Salut oferirà incentius per als llocs més difícils de cobrir i vol més metges compartits entre centres

  • Augmenten les places universitàries de medicina i infermeria, en un pla de quaranta milions d'euros arran de la manca de professionals

VilaWeb
ACN
30.03.2023 - 21:31
Actualització: 30.03.2023 - 22:17

Salut oferirà incentius als professionals sanitaris per als llocs més difícils de cobrir, que solen ser els allunyats de les grans ciutats. Seran complements econòmics i facilitats en habitatge o transport. És una de les mesures del pla de Salut davant la manca de professionals, en què també proposa convenis per facilitar que metges especialistes d’un centre prestin serveis en un altre (entre hospitals o amb els CAP). A més, augmenta les places universitàries de Medicina, amb cent quaranta-cinc més el curs que ve, i d’Infermeria, amb sis-cents quaranta més que s’hauran creat entre aquest curs i el vinent. El pla compta amb uns quaranta milions d’euros, que no inclouen les injeccions econòmiques dels convenis que es pacten al sistema públic.

El pla també augmenta en cent seixanta places l’oferta de residents (formació sanitària especialitzada). Concretament, vuitanta-sis en Medicina (MIR); cinquanta-vuit en Infermeria (IIR); cinc per a Psicologia clínica (PIR); quatre per a Farmàcia (FIR) i set per a Biologia (BIR). D’altra banda, també vol impulsar la formació dual de l’FP en l’àmbit de la salut.

El Departament de Salut ha presentat avui el seu pla per atraure i retenir talent al sistema sanitari públic, amb importants mancances de professionals en Infermeria i en algunes especialitats mèdiques i davant la perspectiva que en els anys vinents es jubilin els metges i les infermeres del baby-boom. El pla s’ha presentat al Fòrum de diàleg professional, que s’ha reunit en plenari a Barcelona. Un dels grans objectius del Departament de Salut és fer més atractives les condicions laborals, un llarg reclam dels sindicats i altres organitzacions professionals.

Incentius per als llocs difícils de cobrir

Salut activarà un programa d’incentius, plusos econòmics (proposats en els convenis) i altres, com la possibilitat de facilitar habitatge, escolarització per als fills o mitjà de transport, per a les places que costen més de cobrir, que corresponen sobretot a les que estan més allunyades de les ciutats. Aquest programa anirà dirigit a professionals sanitaris, sobretot metges i infermeres, i es posarà en marxa d’aquí a sis mesos, ja que el departament ha de concretar ara aspectes com quines són aquelles places més difícils de cobrir. La idea és treballar amb entitats municipalistes i especialment amb els micropobles.

També manté els incentius econòmics per als residents de Medicina Familiar i d’Infermeria de salut mental, una mesura que va posar en marxa l’any passat i que no va evitar, però, que quedessin places vacants a l’atenció primària.

Professionals més enllà d’un hospital

Una altra de les propostes del pla és promoure convenis entre els centres sanitaris -entre hospitals o amb l’atenció primària- perquè hi hagi més recursos i professionals compartits. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que és una proposta que vol revolucionar el sistema per “trencar esquemes” davant la “visió històrica que l’hospital està tancat dins les seves parets” amb l’objectiu que el sistema sanitari sigui “més àgil i eficient” i solucionar el dèficit de professionals en alguns serveis i en alguns territoris.

Actualment, ja existeix certa mobilitat, però Salut vol potenciar-la i ordenar-la per garantir la cobertura assistencial davant les desigualtats territorials en l’accés a alguns serveis i també per fer més atractius determinats llocs de treball. Aquesta mesura es planteja sobretot per als metges especialistes. A tall d’exemple, el conseller ha explicat que un facultatiu d’un hospital gran donarà suport uns dies la setmana a centres més petits a través de l’aliança.

La idea de Balcells és configurar un mapa entre aquest any i el proper per establir i ordenar aquestes aliances. Es fixaran sobretot, ha dit, en el resultat assistencial i no tant en la titularitat del centre i la forma de pagament, que serà un “instrument”. Caldrà veure com el departament concreta aquestes aliances en els mesos vinents i anys. D’altra banda, Salut també planteja les rotacions dels residents pel territori.

Altres millores laborals a què es compromet el departament es recullen als convenis que s’estan pactant. El conveni de la xarxa concertada del sistema sanitari públic (SISCAT) es va signar fa uns mesos, amb el compromís de Salut de quatre-cents seixanta milions d’euros suplementaris per fer possible les millores, com un augment salarial de fins al 3,5% i de les guàrdies o desvincular les retribucions per compliment d’objectius (DPO) de l’equilibri econòmic dels centres. El conveni dels centres de titularitat pública de l’Institut Català de la Salut (ICS) s’està negociant.

Noves figures i especialitats infermeres

Una altra de les mesures del pla és completar el desplegament de la figura de l’administratiu sanitari i dels nous rols professionals per donar resposta a necessitats de salut, com els referents de benestar emocional comunitari (376); dietistes-nutricionistes (152); fisioterapeutes (370) i higienistes dentals (365).

Una de les reivindicacions històriques de les infermeres és la creació i reconeixement de les especialitats i Salut recull l’objectiu de desenvolupar-les de forma progressiva. D’altra banda, també vol promoure la formació i lideratge en perspectiva de gènere i que més dones arribin a llocs de direcció.

Altres mesures del pla, que tenen a veure amb la competència estatal d’ordenació professional, són reclamar que es redueixi el temps d’espera per homologar un títol d’Infermeria i d’especialitats mèdiques dels professionals que l’han aconseguit en països extracomunitaris o l’extensió de la possibilitat de prestació de servei dels metges especialistes a l’edat de jubilació al conjunt del sistema sanitari (no només els estatutaris) i en altres especialitats deficitàries (més enllà de Medicina Familiar i Pediatria).

Jubilacions massives i marxa de professionals

Segons dades facilitades pel departament, el 2022 hi havia a Catalunya 41.187 metges col·legiats fins a setanta anys, amb una mitjana d’edat de 50,7 anys. La mitjana de jubilació se situa en els seixanta-sis anys i, del 2023 al 2027, és previst que es jubilin 5.839 professionals, el 16% de la col·legiació activa i un 26% dels metges especialistes.

Pel que fa a les infermeres, hi ha 49.008 infermeres a Catalunya fins als seixanta-cinc anys, amb una mitjana de 41. L’edat mitjana de jubilació és de 65 anys i 3.907 infermeres compliran aquesta edat en els cinc anys vinents.

El Departament de Salut també constata que alguns professionals sanitaris marxen fora de Catalunya, on els ofereixen condicions més atractives. Segons dades del departament, 424 metges (1,4%) va canviar el lloc de treball per un altre dins de l’estat espanyol el 2022. D’aquests, 95 havien nascut a Catalunya, 159 eren de la resta de l’estat espanyol i 170, d’altres països. A més, 187 metges (0,65%) van marxar a altres països: 41 havien nascut a Catalunya, 26 en algun altre lloc de l’estat espanyol i 120 eren d’altres països.

Les especialitats mèdiques més deficitàries a Catalunya són Medicina Familiar, Anestesiologia, Psiquiatria, Medicina de treball i Medicina preventiva i salut públic, i falten infermeres en tots els àmbits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any