Report sobre el coronavirus: La covid persistent roman com un problema enquistat tres anys després

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
03.02.2023 - 19:50

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

Aquesta setmana, a Catalunya Nord s’ha posat fi a l’aïllament sistemàtic per la covid i a les proves dels casos estrets al cap de dos dies. Per tant, ja no hi haurà un seguiment dels contactes i, a partir d’ara, serà optatiu registrar nous casos en un sistema que s’aturarà totalment a final de juny. A més, els treballadors amb la covid que no puguin anar a la feina ja no tindran la baixa automàtica, sinó que hauran de demanar el certificat mèdic, com amb qualsevol altra malaltia.

Per una altra banda, dimecres que ve la màscara deixarà de ser obligatòria al transport públic, les òptiques, les ortopèdies i els centres d’audiometria del Principat, el País Valencià i les Illes. En canvi, sí que caldrà dur-la encara als centres de salut, als hospitals, les residències i les farmàcies.

Dilluns, Hong Kong retirarà totes les restriccions amb la Xina continental i es flexibilitzaran les restriccions als turistes. Els viatgers no necessitaran un certificat de vaccinació, sinó que simplement hauran de presentar una prova negativa de la covid abans del vol.

L’Organització Mundial de la Salut va decidir divendres passat de continuar considerant la covid una emergència global, però els Estats Units han anunciat que al maig deixaran de tractar la covid com una emergència nacional i de salut pública, com han fet d’ençà del 2020. Això vol dir que passarà a ser tractada com una malaltia endèmica.

També s’han publicat els resultats preliminars de l’estudi CoviCat, sobre la covid persistent al Principat, fet per investigadors d’ISGlobal. I mostra que vora un 9% de les persones estudiades tenen la covid persistent, en forma de fatiga, dolor o malestar general, que generalment tenen un impacte en l’activitat diària de les persones. Es calcula que almenys 240.000 han desenvolupat la covid persistent en algun moment posterior a la malaltia.

La covid persistent afecta més les dones que no pas els homes, les persones amb nivell social més baix i també els qui han tingut uns símptomes de la covid més greus. També s’associa comorbiditats com l’obesitat i el tabaquisme a un risc més alt de covid persistent.

Encara sobre covid persistent, un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) conclou que la balneoteràpia redueix el dolor i la fatiga en aquests malalts, cosa que es tradueix en un estat d’ànim millor i més qualitat de vida.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 707 i 36 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

 

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 675.852.150 casos confirmats i 6.768.076 morts. Del total de casos, 648.156.186 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 104.393.464 casos i 1.135.341 morts;
–l’Índia, amb 44.683.122 casos i 530.741 morts;
–l’estat francès, amb 39.533.323 casos i 164.286 morts;
–Alemanya, amb 37.810.147 casos i 166.016 morts;
–el Brasil, amb 36.857.916 casos i 697.248 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.731.478 casos i 118.434 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–South China Morning Post: “La benvinguda més gran feta mai al món”: Hong Kong llança una campanya per a atraure visitants després de tres anys d’aïllament (en anglès)
–Infobae: Les proves ràpides encara funcionen? (en castellà)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor