqui les baules de la corretja colonial que es repeteix a cada generació per a sorpresa, sembla, de molts quan és un negoci d’uns quants, encara.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
26.02.2023  ·  22:47

Guaita si estem fotuts que us explique una cagada particular d’aquesta setmana passada protagonitzada per un servidor.

Estic fent habilitant i reformant un local d’agència de viatges i apareix l’electricista per l’obra. Li done l’esquema unifilar per a que traga l’escomesa (línia d’alimentació) de l’armari de comptadors i la duga al quadre de protecció i comandament particular.

Ens presenta el contractista en rigorós castellà i jo seguisc el corrent. L’home és caló (gitano) i tot transcorre amb l’anormalitat en què vivim a qualsevol lloc de la nostra nació.

A la vesprada, em truca – jo li hi havia donada una tarja de presentació de les que molts pocs encara fem servir actualment- per a consultar-me alguns circuits i introduir-hi unes modificacions en base a col·locar capses de connexió i escurçar metres de cablejat.

El bon senyor se’m va adreçar directament en un català de Torrent que feia glòria, dominant fins i tot l’argot elèctric.

Realment, ni els que som sobiranistes fins el moll de l’os, fem aquestes clavades de pota.

Pessimisme?

Sí, el pessimisme és una conducta apresa que cal extirpar-nos.

Quan no veiem eixida per a aquesta, sempre, sempre, apareix un “gitano” o el que siga que em mou a pensar:

Hòstia Josep, moniato!….però SÍ que hi ha Nació allà on menys t’ho penses!

Josep Blesa (València)

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
26.02.2023  ·  22:51

“El problema, en definitiva, som nosaltres.”
Hi ha díes Sr. Director que es fa difícil llegir-lo perquè sembla que es dedica a tirar aigua a les petites flames d’esperança que servem.
Miri, que era un pecador desgraciat ja m’ho deia el “hermano” Fulminio quan tenia 10 anys.
Per tant estic protegit de totes aquestes acusacions fetes en nom d’un déu…de qualsevol déu que no comprengui la nostra fràgil i sensible condició humana
No necessitem que ens matxaquin més del que ja ho estem. Necesitem propostes en positiu i una mica confiança.

Meritxell Soler
Meritxell Soler
26.02.2023  ·  22:52

Disculpeu, si em permeteu, n’estic tipa de sentir que tot és culpa nostre. Jo no sóc pessimista, ans el contrari, molt optimista, Sóc de Barcelona i hi visc, i sempre hi he viscut en català. Crec que podem fer allò que ens proposem com a poble i la llengua és la nostra força, dels que ens l’han dada i dels a qui la donem.
Sempre els-hi dic a qui em diu que no m’enten que és molt fàcil d’aprendre i els-hi parlo a poc a poc, amb un somriure perquè els-hi entri millor. No defalliré mai.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
26.02.2023  ·  23:14

Em permeto de manifestar una certa discrepància (i disculpeu-me la gosadia): crec que sí hi ha un lideratge intel.lectual; si més no, molts el percebem com a tal. Se’n diu Vicent Partal. Gràcies, mestre.

Antoni Soler
Antoni Soler
26.02.2023  ·  23:18

Sense independència tot resulta en va

Josep M Grinyó
Josep M Grinyó
26.02.2023  ·  23:27

Optimisme expansiu és el que ens cal i deixar de pensar en clau espanyola

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
27.02.2023  ·  00:08

El nostre no és un problema lingüistic, o, filant més prim, no exclusivament lingüístic, sinó d’índole demogràfica -per tant, també, sociolingüístic-. Fins que no comencem per aquí no podrem obtenir cap guariment; hem de tenir un diagnòstic previ, encara que no agradi a molts, els mateixos que consideren tabú parlar del tema. Un tabú que al capdavall ens fa un flac favor a tots.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
27.02.2023  ·  00:36

Realment el que li fa falta al català és que ens apoderem i estiguem orgullosos del què fem i del què som. I acabem d’una vegada per totes aquest impàs.

I jo us presento una idea:

A veure, ens queixem que no hi ha projeccions de cinema en català. Les cinematogràfiques en contra, govern espanyol en contra, sales en contra, govern català despistat, entitats civils, amb “molt bones intencions” i a la fi, tots els catalans veient les pel·lícules castellanes, ben obedients.

Voleu canvis? Declarem-nos en VAGA! Vaga de pel·lícules que no siguin, en català. O traduïdes o subtitulades. No anem a veure CAP pel·lícula que no estigui en Català! I les sales en català, plenes. Us imagineu tots els països catalans sense anar a cinemes castellans o demès? Quantes setmanes podran aguantar sense fer canvis? S’haurà acabat el bròquil!

Clar, això requereix que entitats, associacions, partits, TV’s, ràdios, etc, es posin les piles i facin una campanya de gran envergadura. Però implicant a tota la societat. No en sortirem d’aquí fins que no ens impliquem tota la societat.

D’això se’n diu DESOBEDIENCIA!!! Però no hi ha cap policia, ni jutge, ni govern que ens pugui castigar. És una desobediència del mercat. Amb els meus diners apodero i desapodero el meu voltant i el mon. És una desobediència apoderant i que posa l’enfoc en qui l’ha de tenir. LA GENT. És la gent els que fem els grans canvis. Tota la resta, estan collats per aquest estat repressor. Però la gent, ben organitzada, i valenta, i amb les idees clares, és imparable.

I aquesta desobediència és sols l’inici. L’èxit d’aquesta lluita ens marca el camí a seguir, i ens apodera.

Jordi Parera
Jordi Parera
27.02.2023  ·  00:37

Diga’m pessimista no entenc que una llengua que no es la més parlada en el seu pais pugui ser la dotzena més important del mon, no entenc el resultat del estudi (reconec que no vaig passar del titular no vaig entrar a comentaro ni a llegir-lo).
La canalla fa servir el castella majoritariament. Els metges i funcionaris de fora de catalunya que fa anys que hi treballen no la parlen i alguns fan veure que no l’entenen. Molts professors no la fan servir per donar classe. I el pitjor de tot si en una conversa algu utulitza el castella els catalano parlants majoritariament es passen al castella. Tant a la tele i radio publiques i privades que tenen el catala com a primera llengua fan servir un catala ple de castellanisames, fan entrevistes en castella per falta d’experts catalans, conviden tertulians castellanoparlants… Jo estic concienciat i m’adreço als deconeguts en catala i no canvio de llengua; crec que soc una excepció, i sí aixo fa que vegi un futur molt magre.

Gertrud Hoffmann
Gertrud Hoffmann
27.02.2023  ·  01:04

L’excel·lència de la gent de Catalunya és la seva consciència de la importància que té la llengua. Un exemple: l’altre dia vàreu qüestionar si s’ha de dir ‘morir o morir-SE’?
Sóc d’origen Alemany i estic encantada que el català reflecteix aquesta possibilitat: ‘EM MORO’ vol dir que faig una cosa jo mateixa amb la meva vida! Quina gran visió de que un ésser humà té una influència directa sobre la seva mort i la seva vida!!! A Alemania la gent simplement mor i és com si aquesta caigués del cel.
Demés a més tenim el dubte, el pessimisme i la crítica de les nostres pròpies accions. Totes aquestes són les GRANS VIRTUTS de la gent que NO ES BOIG!! Què és només una mica neuròtica i que NO és sàdica. Que som sensibles i NO patim la mancança dels feixistes que NO poden sentir res, ni poden plorar les seves penes i al.lucinen prepotents una perfecció que ningú té.
Viure aquí és per mí lo millor que m’ha pogut passar mai. Gràcies, moltes gràcies pel seu article Sr Partal.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
27.02.2023  ·  01:11

Em fa l’efecte que part del problema ve de que en comptes de preguntar-nos què puc fer jo per la llengua molta gent es pregunta què pot fer el govern per la llengua. I per a provar de provocar que ho faci surten amb tot de missatges catastrofites.

En projectes que depenen de la voluntat lliure de la gen, com per exemple a la viquipèdia, la intensistat de participació comparada amb el nombre de parlants és de les més altes del món. Molt més que no pas en espanyol.

En canvi en projectes que depenen del govern com l’escola, la utilització és molt menor que en cap llengua propia d’un estat independent. Però en comptes de sortir amb propostes potents tot són missatges catastrofistes. Per exemple podriem proposar que tots els infants surtin de l’escola sent perfectament bilingües però no en català i espanyol sinó en català i un altre llengua del món. Això situaria la societat catalana en una posició privilegiada amb el català per entendrens entre nosaltres i catalans parlants a nivell nadiu de totes i cada una de les altes lengues dle món. Però tothom insisteix en revolcar-se en la merda de que els nens surten parlant tan bé l’espanyol com els nens espanyols i que no hi ha motius per a retallar el català.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
27.02.2023  ·  02:53

En Vicent Partal, al meu entendre, té més raó que un sant.

Molt d’acord, a més, amb en Joan Ramon Gomà i la Gertrud Hoffmann.

Sr. Jordi Parera, no sou vós sol que parleu català amb tothom, la Meritxell Soler ha dit que també ho fa.

Compteu-m’hi a mi, també, que fa molts i molts anys que ho practico, fins i tot a l’estranger, on, si no m’hi entenen, en català, procuro de xampurrejar-lo perquè es vagin acostumant a sentir els nostres mots i el nostre accent –que no ens hem d’avergonyir de res, els catalans, caratsus!

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
27.02.2023  ·  06:12

Un plaer llegir aquest editorial Sr. Partal. Salut.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
27.02.2023  ·  06:51

Sempre, sempre parlo català, i d’això en fa una eternitat. Fins hi tot em permeto el luxe de rectificar a molts catalans els greus barbarismes que portem incrustats a la ment.
Bon dia i bona hora. ☮️

David Gallifa
David Gallifa
27.02.2023  ·  07:13

El mon del jovent català es troba en una veritable immersió al castellà:
Videojocs, consoles, televisions, navegadors,… Escolteu-los als patis i als carrers, i sentireu com cada vegada estan mes castellanitzats.
Son els que ens substituirant en unes décades!
Es per meditar.
Calen messures urgents e intel·ligents… o anem a l extinció.

Carles Belda
Carles Belda
27.02.2023  ·  08:28

“culpa”? Responsabilitat…

Marc Prenafeta
Marc Prenafeta
27.02.2023  ·  08:33

Divendres al vespre un taxista a l’aeroport no em deixava que li parlés en català, m´exigia que li parlés en castellà.
com que jo seguia parlant en català em va fer fora del taxi On puc denunciar aquesta discriminació lingüística en un servei públic?.

Clara Costa
Clara Costa
27.02.2023  ·  08:44

Tota la raó senyor Partal, també, penso, té a veure perquè els catalans no saben la seva història, no saben el què ens han fet els espanyols, no saben que viuen en una colònia i que tenen la ment colonitzada.
Per exemple a El Grau d’Història, Geografia i Història de l’Art de la UOC no hi ha cap assignatura sobre la història del Principat, a les altres universitats tampoc? És normal?

Pep Agulló
Pep Agulló
27.02.2023  ·  08:48

EL “SOM” D’UN POBLE, DEPÈN DEL MOMENT HISTÒRIC I LI CAL CIÈNCIA PER EXPLICAR-HO.

