Report sobre el coronavirus: Conjuntivitis i confusió amb l’al·lèrgia, els símptomes de la nova variant

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

12.05.2023 - 19:50
Actualització: 19.05.2023 - 16:32

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

Quan fa tot just una setmana que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va deixar de considerar el coronavirus una emergència de salut pública global, el focus d’atenció entre els experts se centra ara en la variant XBB.1.16, més coneguda com a arcturus.

Aquesta variant, de la qual l’OMS fa setmanes que fa seguiment, va ser detectada per primera vegada a l’Índia a començament d’any, i d’aleshores ençà s’ha escampat progressivament a la resta del món. Als Estats Units, el Centre per la Prevenció de Malalties (CDC) calcula que la variant ja és responsable d’entre un 11% i un 18% dels casos detectats al país.

A l’altra banda de l’Atlàntic, tant l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) com el Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han detectat també alguns casos puntuals de transmissió de l’XBB.1.16. Tot i que la variant no figura de manera prominent als registres de cap d’ambdues agències, les darreres dades publicades al Regne Unit i la Unió Europea són d’entre fa una setmana i tres, quan l’XBB.1.16 –que es caracteritza per ser altament infecciosa– encara era molt minoritària també als Estats Units.

Ha estat als Estats Units, precisament, on aquesta setmana s’ha publicat un dels primers informes exhaustius sobre la simptomatologia de l’arcturus. Segons que detalla l’Autoritat Sanitària del Comtat de Los Angeles, l’autora del document, els pacients infectats per l’XBB.1.16 tendeixen a presentar símptomes que recorden als de les primeres variants del coronavirus, com ara la febre, la tos i les dificultats per a respirar. Un altre dels símptomes que distingeix la variant de les seves predecessores més immediates és la conjuntivitis. L’informe, que l’Autoritat Sanitària del Comtat de Los Angeles matisa que es basa en dades preliminars, confirma les observacions anecdòtiques prèvies de nombrosos doctors de l’Índia.

Tot i que ara com ara no disposem de cap indici que l’XBB.1.16 sigui més greu que no les seves predecessores, l’informe alerta que els símptomes d’aquesta variant són fàcils de confondre amb els d’una al·lèrgia primaveral. “Els ciutadans han de ser conscient que la picor d’ulls pot ser un indici d’infecció per coronavirus, i que en conseqüència aquests símptomes no haurien de ser menystinguts com el resultat d’una simple al·lèrgia estacional”, avisa. I afegeix: “Això és particularment important en cas que algú més vulnerable a desenvolupar un quadre sever pugui ser contagiat.”

És per això que, tot i haver deixat de considerar el coronavirus una emergència de salut pública global, l’OMS recomana de continuar fent proves a la població i no afluixar la vigilància. “La pandèmia encara no s’ha acabat”, digué dilluns la portaveu de l’organisme, Margaret Harris, en una entrevista a RAC1, en què també recomanà que la màscara es continués fent servir en espais amb poca ventilació o insuficient distància de seguretat, encara que no sigui obligatori per llei. I lamentà que alguns països hagin reduït les proves que es fan, perquè això fa impossible de “seqüenciar el virus per saber si ha mutat”.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 628 i 28 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 688.188.987 casos confirmats i 6.873.799 morts. Del total de casos, 660.585.919 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 106.790.393 casos i 1.162.693 morts;
–l’Índia, amb 44.978.179 casos i 531.753 morts;
–l’estat francès, amb 40.029.701 casos i 166.862 morts;
–Alemanya, amb 38.416.698 casos i 173.737 morts;
–el Brasil, amb 37.511.921 casos i 702.116 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.845.825 casos i 120.964 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Guardian: Ofereixen cinc milions de dòlars australians de compensació pel confinament dels veïns d’un edifici de protecció social de Melbourne (en anglès)
–The New York Times: Les lliçons dels experts per a la pandèmia vinent, ara que l’emergència per la covid arriba a la fi (en anglès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor