Quin llibre regalareu i quin us agradaria que us regalessin aquest Sant Jordi? El món de la cultura parla

  • Recollim el testimoni d’una vintena de persones del món de la cultura, que ens expliquen quin llibre en català pensen regalar aquest Sant Jordi i quin els agradaria que els regalessin

VilaWeb
Montserrat Serra
20.04.2024 - 21:40
Actualització: 20.04.2024 - 22:30

—Quin llibre en català penseu regalar aquest Sant Jordi?
—I quin us agradaria que us regalessin?

Maria del Mar Bonet, cantant

Maria del Mar Bonet.
Fotografia: Júlia Partal.

Regalaré: Una ombra blanca, de Carme Riera (Edicions 62), perquè m’agrada llegir-la des de fa molts anys. És una gran autora i escriptora nostra, a més d’una estimada amiga.
Demanaria: El llibre de la claredat, de Manuel Forcano (Fragmenta), perquè m’interessa tot allò que té a veure amb la càbala medieval. El seu autor és un gran coneixedor de la mística.

Ferran Baucells, cantant i guitarrista del grup Ran Ran Ran

Ferran Baucells (fotografia: Alterna2 / Wikimedia Commons / CC BY 2.0).
Ferran Baucells (fotografia: Alterna2 / Wikimedia Commons / CC BY 2.0).

Regalaré: Abans de les cinc som a casa, de l’Albert Forns (Edicions 62), un llibre que no em canso de recomanar: les històries en paral·lel de l’escriptor i el protagonista, els detalls tan nostrats que m’encanten. Acabes volent saber-ne més i més de l’Hilari i t’acaba emocionant.
Demanaria: La carretera, de Manu Larcenet, perquè hem de donar suport al (poc) còmic que es tradueix al català, perquè no conec el llibre d’en Cormac McCarthy en què es basa (ni la pel·lícula) i perquè en Manu Larcenet és un dels grans de la BD francesa.

Judit Carrera, directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Judit Carrera, directora del CCCB.
Judit Carrera, directora del CCCB.

Regalaré: Nostra Senyora del Nil, de Scholastique Mukasonga. Traducció del francès de Marta Hernández Pibernat (Minúscula). En el trentè aniversari del genocidi de Ruanda, Scholastique Mukasonga ens trasllada al cor de l’Àfrica en una novel·la que explica la gènesi de l’odi i la confirma com una de les veus més interessants del continent.
Demanaria: La mirada captiva. Escrits sobre art, de Colm Tóibín. Traducció d’Helena Lamuela (Arcàdia). Recordo haver llegit fa uns quants anys un article de Colm Tóibín sobre Antoni Tàpies. Ara l’editorial Arcàdia publica un recull d’assaigs sobre art d’aquest novel·lista extraordinari, estretament vinculat a Catalunya i que admiro de fa temps.

Eliseu Climent, editor del Temps

Eliseu Climent.
Fotografia: Prats i Camps.

Regalaré: Una tendresa oculta (poemes escollits), de Vicent Andrés Estellés (Edicions 3i4). Estellés és el poeta valencià contemporani més important, i aquesta antologia, a càrrec de Jaume Pérez-Montaner, és la més completa que mai s’ha fet de la seua obra i la que permet veure més bé tota la seua potència poètica i tota la seua varietat de registres.
Demanaria: Un cor furtiu. Vida de Josep Pla, de Xavier Pla (Destino). Crec que Josep Pla no només és el prosista més important de la literatura catalana del segle XX, també és un dels grans escriptors europeus del segle XX. Per això voldria que em regalaren la biografia que li ha dedicat Xavier Pla: per a veure’n tota la trajectòria amb tota la seua complexitat, per veure com Pla va ser testimoni i protagonista de moments decisius del segle passat.

Adrià Cortadellas, cantant i guitarrista del grup Fetus

Adrià Cortadellas (Fetus).