És molt agosarat dir que: “Els Països Catalans SOM, malgrat no haver-ho estat històricament, una terra que prefereix perdre a guanyar”. Més aviat, després de la derrota del 39 pel franquisme ens hi comportem. Però aquesta definició ontològica de tot un poble no té gaire rigor…

A banda d’això, no és cert que preferim perdre a guanyar, jo apuntaria que volem guanyar, i tant, però no ens en fem responsables de combatre per l’alliberament perquè no creiem en la victòria.

Tenim la moral del derrotat abans de combatre, i ens és més còmode viure sotmesos adoptant la superficialitat (TV3 n’és paradigma), per amagar el cap sota l’ala i suportar el dia a dia.

D’aquí aquest pessimisme que assenyala l’editorial i que és del tot patològic. Però no hi ha divan de psicòleg per tant poble…

Sí, el problema som nosaltres, això no obstant, el problema s’ha de començar a solucionar a partir d’una avantguarda intel·lectual que arrossegui la gent anestesiada incapaç de plantar cara. Perquè això va de combat i la consciència i determinació de la gent són graduals…

Carles Serra
Carles Serra
27.02.2023  ·  09:12

Comparteixo el comentari del Sr. David Gallifa 07:13, com també alguns altres, que coincideixen que el català si no és prenen mesures urgents, està abocat el seu genocidi.
Home Vicent, posa d’exemple Perpinyà, només cal anar-hi per comprovar com està el català i així tota la Catalunya nord.
És com dir que el català a L’H , Santa Coloma de Gramenet i Besòs el català està millor que mai; així podria anar posant poble a poble del cinturon rojo,ep!! y gualda.
Aquesta alegria la comparo amb aquell malal que va fent rebifades i és el preàmbul de la seva mort.
Ojala l’encertis Vicent, però no veig tal optimisme sobre el català.
Per cert, també només faig servir el català a tota reu a on vaig i exigeixo les factures i tots els documents en català, aquesta actitud et fa veure i comprovar el meu pessimisme que faig esment.

Antoni Roca
Antoni Roca
27.02.2023  ·  09:15

M’he quedat amb el fragment de la PS1 que diu: Garry Kaspàrov, responent a una periodista letona que li demana què opina de la gent que als antics territoris soviètics ha adoptat de manera conscient la decisió de no parlar el rus mai més, tot i saber-lo…
A Ucraïna, per altra banda, hi ha gent que està netejant les seves prestatgeries de llibres en rus.

Xavier Villarmín
Xavier Villarmín
27.02.2023  ·  09:21

“Mireu, una llengua no es perd perquè gent nova no la parle, es perd si la gent que la parla deixa de parlar-la.”
M. Sanchis Guarner

Eduard Llaudó
Eduard Llaudó
27.02.2023  ·  09:35

D’acord amb tot l’article, però tampoc es pot menystenir els esforços ingents dels governs espanyols per erradicar la llengua i cultura catalanes, font de diferència dins la nació espanyola-castellana, darrer reducte de la derrotada Corona d’Aragó.

El secessionisme lingüístic rampant que practica el gobierno más progresista de la historia clama al cel, atès que pretén reduir de forma dràstica el mercat en català, a més d’originar un enfrontament entre societats germanes.

La llei de l’audiovisual, aprovada amb l’acord del neoautonomisme és una llei supremacista, ras i curt. No podia ser d’altra manera, venint del PSOE que en altres ocasions ja ha parlat de desinfectar la societat catalana, etc. Com pot ser que a una comunitat d’uns 9-10 milions de parlants se’ls deixi al voltant del 3% de quota en el seu idioma vernacle, gran part de la qual no doblada ni subtitulada? L’objetiu d’això són els joves, els nanos sense referents culturals que a les aules ja no empren el català.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
27.02.2023  ·  10:23

El problema som nosaltres?, els catalans que no fem servir la nostra llengua o que la menystenim davant el castellà?. No es pot respondre SI aquesta pregunta i quedar-se satisfet. El problema de la llengua catalana l’ha generat segles de repressió, milions d’immigrants que no han necessitat aprèn-de-la, en un context molt determinat en que l’estat tenia/té un pla per anorrear-la. I s’ha de dir que davant d’un català pessimista amb la seva llengua hi ha un castellà optimista també amb la seva, que davant d’un català amb por hi ha un espanyol segur i tranquil, que davant d’un català disposat a defensar la llengua, amb por si ho fa davant la policia o l’administració, sempre hi ha un espanyol que té la paella pel mànec. Qui ha estat en un judici i el jutge no vol entendre’l si parla en català, sap que té molt a perdre si no canvia de llengua, per exemple. Ser català és, de sortida, portar una motxilla amb el pes d’una història que ens vol dissoldre. No és una qüestió de voluntat o d’orgull, defensar el català té un cost personal que pot ser alt quan davant tens un intolerant que és una avançada d’una llarga història de derrota i por i que es projecta cap el futur.

Josep Almar
Josep Almar
27.02.2023  ·  10:30

Gracies Vicent, jo soc optimista de mena i parlo català amb tothom. Es cert que esporàdicament paso a castellà, la majoria de vegades mantenc el català.

Josep Navarro
Josep Navarro
27.02.2023  ·  10:43

Malauradament, en la gent normal del carrer, fa molt de mal la incultura de la televisió i dels mitjos de comunicació. Diguem que els Intel. l’actuals, són quatre gats mal contats. I el poble es deixa emportar pel camí fàcil. La de vegades que jo he vist una conversació entre adults en català, i arribar un fill petit i adreçar-se en castellà. Amb ment d’ esclau, no arribarem lluny.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
27.02.2023  ·  11:19

Vicent, és molt difícil ser optimista quan veiem diàriament la ràpida substitució demogràfica que s’està produint davant els nostres nassos i sense poder-hi fer res. A aquestes persones, d’altra banda tan dignes com nosaltres, la llengua del país els importa un pèsol. I com que veuen que ja són majoria, cada volta en són més els que adopten una actitud hostil contra els que els parlem en català.

Joan Solsona
Joan Solsona
27.02.2023  ·  11:50

Que un Estat tan cutre com es el Español nos tingui reprimits i expoliats fa mes de 300 anys no diu molt bona cosa dels catalans. Molt plorar pero a la hora de la veritat ens espanta cremar un contenidot

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
27.02.2023  ·  12:03

Pessimistes? No! Fa 40 anys arribàvem a la universitat sense haver vist el català escrit. Ara, hem avançat molt i encara ho hem de fer més. Aquest no és el tema principal: Agrupació d´electors i DUI .

Aureli Ferrando
Aureli Ferrando
27.02.2023  ·  12:32

Sí, té molta raó Carles Millan: és molt difícil ser optimista i estar despert i militant un dia i un altre… però ací estem i estarem nosaltres. I moltes gràcies Vicent Partal pel teu lideratge… Endavant!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
27.02.2023  ·  13:33

Amb el 52% podíem haver aconseguit:
-El català única llengua oficial de Catalunya.
-Telèfon de maltractament a la llengua pròpia.
-El català obligatori a tota l’Administració.

I no s’ha fet res.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
27.02.2023  ·  13:41

Ahir el rei dels castellans i el seu primer ministre van ser contestats a Montjuic sorollosament per les seues polítiques i actituds amb els catalanoparlants que volen esborrar del mapa, de Franco al govern més progreboig de la història. En quin lloc del rànquing seriem sense el llast de l’aporellos? Ens hem cregut la seua doctrina de Formación del Espíritu Nazional i costa esmenar-ho. Gràcies senyora Hoffmann.

Jordi Torres
Jordi Torres
27.02.2023  ·  15:00

No hem de ser pessimistes, estic d’acord, però que l’optimisme no ens porti a la passivitat. La influència global del català reflectida per l’estudi és una anomalia. En la situació d’atac permanent en què viu la nostra llengua, el més normal és que empetiteixi fins a desaparèixer.

A tall d’exemple: Avui he anat a esmorzar a una cafeteria de la franquícia “El fornet”. La retolació, tota, està en català: Tradició, passió, etc. Jo m’hi he adreçat en català i la noia m’ha atès en castellà: Català, castellà, català, castellà… aquesta gimnàstica lingüística que ens ve tan de gust practicar als catalanoparlants quan ens encaparrem a demanar un cafè i un entrepà fora de casa. Tota la conversa decorada amb la cara de pomes agres de la noia, que m’ha entès, però a desgrat.

Em permeto suggerir als de RRHH d'”El fornet”, que exigeixin un nivell mínim de català al personal que contracten. Especialment, quan fan bandera del català al nom i a la retolació. A no ser, és clar, que el català sigui només una eina més del màrqueting, com posar la fotografia d’una àvia fent galetes o un molí vell per donar a entendre que tot el que es fa en els seus locals és “superautèntic” i artesanal. De poble, per entendre’ns.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
27.02.2023  ·  15:34

Ens falta confiança entre nosaltres però ho podem tirar endavant si no el deixem de parlar

Roser Caminals
Roser Caminals
27.02.2023  ·  15:36

L’article toca el moll de l’os. Els catalans ens sentim còmodes en el paper de víctimes.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
27.02.2023  ·  17:54

El poble castellano-espanyol estimen apassionadament Espanya i el castellà sense complexos.
Una gran majoria de catalans, inconscientment no suporten l’amor a una terra per no assemblar-nos gens als espanyols que, a més, han infiltrat la idea que som com els talibans dictatorials quan estimem la nostra nació i la nostra llengua.

Això és tot.

Ara bé, com diu Partal, no tenim recolzament intel·lectual ni corpus de relat teòric de gairebé ningú.

ernest ramos
ernest ramos
27.02.2023  ·  19:29

Gaziel, en ” LA PENINSULA INACABADA ” diu : ” les llengües dels pobles, són, doncs, l’expressió més perfecta d’una manera de SER, d’una ànima col·lectiva inconfusible ”
És per això que els gobiernos fan tants i tants esforços per a anorrear totes les llengües que no són el castellà. idioma de imposició que ens igualaria a tots !

Joan Benavent
Joan Benavent
27.02.2023  ·  23:36

Ni sé parlar castellà ni francés. Ho he interioritzat fins a aconseguir oblidar-me’n de debò. Parlo català, sempre i amb tothom, a qualsevol hora del dia i de la nit. Si un carallot m’etziva “en castello” o “no t’entiendo”, primer faig que no ho he sentit, i si hi insisteix, li contesto que no, que no sé parlar castellà, ni falta que em fa. Aquesta ha de ser la primera fase, la del ser o no ser. I és responsabilitat de cadascú de nosaltres. Del que facin o deixin de fer els no catalans no ens n’hem d’amoïnar, de moment. A la segona fase, ja és quan entra en joc exigir que ens respectin els nostres drets lingüístics a tots els nivells.

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
28.02.2023  ·  00:24

I tant que hi ha un lideratge intel.lectual i sou vos Vicent

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
28.02.2023  ·  01:07

L’efecte euforitzant de la inesperada i sorprenent dotzena posició del català a la classificació calvetiana (que potser s’ho esperava algú?) no durarà gaire. I de ben segur no retardarà l’abandonament de la llengua del jovent, ni farà pujar la presència del català als mitjans o a les indústries culturals.Tampoc no servirà per augmentar la producció científica, la innovació empresarial ni tan sols els videojocs en llengua catalana. Comptat i debatut, la llengua s’anirà pansint acceleradament, com aquests darrers anys, mentre no assolim la independència. I ja en parlarem, que potser ja haurem fet tard igualment! Pessimisme? No, simple extrapolació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes