Report diari sobre el coronavirus: les Generalitats repten Illa a acceptar les seves propostes de desconfinament

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
06.05.2020 - 21:50
Actualització: 06.05.2020 - 22:55

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El congrés espanyol ha aprovat la quarta pròrroga de l’estat d’alarma, tot i els dubtes que hi ha hagut fins aquest matí mateix, quan el PNB que hi votaria a favor, vots afegits als de Ciutadans, que ahir va pactar amb Pedro Sánchez. El president espanyol perd suport polític a cada votació, i l’abstenció del PP pot convertir-se en un vot contrari la pròxima vegada. Tanmateix, la Moncloa confia que la nova majoria forjada amb Ciutadans i el PNB pugui mantenir l’estat d’alarma mentre duri el desconfinament. El portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha fet retrets a ERC pel seu no a la pròrroga i ha atacat el president de la Generalitat, Quim Torra, que li ha exigit una disculpa pública. El president, avui, ha insistit que una Catalunya independent hauria gestionat millor la pandèmia. L’acord de Ciutadans amb el govern espanyol també ha irritat l’ex-portaveu de la formació Juan Carlos Girauta i l’ex-regidora a Barcelona Carina Mejías, que han estripat el carnet del partit.

Dilluns és previst que una part del país avanci cap a la fase 1 del desconfinament previst pel govern espanyol, mentre que Catalunya Nord també entrarà en la fase de relaxament de les mesures. La Generalitat de Catalunya ha proposat que tres regions sanitàries –les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran– avancin en el desconfinament, però que la resta de regions sanitàries es mantinguin en la fase 0 uns quants dies més. La Generalitat Valenciana ha demanat que el País Valencià en bloc avanci a la fase 1, mentre que les Illes estan pendents de si Menorca i Eivissa poden començar-la abans de dilluns o s’hi incorporen aquell dia, juntament amb Mallorca. A Formentera el desconfinament ja va començar aquesta setmana.

Els presidents Ximo Puig i Francina Armengol han instat el govern espanyol i la Unió Europea a elaborar un pla conjunt per a reactivar el turisme. La crisi del sector serà forta aquesta temporada. De fet, la Comissió Europea preveu una caiguda de l’economia del conjunt de l’estat d’un 9,4% i una desocupació del 19% enguany. Avui també s’ha sabut el contingut d’un informe del Consell Assessor de Salut que conclou que el govern català va menystenir l’impacte de la Covid-19 a les residències de gent gran, on hi ha hagut una gran mortaldat.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 3.795.512 casos confirmats i 262.739 morts. Del total de casos, 1.279.400 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.249.617 casos i 73.597 morts.
—L’estat espanyol, amb 253.682 casos i 25.857 morts.
—Itàlia, amb 214.457 casos i 29.684 morts.
—Regne Unit, amb 201.101 casos i 30.076 morts.
—L’estat francès, amb 174.191 casos i  25.809 morts.

Als Països Catalans hi ha 75.668 casos, 43.097 altes i 12.412 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 59.621 casos, 33.241 altes i 10.831 morts (1.062 casos, 525 altes i 46 morts més que no ahir)
—Al País Valencià, 13.064 casos, 7.747 altes i 1.302 morts (181 casos, 92 altes i 13 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.921 casos, 1.321 altes i 199 morts (11 casos, 14 altes i 1 mort més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 311 casos, 267 altes i 34 morts (1 alta més que no ahir)
—A Andorra, 751 casos, 521 altes i 46 morts (7 altes més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal

Quan Alemanya fa pressió…


La píndola de Jordi Goula sobre l’economia: ‘Què farem d’aquí a mig any?’