Regalaré: Guanyaràs una mar llisa, de Miquel Martin i Serra (Periscopi).
Demanaria: En encesa espera, de Benet Salellas (Tigre de Paper).

Nicolau Dols, president de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans

Regalaré: Com una mosca enganxada a la mel, d’Eloi Creus (Godall Edicions), perquè és un poeta tan bo que és raríssim que no sigui mallorquí.
Demanaria: (Ep!, que no corrin, que ja hi vaig jo) El Federal, de Sebastià Alzamora (Proa), un valor segur, la comoditat de tornar a una prosa coneguda i eficaç.

Elvira Dyangani Ose, directora del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Regalaré: No siguis tu mateix. Apunts sobre una generació fatigada, d’Eduard Espluga (Destino).
Demanaria: Germana al marge: assajos i discursos, d’Audre Lorde. Traducció de Denise Duncan (Manifest Llibres).

David Fernàndez, periodista

Fotografia: Albert Salamé.

Regalaré: La casa tapiada, de Julià de Jòdar (Comanegra), i en penso regalar uns quants.
Demanaria: Qualsevol de Mireia Calafell. Per exemple, el darrer, Si una emergència (Proa).

Vanesa Freixa, pastora i il·lustradora

Vanesa Freixa

Regalaré: Matrix, de Lauren Groff, de l’Altra Editorial.
Demanaria: La paret, de Marlen Haushofer, d’Angle Editorial.

Pep Gimeno, Botifarra, cantant

Pep Gimeno Botifarar
Fotografia: Prats i Camps.

Regalaré: El cavall verd, de Joaquim Borrell Garcia (Edicions del Bullent). És un llibre petit i senzill, com jo, però em va agradar moltíssim quan el vaig llegir, perquè parla de l’expulsió dels moriscos, una cultura trencada que ens alimentava a tots. Aquest fet, per desgràcia, no me’l van explicar a l’escola. És un bon llibre per a saber què ha passat a la nostra terra. Una història que em va impactar molt.
Demanaria: El tractat d’Almisrà i la governació dellà de Xúquer fins al riu de Xixona, d’Agustí Ventura (Diputació de València). A mi m’agrada molt la història, sobretot la història de la meva terra, i aquest llibre l’he fullejat i és molt interessant. És escrit per Agustí Ventura, el cronista de la ciutat de Xàtiva i pare de Feliu Ventura.

Itziar González Virós, arquitecta i urbanista

Regalaré: Lo mig del món, de Roser Vernet (Club Editor).
Demanaria: No soc aquí, d’Anna Ballbona (Anagrama).

Tot molt urbanístic. El fet és que només les vides de les persones ens mostren el veritable valor dels llocs. Com a urbanista, celebro tots dos llibres. Si els planificadors els llegeixen, potser encara serem a temps d’aturar el desastre…

Joan Magrané, compositor

Joan Magrané.
Fotografia: Daniel Campbell.

Regalaré: Pinya de rosa, de Joaquim Ruyra (Edicions del Cràter), és una nova i molt bona edició d’aquest recull riquíssim i brillant d’un dels gegants de la nostra literatura.
Demanaria: Contes, de William Faulkner (Edicions de 1984), perquè com a sudista, Faulkner sempre m’ha parlat amb una veu familiar. A part: no puc esperar més a saber quina nova meravella de traducció ha degut fer-ne l’Esther Tallada.

Anna Maluquer, directora de la Fundació Palau

Anna Maluquer, directora de la Fundació Palau.
Anna Maluquer, directora de la Fundació Palau.

Regalaré: Cita prèvia, d’Eduard Marco (Edicions del Buc), poeta i llaurador valencià, perquè és dels millors reculls de poesia actual que he llegit. “Salvatge ofici aquest d’aprendre a soles, / de trobar escurçons per les boqueres, / de mantindre’m callat i ser paraula / que invoca un déu que ja no tindrà pàtria.”
Demanaria: M’agradaria que em regalessin la Poesia completa de Joan Salvat-Papasseit a cura de Jordi Cornudella i pròleg d’Enric Casasses (Edicions 62), perquè Salvat és un poeta que m’agrada molt i tinc interès a saber què en diu el nostre Casasses.

Bàrbara Mesquida, vitivinicultora

Bàrbara Mesquida. Fotografia: Celler Mesquida Mora.
Fotografia: Celler Mesquida Mora.

Regalaré: Passes per Palma, de Biel Mesquida (Vibop Edicions) i fotografies de Jean-Marie del Moral. Recórrer la ciutat on vaig créixer de bracet de Biel Mesquida ha de ser un bon regal per a una persona que no l’ha viscuda tal com la record.
Demanaria: De l’hort al plat, de Pep Salsetes (Rosa dels Vents). Fer hort de temporada, veure créixer els teus aliments i cuinar-los és un luxe i un acte de resistència agrícola. La cultura gastronòmica, una font de saviesa.

Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV)

Regalaré: Tiberi Cèsar, de Núria Cadenes (Proa). De fet, regalaria qualsevol llibre d’aquesta autora en qualsevol època de l’any. Però Tiberi és una novel·lassa que ens retorna a l’imperi romà, que el visualitzem, el vivim i coneixem les dones fortes que van acompanyar Tiberi, però també uns altres emperadors. Amb un llenguatge molt ric i molt viu, ens fa pensar i provoca les ganes de saber-ne més.
Demanaria: L’inventari clement de Gandia, de Vicent Andrés Estellés (Edicions 96), per a continuar descobrint-lo en el si de l’Any Estellés i per a saber quin va ser realment l’original que va presentar al premi Ausiàs Marc de poesia del 1966 i no aquell que es va publicar. Estellés és inacabable i aquest descobriment que ens brinda Edicions 96 és un regal per a la gent que gaudim de la lectura i ens agrada que ens descobrisquen nous mons.

Artur Ramon, galerista d’art

El galerista i antiquari Artur Ramon.

Regalaré: La dansa dels dies, d’Àlex Susanna (Proa), perquè m’agrada molt el gènere de la memòria i els dietaris i en Susanna és un mestre a copsar l’ambient dels llocs i tot allò que ens agrada per celebrar la vida: l’art, els llibres, l’amistat amb bons àpats. A més, és amic meu i cada llibre seu és com un diàleg dels que tenim sovint, i crec que és un autor important, encara poc valorat com a memorialista, més conegut com a poeta.
Demanaria: Un cor furtiu, biografia de Josep Pla, de Xavier Pla (Destino), perquè és la biografia definitiva del millor prosista català del segle XX, un treball monumental que ens permet de conèixer la construcció del personatge, amb els seus ets i uts, però, a la fi, un clàssic contemporani. Tot i les 1.500 pàgines que té el llegiré àvidament, potser quan tingui més temps, a l’estiu. La pena és que no el podré portar a la platja.

Carles Sanjosé (Sanjosex), músic i arquitecte

Carles Sanjosé (Sanjosex) (fotografia: arxiu).
Carles Sanjosé (Sanjosex) (fotografia: arxiu).

Regalaré: Vida privada, de Josep Maria de Sagarra, perquè a banda d’una molt bona novel·la és un retrat de la Barcelona de principi de segle que permet de relligar història, cultura, catalanitat, política, etc.
Demanaria: Un volum dels que no tinc de la Història de la cuina catalana i occitana de Vicent Marqués (Sidillà), perquè m’agrada cuinar i menjar bé allò que per tradició m’ha arribat.

Carme Sansa, actriu

Carme Sansa.

Regalaré: Cèlia Palau, de Sílvia Alcàntara (Edicions de 1984). La protagonista és un dels personatges de la primera novel·la de l’autora, Olor de colònia, de què es van fer quinze edicions i una minisèrie a TV3. El fet que, fa quinze anys, se’n venguessin 61.000 exemplars, em fa pensar que hi ha moltes persones que poden tenir curiositat per saber què passa a la Cèlia.
Demanaria: M’agradaria que em regalessin No val a badar, de Jordi Badia i Pujol (Rosa dels Vents). M’interessa molt la nostra llengua i tinc curiositat per saber aquests mots intraduïbles a unes altres llengües. I poder afegir-los al meu vocabulari.

Enric Satué, dissenyador gràfic i historiador del disseny

Regalaré: Amb cor de foc (Galàxia Gutenberg), que és una correspondència entre Joan Brossa i Antoni Tàpies, dos gegants de la cultura artística nostra, i alhora universal, en què tots dos veien “les lluminàries dels astres, plenes d’efectes màgics”, tot i que en clissava més en Brossa que no pas en Tàpies, malgrat les ulleres fosques que duia habitualment. Val a dir que també en això era avantguardista, com he pogut comprovar veient les que duia el públic espectador en l’eclipsi de sol de l’altre dia.
Demanaria: L’art de viure: Peter Harnden, Lanfranco Bombelli i les cases per a artistes de Cadaqués, de Marc Arnal (Comanegra), que tracta d’un període en què la petita població del Cap de Creus esdevingué un focus de cultura impressionant i espontània, plenament humanista, molt abans de desbarrar en les indústries i els gestors culturals d’avui, que ens ho redueixen tot a un entreteniment malpensat i artificial. Nosaltres, aleshores, en sabíem prou d’entretenir-nos, immersos en aquella cultura tan engrescadora!

Yolanda Sey, actriu i cantant

Yolanda Sey. Fotografia: Jordi Borràs / ACN.

Regalaré: Nena, dona, altres, de Bernadine Evaristo (la Segona Perifèria). Una novel·la meravellosament brillant que retrata la història de dotze dones negres britàniques i ens mostra així la bellesa de la diversitat. En aquestes històries hi he vist la meva mare, les meves germanes, les meves amigues… Parla de l’amor, la violència, la migració, la lluita amb total coneixement. És imprescindible pels nostres temps.
Demanaria: Germana al marge, d’Audre Lorde (Manifest Llibres). Sempre va bé i és necessari llegir llibres sobre feminismes negres, per obrir la mirada i entendre unes altres realitats i maneres de fer. Però l’Audre Lorde és una escriptora més que necessària. Cada paraula és precisa, cada frase amaga una saviesa molt profunda. I també vull que me’l regalin perquè la Basha Changue, l’Esther Mayoko i la Denise Duncan han fet una gran feina per poder gaudir d’aquest llibre a Catalunya i en català.

Toti Soler, músic, guitarrista

Regalaria: Totes les cosmicòmiques, d’Italo Calvino (Edicions 62).
Demanaria: Qualsevol llibre que no tingui de l’Obra completa de Josep Pla (ja em posaria d’acord amb el possible obsequiador).

Josep Miquel Arenas (Valtònyc), cantant

Josep Miquel Arenas (Valtònyc)

Regalaré: La metamorfosi, de Kafka (Sembra), perquè crec que vista la nostra inoperància i desmobilització com a societat davant les guerres i injustícies de la darrera dècada, estem més deshumanitzats que mai. Si les denuncies, el teu entorn et pot degradar i apartar fins a empènyer-te a la solitud d’una panerola. El missatge és clar, sigues com la resta o pots arribar a sofrir la dura metamorfosi de la bestiola rara que conserva l’estranya capacitat de raonar humanament.
Demanaria: Vaig llegir Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo i em va agradar molt. No n’he llegit cap altre seu. Per tant, qualsevol de Pedrolo que no sigui el Mecanoscrit seria un gran regal!

Rosa Vergés, cineasta

Rosa Vergés.

Regalaré: Temps de fronteres, de Bernat Romaní (Editorial Bambú), una faula escrita sobre la blanca neu amb petjades de temps mai esborrades.
Demanaria: Una ombra blanca, de Carme Riera (Edicions 62), una novel·la magnètica de la millor escriptora que conec per fer-nos descobrir mons entre paraules.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any