Avui han vist la llum tres informes de tarannà molt diferent, i tots vénen de fonts solvents. El primer, corresponent al mes d’abril, prové dels directors de compres (índex PMI), amb unes opinions que fan tremolar; un altre ve de la Comissió Europea, amb un afegitó de l’Autoritat Fiscal (AIReF), en la mateixa línia que l’anterior; i el tercer m’arriba de la consultora de recursos humans Hays –una enquesta feta a final d’abril a més de 550 empreses–, en què s’apunta un bri d’optimisme, que en els moments caòtics en què ens trobem cal aprofitar i difondre, amb totes les precaucions, és clar.

Comencem pels directors de compres. Vénen a dir, tant a l’estat espanyol com a la zona euro, que ens trobem en els pitjors moments des que es fa l’índex, fins i tot per sota del 2009, tant en la indústria manufacturera com en els serveis. Si bé, tot s’ha de dir, els serveis sembla que ho tenen molt més malparat que no la indústria. Parlen de manca de comandes, internes i externes, i veuen davant uns mesos molt complicats. De totes maneres, una vegada llegides totes les parts, fins i tot amb les previsions negatives corresponents, penso com devien estar els directors de compres a l’hora d’omplir l’enquesta, confinats a casa seva, i amb l’empresa –si no era essencial– tancada. Amb un capteniment molt professional, és a dir, objectius i realistes com cal, però arrossegant els ànims per terra. Qui pensa a comprar quan hi ha l’economia gairebé totalment aturada? Sigui com sigui, cal prendre bona nota d’això que diuen i de la influència que té l’índex.

Deixeu-me retenir les paraules finals de l’anàlisi que fa l’economista en cap d’IHS Markit: ‘Afortunadament, ja que les corbes del coronavirus es van aplanant i els governs actuen per alleujar algunes restriccions del confinament, molts sectors haurien de començar a veure un augment de l’activitat i de la demanda. No obstant això, el procés serà molt gradual. […] Tot i que el ritme de declivi es pot atenuar els mesos vinents, no esperem pas veure indicis materials de recuperació fins a la segona meitat de l’any, i és probable que passin uns quants anys abans no es recuperi totalment l’activitat perduda a causa del brot del virus.’

Bé, això que diuen els directors de compres no difereix pas gaire de l’anàlisi amb quantificacions que aquest matí ha difós la Comissió Europea, en la direcció que ja sabem d’allò que han dit unes altres fonts. Potser l’AIReF ha estat més dura. De moment, Brussel·les ha advertit d’una recessió a diverses velocitats dins la zona euro i pronostica una caiguda molt forta de l’economia espanyola enguany. Les dades que ha donat són que el PIB espanyol baixarà d’un 9,4% el 2020 i creixerà d’un 7% el 2021, i que la taxa de desocupació arribarà al 18,9%. Malgrat la duresa, malauradament, no són cap novetat. Per una altra banda, l’Autoritat Fiscal alerta que el deute públic pot arribar al 124% del PIB –més amunt que no s’havia dit fins ara– i que caldrà un ajust com el de la dècada passada. Compte! Aquest advertiment de l’AIReF és molt preocupant –si bé no exempt de sentit comú–, perquè ja sabem quin pa s’hi dóna per aquí, a l’hora de fer retallades.

I deixo per al final l’enquesta de Hays. Segons les conclusions, resulta que un 55% de les companyies espera reprendre el mateix ritme de facturació d’abans de la crisi en un termini màxim de sis mesos. Concretament, el 43% preveu de recuperar-lo d’aquí a mig any i el 12% diu que la seva activitat no s’ha ressentit durant l’estat d’alarma.

I va més enllà, perquè d’aquest estudi també es desprèn que un 28% addicional preveu de recuperar la normalitat en un període de set mesos a un any, mentre que també hi ha un 18% d’empreses que creu que trigarà més d’un any a recuperar-la plenament. Això sí, el 56% de les empreses consultades confirma que, de moment, ha ajornat els plans d’inversió en obertures, llançament de productes o serveis, i expansions.

Quant a la contractació, no hi ha tant d’optimisme. L’enquesta reflecteix que el 20% d’empreses assegura que ja contracta i que ho continuarà fent gradualment fins a final d’any. Però el 18% només ho farà si tot torna a la normalitat, mentre que el 39% no espera pas fer contractes i el 23% encara no ho sap. Per sectors, els que més contractaran són el de tecnologies de la informació, l’industrial i el de ciències de la vida i farmàcia. A més, les empreses diuen que continuaran fent inversions als seus departaments, si bé amb diferències notables entre els uns i els altres. Els que en faran més els mesos vinents seran R + D, màrqueting i comunicació, vendes i enginyeria. Finances, logística i tecnologies de la informació mantenen la inversió. I compres, recursos humans i administració són els que més baixaran.

Vet aquí una enquesta innovadora, que penso cal prendre amb precaució abans de tenir la temptació d’extrapolar-ne la mostra, però que duu una alenada d’aire fresc en l’ambient enrarit que hem respirat aquests dos darrers mesos i, sobretot, en vista dels pronòstics catastrofistes dels mesos vinents, ara com ara majoritaris.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Andrés Boix: ‘Ara per ara el govern espanyol té el dret de fer el que vulga’
– The Straits Times: Els estudiants de l’epicentre del coronavirus ,a Wuhan, tornen a l’escola (en anglès)
– La Tercera: Malgrat els avenços científics, la pandèmia de 2020 s’assembla molt a la grip espanyola del 1918 (en castellà)
– DW: Coronavirus: què hauríeu de saber sobre els tests (en anglès)
– Franceinfo: Esportistes francesos contaminats per la Covid-19 als Jocs Militars de Wuhan de l’octubre? (en francès)
– South China Morning Post: El coronavirus sintètic creat amb llevat de cervesa obre opcions a la investigació: esperança i un advertiment (en anglès)
– Infobae: L’Amèrica Llatina serà la gran perdedora del coronavirus entre les regions emergents (en castellà)
– The Economist: Per als prestadors de microfinançament, la Covid-19 és una amenaça existencial (en anglès)
– Le Devoir: El coronavirus s’ha escapat realment d’un laboratori de Wuhan? (en francès)
– BBC: Per què és tan difícil de ser racional amb la Covid-19 (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

El govern català proposa que només tres regions sanitàries passin dilluns a la fase 1 del desconfinament
El Consell insta que el País Valencià en ple entri a la fase 1 del desconfinament dilluns vinent
Sánchez salva l’estat d’alarma enmig de crítiques creixents
Puig i Armengol demanen al govern espanyol i a la UE una estratègia conjunta per a reactivar el turisme
El govern va menystenir l’impacte de la pandèmia a les residències, segons el Consell Assessor de Salut
[VÍDEO] Asens ataca Torra amb comparacions amb el virus i el president li exigeix disculpes públiques
La Cambra de Comerç de Barcelona critica que el govern espanyol no ha escoltat les problemàtiques locals ni els científics
L’ANC activa una campanya per posar en contacte els consumidors amb autònoms, pimes i cooperatives
El lloguer d’habitatge públic al País Valencià continuarà essent gratuït
La Comissió Europea preveu que l’economia espanyola baixarà d’un 9,4%, amb una desocupació del 19%
Torra diu que una Catalunya independent hauria respost de manera més àgil i ràpida a la pandèmia
Enric Hernández censura una entrevista a Junqueras a RNE
Carina Mejías i Juan Carlos Girauta deixen Ciutadans pel pacte amb el govern espanyol
Una dona trans que va ser vexada per la policia de Benidorm, obligada a abandonar el municipi per amenaces
Llach fa una versió de ‘Un núvol blanc’ per recaptar fons contra el coronavirus
Felwine Sarr: ‘A qui encara no havia après a estar amb si mateix, aquesta crisi l’hi ha obligat’
Juanjo García: ‘Els infants poden ser la clau dels possibles tractaments per a la Covid-19’
Jocs d’estar per casa (19): els jocs d’agudesa visual


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any